Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. november 8. 09:48

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Amikor lakáshitelt szeretnénk felvenni, a kérelem elbírálásának ideje kiemelten fontos, hiszen mind a vevő, mind az eladó szeretne gyorsan túlesni az egész procedúrán. Az ügymenet akár egy-másfél hónapig is eltarthat, de az egyes bankok között lehet akár nagyobb különbség is, ezért, ha ez a legfontosabb szempont, érdemes eszerint keresni a megfelelő konstrukciót.

Lényeges tudni, hogy a procedúra némi odafigyeléssel és előzetes tájékozódással, valamint gyors kommunikációval gördülékenyebbé tehető. A belső, banki folyamatokon persze nem tudunk változtatni, de azon, hogy mennyi idő alatt szerezzük be a dokumentumokat és ellenőrizzük azok érvényességét, rengeteg időt lehet megspórolni.

A lakáshitel felvételének teljes folyamata

Fontos tudni, hogy minden banknál saját formanyomtatványokkal dolgoznak, tehát a legelső lépés a pénzintézet, illetve a hitelkonstrukció kiválasztása. A hitelfelvételhez emellett szükség lesz érvényes személyazonosító okmányokra, ezeket tehát érdemes ellenőrizni, valamint bankszámlakivonatokra, amelyeket a számlavezető banktól kell kikérni – vállalkozók esetében NAV igazolás szükséges. Lényeges még az érkeztetett adásvételi szerződés.

Amint mindezek megvannak, következhet a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltése és aláírása; ha a bank mindent rendben talál, befogadja az igényünket, és elindul a folyamat.

Az értékbecslő 2-3 napon belül veszi fel a kapcsolatot velünk, illetve az ingatlanossal. Az átfutási időt tekintve szintén lehetnek eltérések a bankok között, hiszen a kedvezőbb kondíciót kínáló bankok több ügyletet bonyolítanak le, ezért az ügymenet is hosszabb.

Az értékbecslést a hitelképesség vizsgálata követi, ami átlagosan két hetet vesz igénybe; ezt sajnos nem tudjuk befolyásolni. Ha bármilyen további dokumentumra van még szükség, azt bekérik hiánypótlásra, ami hosszabbíthatja a folyamatot. Rendszeres kommunikációval valamelyest csökkenhet a várakozási idő, de a két hét gyakorlatilag biztosnak mondható; ez idő alatt csak várakozhatunk.

Ha a döntés pozitív, a szerződéskötés következik, aminek szintén van átfutási ideje: a bank kiküldi a szerződéstervezetet, majd ezt követően hét nappal lehet csak időpontot foglalni a konkrét aláírásra. A kölcsönszerződést és a közjegyzői okiratot is a foglalt időpontban írhatjuk alá, majd következik a jelzálogbejegyzés a Földhivatalnál a folyósításhoz szükséges tulajdoni lap lekérése a Takarnet rendszerből. A folyósítás 5 munkanapon belül megtörténik, ha minden rendben.

A bankok közötti, lehetséges különbségek

Természetesen lehet eltérés a pénzintézetek között a hitelkérelem átfutási idejében. Ha egy bank kedvezőbb feltételeket kínál, akkor valószínűleg vonzóbb az ügyfelek körében is, ezért az ügyletek feltorlódhatnak, ami lassítja a folyamatot, de ha bevezetnek egy támogatást, vagy új, kedvezményes hitelkonstrukciót, akkor szintén torlódásra kell számítani

Léteznek továbbá különleges esetek is, amelyek hatással lehetnek a lakáshitel átfutási idejére, ilyenek lehetnek a következők:

  • Az építési hiteleknél szükség van olyan, egyedi dokumentumokra is, mint amilyen a kivitelezői szerződés, a végleges építési engedély, a kivitelezési tervdokumentáció, a költségvetési adatlap, az E-napló nyitása esetén igazolások, a kivitelezési dokumentáció munkarészei, valamint a szakági tervezői nyilatkozat – ezek beszerzése plusz idő.
  • A külterületi, avagy kifüggesztéssel érintett ingatlanoknál a hitelkérelmet az adásvételi szerződés földhivatali jóváhagyó határozata után lehet elindítani. Ennek átfutási ideje 4-6 hónap.
  • Ha nem elég fedezetnek a megvásárolandó ingatlan, egy tehermentes ingatlant is bevonhatunk pótfedezetként, ám ehhez még egy értékbecslésre lesz szükség, ami szintén hosszabbítja a döntési szakaszt.
  • Ha az adós jövedelme nem elegendő, lehetséges adóstárs bevonása. Mivel az ő jövedelmét és kondícióit is vizsgálják, ez szintén plusz időt vesz igénybe.

Ha tehát lakáshitelt készülsz felvenni, készülj fel, és kezdd a folyamatot a fentebb is említett, legelső lépéssel: a hitelkonstrukció kiválasztásával! Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Tovább olvasom
Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

2022.12.15.

A 2022-es év vízválasztó a honi lakástámogatásokkal kapcsolatban. A korábbi támogatások egy része december 31-i határidővel kifut, és még nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás 2023-ban. Ha igen, valószínűsíthetően megváltoznak a feltételek.

Tovább olvasom
Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

Ismerd meg az OTP Bank türelmi idős lakáshiteleit!

2023.09.25.

Az OTP Bank türelmi idős lakáshitelei egy évet adnak neked, amikor csak a kamatokat kell fizetned, és felkészülhetsz a későbbiekre!

Tovább olvasom
Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

Mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor?

2024.03.25.

A lakáshitel igénylés egyik fontos feltététele, hogy az igénylő rendelkezzen a szükséges önerővel. Az önerő alapesetben 20 százalék, de azt minden igénylőnek érdemes tudnia, hogy az alapeset nem jelenti azt, hogy minden esetben. Az önerő ugyanis magasabb is lehet. Utánajártunk, és megmutatjuk, hogy mitől függ a szükséges önerő mértéke lakáshitel igénylésekor.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával