fbpx
Hirdetés

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

2022.11.29.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. november 29. 13:17

A hitelkártyák és a betéti kártyák – avagy hétköznapi nevükön a bankkártyák – között számtalan a különbség; ezeket vesszük most górcső alá.

5 gyakori kérdés a hitelkártyáról

Azok, akik rendszeresen használnak hitelkártyát, jó eséllyel kiismerték azt, így pedig ki is tudják használni a hozzá kapcsolódó előnyöket. Hitelkártyát ugyanis csak úgy érdemes használni, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hogyan is működik, így ugyanis számos hasznos szolgáltatást lehet igénybe venni, és a visszatérítésnek köszönhetően akár még spórolni is lehet vele.

Annak érdekében, hogy ezt elősegítsük, összegyűjtöttük a leggyakrabban feltett kérdéseket a hitelkártyáról, és természetesen meg is válaszoljuk őket!

1. Mi a különbség a hitelkártya és a betéti kártya között?

A betéti kártya ahhoz a bankszámlához tartozik, amelyre a jövedelmünk érkezik, a hitelkártya azonban egy külön számlához kapcsolódik, amely gyakorlatilag csak a hitelkeretet kezeli, rá pénzt tenni csak a hitelkeret nullázásáig lehetséges – vagyis a hitelkártya egyenlege kizárólag nulla vagy negatív lehet.

A hitelkártyás vásárlással nem a saját bankszámlánkról költünk pénzt, hanem gyakorlatilag a bank pénzével fizetünk, és ezt természetesen vissza is kell fizetnünk, ám fontos, hogy nem azonnal. A hitelkártyás költéseket a bank 30 napon át gyűjti, majd összesíti – ez az elszámolási időszak –, majd tájékoztatást nyújt a felhasznált hitelkeretről, az esetleges kamatokról és a hitelkártyához kapcsolódó szolgáltatások díjairól; mindezeket összesítve.

Ezt követi egy 15 napos türelmi időszak, amire fontos odafigyelni, hiszen, ha ez idő alatt visszafizetjük a teljes tartozásunkat – és a hitelkártyát csak vásárlásra használtuk –, akkor a bank nem számít fel kamatot az elköltött összeg után, vagyis 45 napig kamatmentesen használhattuk a bank pénzét.

2. Mekkora lehet a hitelkeret?

Két lehetőség létezik: vagy mi kérünk egy meghatározott összeget, amit vagy megad a bank, vagy nem, vagy pedig a bankra bízzuk, hogy állapítsa meg a jövedelmünk alapján a hitelkeretet. Mindkét esetben át kell esni a hitelbírálaton, de az utóbbi esetben szinte biztos, hogy megkapjuk a megállapított összegről szóló keretet.

3. Milyen extra előnyei vannak a hitelkártyának?

Bizonyos hitelkártyákkal több kiegészítő szolgáltatást is igénybe lehet venni, amelyek főleg az utazásokhoz kapcsolódnak. Ilyen például, hogy az utazások közben történő költésekből év végén akár 3%-os pénzvisszatérítést is ad a bank, de a biztosításról sem szabad megfeledkezni, ami teljes körű baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást jelent. Léteznek olyan, utazással kapcsolatos szolgáltatások is, amelyekért érdemes hitelkártyával fizetni; ilyen például az autóbérlés és a szállodafoglalás.

4. Mekkora a kamat?

Ha a – fentebb részletezett – 45 napos időszakon belül nullára hozzuk a hitelkártyához kapcsolt számla egyenlegét, és csak fizettünk a kártyával, azaz nem vettünk fel róla készpénzt, akkor a kamat 0, azaz nulla százalék, ha viszont ez nem sikerül, akkor igen magas kamatokra lehet számítani; napjainkban a 40% feletti kamatok sem ritkák.

5. Mi történik, ha a felhasznált összeget nem fizetjük vissza időben?

A türelmi időszakon túl a bank a vissza nem fizetett tartozásra kamatot és késedelmi díjat számol fel, ami meglehetősen magas. Éppen azért, hogy erről ne feledkezhessünk meg, érdemes vagy SMS-értesítést kérni, vagy beállítani a bankszámlánkon egy automatikus beszedési megbízást, ami átvezeti a szükséges összeget a hitelkártya-számlára – persze ehhez az is kell, hogy legyen a folyószámlán elegendő fedezet.

Érdemes a hitelkártyára törlesztési biztosítást kötni, hogy a váratlan élethelyzetekben – mint például a betegség, a munkanélküliség, vagy az egyéb fizetési problémák – is biztosított legyen a törlesztés. Fontos arra is figyelni, hogy a nem használt hitelkártyák esetében is felmerülhetnek a szolgáltatáshoz kapcsolódó költségek, amelyeket mindenképp ki kell egyenlíteni, mivel ezeket is a hitelkeretből vonja le a bank.

Szeretnél hitelkártyát igényelni? Hasonlítsd össze oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, majd indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 21,00%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást?

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást?

2022.11.04.

Hogyan tudjuk visszafizetni a hitelkártya tartozást? A hitelkártya egyik alapvető „szabálya”, hogy nem szabad (érdemes) tartozást felhalmozni, hiszen könnyedén nehéz helyzetbe kerülhetünk, ha erre nem figyelünk. Mi történik akkor, ha mégis tartozásunk van? Milyen lehetőségek állnak előttünk?

Tovább olvasom
Hitelkártyát igényelnék – milyen költségekkel kell számolnom?

Hitelkártyát igényelnék – milyen költségekkel kell számolnom?

2021.03.11.

Ha hitelkártyát igényelnél, jó, ha mindent tudsz róla, de legfőképp a költségeit érdemes ismerned. Az alábbiakból mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom
Hitelkártya igénylésének feltételei

Hitelkártya igénylésének feltételei

2021.06.11.

Volt már szó arról, hogy hogyan használhatod megfelelően a hitelkártyádat, arról viszont még nem, hogy mit tegyél akkor, ha hitelkártyát igényelnél. A feltételei nem teljesíthetetlenek, és ha valóban tudod magad tartani a megfelelő használathoz, akkor csak nyerhetsz vele!

Tovább olvasom
Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

Milyen sorrendben érdemes az adósságokat törleszteni?

2022.04.08.

Az adósságok törlesztése fontos, de nem mindegy, hogyan történik – a következőkben ehhez adunk néhány megfontolandó tanácsot.

Tovább olvasom