Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:04

A bankkártya-használat külföldön általánosnak mondható egy utazás során, ám felvet néhány kérdést; az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

A bankkártya-használat külföldön biztonságos, egyszerű, ráadásul egyéb előnyökkel is bír, ezért napjainkban már természetesnek vesszük, hogy egy külföldi nyaralásra nem, vagy csak minimális mértékben viszünk magunkkal készpénzt. Azonban sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, amelyeket érdemes tisztázni, mielőtt útra kelnénk; lássuk, mik ezek!

1. Helyi devizában, vagy inkább forintban fizessünk?

Alapvetően érdemesebb forintban fizetni, mivel a hazai bankok jellemzően olcsóbban váltják át azt a helyi devizára, mintha ott váltanánk egy helyi elfogadónál. Érdemes lehet azonban ennek előzetesen utánanézni. Olyankor viszont jobb a helyi devizában fizetnünk, ha nagyobb változások, illetve árfolyam-ingadozások várhatóak a devizapiacon, és nem szeretnénk, ha egy nap alatt jelentős veszteséget elkönyvelni.

2. Van rejtett költsége a bankkártya-használatnak külföldön?

Erre a kérdésre egy határozott nem a válasz: a bankkártya-használat külföldön utólag nem jelent semmilyen plusz költséget. Az egyetlen kellemetlen meglepetés a fentebb említett, hirtelen és nagy mértékű árfolyam-változás lehet, erre tehát érdemes figyelni.

3. Mi a teendő, ha a kártyát ellopják, vagy elvész?

Fontos a minél gyorsabb intézkedés, hiszen akár a kártyához tartozó bankszámlán lévő összes pénzt elveszíthetjük. A bankokat legtöbbször díjmentesen hívható ügyfélszolgálatokon keresztül lehet elérni, és azonnal le lehet tiltatni a kártyát; ezt a telefonszámot mindenképp jegyezzük fel és vigyük magunkkal!

4. Hogyan ügyeljünk az adataink biztonságára?

Az adataink biztonsága az egyik legfontosabb kérdés: külföldön még inkább figyelnünk kell erre, mint itthon, az ismerős környezetben. A bank sosem kér semmilyen, a bankszámlához, vagy a kártyához kapcsolódó adatokat sem telefonon, sem e-mailben. A PIN-kódunkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki – erre még a rendőrség sem kötelezhet bennünket!

5. Milyen limiteket érdemes beállítani?

A vásárlási és készpénzfelvételi limit ne legyen se túl alacsony, se túl magas – ezek mértékét azonban mindenki maga döntse el! Bárhol előfordulhatnak nagyobb kiadások, tehát készüljünk fel rájuk, ám az indokolt felső határnál ne legyen nagyobb sem a napi limit, hiszen, ha elveszítjük a kártyát, és illetéktelenek valahogy hozzáférnek, komolyan megkárosíthatnak bennünket.

6. Biztos, hogy a bankkártya a legbiztonságosabb?

Abszolút igen, ám fontos, hogy a maximális biztonságot a bank, a technika és a felelős kártyahasználat együttesen tudja garantálni. Az úgynevezett digitális pénztárca használatával tovább növelhető a biztonság szintje: így fizetéskor sem az adott eszköz, sem az alkalmazás szerverei nem tárolják a kártyaszámot, és a kereskedőkkel sem osztják meg, ráadásul a digitális pénztárca olyan tranzakciós adatokat sem tárol, amelyek visszavezethetőek lennének hozzánk.

7. Érdemes tájékoztatni a bankot a külföldi utazásról?

Ajánlott jelezni, hogy hová, illetve mennyi időre utazunk, mivel így a bank meg tud győződni róla, hogy az átmenetileg megváltozó kártyahasználati szokások összefüggnek az utazással. Előfordulhat ugyanis, hogy a bank a hirtelen megváltozó fizetési szokásokat eltulajdonításnak értékeli, és automatikusan letiltja a kártyát; ekkor komoly bajba kerülhetünk. Érdemes az ilyen, kellemetlen helyzeteket megelőzni, és inkább bejelenteni az utazást.

8. Tartozik utasbiztosítás a bankkártyához?

A legtöbb bank- és hitelkártyához tartozik valamilyen utasbiztosítás, ám ezek csak alapvető védelmet nyújtanak, és a káresemények után fizetett összegek is jóval alacsonyabbak egy hagyományos utasbiztosításhoz képest. Érdemes még az indulás előtt utánanézni a számlavezető bankunk honlapján, hogy a bankkártyánkhoz tartozik-e valamilyen utasbiztosítás, és, hogy az mire terjed ki. Ha nem ítéljük megfelelőnek, egy utasbiztosítás megkötése csak percekbe telik, és az összege is kedvező.

Ha külföldre utazol, és a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás nem felel meg az igényeidnek, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

A CVC kód titkai: hogyan véd meg a bankkártyás csalásoktól?

A CVC kód titkai: hogyan véd meg a bankkártyás csalásoktól?

2023.08.31.

A CVC kódot mindenki használta már, aki vásárolt az interneten. Ez az (általában) háromjegyű szám a bankkártya aláírás csíkján található, és ellenőrző szerepe van internetes vásárlások esetén. Hogy a vásárlás biztonságos legyen.

Tovább olvasom
Ellopták a bankkártyámat – mit tegyek?

Ellopták a bankkártyámat – mit tegyek?

2021.03.03.

Ha ellopták a bankkártyádat, esetleg elveszítetted, gyorsan kell cselekedned. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
A bankolás új korszaka: fedezd fel a K&H ebank előnyeit!

A bankolás új korszaka: fedezd fel a K&H ebank előnyeit!

2023.10.24.

Az ebank vagy netbank vagy internetbank a bankolás új korszaka. Olyan szintű kényelmet biztosít a használójának, amit egy másik szolgáltatás sem. Utánajártunk, hogy mi az a K&H ebank, mire jó, és miért érdemes használni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

Tudnivalók a tranzakciós illetékről: útmutató a hétköznapokra

2023.08.25.

A tranzakciós illeték része a mindennapjainknak. Még ha nem is tudunk róla. Vagy ha már halottunk róla, mégsem tudjuk, hogy mi az pontosan. A Banknavigátor pénzügyi szakértői röviden és érthetően írnak most a tranzakciós illetékről.

Tovább olvasom