Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

2021.05.26.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:17

Az SZJA-mentesség felkapott téma az utóbbi időben, de részletesebben eddig nem lehetett róla tudni semmit – az alábbiakból azonban Te is képet kaphatsz róla!

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

Az SZJA-mentesség a 25 év alatti fiatalok számára 2022-től lép életbe, és már most komoly érdeklődés övezi, ami nem is csoda, hiszen a kijelölt korosztály számára hatalmas előnyt jelent a kezdeti lépéseik megtételében. Sokan viszont nincsenek tisztában azzal, hogy ez összegszerűen mit is jelent, csupán a ténnyel: SZJA-mentességet kaptak. Éppen ezért – a KSH adatai alapján – kiszámoltuk, mennyit is jelent a pénztárcában ez a kedvezmény.

Mennyi a fiatalok keresete?

Az SZJA-mentességre jogosultak a KSH adatai szerint mintegy 460 ezren vannak, és ez a NAV 2019-es adatain alapszik, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a 25 év alattiak többsége vagy idénymunkásként, vagy időszakosan dolgozik, vagyis a KSH statisztikáiban csak részlegesen találhatóak meg, és az átlagot lefelé húzzák. Ennek ellenére létezik egy hivatalos adat, ami szerint a jogosultak körében az átlagos jövedelem havi bruttó 127.000 forint, ami nettó 84.500 forintot jelent – ennek alapján egy átlagos fiatal számára a havi többletjövedelem körülbelül 19.000 forint lesz az SZJA-mentességnek köszönhetően.

Ha nem az átlagot nézzük, már más a helyzet

Természetesen az átlagkereset, mint fogalom, igen csalóka, hiszen mindent egy kalapba dob, majd ennek az átlagát veszi ki onnan, a valóság azonban sokkal árnyaltabb. Míg a teljes lakosságra vetített átlagkeresetet a kiemelkedően magas jövedelműek felfelé húzzák, addig a fiatalok esetében az idénymunkások lefelé. Éppen emiatt részletesebben is érdemes megvizsgálni az SZJA-mentességre jogosultaknál a teljes foglalkoztatottságban állók jövedelmét is.

• Közmunkások: 12.230 forint

• Minimálbért keresők: 25.110 forint

• Garantált bérminimumot kapók: 32.850 forint

• 2020-as átlagbért keresők: 61.650 forint

Ennyivel kaphatnak többet azok, akik jogosultak az SZJA-mentességre, de fontos tudni, hogy ez csak abban az esetben igaz, ha ezt a munkáltató is elfogadja. Ha viszont nem, akkor a bruttó bért úgy mérsékelheti, hogy a nettó kereset ne emelkedjen – így viszont csak a munkáltató jár jól, a célzott korosztályba tartozó munkavállaló nem.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

2023.07.25.

Az ingatlan eladás nem ér véget akkor, amikor a vevő kifizeti a vételárat. Adót is kell fizetni. A szabályok egyszerűek. Megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, és azt is, hogyan kell azt bevallani és megfizetni. Ha kell fizetni. Mert nem mindig kell.

Tovább olvasom
Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

2021.08.19.

Az SZJA visszatérítés 2022-ben a 2021-es személyi jövedelemadódra vonatkozik, de csak akkor, ha teljesíted a feltételeket!

Tovább olvasom
Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

2021.08.27.

Az első házasok kedvezménye komoly segítséget jelenthet, ezért, ha most készülsz kimondani az igent a nagy napon, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával