Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

2021.02.03.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:48

A Kínából „világhódító” útjára induló COVID–19 alaposan megváltoztatta az emberek mindennapjait. Teljesen átrendezte az addigi gazdasági trendeket, így a fénykorát élő turizmus és autóipar mellett a folyamatosan növekvő ingatlanpiacot is megrengette. A jövő bizonytalan, de vélhetően az ingatlanpiacon 2021-ben sem várható nagy változás.

Mire számíthatunk az ingatlanpiacon 2021-ben?

Nézzük az előző évek tapasztalatait!

Az utóbbi öt évben, főleg 2015 és 2018 között rendkívül élénk volt az ingatlanpiac, ennek is köszönhető, hogy az lakásárak soha nem látott mértékben kezdtek növekedni. A 2019-es esztendőben már valamivel kevesebb volt a megkötött adásvételek száma, ami elsősorban annak volt köszönhető, hogy főleg Budapesten, de néhány megyeszékhelyen is elérték az ingatlanárak a megfizethetőség határát. Szintén kedvezőtlenül hatott a piacra a Magyar Állampapír Plusz kötvény bevezetése, ami kevesebb kockázattal, kisebb energiabefektetéssel jár, mint az ingatlanvásárlás, azonban a várható hozam körülbelül azonos. A befektetési céllal vásárlók a piac 30 százalékát tették ki, azonban a kötvény bevezetése után eltűntek a piacról. A 2020-as esztendő az addig tapasztalt trendeknek megfelelően kezdődött, azaz erős piaci aktivitás volt megfigyelhető, de jött a COVID–19, ami mindent felülírt. A nyári hónapokig az adásvételi szerződések terén 50 százaléknál is nagyobb visszaesés volt megfigyelhető. A nyári hónapokban aztán rendeződött a helyzet, sőt nőttek is az eladások az előző évekhez képest, hiszen sokan rájöttek, hogy mivel a munkájukat otthonról is el tudják látni, nyugodtan kiköltözhetnek akár véglegesen a fővárosból.

Mi várható az ingatlanpiacon 2021-ben

Összességében elmondható, hogy az utóbbi években a 2018-as esztendő volt a csúcs, ekkor körülbelül 160 ezer lakástranzakciót regisztráltak. Ezután visszaesés volt megfigyelhető, hisz míg 2019-ben 150 ezer, addig tavaly már csak körülbelül 130 ezer adásvételt összegeztek. Ezekből már lehet következtetni arra, mi várható az ingatlanpiacon 2021-ben. Az állam által nyújtott otthonteremtési támogatások, mint például az új lakások áfájának 5 százalékra csökkentése, vagy hogy a CSOK-ot igénylők mentesülnek a vagyonszerzési illetékek alól, várhatóan javulást fognak eredményezni. Pontos adatokat nem lehet prognosztizálni, de az ingatlanpiaci elemzők összesített várakozása alapján nagyjából 130 és 140 ezer közötti üzletkötéssel lehet kalkulálni. Persze azt gyorsan tegyük hozzá, hogy a még mindig jelenlévő vírus könnyen felülírhat minden előzetes becslést.

Amennyiben lakáshitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze oldalunk segítségével a pénzintézetek legjobb ajánlatait, és válaszd a számodra leginkább megfelelőt!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Megéri most ingatlant eladni, vagy érdemesebb kivárni?

Megéri most ingatlant eladni, vagy érdemesebb kivárni?

2021.06.25.

Mindig nehéz kérdés, hogy mikor érdemes az ingatlan adás-vételt lebonyolítani? Ha nem sürgős megválni a lakástól, vagy a háztól, akkor vajon megéri most ingatlant eladni, vagy jobban járunk, ha várunk még vele, hátha emelkedik az ár. Rossz hírünk van. A helyzet jelenleg eléggé bizonytalan.

Tovább olvasom
Ingatlanpiac 2024: folytatódik a csökkenés vagy fellélegezhet a piac?

Ingatlanpiac 2024: folytatódik a csökkenés vagy fellélegezhet a piac?

2024.04.12.

Még mindig a gazdasági válság hatásait nyögi a hazai ingatlanpiac – erre utalnak a számok a KSH friss lakáspiaci adatai. Azóta, hogy 2022 elején Magyarországon kitört a koronavírus-járvány, az ingatlanipar folyamatosan lefelé tartó tendenciát mutat. Ennek hátterében a belső kereslet csökkenése, a reálkeresetek visszaesése és a magas kamatszint szerepelnek, amelyeket a gazdasági válság csak tovább tetőzött.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával