Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

A CVC kód titkai: hogyan véd meg a bankkártyás csalásoktól?

2023.08.31.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. augusztus 31. 10:34

A CVC kódot mindenki használta már, aki vásárolt az interneten. Ez az (általában) háromjegyű szám a bankkártya aláírás csíkján található, és ellenőrző szerepe van internetes vásárlások esetén. Hogy a vásárlás biztonságos legyen.

A CVC kód titkai: hogyan véd meg a bankkártyás csalásoktól?

Mi az a CVC kód?

A CVC kód (Card Verification Code) egy háromjegyű szám, amely a bankkártyád hátoldalán található.

Ez egy biztonsági ellenőrző kód, ami segít azonosítani, hogy a kártya fizikai másolatáról van-e szó, amikor online vásárlásokat vagy tranzakciókat hajtasz végre.

Ne osszad meg ezt a kódot senkivel, és soha ne írd le semmilyen nem megbízható vagy gyanús weboldalon.

A CVC kód, amely néha más néven CVC2, CVV, vagy CVV2 is ismert, a bankkártyák biztonsági funkciója. Segít megvédeni a kártya tulajdonosát a csalásoktól és a kéretlen tranzakcióktól.

A CVC kód általában háromjegyű szám, amely a kártya hátoldalán található. Vannak azonban olyan kártyák is, amelyeken a kód négyjegyű, és a kártya előoldalán van elhelyezve. (American Express kártya)

Amikor online vásárlást hajtasz végre, a kereskedő vagy a fizetési rendszer megkéri, hogy add meg a kártya adatait, beleértve a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a CVC kódot is.

A kereskedőnek ez a kód arra szolgál, hogy meggyőződjön arról, hogy a fizikai kártya van a birtokodban, és nem csak a kártyaszámot lopták el valamilyen módon.

Lényeges, hogy soha ne oszd meg senkivel a CVC kódodat, és ne add meg semmilyen gyanús vagy nem megbízható weboldalon.

A kód csak akkor legyen hozzáférhető, ha megbízható és biztonságos környezetben végzel tranzakciókat. Így megőrizheted a bankkártyád biztonságát, és csökkentheted a csalás kockázatát.

Átadhatom másnak a CVC kódomat?

Nem, határozottan nem ajánlott átadni a CVC kódodat másnak.

A CVC kód a bankkártyád biztonsági eleme, ami segít megvédeni a kártyát a csalásoktól. Az ilyen információk megosztása másokkal súlyos biztonsági kockázatokkal járhat.

A CVC kódhoz való hozzáférés csak a kártya tulajdonosának javasolt. A kártya tulajdonosának adatait és a kártya biztonsági elemeit mindig biztonságosan kell kezelni. Soha ne oszd meg senkivel, még akkor sem, ha azt mondják, hogy a biztonságod érdekében kérik.

Ha valaha is olyan helyzetbe kerülsz, hogy meg kell osztanod bankkártya adataidat valamilyen hivatalos tranzakcióhoz vagy szolgáltatáshoz, győződj meg arról, hogy megbízható és biztonságos weboldalakon vagy ügyfélszolgálatokon teszed meg. Ezzel minimalizálhatod a csalások kockázatát és megőrizheted a bankkártyád biztonságát.

Milyen veszélye van annak, ha átadom másnak a CVC kódom?

A Banknavigátor szakértői arra hívják fel a figyelmet, hogy ha átadod másnak a CVC kódodat, számos veszély áll fenn, amelyek negatív hatással lehetnek a bankkártyád biztonságára.

  • Csalás: ha valaki másnak átadod a CVC kódodat, lehetősége nyílik vásárolni és tranzakciókat indítani a te nevedben anélkül, hogy te ezt jóváhagytad volna. Ez pénzveszteséget és bosszúságot okozhat.

  • Adathalászat: a CVC kódod megosztása olyan személyekkel, akikben nem bízol, azt is jelentheti, hogy olyan adathalász weboldalak vagy csalók kezébe kerülhetnek adatok, akik hamis módon igyekeznek hozzáférni a bankkártyádhoz és a személyes adataidhoz.

  • Személyes adattal való visszaélés: ha illetéktelen személyek hozzájutnak a CVC kódodhoz, akkor az adataidat és identitásodat is veszélyeztetheti. Ezt a lehetőséget kihasználva könnyebben meg tudnak szerezni más érzékeny információkat is.

  • Bankkártyás visszaélések: az adathalászok vagy csalók a CVC kódod birtokában hamisított vagy más személy adataival összekapcsolt bankkártyákon is vásárlásokat végezhetnek, és ezzel megterhelhetik a bankszámládat.

A CVC kódod megosztása másokkal jelentős biztonsági kockázatokkal jár.

Az adatvédelem és a bankkártya biztonságának megőrzése érdekében mindig tartsd meg a CVC kódot magadnak, és ne oszd meg senkivel, kivéve, ha az megbízható.

A CVC kód csak egy a biztonsági intézkedésekből. Szükség lehet telefonos jóváhagyásra, és ujjlenyomatos azonosításra is. Mindez a biztonságos kártyahasználathoz szükséges.

Kellő óvatossággal és körültekintéssel anélkül használható egy bankkártya webáruházas vásárlásra, hogy az adatok veszélybe kerülnének.

Legyünk óvatosak internetes vásárláskor, védjük meg az adatainkat, hogy elkerüljük az esetleges kellemetlenségeket.

Összefoglalás

A CVC kód egy (általában) háromjegyű biztonsági szám, amely a bankkártya hátoldalán található, és az online tranzakciók során ellenőrzi, hogy a fizikai kártya a vásárló birtokában van-e. Ez a kód védelmet nyújt a bankkártya-tulajdonosoknak a csalásokkal és a kéretlen tranzakciókkal szemben. Fontos, hogy soha ne oszd meg ezt a kódot senkivel, még megbízhatónak tűnő forrásokkal sem, mivel illetéktelen kezekbe kerülve súlyos pénzügyi veszteségek és adathalászati kísérletek célpontjává válhatsz. Az internetes vásárlások során mindig győződj meg arról, hogy a weboldal megbízható, és az adataidat biztonságosan kezelik. A CVC kód csak egy azon biztonsági intézkedések sorában, amelyek célja a kártyahasználat biztonságának növelése.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

2022.08.09.

A bankkártya-használat külföldön általánosnak mondható egy utazás során, ám felvet néhány kérdést; az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Tovább olvasom
Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

2022.06.17.

Ha bankkártyával fizetsz külföldön, megeshet, hogy átvernek, és ilyenkor futhatsz a pénzed után – tudd meg, hogyan védekezhetsz!

Tovább olvasom
Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom
Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

2023.10.26.

Szinte már mindenhol a pénzügyi tudatosság fontosságára hívják fel a magyar lakosság figyelmét, legyen az rádió, televízió vagy a közösségi média. Az alapokat már mindenki tudja: számba vesszük a bevételeket, majd a kiadásokat és megtervezzük a havi költségvetést. De valóban tisztában vagyunk az összes, bankszámlánkat terhelő költséggel? Bizony, a legtöbben megfelejtkezünk egy nagyobb kiadásról: a banki szolgáltatások költségéről.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával