Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor érdemes előtörleszteni a hitelt?

2020.12.03.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 11:01

A pénzintézetek lehetőséget nyújtanak a hitelek előtörlesztésére, vagyis a futamidő lejárta előtti visszafizetésére. Alapjában véve ez egy kihagyhatatlan lehetőség, ha pénz áll a házhoz, hiszen az előtörlesztett összeg mindenkor a fennmaradó tőketartozás díját csökkenti, így kamatot spórolhatunk az adósság visszafizetése során.

Mikor érdemes előtörleszteni a hitelt?

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy nem minden esetben érdemes előtörleszteni, és a folyamat elindítása előtt ajánlott górcső alá venni a banki szerződések apróbetűs részeit is.

Mikor érdemes előtörleszteni a hitelt?  

Matematikailag nyilván csak abban az esetben, ha a rendelkezésünkre álló és előtörlesztésre fordítandó összeget nem tudjuk magasabb hozammal befektetni, mint a kölcsön kamata.
Élethelyzetre való tekintetben bármikor, ha az adós financiális helyzete kedvezően alakul, tegyük fel, hogy örököl, nyer a lottón, nagyobb bónuszt kap, esetleg lejár egy pénzügyi befektetése. Az előtörlesztés lehet részleges vagy teljes, utóbbi esetben végtörlesztésről beszélünk. Nem kérdés, hogy a bankok természetesen díjat számolnak fel mindkét tranzakció esetében, meglehetősen nagy a szórás a pénzintézeti palettán az árak tekintetében.

Gondoljuk végig még egyszer, hogy miért is érdemes előtörleszteni! Nyilván azért, mert minél hosszabb futamidőre fizetünk, annál több kamatot fogunk visszautalni, vagyis annál drágább lesz a hitel. A banknak fizetendő havi törlesztési díj ugyanis alapvetően két részből tevődik össze: kamatból, amit az éppen aktuális tartozásunkra kalkulálnak, illetve tőkerészből, amellyel ténylegesen csökken a tartozásunk a kiegyenlítés során. Minden hónapban az aktuális adósságunkra vonatkozó kamatot kell megfizetnünk, ami értelemszerűen a kölcsön első időszakában a legmagasabb, és a tőkerész csökkenésével időarányosan ez is mérséklődik, tehát a fizetési periódus elején szinte csupán a kamatot fizetjük, a tényleges tartozásunk sajnos csak minimálisan csökken. Összességében így elmondható, minél hamarabb történik az előtörlesztés, annál látványosabb lesz az adósra vonatkozó kedvező hatás. 

Mikor nem érdemes előtörleszteni a hitelt?

Ez kifejezetten az együttműködő bank szabályrendszerének függvénye, de a fentiek tükrében egyértelműsíthető, hogy a pénzintézetek nem preferálják a korai előtörlesztést, és ezt az ügyfelek értésére is hozzák. Általánosságban az a bevett szokás, hogy amennyiben a kölcsön első éveiben egy adós szeretné érvényesíteni elő- vagy végtörlesztési szándékát, úgy elveszti a hitelfelvételkor érvényben lévő kedvezményeket is, ami az elő- vagy végtörlesztési díjon felül visszafizetendő a banknak. Nem árt tehát tisztában lennünk a ránk vonatkozó kondíciókkal, de egyetemes viszonylatban kijelenthető, hogy nem érdemes előtörleszteni a hitelt a banki paktum korai szakaszában.

Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait, majd indítsd el a folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával