fbpx
Hirdetés

Megoldások, ha nem tudod fizetni a hiteled törlesztőrészletét

2021.09.20.
Szerző: Horák Árpád Árpád
Utoljára módosítva: 2021. szeptember 20. 11:08

A hiteled törlesztőrészletét minden hónapban fizetned kell, ellenkező esetben komoly problémáid lehetnek. Akadnak azonban ilyenkor is lehetőségeid – mutatjuk őket!

Megoldások, ha nem tudod fizetni a hiteled törlesztőrészletét

A hitel törlesztőrészlete a hiteligénylés pillanatában fennálló anyagi helyzetedhez képest megfelelő lehet, sőt, mivel a JTM szabályozás alapján számolják ki, nagy eséllyel nem terheli meg túlzottan a költségvetésedet. Akadhat azonban olyan szakasza is az életednek, amikor mégsem tudod kifizetni; ilyenkor azonban komoly retorziókra kell számítani a bank részéről. Annak érdekében, hogy ezt a helyzetet elkerülhesd, adunk néhány tippet!

Az első lépések

Ha megtörténik az, ami miatt nem tudod fizetni a hiteled törlesztőrészletét, az első és legfontosabb, hogy ne ess pánikba! Bárkivel megtörténhet ez a helyzet, de fontos, hogy megőrizd a hidegvéred, és tudatosan kezeld a problémát. Először is fel kell venned a kapcsolatot a bankoddal, mégpedig minél hamarabb, hiszen, ha nem tudnak a problémáról, akkor csak a következő törlesztőrészlet elmaradásakor derül ki, hogy valami nincs rendben. Minél előbb kérsz segítséget, annál valószínűbb, hogy meg is kapod azt, és persze az is fontos, hogy elkerüld a KHR listára való felkerülést.

A probléma megelőzése

Kétféleképpen előzheted meg a bajt: az egyik, ha félreteszel egy akkora összeget, amiből néhány hónapig gond nélkül fizetheted a hiteled törlesztőrészleteit, ám ez kevésbé hatékony, hiszen bármikor hozzányúlhatsz; a másik a hitelfedezeti biztosítás megkötése. A legtöbb bank kínálja a hitelei mellé, sőt, sok esetben kötelező is megkötni, és hidd el, megéri azt a havi 1-2 ezer forintot, hiszen baj esetén akár fél évig is biztonságban tudhatod a hiteledet.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Ha lejárt tartozásod van, amit nem tudsz behozni, érdemes hitelkiváltással próbálkoznod, amíg lehetséges. Sok bank engedélyezi, hogy a lejárt tartozás tőkésítésre kerüljön, illetve átütemezésre és futamidő-hosszabbításra is van lehetőség. Jóval ritkább, de egyedi moratóriumot is kérhetsz, ám jó, ha tudod, hogy ezt csak a hitel törlesztőrészletének tőkerészére kaphatod meg; a kamatokat és egyéb költségeket továbbra is fizetned kell.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Késedelmes törlesztés: így hajthatják be a bankok szeptembertől

Késedelmes törlesztés: így hajthatják be a bankok szeptembertől

2022.06.21.

A késedelmes törlesztés eddig is behajtható volt, és ezután is az lesz, csupán a folyamat változik szeptembertől.

Tovább olvasom
Mi történik a közös hitellel válás esetén?

Mi történik a közös hitellel válás esetén?

2021.06.16.

Ha válásra kerül sor, érdemes mihamarabb jelezni a hitelintézet felé a kialakult helyzetet. Ez a lépés azért is fontos, mert amennyiben az egyik fél nem fizeti a törlesztőrészletet, a hitelintézet a teljes összeget behathatja a házaspár másik tagján. Mi történik a közös hitellel válás esetén? Mutatjuk a választ!

Tovább olvasom
A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

2021.10.25.

Hitelfelvételkor tehetik fel nekünk a kérdést, hogy milyen hosszúságú kamatperiódust szeretnénk. Vannak a futamidő végéig fix kamatozású hitelek, ilyenkor nem kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ha az általunk választott hitelnél kamatperiódusok vannak, akkor viszont igen. De mi a jó nekünk? Rövidebb vagy hosszabb kamatperiódus? Melyik kockázatosabb? És melyik kiszámíthatóbb? Lássunk néhány gondolatot arról, hogyan válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb kamatperiódust.

Tovább olvasom