Milyen változásokat hoz az energiahatékonysági szigorítás?

2021.01.06.

2021. január 1-jétől energiahatékonysági szempontból javul az ingatlanok állapota. Az energiahatékonysági szigorítás milyen szerepet játszik ebben? Mikor kell energetikai tanúsítványt készíttetni? Milyen energetikai besorolásnak kell megfelelnie az új építésű ingatlanoknak?

Milyen változásokat hoz az energiahatékonysági szigorítás?

Mit eredményez az energiahatékonysági szigorítás?

Az energiahatékonysági szigorítás keretében azoknak az új építésű ingatlanoknak az esetében elvárás a BB energetikai besorolás, amelyek 2021. január 1. után szereznek használatbavételi engedélyt. A BB energiaosztály hivatalos megnevezése: közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő. Előírás továbbá, hogy költséghatékony legyen az ingatlan energiafelhasználása és az is, hogy minimum 25 százalékban megújuló energiaforrást használjon. Az előírásoknak való megfelelést az energetikai tanúsítvány igazolja. Ha ezek az előírások nem érvényesülnek, nem kaphat használatbavételi engedélyt az ingatlan. Amennyiben megújuló energiaforrásból származó energia nem kerül felhasználásra az ingatlanban, nem teljesülnek a BB minősítéshez szükséges követelmények. Hogyan javítható az energetikai besorolás? Többek között a falak hőszigetelésével, a fűtésrendszer korszerűsítésével, a nyílászárók cseréjével és a napelemes rendszerek alkalmazásával.

Az energiahatékonysági szigorítás: kötelező a minimum BB energetikai besorolás

Az energiahatékonysági szigorítás által eredményezett előírások nemcsak azokra az ingatlanokra vonatkoznak, melyek 2021-ben szereznek használatbavételi engedélyt, hanem azokra a meglévő ingatlanokra is, amelyek jelentős felújításon esnek át. Ehhez nyújthat segítséget a lakásfelújítási támogatás, amellyel január 1-jén egészült ki az otthonteremtési program. A támogatás keretében az állam a felújítási költségek 50 százalékáig, legfeljebb 3 millió forintig hozzájárul a legalább egy gyermeket nevelő családok lakásfelújításához. A költségeket utólag téríti meg az állam. A támogatás kültéri és beltéri munkálatokra egyaránt elszámolható. Honnan lehet tudni, hogy milyen energetikai besorolásba tartozik az ingatlan? Az energetikai besorolás az energetikai tanúsítványban kerül feltüntetésre. Magyarországon minden új ingatlan építésénél és minden meglévő ingatlan bérbeadásánál és adásvételénél kötelező energetikai tanúsítványt készíttetni. A tanúsítvány elkészítésére kizárólag azok a szakemberek jogosultak, akik a Magyar Mérnöki Kamarától engedélyt kaptak. Az energetikai tanúsítvány 10 éven át érvényes, elkészíttetésének ára 15-25 ezer forint között mozog.

Provident 20-as kölcsön Provident 20-as kölcsön Hirdetés

Ajánlott hitelek

Hűség Hitel

THM

20,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 6.000.000 Ft

§

Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések