fbpx
Hirdetés

Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

2021.08.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. augusztus 19. 13:19

Az SZJA visszatérítés 2022-ben a 2021-es személyi jövedelemadódra vonatkozik, de csak akkor, ha teljesíted a feltételeket!

Az SZJA visszatérítés 2022-ben kedvezhet a gyermeket nevelő szülőknek

Az SZJA visszatérítést 2022-ben az idei évre kifizetett személyi jövedelemadó összegéből igényelheted vissza, ám fontos tudni, hogy a részletszabályok még nem ismertek, ezért egyelőre csak feltételes módban érdemes erről beszélnünk, főleg, hogy egy bizonyos szintű gazdasági növekedést is megadtak ennek előfeltételeként. Ennek ellenére érdemes minél előbb és minél többet megtudni erről a lehetőségről, hiszen, ha biztossá válik, gyorsan kell majd lépned.

Mit jelentettek be?

Mivel a jogszabály még nem jelent meg, ezért egyelőre annyit tudhatunk, hogy az SZJA visszatérítést 2022-ben attól tették függővé, hogy az ország GDP növekedése eléri-e az 5,5%-ot még az idén, ha ugyanis nem, akkor be sem vezetik. Lényeges tudnivaló még, hogy a kedvezmény összege nem haladhatja meg az átlagbér adótartalmát, ami nagyságrendileg 750 ezer forintot jelent.

Mik a feltételei az SZJA visszatérítésnek 2022-ben?

Pontosan még ez sem ismert, de a lényeget már tudhatjuk, ezek a következők:

  • Kizárólag gyermeket nevelő szülők kaphatják vissza a befizetett adót.
  • Mindkét szülő élhet a kedvezménnyel.
  • Az átlagbérnek megfelelő adó jár vissza, ez azonban nem azt jelenti, hogy az átlagbér feletti jövedelműek ne élhetnének a támogatással, csak nem kaphatják vissza a teljes befizetett SZJA-t.
  • A megfizetett adó alapján számolják ki a visszatéríthető összeget, vagyis az adókedvezményekkel csökkentett összeg kapható vissza, nem pedig a kedvezmény nélküli SZJA.

Mikorra várható az összeg?

Szintén nincs pontos információnk erről, de a jövő év elejére, azaz január-februárra ígérték, ez azonban számos tényezőtől függ, így könnyen meglehet, hogy ha az SZJA visszatérítés 2022-ben meg is valósul, márciusra, sőt, akár áprilisra is tolódhat. Mint fentebb is írtuk, a GDP alakulásától függ a dolog, és erre vonatkozó adatok csak az idei év lezárultával állnak majd rendelkezésre.

Mekkora összeg várható?

Az SZJA visszatérítés 2022-ben sokaknak jelent majd hatalmas segítséget, hiszen akár 1,5 millió forint is érkezhet egy család számlájára támogatásként. Ez persze függ a keresettől, a gyermekek számától, illetve a befizetett adótól is, emellett fontos, hogy ez az összeg csak abban az esetben érvényes, ha mindkét szülő igényli a támogatást – bár persze miért ne tennék. Egyedülálló szülők esetében azonban csupán ennek a felére lehet számítani, és más tényezők figyelembevételével alacsonyabb is lehet.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

Első házasok kedvezményének igénylése – mit kell tudni róla?

2021.08.27.

Az első házasok kedvezménye komoly segítséget jelenthet, ezért, ha most készülsz kimondani az igent a nagy napon, érdemes elolvasnod alábbi cikkünket.

Tovább olvasom
Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

Mennyit nyernek a fiatalok az SZJA-mentességen?

2021.05.26.

Az SZJA-mentesség felkapott téma az utóbbi időben, de részletesebben eddig nem lehetett róla tudni semmit – az alábbiakból azonban Te is képet kaphatsz róla!

Tovább olvasom