Hirdetés

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 13:17

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

Azok, akik rendszeresen használnak hitelkártyát, jó eséllyel kiismerték azt, így pedig ki is tudják használni a hozzá kapcsolódó előnyöket. Hitelkártyát ugyanis csak úgy érdemes használni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan is működik, így ugyanis számos hasznos szolgáltatást lehet igénybe venni, és a visszatérítésnek köszönhetően akár még spórolni is lehet vele.

Annak érdekében, hogy ezt elősegítsük, összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket a hitelkártyáról, és természetesen meg is válaszoljuk őket!

1. Mi a különbség a hitelkártya és a betéti kártya között?

A betéti kártya ahhoz a bankszámlához tartozik, amelyre a jövedelmünk érkezik, a hitelkártya azonban egy külön számlához kapcsolódik, amely gyakorlatilag csak a hitelkeretet kezeli, rá pénzt tenni csak a hitelkeret nullázásáig lehetséges – vagyis a hitelkártya egyenlege kizárólag nulla vagy negatív lehet.

A hitelkártyás vásárlással nem a saját bankszámlánkról költünk pénzt, hanem gyakorlatilag a bank pénzével fizetünk, és ezt természetesen vissza is kell fizetnünk, ám fontos, hogy nem azonnal. A hitelkártyás költéseket a bank 30 napon át gyűjti, majd összesíti – ez az elszámolási időszak –, majd tájékoztatást nyújt a felhasznált hitelkeretről, az esetleges kamatokról és a hitelkártyához kapcsolódó szolgáltatások díjairól; mindezeket összesítve.

Ezt követi egy 15 napos türelmi időszak, amire fontos odafigyelni, hiszen, ha ez idő alatt visszafizetjük a teljes tartozásunkat – és a hitelkártyát csak vásárlásra használtuk –, akkor a bank nem számít fel kamatot az elköltött összeg után, vagyis 45 napig kamatmentesen használhattuk a bank pénzét.

2. Mekkora lehet a hitelkeret?

Két lehetőség létezik: vagy mi kérünk egy meghatározott összeget, amit vagy megad a bank, vagy nem, vagy pedig a bankra bízzuk, hogy állapítsa meg a jövedelmünk alapján a hitelkeretet. Mindkét esetben át kell esni a hitelbírálaton, de az utóbbi esetben szinte biztos, hogy megkapjuk a megállapított összegről szóló keretet.

3. Milyen extra előnyei vannak a hitelkártyának?

Bizonyos hitelkártyákkal több kiegészítő szolgáltatást is igénybe lehet venni, amelyek főleg az utazásokhoz kapcsolódnak. Ilyen például, hogy az utazások közben történő költésekből év végén akár 3%-os pénzvisszatérítést is ad a bank, de a biztosításról sem szabad megfeledkezni, ami teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást jelent. Léteznek olyan, utazással kapcsolatos szolgáltatások is, amelyekért érdemes hitelkártyával fizetni; ilyen például az autóbérlés és a szállodafoglalás.

4. Mekkora a kamat?

Ha a – fentebb részletezett – 45 napos időszakon belül nullára hozzuk a hitelkártyához kapcsolt számla egyenlegét, és csak fizettünk a kártyával, azaz nem vettünk fel róla készpénzt, akkor a kamat 0, azaz nulla százalék, ha viszont ez nem sikerül, akkor igen magas kamatokra lehet számítani; napjainkban a 40% feletti kamatok sem ritkák.

5. Mi történik, ha a felhasznált összeget nem fizetjük vissza időben?

A türelmi időszakon túl a bank a vissza nem fizetett tartozásra kamatot és késedelmi díjat számol fel, ami meglehetősen magas. Éppen azért, hogy erről ne feledkezhessünk meg, érdemes vagy SMS-értesítést kérni, vagy beállítani a bankszámlánkon egy automatikus beszedési megbízást, ami átvezeti a szükséges összeget a hitelkártya-számlára – persze ehhez az is kell, hogy legyen a folyószámlán elegendő fedezet.

Érdemes a hitelkártyára törlesztési biztosítást kötni, hogy a váratlan élethelyzetekben – mint például a betegség, a munkanélküliség, vagy az egyéb fizetési problémák – is biztosított legyen a törlesztés. Fontos arra is figyelni, hogy a nem használt hitelkártyák esetében is felmerülhetnek a szolgáltatáshoz kapcsolódó költségek, amelyeket mindenképp ki kell egyenlíteni, mivel ezeket is a hitelkeretből vonja le a bank.

Szeretnél hitelkártyát igényelni? Hasonlítsd össze oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

2022.04.08.

Az adósságok törlesztése fontos, de nem mindegy, hogyan történik – a következőkben ehhez adunk néhány megfontolandó tanácsot.

Tovább olvasom
Hitelkártya igénylésének feltételei

Hitelkártya igénylésének feltételei

2021.06.11.

Volt már szó arról, hogy hogyan használhatod megfelelően a hitelkártyádat, arról viszont még nem, hogy mit tegyél akkor, ha hitelkártyát igényelnél. A feltételei nem teljesíthetetlenek, és ha valóban tudod magad tartani a megfelelő használathoz, akkor csak nyerhetsz vele!

Tovább olvasom
Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom
Mire jó a dombornyomott bankkártya?

Mire jó a dombornyomott bankkártya?

2020.11.17.

Az érintés nélküli fizetés korában jogos a kérdés, hogy mire jó a dombornyomott kártya, illetve érdemes-e még ezt választani lényegesen magasabb éves díjért. Az alábbiakban összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom