Hirdetés

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

2022.11.08.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. november 8. 09:48

A lakáshitel felvétele többnyire sürgős, ám – szintén többnyire – 4-6 hétig is elhúzódhat, de szerencsére akadnak kivételek is.

Mennyi idő alatt kapjuk meg a lakáshitelt?

Amikor lakáshitelt szeretnénk felvenni, a kérelem elbírálásának ideje kiemelten fontos, hiszen mind a vevő, mind az eladó szeretne gyorsan túlesni az egész procedúrán. Az ügymenet akár egy-másfél hónapig is eltarthat, de az egyes bankok között lehet akár nagyobb különbség is, ezért, ha ez a legfontosabb szempont, érdemes eszerint keresni a megfelelő konstrukciót.

Lényeges tudni, hogy a procedúra némi odafigyeléssel és előzetes tájékozódással, valamint gyors kommunikációval gördülékenyebbé tehető. A belső, banki folyamatokon persze nem tudunk változtatni, de azon, hogy mennyi idő alatt szerezzük be a dokumentumokat és ellenőrizzük azok érvényességét, rengeteg időt lehet megspórolni.

A lakáshitel felvételének teljes folyamata

Fontos tudni, hogy minden banknál saját formanyomtatványokkal dolgoznak, tehát a legelső lépés a pénzintézet, illetve a hitelkonstrukció kiválasztása. A hitelfelvételhez emellett szükség lesz érvényes személyazonosító okmányokra, ezeket tehát érdemes ellenőrizni, valamint bankszámlakivonatokra, amelyeket a számlavezető banktól kell kikérni – vállalkozók esetében NAV igazolás szükséges. Lényeges még az érkeztetett adásvételi szerződés.

Amint mindezek megvannak, következhet a kölcsönkérelmi nyomtatvány kitöltése és aláírása; ha a bank mindent rendben talál, befogadja az igényünket, és elindul a folyamat.

Az értékbecslő 2-3 napon belül veszi fel a kapcsolatot velünk, illetve az ingatlanossal. Az átfutási időt tekintve szintén lehetnek eltérések a bankok között, hiszen a kedvezőbb kondíciót kínáló bankok több ügyletet bonyolítanak le, ezért az ügymenet is hosszabb.

Az értékbecslést a hitelképesség vizsgálata követi, ami átlagosan két hetet vesz igénybe; ezt sajnos nem tudjuk befolyásolni. Ha bármilyen további dokumentumra van még szükség, azt bekérik hiánypótlásra, ami hosszabbíthatja a folyamatot. Rendszeres kommunikációval valamelyest csökkenhet a várakozási idő, de a két hét gyakorlatilag biztosnak mondható; ez idő alatt csak várakozhatunk.

Ha a döntés pozitív, a szerződéskötés következik, aminek szintén van átfutási ideje: a bank kiküldi a szerződéstervezetet, majd ezt követően hét nappal lehet csak időpontot foglalni a konkrét aláírásra. A kölcsönszerződést és a közjegyzői okiratot is a foglalt időpontban írhatjuk alá, majd következik a jelzálogbejegyzés a Földhivatalnál a folyósításhoz szükséges tulajdoni lap lekérése a Takarnet rendszerből. A folyósítás 5 munkanapon belül megtörténik, ha minden rendben.

A bankok közötti, lehetséges különbségek

Természetesen lehet eltérés a pénzintézetek között a hitelkérelem átfutási idejében. Ha egy bank kedvezőbb feltételeket kínál, akkor valószínűleg vonzóbb az ügyfelek körében is, ezért az ügyletek feltorlódhatnak, ami lassítja a folyamatot, de ha bevezetnek egy támogatást, vagy új, kedvezményes hitelkonstrukciót, akkor szintén torlódásra kell számítani

Léteznek továbbá különleges esetek is, amelyek hatással lehetnek a lakáshitel átfutási idejére, ilyenek lehetnek a következők:

  • Az építési hiteleknél szükség van olyan, egyedi dokumentumokra is, mint amilyen a kivitelezői szerződés, a végleges építési engedély, a kivitelezési tervdokumentáció, a költségvetési adatlap, az E-napló nyitása esetén igazolások, a kivitelezési dokumentáció munkarészei, valamint a szakági tervezői nyilatkozat – ezek beszerzése plusz idő.
  • A külterületi, avagy kifüggesztéssel érintett ingatlanoknál a hitelkérelmet az adásvételi szerződés földhivatali jóváhagyó határozata után lehet elindítani. Ennek átfutási ideje 4-6 hónap.
  • Ha nem elég fedezetnek a megvásárolandó ingatlan, egy tehermentes ingatlant is bevonhatunk pótfedezetként, ám ehhez még egy értékbecslésre lesz szükség, ami szintén hosszabbítja a döntési szakaszt.
  • Ha az adós jövedelme nem elegendő, lehetséges adóstárs bevonása. Mivel az ő jövedelmét és kondícióit is vizsgálják, ez szintén plusz időt vesz igénybe.

Ha tehát lakáshitelt készülsz felvenni, készülj fel, és kezdd a folyamatot a fentebb is említett, legelső lépéssel: a hitelkonstrukció kiválasztásával! Hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

2023.03.07.

Az MKB Bank lakáshitele megoldás lehet a problémádra; ha lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelre lenne szükséged, olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

2022.12.15.

A 2022-es év vízválasztó a honi lakástámogatásokkal kapcsolatban. A korábbi támogatások egy része december 31-i határidővel kifut, és még nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás 2023-ban. Ha igen, valószínűsíthetően megváltoznak a feltételek.

Tovább olvasom
Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom
Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

2022.10.21.

A K&H Bank zöld lakáshitele nem azonos a Zöld Otthon Programban szereplő konstrukcióval, de ettől függetlenül érdemes lehet a figyelmedre.

Tovább olvasom