Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

CSOK – ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

2022.01.07.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. január 7. 13:28

A CSOK támogatás nagy segítség a gyermeket tervező pároknak. Saját otthont teremthetnek maguknak állami támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye akár 10 millió forinttal járul hozzá egy ingatlan megvásárlásához. A szerződés feltételeit azonban teljesítenünk kell.

CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit nem kell visszafizetni, ha teljesítjük a szerződésben vállalt feltételeket. A támogatás legfeljebb 10 millió forint lehet. A támogatás nagysága függ a támogatás céljától, az ingatlan alapterületétől, és a vállalt vagy meglévő gyerekek számától. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a kormány által nyújtott támogatás.

Mekkora támogatást ad a CSOK?

Tudnunk kell, hogy a CSOK-ot nem csak azok igényelhetik, akiknek már vannak meglévő gyermekeik, hanem azok is, akik vállalják, hogy gyermekük születik. Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel a gyermekesek és a gyermeket vállalók vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak. Használt lakás vásárlásához és új ingatlan építéséhez vagy vásárláshoz is igényelhető ez a támogatás. Használt lakást vásárlásához egy gyermekkel 600 ezer forintra vagyunk jogosultak, két gyermekkel 1,43 millió forinthoz juthatunk, míg három gyermeknél 2,2 millió, négy vagy több gyermeknél pedig 2,75 millió forint a támogatás összege. Új ingatlan építése vagy vásárlásakor egy gyermekkel 600 ezer forint, két gyermekkel 2,6 millió forint, három vagy több gyermekkel pedig már 10 millió forint a támogatás összege.

A CSOK és a gyerekvállalás

CSOK-ot meglévő gyermekre is igényelhetünk, szemben a Babaváró hitellel, amit csak vállalt gyermekre adnak. Ha még nincs gyermekünk, CSOK-ot akkor is igényelhetjük. A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekeink fognak születni. A gyermekvállalás teljesítésének a határideje egy gyermek vállalása esetén négy év, két gyermeknél pedig nyolc év, ha pedig tízmillió forint CSOK-ot igénylünk, akkor vállalt gyermekszámtól függetlenül 10 év alatt kell a gyermekeknek megszületniük.

Mikor kell visszafizetni a támogatást?

Amennyiben a vállalt gyermekek nem születnek meg a megadott határidőig, az állami támogatás kamatokkal növelt összegét vissza kell fizetnünk. Ha a gyermekeink részben megszülettek, akkor megtarthatunk annyit a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekeink után jár. Pénzügyi katasztrófát okozhat, hogy az állam egy összegben követeli vissza a tartozást. A kamatokkal növelt támogatási összeget hatvan napon belül kell visszafizetni a gyermekvállalási határidő lejárta után.

Ha a CSOK mellé kamattámogatott CSOK hitelt is igényeltünk, akkor a gyermekvállalási határidő lejárta után a már megkapott kamattámogatást is vissza kell fizetniük. Ebben az esetben piaci kamatozású hitellé alakul át a kölcsönünk, és így a havi törlesztő részletünk is jelentősen megemelkedik.

Újabb csapás lesz a vagyonszerzési illeték. A CSOK-ot igénylőként ugyanis mentesülünk az illeték megfizetése alól, ha azonban nem születnek meg a vállalt gyermekeink, akkor a vagyonszerzési illetéket is be kell fizetnünk. Ez az ingatlan értékének 4 százaléka.

Tudnunk kell, hogy nem csak abban az esetben követelheti vissza az állam a támogatást, ha nem teljesítjük a gyermekvállalást. Ugyanilyen következményekkel jár, ha az ingatlanvásárlást követő tíz éven belül elköltözünk. A CSOK felvételekor azt is vállalnunk kell ugyanis, hogy a család életvitelszerűen tíz évig a támogatott ingatlanban fog lakni. Ez alól csak az időközben nagykorúvá vált gyermekünk a kivétel, ő elköltözhet.

Válás ugyanilyen problémát okoz. Nem válhatunk el. Válás esetén csak egyféleképpen tarthatjuk meg a támogatást. A gyerekeknek az egyik szülővel együtt a támogatott ingatlanban kell élniük a válás után is. A közös gyermekfelügyelet nem lehetséges. Közös felügyeletnél vissza kell fizetni a CSOK-ot a kamatokkal együtt.

Mennyi pénzt kell visszafizetni, ha nem teljesülnek a feltételek?

Ha nem születnek meg a vállalt gyerekeink a vállalt határidőre, a támogatás összegét vissza kell fizetnünk késedelmi kamatokkal együtt. A késedelmi kamat mértékét a Polgári törvénykönyv határozza meg. A késedelmi kamat mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat, ha egy vagy két gyermeket vállaltunk, és a jegybanki alapkamat ötszöröse három gyermeknél.

Több gyermek vállalása tehát jóval magasabb kockázatot jelent. A jegybanki alapkamat a mostani értékével számolva egy gyermek vállalása, és meg nem születése esetén négy év után 36 ezer forinttal kell többet visszafizetni a kapott támogatásnál. Ha három gyermeket vállaltunk az igényléskor, és a 10. év végéig azok nem születnek meg, akkor 17,5 millió forintot, azaz a kapott támogatás 175 százalékát kell visszafizetnünk. Azt is tudnunk kell, hogy ha magasabbra emelkedik a jegybanki alapkamat, akkor a visszafizetendő összeg is ennek megfelelően magasabb lesz. A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt öt hónapban ötször emelete a jegybanki alapkamatot, így kiszámíthatatlan, hogy mennyivel növekszik majd a késedelmi kamat.

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Elképzelhető, hogy felmerül olyan körülmény, ami miatt a kormányhivatal méltányossági eljárás keretében haladékot vagy akár mentességet ad a visszafizetésre. Ilyen ok lehet, ha a házaspárpár egyik tagja a futamidő közben elhalálozik. Ebben az esetben kérhetünk mentességet a visszafizetésre.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Változások a CSOK igénylési feltételeiben

Változások a CSOK igénylési feltételeiben

2021.11.11.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény sokakat segített már az ingatlanvásárlásban. Ez a támogatás és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel lehetővé tette, hogy megvásároljuk az otthonunkat. A CSOK feltételei nem teljesíthetetlenek, ráadásul most még egyszerűbben igényelhetjük ezt a támogatást.

Tovább olvasom
Kérdések, amelyek tisztázatlanok a CSOK Plusz kapcsán

Kérdések, amelyek tisztázatlanok a CSOK Plusz kapcsán

2023.10.27.

Néhány napja egy igen meglepő hírre ébredtünk: a kormány bejelentette a jövő évtől érvényes CSOK Plusz program feltételeit, melynek keretében maximum 50 millió forintra emelkedik a támogatott hitel összege. Az eddigi információk szerint a program a 2023 végéig igényelhető támogatás helyébe lép. A friss hír kapcsán bőven akadnak még tisztázatlan kérdések, amelyeket a Banknavigátor.hu is körbejárt.

Tovább olvasom
Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

2023.07.27.

A családok támogatása kiemelten fontos, különösen igaz ez a három vagy több gyermeket nevelő családokra. Összeszedtük, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban, és azt is mutatjuk, hogy az év végén milyen változások lépnek életbe. Figyelem! Fontos tartalom!

Tovább olvasom
Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával