Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

CSOK – ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

2022.01.07.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. január 7. 13:28

A CSOK támogatás nagy segítség a gyermeket tervező pároknak. Saját otthont teremthetnek maguknak állami támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye akár 10 millió forinttal járul hozzá egy ingatlan megvásárlásához. A szerződés feltételeit azonban teljesítenünk kell.

CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

A Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, amit nem kell visszafizetni, ha teljesítjük a szerződésben vállalt feltételeket. A támogatás legfeljebb 10 millió forint lehet. A támogatás nagysága függ a támogatás céljától, az ingatlan alapterületétől, és a vállalt vagy meglévő gyerekek számától. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a kormány által nyújtott támogatás.

Mekkora támogatást ad a CSOK?

Tudnunk kell, hogy a CSOK-ot nem csak azok igényelhetik, akiknek már vannak meglévő gyermekeik, hanem azok is, akik vállalják, hogy gyermekük születik. Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel a gyermekesek és a gyermeket vállalók vissza nem térítendő állami támogatáshoz juthatnak. Használt lakás vásárlásához és új ingatlan építéséhez vagy vásárláshoz is igényelhető ez a támogatás. Használt lakást vásárlásához egy gyermekkel 600 ezer forintra vagyunk jogosultak, két gyermekkel 1,43 millió forinthoz juthatunk, míg három gyermeknél 2,2 millió, négy vagy több gyermeknél pedig 2,75 millió forint a támogatás összege. Új ingatlan építése vagy vásárlásakor egy gyermekkel 600 ezer forint, két gyermekkel 2,6 millió forint, három vagy több gyermekkel pedig már 10 millió forint a támogatás összege.

A CSOK és a gyerekvállalás

CSOK-ot meglévő gyermekre is igényelhetünk, szemben a Babaváró hitellel, amit csak vállalt gyermekre adnak. Ha még nincs gyermekünk, CSOK-ot akkor is igényelhetjük. A szerződésben vállalnunk kell, hogy gyermekeink fognak születni. A gyermekvállalás teljesítésének a határideje egy gyermek vállalása esetén négy év, két gyermeknél pedig nyolc év, ha pedig tízmillió forint CSOK-ot igénylünk, akkor vállalt gyermekszámtól függetlenül 10 év alatt kell a gyermekeknek megszületniük.

Mikor kell visszafizetni a támogatást?

Amennyiben a vállalt gyermekek nem születnek meg a megadott határidőig, az állami támogatás kamatokkal növelt összegét vissza kell fizetnünk. Ha a gyermekeink részben megszülettek, akkor megtarthatunk annyit a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekeink után jár. Pénzügyi katasztrófát okozhat, hogy az állam egy összegben követeli vissza a tartozást. A kamatokkal növelt támogatási összeget hatvan napon belül kell visszafizetni a gyermekvállalási határidő lejárta után.

Ha a CSOK mellé kamattámogatott CSOK hitelt is igényeltünk, akkor a gyermekvállalási határidő lejárta után a már megkapott kamattámogatást is vissza kell fizetniük. Ebben az esetben piaci kamatozású hitellé alakul át a kölcsönünk, és így a havi törlesztő részletünk is jelentősen megemelkedik.

Újabb csapás lesz a vagyonszerzési illeték. A CSOK-ot igénylőként ugyanis mentesülünk az illeték megfizetése alól, ha azonban nem születnek meg a vállalt gyermekeink, akkor a vagyonszerzési illetéket is be kell fizetnünk. Ez az ingatlan értékének 4 százaléka.

Tudnunk kell, hogy nem csak abban az esetben követelheti vissza az állam a támogatást, ha nem teljesítjük a gyermekvállalást. Ugyanilyen következményekkel jár, ha az ingatlanvásárlást követő tíz éven belül elköltözünk. A CSOK felvételekor azt is vállalnunk kell ugyanis, hogy a család életvitelszerűen tíz évig a támogatott ingatlanban fog lakni. Ez alól csak az időközben nagykorúvá vált gyermekünk a kivétel, ő elköltözhet.

Válás ugyanilyen problémát okoz. Nem válhatunk el. Válás esetén csak egyféleképpen tarthatjuk meg a támogatást. A gyerekeknek az egyik szülővel együtt a támogatott ingatlanban kell élniük a válás után is. A közös gyermekfelügyelet nem lehetséges. Közös felügyeletnél vissza kell fizetni a CSOK-ot a kamatokkal együtt.

Mennyi pénzt kell visszafizetni, ha nem teljesülnek a feltételek?

Ha nem születnek meg a vállalt gyerekeink a vállalt határidőre, a támogatás összegét vissza kell fizetnünk késedelmi kamatokkal együtt. A késedelmi kamat mértékét a Polgári törvénykönyv határozza meg. A késedelmi kamat mindig a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat, ha egy vagy két gyermeket vállaltunk, és a jegybanki alapkamat ötszöröse három gyermeknél.

Több gyermek vállalása tehát jóval magasabb kockázatot jelent. A jegybanki alapkamat a mostani értékével számolva egy gyermek vállalása, és meg nem születése esetén négy év után 36 ezer forinttal kell többet visszafizetni a kapott támogatásnál. Ha három gyermeket vállaltunk az igényléskor, és a 10. év végéig azok nem születnek meg, akkor 17,5 millió forintot, azaz a kapott támogatás 175 százalékát kell visszafizetnünk. Azt is tudnunk kell, hogy ha magasabbra emelkedik a jegybanki alapkamat, akkor a visszafizetendő összeg is ennek megfelelően magasabb lesz. A Magyar Nemzeti Bank az elmúlt öt hónapban ötször emelete a jegybanki alapkamatot, így kiszámíthatatlan, hogy mennyivel növekszik majd a késedelmi kamat.

Mikor nem kell visszafizetni a CSOK-ot?

Elképzelhető, hogy felmerül olyan körülmény, ami miatt a kormányhivatal méltányossági eljárás keretében haladékot vagy akár mentességet ad a visszafizetésre. Ilyen ok lehet, ha a házaspárpár egyik tagja a futamidő közben elhalálozik. Ebben az esetben kérhetünk mentességet a visszafizetésre.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

2023.06.23.

Megszűnik a CSOK a nagyvárosokban, a falusi CSOK támogatási összege jelentősen nő, a Babaváró hitelt többet, de csak harminc éves kor alatt lehet majd igényelni. Változik a családtámogatási rendszer, és várhatóan új elemekkel is bővül majd. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Tovább olvasom
A CSOK-hitel előnyei - mit érdemes tudni róla

A CSOK-hitel előnyei - mit érdemes tudni róla

2020.11.18.

A CSOK-hitel egy lakáscélra fordítható, államilag kamattámogatott hitel, ami 25 évig fix 3%-os kamattal, kizárólag a vissza nem térítendő Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel együtt vehető igénybe. 

Tovább olvasom
Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

2023.07.27.

A családok támogatása kiemelten fontos, különösen igaz ez a három vagy több gyermeket nevelő családokra. Összeszedtük, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban, és azt is mutatjuk, hogy az év végén milyen változások lépnek életbe. Figyelem! Fontos tartalom!

Tovább olvasom