Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Megszűnik a Sberbank Magyarországon

2022.03.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. március 5. 19:10

A Magyar Nemzeti Bank visszavonta a magyar Sberbank engedélyét. A pénzintézet végelszámolás alatt áll. Utánajártunk, hogy mi történik ilyenkor, mi az ügyfelek teendője, és hogyan juthatnak a pénzükhöz. Megszűnik a Sberbank Magyarországon.

Megszűnik a Sberbank Magyarországon

Az orosz Sberbank kivonul az európai piacról

Az európai szanálási hatóság végelszámolást kezdeményezett a magyar Sberbank anyavállalata, az osztrák Sberbank Europe AG ellen. A Magyar Nemzeti Bank pedig visszavonta a magyar Sberbank működési engedélyét, arra hivatkozva, hogy a Sberbank Magyarország Zrt. súlyos likviditási problémával küzd, és megingott a tőkehelyzete. Ezzel párhuzamosan az orosz Sberbank bejelentette, hogy teljesen kivonul az európai piacról.

Az orosz Sberbank azzal magyarázza a kivonulást, hogy ahogy írják: az európai bankjaikban kezelhetetlen készpénzkiáramlást tapasztaltak. A helyzetet minden bizonnyal az ukrán-orosz válságra válaszul adott nemzetközi pénzügyi szankciók okozták. A szankciók miatt kialakult likviditási problémák kezelhetetlenné váltak az orosz Sberbank számára, és ez hatott ki a Sberbank Europe AG-ra is. A szankciók még úgy is súlyosnak bizonyultak, hogy az orosz Sberbank nem is szerepelt azoknak az orosz pénzintézeteknek a listáján, amiket lekapcsolnak a nemzetközi pénzügyi rendszerről, a SWIFT-ről.

Megszűnik a Sberbank Magyarországon

A Sberbank 1993 óta van jelen Magyarországon 2013 óta Sberbank néven. A felszámolás alatt álló pénzintézet működését az MNB függesztette fel. A Sberbank fiókjai bezártak, az ügyfelek nem érik el a számláikat, nem tudnak tranzakciókat kezdeményezni. A Sberbank megszűnése a jogszabályoknak megfelelően folyamatban van.

Érdekes adalék, hogy A Sberbanknak nyolc leánybankja volt Európában, és ezek közül többet, köztük a magyar Sberbankot is, tavaly ősszel el akart adni az orosz Sberbank, de ezek az ügyletek még nem zárultak le. A Magyar Nemzeti Bank a helyzet kialakulása után, szem előtt tartva az ügyfelek érdekeit, kísérletet tett arra, hogy elősegítse a magyar Sberbank gyors felvásárlását. A tárgyalások végül sikertelenül zárultak, így megszűnik a Sberbank Magyarországon. Egyes szakértők a fogyasztói bizalom végzetes megingásával magyarázzák az üzlet sikertelenségét.

Megkezdődött az ügyfelek kártalanítása

A közvéleményt, és persze a Sberbank ügyfeleit foglalkoztató legfontosabb kérdés most az, hogy mi lesz az ügyfelek pénzével.

Mint minden Magyarországon bejegyzett pénzintézetet, a Sberbank ügyfeleit is védi az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA. (fontos, hogy ez csak a Magyarországon bejegyzett pénzintézetekre vonatkozik, például a szintén orosz hátterű Revolut nincs bejegyezve Magyarországon, így az ott elhelyezett betétekért nem áll jót az OBA). Az OBA 100 ezer euróig, vagyis a mostani árfolyamon 36-38 millió forintig 10 napon belül kártalanítja a magyar Sberbank ügyfeleit.

Mi a teendőnk ügyfélként? A kártalanítás automatikus, azt kérni nem kell. Az Országos Betétbiztosítási Alap a kártalanítás a magyar Sberbanktól kapott adatok alapján végzi. Az úgynevezett OBA-védettség mindenkire vonatkozik. Ez a védettség a forintban és a devizában elhelyezett betétekre is él. Minden pénzünket visszakapjuk, akár folyószámlán, akár lekötött betétben tartottuk azt. Az OBA kifizeti az aktuális kamatokat is. A magánszemélyek mellett a vállalkozásokra, egyesületekre és az alapítványokra is vonatkozik a védettség. A külföldi bankszámla-tulajdonosokra, és külföldön élőkre is igaz, hogy az OBA kártalanítani fogja őket. Ha Sberbankos ügyfélként több betétünk is volt, akkor ezekre összességében lesz igaz a 100 ezer eurós, vagyis nagyjából 36 millió forintos kártalanítási határ.

Az Országos Betétbiztosítási Alap a további teendőkről tájékoztatni fogja az ügyfeleket. Az ügyfelek a kártalanítással kapcsolatos kérdéseikre az MNB ügyfélszolgálatán és a megyeszékhelyeken található Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is választ kaphatunk.

Az ügyfeleknek új számlavezető bankot kell keresniük

Az ügyfelek kártalanítása készpénzben vagy utalással történhet. Készpénzben jellemzően az alacsonyabb összegeket fizeti majd ki kérésre az OBA. Ha Sberbankos ügyfélkánt másik pénzintézetnél is vezettünk számlát, akkor a kártalanítás összeg arra a számlára érkezik majd. Ha nincs másik pénzintézetnél folyószámlánk, célszerű nyitni egyet. Erre nem csak a kártalanítás miatt lehet szükségünk, de ide érkezhet a fizetésünk, és innen tudjuk majd elutalni közüzemi díjakat is.

Több bank is jelezte, hogy tömeges számlanyitási igény jelentkezett a Sberbank működésének felfüggesztése után. Bármelyik pénzintézetet választhatjuk, Magyarországon nincs több orosz érdekeltségű pénzintézet, így azokat nem érintik a nemzetközi pénzügyi szankciók.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudni a Sberbank Fair személyi kölcsönéről?

Mit érdemes tudni a Sberbank Fair személyi kölcsönéről?

2021.04.15.

A Sberbank Fair személyi kölcsön egy ideje már elérhető, ám nemrég frissültek a kondíciói – lássuk, miben változott!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával