Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

2021.05.26.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:17

Az SZJA-mentesség felkapott téma az utóbbi időben, de részletesebben eddig nem lehetett róla tudni semmit – az alábbiakból azonban Te is képet kaphatsz róla!

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

Az SZJA-mentesség a 25 év alatti fiatalok számára 2022-től lép életbe, és már most komoly érdeklődés övezi, ami nem is csoda, hiszen a kijelölt korosztály számára hatalmas előnyt jelent a kezdeti lépéseik megtételében. Sokan viszont nincsenek tisztában azzal, hogy ez összegszerűen mit is jelent, csupán a ténnyel: SZJA-mentességet kaptak. Éppen ezért – a KSH adatai alapján – kiszámoltuk, mennyit is jelent a pénztárcában ez a kedvezmény.

Mennyi a fiatalok keresete?

Az SZJA-mentességre jogosultak a KSH adatai szerint mintegy 460 ezren vannak, és ez a NAV 2019-es adatain alapszik, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a 25 év alattiak többsége vagy idénymunkásként, vagy időszakosan dolgozik, vagyis a KSH statisztikáiban csak részlegesen találhatóak meg, és az átlagot lefelé húzzák. Ennek ellenére létezik egy hivatalos adat, ami szerint a jogosultak körében az átlagos jövedelem havi bruttó 127.000 forint, ami nettó 84.500 forintot jelent – ennek alapján egy átlagos fiatal számára a havi többletjövedelem körülbelül 19.000 forint lesz az SZJA-mentességnek köszönhetően.

Ha nem az átlagot nézzük, már más a helyzet

Természetesen az átlagkereset, mint fogalom, igen csalóka, hiszen mindent egy kalapba dob, majd ennek az átlagát veszi ki onnan, a valóság azonban sokkal árnyaltabb. Míg a teljes lakosságra vetített átlagkeresetet a kiemelkedően magas jövedelműek felfelé húzzák, addig a fiatalok esetében az idénymunkások lefelé. Éppen emiatt részletesebben is érdemes megvizsgálni az SZJA-mentességre jogosultaknál a teljes foglalkoztatottságban állók jövedelmét is.

• Közmunkások: 12.230 forint

• Minimálbért keresők: 25.110 forint

• Garantált bérminimumot kapók: 32.850 forint

• 2020-as átlagbért keresők: 61.650 forint

Ennyivel kaphatnak többet azok, akik jogosultak az SZJA-mentességre, de fontos tudni, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha ezt a munkáltató is elfogadja. Ha viszont nem, akkor a bruttó bért úgy mérsékelheti, hogy a nettó kereset ne emelkedjen – így viszont csak a munkáltató jár jól, a célzott korosztályba tartozó munkavállaló nem.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

2021.08.19.

Az SZJA visszatérítés 2022-ben a 2021-es személyi jövedelemadódra vonatkozik, de csak akkor, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom
Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

2021.08.27.

Az első házasok kedvezménye komoly segítséget jelenthet, ezért, ha most készülsz kimondani az igent a nagy napon, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket.

Tovább olvasom
Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

2023.07.25.

Az ingatlan eladás nem ér véget akkor, amikor a vevő kifizeti a vételárat. Adót is kell fizetni. A szabályok egyszerűek. Megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, és azt is, hogyan kell azt bevallani és megfizetni. Ha kell fizetni. Mert nem mindig kell.

Tovább olvasom