Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

2024.06.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. június 6. 14:32

Egy tudatos hiteligénylő pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, hogy mennyi az általa igényelt hitel kamata. De valóban ennyire fontos ez? És tehetünk-e valamit? Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva? Szakértőnk válaszol a kérdésekre.

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

Érdemes elhalasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatra várva?

A lakásvásárlás és a hitelkamatok közötti összefüggés érdekes kérdés, amelyet több tényező befolyásolhat.

De miért lehet fontos ez? Mutatunk szempontokat, amelyeket érdemes figyelembe venni:

Jelenlegi kamatszint: Ha a jelenlegi kamatszint viszonylag alacsony, és úgy érzi az igénylő, hogy megfelelően tudja fizetni a hitelt, akkor lehet, hogy érdemes most vásárolni. Az alacsony kamatszint lehetőséget teremt arra, hogy kedvező feltételekkel igényeljünk hitelt.

Jövőbeli kamatszintek: Fontos átgondolni, hogy a jövőben hogyan változhatnak a kamatszintek. Ha úgy gondoljuk, hogy a kamatok tovább fognak csökkenni, akkor érdemes várni. Azonban a kamatok változása nem mindig előre jelezhető, és előfordulhat, hogy a jelenlegi szintről emelkedni fognak a következő években.

Ingatlanpiaci feltételek: Az ingatlanpiac helyi és regionális szempontokból is eltérhet. Vizsgáljuk meg, hogy az által választott területen hogyan alakulnak az ingatlanárak, és a kereslet-kínálat aránya. Ha az ingatlanárak magasak és a piac túlfűtött, érdemesebb kivárni.

Személyes pénzügyi helyzet: Fontos figyelembe venni saját pénzügyi helyzetet is. Ha most kényelmetlen lenne hitelt felvenni, vagy ha további időre van szükség a takarékoskodáshoz, akkor érdemes várni, hogy jobb pozíciónk legyen a vásárláshoz.

Hitelkamatok előrejelzése: Tájékozódjunk a gazdasági elemzők és szakértők kamatvárakozásairól. Ezek segíthetnek abban, hogy meghatározzuk, várható-e kamatcsökkenés vagy emelkedés a közeljövőben.

Mindig érdemes alaposan mérlegelni ezeket a tényezőket, mielőtt döntést hoznánk. Ha bizonytalanok vagyunk a jövőbeli kamatokat illetően, érdemes lehet konzultálni egy pénzügyi tanácsadóval is, aki segíthet az egyedi helyzetnek és céloknak figyelembevételében.

Ha valaki rossz döntést hozott – mit tehetünk hitelfelvétel után?

A Banknavigátor szakértői szerint, ha valaki rossz döntést hozott a lakásvásárlás vagy a hitelfelvétel kapcsán, még mindig lehetősége van korrekcióra.

De mit lehet tenni hitelfelvétel után?

Refinanszírozás: Ha a hitelkamatok csökkennek, vagy ha kedvezőbb feltételekkel lehet hitelt kapni, akkor érdemes lehet refinanszírozni a meglévő hitelt. Ez lehetőséget teremthet arra, hogy kedvezőbb kamatozású hitelt vegyünk fel, ami csökkentheti a havi törlesztőrészleteket és/vagy a teljes visszafizetendő összeget.

Eladás: Ha az ingatlan értéke jelentősen megnő, és az ingatlanpiaci helyzet kedvező, akkor lehetőség van az ingatlan eladására is. Ezzel a korábbi döntést meg lehet változtatni, például ha a piaci feltételek kedvezőbbé válnak, vagy ha az ingatlan már nem felel meg az elvárásoknak.

További befektetések: Ha az ingatlan értéke nő, és a hitelfelvétel rossz döntésnek bizonyul, de az ingatlan továbbra is jövedelmezőnek bizonyul például a bérbeadás révén, akkor lehetőség van további befektetések elvégzésére az ingatlanon. Például felújításokkal lehet növelni az ingatlan értékét és hozamát. 

Lényeges, hogy ezeknek a lehetőségeknek az elérhetősége és hatékonysága függ az aktuális piaci feltételektől, az ingatlan értékétől és a személyes pénzügyi helyzettől is. Mindig érdemes alaposan mérlegelni az ilyen döntéseket, és szükség esetén pénzügyi tanácsadóval konzultálni.

Érdemes-e ezzel foglalkozni? Mit gondol erről a szakértőnk?

A lakásvásárlás és a hitelkamatok közötti kapcsolat fontos szempont lehet a döntés előtt.

Az alacsonyabb hitelkamatok kedvezőbb feltételeket kínálnak a hitelfelvételre, ami hosszú távon jelentős megtakarítást eredményezhet.

Ha a jelenlegi kamatok magasak, érdemes lehet megvárni, hogy esetleg csökkenjenek.

Azonban a kamatszinteket nehéz megjósolni, és lehet, hogy a várakozás csak időveszteség lenne.

A döntés előtt fontos átgondolni a saját pénzügyi helyzetet és az aktuális piaci feltételeket.

Egyes esetekben a kamatemelkedés miatti várakozás helyett gyorsabb intézkedés lehet indokolt.

Mindig érdemes szakértővel konzultálni, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg a lakásvásárlás kapcsán.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy bár a kamatváltozások részben előre jelezhetőek, de biztosat senki nem tud mondani. Még egy szakértő sem.

A szakértők szerint csak az gondoljon halasztásra alacsonyabb hitelkamatra várva, aki az átlagnál magasabb szintű pénzügyi ismerettel rendelkezik, és akinek magas a kockázatvállalási képessége.

Összefoglalva

Érdemes-e halasztani a lakásvásárlást alacsonyabb hitelkamatokra várva. Számos tényező, mint a jelenlegi és jövőbeli kamatszintek, az ingatlanpiaci feltételek és a vásárló pénzügyi helyzete befolyásolhatja a döntést. Bár az alacsony kamatok kedvező hitelfelvételi feltételeket biztosíthatnak, a kamatváltozások nehezen előrejelezhetők. Szakértők szerint csak azoknak érdemes halasztani a lakásvásárlást, akik magas pénzügyi ismeretekkel és kockázatvállalási képességgel rendelkeznek.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

2020.12.30.

Érdemesebb fix kamatozású, vagy inkább változó kamatozású lakáshitelt igényelni? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Tovább olvasom
Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

2023.04.14.

5 évig, 10 évig vagy végig fix kamatozású lakáshitel a jobb opció? A választás hosszú évekre meghatározza a kiadásokat. Miért fontos a kamatperiódus? Változó vagy fix kamatozás? Melyiket lakáshitelt válaszd? Miért válaszd azt a lakáshitelt? Mutatjuk a lehetőségeidet.

Tovább olvasom
Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

2020.12.02.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, hogy változó vagy fix kamatozási hitelt érdemes-e választani, így jobbnak láttuk, ha írunk róla pár sort, hiszen eléggé lényeges téma, különösen mostanában. Ha olvastál az utóbbi időben pénzügyi híreket, akkor valószínűleg benned is felébredt a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank valószínűleg hamarosan alapkamatot emel, és nem várja meg az előrejelzések szerinti 2020-as évet. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes egy kicsit foglalkozni a jelenleg drágább hitelkonstrukciókkal is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával