Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Miből finanszírozhatjuk a fűtéskorszerűsítést?

2022.01.04.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:42

Finanszírozni a fűtéskorszerűsítést nem egyszerű, hacsak nem veszed igénybe az erre vonatkozó támogatások egyikét.

Miből finanszírozhatjuk a fűtéskorszerűsítést?

A fűtéskorszerűsítés finanszírozását „zsebből” megoldani komoly feladat, hiszen még egy garzonlakás esetében is milliós összegekről beszélhetünk, egy családi háznál ez akár a többszöröse is lehet. Szerencsére számos támogatás érhető el erre a célra, bár arra figyelni kell, hogy ezek egy része specifikus, azaz nem mindenre használható fel.

Emellett azt is érdemes szem előtt tartani, hogy egyes támogatások esetében ugyan nincs meghatározva az ingatlan típusa, ám a technológia nem mindenhol használható; például a hőszivattyú egy családi ház esetében könnyedén beépíthető, míg egy belvárosi, társasházi lakásnál konkrétan megvalósíthatatlan.

Mit érthetünk fűtéskorszerűsítés alatt?

Fűtéskorszerűsítés lehet például az automatizálás, de a komplett fűtési rendszer, valamint a hőszigetelés felújítása is. Rengeteg lehetőség van, amelyek végső soron a fűtési költségek csökkentéséhez vezethetnek, és ezek természetesen kombinálhatóak is egymással.

A kazáncsere a leggyakoribb fűtéskorszerűsítési munka, ám ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy 2016 óta kizárólag kondenzációs gázkazánt lehet beépíteni, és ehhez még hozzájön a radiátorok cseréje is; ezzel együtt sajnos 1 millió forint alatt csak nagyon ritka esetekben lehet megúszni a fűtéskorszerűsítést.

Ha a cél a minél inkább környezetbarát fűtéskorszerűsítés, akkor a hőszivattyú napelemekkel kombinálva igazi főnyeremény, hiszen nem csupán a fűtést, de a hűtést is meg lehet vele oldani. Hosszú távon ráadásul kifejezetten költséghatékony, hiszen néhány év alatt megtérül a költsége, ráadásul akár 100%-os támogatás is igényelhető hozzá.

Fűtésre és hűtésre egyaránt alkalmazható – azaz inverteres – klímaberendezéssel is meg lehet oldani a fűtéskorszerűsítést, és annak ellenére, hogy sokan aggódnak a magas fűtési költségek miatt, ez a technológia még a fával való fűtésnél is alacsonyabb költségeket képes eredményezni.

Kisebb költséggel jár, de a hatékonyság jelentős növekedése érhető a fűtés automatizálásával. Az automatizálás lényege a fűtőtestenkénti szabályozás lehetősége, azaz, hogy mikor és melyik helyiségben milyen fűtésre van szükség.

A szigetelésről sem szabad elfeledkezni, hiszen enélkül a fűtési rendszer korszerűsítése mellett ez is kifejezetten fontos a költségek csökkentése érdekében; a beépített szigetelés, valamint a nyílászárók tartoznak ide.

Természetesen ezeken túl még számos megoldás létezik a fűtés korszerűsítésére, amelyek nagy része támogatás segítségével, megint mások pedig hitelből valósíthatóak meg.

Miből finanszírozzuk a fűtéskorszerűsítést?

Lakossági napelem-pályázat

A 2021. december 6. óta elérhető napelem-pályázattal – amennyiben fűtéskorszerűsítéssel egybekötött napelem-beruházásról van szó – akár 11 millió forint is igényelhető. A napelemek telepítésének és üzembe helyezésének, valamint a fűtéskorszerűsítésnek költségeit 100%-ban átvállalja az állam.

Otthonfelújítási támogatás

A legfeljebb 3 millió forintig igényelhető otthonfelújítási támogatásból egy legalább 6 millió forint értékű felújítás költségeinek felét lehet finanszírozni, viszont erre csak a legalább egy gyermeket nevelő családoknak van lehetősége. Az elszámolt költségeket 50-50% arányban teheti ki az alapanyagköltség és a munkadíj. A támogatás előfinanszírozásához kedvezményes, 3%-os kamatozású lakásfelújítási jelzáloghitel igényelhető maximum 6 millió forintig.

Otthon melege program

Az otthon melege program keretében igényelhető támogatás felhasználási célja minden évben változik. Jelenleg ugyan nem a fűtéskorszerűsítés a megadott felhasználási cél, de ez hamarosan változni fog, érdemes tehát figyelni, mert több millió forintos támogatás is igényelhető általa.

Szabad felhasználású jelzáloghitel

Ugyan nem támogatás, de muszáj megemlíteni, hiszen a támogatásokra nem mindenki jogosult, így nem marad más lehetőség, mint egy olcsó hitelkonstrukció. Ha emellett döntenél, oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait hasonlíthatod össze, majd, ha megtaláltad, amit kerestél, az igénylési folyamatot is elindíthatod online.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

Hitelfelvétel kisokos: mit jelent a JTM mutató?

2022.09.27.

A JTM mutatóról mindenkinek tudnia kell, aki hitelt készül igényelni – ha Te is ebben a helyzetben vagy, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Otthonfelújítási támogatás – itt vannak a végleges feltételek!

Otthonfelújítási támogatás – itt vannak a végleges feltételek!

2024.06.19.

Már ismertek az Otthonfelújítási program végleges feltételei. Az eddig megismert feltételek megváltoztak, hosszabb lehet a futamidő, és bővült az elvégezhető korszerűsítés köre is. Mutatjuk a feltételeket, és írunk arról is, hogy mire érdemes odafigyelni. Szakértőnk cikke.

Tovább olvasom
Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

2021.06.22.

Felújítási személyi kölcsönök jelentek meg a pénzintézeteknél, amelyek segítségével elérhetővé vált a lakásfelújítási támogatás!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával