fbpx
Hirdetés

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. augusztus 9. 13:04

A bankkártya-használat külföldön általánosnak mondható egy utazás során, ám felvet néhány kérdést; az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

A bankkártya-használat külföldön biztonságos, egyszerű, ráadásul egyéb előnyökkel is bír, ezért napjainkban már természetesnek vesszük, hogy egy külföldi nyaralásra nem, vagy csak minimális mértékben viszünk magunkkal készpénzt. Azonban sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, amelyeket érdemes tisztázni, mielőtt útra kelnénk; lássuk, mik ezek!

1. Helyi devizában, vagy inkább forintban fizessünk?

Alapvetően érdemesebb forintban fizetni, mivel a hazai bankok jellemzően olcsóbban váltják át azt a helyi devizára, mintha ott váltanánk egy helyi elfogadónál. Érdemes lehet azonban ennek előzetesen utánanézni. Olyankor viszont jobb a helyi devizában fizetnünk, ha nagyobb változások, illetve árfolyam-ingadozások várhatóak a devizapiacon, és nem szeretnénk, ha egy nap alatt jelentős veszteséget elkönyvelni.

2. Van rejtett költsége a bankkártya-használatnak külföldön?

Erre a kérdésre egy határozott nem a válasz: a bankkártya-használat külföldön utólag nem jelent semmilyen plusz költséget. Az egyetlen kellemetlen meglepetés a fentebb említett, hirtelen és nagy mértékű árfolyam-változás lehet, erre tehát érdemes figyelni.

3. Mi a teendő, ha a kártyát ellopják, vagy elvész?

Fontos a minél gyorsabb intézkedés, hiszen akár a kártyához tartozó bankszámlán lévő összes pénzt elveszíthetjük. A bankokat legtöbbször díjmentesen hívható ügyfélszolgálatokon keresztül lehet elérni, és azonnal le lehet tiltatni a kártyát; ezt a telefonszámot mindenképp jegyezzük fel és vigyük magunkkal!

4. Hogyan ügyeljünk az adataink biztonságára?

Az adataink biztonsága az egyik legfontosabb kérdés: külföldön még inkább figyelnünk kell erre, mint itthon, az ismerős környezetben. A bank sosem kér semmilyen, a bankszámlához, vagy a kártyához kapcsolódó adatokat sem telefonon, sem e-mailben. A PIN-kódunkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki – erre még a rendőrség sem kötelezhet bennünket!

5. Milyen limiteket érdemes beállítani?

A vásárlási és készpénzfelvételi limit ne legyen se túl alacsony, se túl magas – ezek mértékét azonban mindenki maga döntse el! Bárhol előfordulhatnak nagyobb kiadások, tehát készüljünk fel rájuk, ám az indokolt felső határnál ne legyen nagyobb sem a napi limit, hiszen, ha elveszítjük a kártyát, és illetéktelenek valahogy hozzáférnek, komolyan megkárosíthatnak bennünket.

6. Biztos, hogy a bankkártya a legbiztonságosabb?

Abszolút igen, ám fontos, hogy a maximális biztonságot a bank, a technika és a felelős kártyahasználat együttesen tudja garantálni. Az úgynevezett digitális pénztárca használatával tovább növelhető a biztonság szintje: így fizetéskor sem az adott eszköz, sem az alkalmazás szerverei nem tárolják a kártyaszámot, és a kereskedőkkel sem osztják meg, ráadásul a digitális pénztárca olyan tranzakciós adatokat sem tárol, amelyek visszavezethetőek lennének hozzánk.

7. Érdemes tájékoztatni a bankot a külföldi utazásról?

Ajánlott jelezni, hogy hová, illetve mennyi időre utazunk, mivel így a bank meg tud győződni róla, hogy az átmenetileg megváltozó kártyahasználati szokások összefüggnek az utazással. Előfordulhat ugyanis, hogy a bank a hirtelen megváltozó fizetési szokásokat eltulajdonításnak értékeli, és automatikusan letiltja a kártyát; ekkor komoly bajba kerülhetünk. Érdemes az ilyen, kellemetlen helyzeteket megelőzni, és inkább bejelenteni az utazást.

8. Tartozik utasbiztosítás a bankkártyához?

A legtöbb bank- és hitelkártyához tartozik valamilyen utasbiztosítás, ám ezek csak alapvető védelmet nyújtanak, és a káresemények után fizetett összegek is jóval alacsonyabbak egy hagyományos utasbiztosításhoz képest. Érdemes még az indulás előtt utánanézni a számlavezető bankunk honlapján, hogy a bankkártyánkhoz tartozik-e valamilyen utasbiztosítás, és, hogy az mire terjed ki. Ha nem ítéljük megfelelőnek, egy utasbiztosítás megkötése csak percekbe telik, és az összege is kedvező.

Ha külföldre utazol, és a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás nem felel meg az igényeidnek, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom
Mire jó a dombornyomott bankkártya?

Mire jó a dombornyomott bankkártya?

2020.11.17.

Az érintés nélküli fizetés korában jogos a kérdés, hogy mire jó a dombornyomott kártya, illetve érdemes-e még ezt választani lényegesen magasabb éves díjért. Az alábbiakban összegyűjtöttük a főbb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Változás várható a Mastercard bankkártyáknál

Változás várható a Mastercard bankkártyáknál

2021.11.04.

A Mastercard az egyik legnagyobb kártyakibocsátó a világon. Azért, hogy lépést tartsanak a technológiák fejlődésével, a Mastercard bejelentette, hogy 2033-ban végleg megszűnik a kártyájukon a mágnescsík, és mágnescsíkkal indított tranzakciókat sem fogadnak már el. Bár ez a dátum még távolinak tűnik, a változás előbb elkezdődik, és folyamatos lesz.

Tovább olvasom
Milyen fajtái vannak a bankkártyáknak?

Milyen fajtái vannak a bankkártyáknak?

2020.12.17.

A bankkártyák fajtái több szempontból is eltérnek egymástól, és ha új bankkártyát szeretnél igényelni, érdemes tudnod ezekről. A következőkből minden információt megszerezhetsz!

Tovább olvasom