Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Törölték a repülőjáratod? Mutatjuk, mikor jár kártérítés!

2022.08.19.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 18. 09:34

Ha törölték a repülőjáratodat, akkor akár 600 euró kártérítést is kaphatsz, csak cselekedned kell – mutatjuk a részleteket!

Törölték a repülőjáratod? Mutatjuk, mikor jár kártérítés!

Törölt repülőjárat esetén – az Európai Uniós szabályok szerint – akár 600 euró kártérítés is járhat az utasnak, de ez nem jelenti azt, hogy minden egyes törlés után. Ez persze nem helyettesíti az utasbiztosítást, viszont ilyen esetben két irányból is kaphatsz pénzt, ami nem elhanyagolható.

Napjainkban a repülőtereken tapasztalható káosz jól mutatja, mennyi problémát okoztak az elmúlt évek, és persze egyre többen tapasztalhatják meg azt is, hogy mi történik, ha törlik a repülőjáratot, amivel épp szerettek volna elutazni. Ilyenkor a bosszúság csupán egy dolog, az anyagi veszteség azonban egy másik, hiszen míg az előbbi elmúlik, addig az utóbbi sosem, hacsak nem teszünk ellene.

Miért van ennyi törölt repülőjárat mostanában?

Sajnos elmondható az Európai Unió repülőutakra vonatkozó fogyasztóvédelmi szabályozásáról, hogy nem igazán felel meg a követelményeknek, de eddig valahogy ellavíroztak vele. Az utóbbi időszak azonban megmutatta, hogy mi az alapvető gond vele: abból indult ki, hogy a repülőterek képesek kiszolgálni az igényeket, azaz alapvetően csak a légitársaság hibázhat. Azonban ez abszolút nem igaz, hiszen repülőjáratokat törölhetnek a földi személyzet sztrájkja, rendkívüli időjárási körülmények, madárrajok, vagy műszaki hibák miatt is, amelyekhez a légitársaságoknak vajmi kevés közük van.

A mostani káoszt és rengeteg törölt repülőjáratot az okozza leginkább, hogy az elmúlt években, a koronavírus-járvány miatti lezárások alatt jóval kevesebb földi személyzetre volt szükség, ezért a feleslegesnek ítélt embereket elbocsátották, és azóta nem pótolták őket. Ez igaz a világ szinte minden repülőterére.

Mit mond az Európai Uniós rendelet?

A rendelet szerint a légitársaság köteles kártérítést fizetni minden törölt repülőjárat után, ha az neki felróható ok miatt következett be, és a törlés az utazást megelőző két héten belül történt. A három órán túli késés törlésnek minősül, a kártérítés összege pedig az utazás hosszától függően 250, 400 vagy 600 euró, viszont nem automatikusan jár, hanem kérni kell.

Az utasok többsége viszont nem foglalkozik ezzel, így a légitársaságok az utasoknak amúgy jogosan járó összegeknek csak a töredékét fizetik ki, ráadásul sokszor másra hárítják a felelősséget, vagyis nincs könnyű dolga egy olyan utasnak, akim szeretne hozzájutni a neki jogosan járó összeghez a törölt repülőjárat okán.

Ráadásul a mostanában a repülőtereken tapasztalható káosz valóban nem mindig a légitársaság hibája, hiszen előfordul, hogy a reptéren több órát kell sorba állni, emiatt pedig a gépek is késve indulnak, mivel a repülőtér nem tudja kiszolgálni a légitársaságokat és az utasokat. Ilyen időszakokban a gépek a sokadik fordulóra több órányi késést gyűjtenek össze, ez pedig biztosan nem a légitársaság hibája. Ez pedig sajnos azt jelenti, hogy hiába a késő, vagy épp törölt repülőjárat, a légitársaság jogosan utasítja el a kártérítési igényt.

Mit lehet tenni azért, hogy biztosan kapjunk kártérítést?

A válasz nagyon egyszerű: biztosítékra van szükség, hogy a repülőjárat esetleges törlése után valaki, vagy valami mindenképpen megtéríti a kárt, amit a késedelmes, vagy épp teljesen elmaradó utazás okoz. Erre pedig az utasbiztosítás a legjobb, sőt, egyetlen lehetőség, de csak abban az esetben, ha erre a helyzetre is kiterjed.

Szerencsére a legtöbb utasbiztosítás fizet kártérítést repülőjárat törlése esetén, sőt, a poggyász késése, megrongálódása, vagy elvesztése esetén is. Emellett az utasbiztosítás képes anyagi fedezetet biztosítani akkor is, amikor valamilyen baleset, vagy betegség éri a biztosítottat, sőt, az air assistance szolgáltatás még a kártérítési ügyintézést is átvállalja a biztosítottól, azaz felveszi a kapcsolatot a légitársasággal, és elrendezi, hogy az utas megkapja a neki járó összeget.

Érdemes tudni, hogy létezik úgynevezett útlemondási biztosítás is, amit önállóan, vagy az utasbiztosításokba építve lehet megkötni, ám ez a repülőjárat késése esetén nem fizet, kizárólag akkor, ha az utazás valamilyen váratlan, előre nem látható esemény miatt hiúsul meg, vagy a már megkezdett utat ilyen okok miatt kell megszakítani.

Ha utazni készülsz, mindenképp köss utasbiztosítást! Hasonlítsd össze oldalunkon a biztosítótársaságok ajánlatait, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések