Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

2022.08.09.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:04

A bankkártya-használat külföldön általánosnak mondható egy utazás során, ám felvet néhány kérdést; az alábbiakban ezeket válaszoljuk meg.

Bankkártya-használat külföldön: a 8 leggyakrabban felmerülő kérdés

A bankkártya-használat külföldön biztonságos, egyszerű, ráadásul egyéb előnyökkel is bír, ezért napjainkban már természetesnek vesszük, hogy egy külföldi nyaralásra nem, vagy csak minimális mértékben viszünk magunkkal készpénzt. Azonban sok kérdés merül fel ezzel kapcsolatban, amelyeket érdemes tisztázni, mielőtt útra kelnénk; lássuk, mik ezek!

1. Helyi devizában, vagy inkább forintban fizessünk?

Alapvetően érdemesebb forintban fizetni, mivel a hazai bankok jellemzően olcsóbban váltják át azt a helyi devizára, mintha ott váltanánk egy helyi elfogadónál. Érdemes lehet azonban ennek előzetesen utánanézni. Olyankor viszont jobb a helyi devizában fizetnünk, ha nagyobb változások, illetve árfolyam-ingadozások várhatóak a devizapiacon, és nem szeretnénk, ha egy nap alatt jelentős veszteséget elkönyvelni.

2. Van rejtett költsége a bankkártya-használatnak külföldön?

Erre a kérdésre egy határozott nem a válasz: a bankkártya-használat külföldön utólag nem jelent semmilyen plusz költséget. Az egyetlen kellemetlen meglepetés a fentebb említett, hirtelen és nagy mértékű árfolyam-változás lehet, erre tehát érdemes figyelni.

3. Mi a teendő, ha a kártyát ellopják, vagy elvész?

Fontos a minél gyorsabb intézkedés, hiszen akár a kártyához tartozó bankszámlán lévő összes pénzt elveszíthetjük. A bankokat legtöbbször díjmentesen hívható ügyfélszolgálatokon keresztül lehet elérni, és azonnal le lehet tiltatni a kártyát; ezt a telefonszámot mindenképp jegyezzük fel és vigyük magunkkal!

4. Hogyan ügyeljünk az adataink biztonságára?

Az adataink biztonsága az egyik legfontosabb kérdés: külföldön még inkább figyelnünk kell erre, mint itthon, az ismerős környezetben. A bank sosem kér semmilyen, a bankszámlához, vagy a kártyához kapcsolódó adatokat sem telefonon, sem e-mailben. A PIN-kódunkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki – erre még a rendőrség sem kötelezhet bennünket!

5. Milyen limiteket érdemes beállítani?

A vásárlási és készpénzfelvételi limit ne legyen se túl alacsony, se túl magas – ezek mértékét azonban mindenki maga döntse el! Bárhol előfordulhatnak nagyobb kiadások, tehát készüljünk fel rájuk, ám az indokolt felső határnál ne legyen nagyobb sem a napi limit, hiszen, ha elveszítjük a kártyát, és illetéktelenek valahogy hozzáférnek, komolyan megkárosíthatnak bennünket.

6. Biztos, hogy a bankkártya a legbiztonságosabb?

Abszolút igen, ám fontos, hogy a maximális biztonságot a bank, a technika és a felelős kártyahasználat együttesen tudja garantálni. Az úgynevezett digitális pénztárca használatával tovább növelhető a biztonság szintje: így fizetéskor sem az adott eszköz, sem az alkalmazás szerverei nem tárolják a kártyaszámot, és a kereskedőkkel sem osztják meg, ráadásul a digitális pénztárca olyan tranzakciós adatokat sem tárol, amelyek visszavezethetőek lennének hozzánk.

7. Érdemes tájékoztatni a bankot a külföldi utazásról?

Ajánlott jelezni, hogy hová, illetve mennyi időre utazunk, mivel így a bank meg tud győződni róla, hogy az átmenetileg megváltozó kártyahasználati szokások összefüggnek az utazással. Előfordulhat ugyanis, hogy a bank a hirtelen megváltozó fizetési szokásokat eltulajdonításnak értékeli, és automatikusan letiltja a kártyát; ekkor komoly bajba kerülhetünk. Érdemes az ilyen, kellemetlen helyzeteket megelőzni, és inkább bejelenteni az utazást.

8. Tartozik utasbiztosítás a bankkártyához?

A legtöbb bank- és hitelkártyához tartozik valamilyen utasbiztosítás, ám ezek csak alapvető védelmet nyújtanak, és a káresemények után fizetett összegek is jóval alacsonyabbak egy hagyományos utasbiztosításhoz képest. Érdemes még az indulás előtt utánanézni a számlavezető bankunk honlapján, hogy a bankkártyánkhoz tartozik-e valamilyen utasbiztosítás, és, hogy az mire terjed ki. Ha nem ítéljük megfelelőnek, egy utasbiztosítás megkötése csak percekbe telik, és az összege is kedvező.

Ha külföldre utazol, és a bankkártyádhoz tartozó utasbiztosítás nem felel meg az igényeidnek, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el a szerződéskötési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

2022.06.17.

Ha bankkártyával fizetsz külföldön, megeshet, hogy átvernek, és ilyenkor futhatsz a pénzed után – tudd meg, hogyan védekezhetsz!

Tovább olvasom
Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb bankkártyát!

Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb bankkártyát!

2021.03.22.

A készpénz visszaszorulásával és a bankkártyás fizetések előretörésével felértékelődött az utóbbiak szerepe. Magyarországon már szinte sehol nem kell készpénzzel fizetnünk, nyugodtan használhatjuk a sokkal kényelmesebb megoldást.

Tovább olvasom
Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom
7 dolog, amit jó, ha tudsz a Revolut kártyáról

7 dolog, amit jó, ha tudsz a Revolut kártyáról

2023.08.22.

A Revolut kártya talán a legismertebb a nemzetközi kártyák közül. Sokan használják második vagy sokadik kártyaként, főként utazások alkalmával. Azonban talán még a használói sincsenek tisztában mindennel, amit a Revolut tud. A Banknavigátor szakértői segítenek abban, hogy mindenre kiterjedő ismeretekkel rendelkezzünk erről a kártyáról.

Tovább olvasom