fbpx
Hirdetés

Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

2022.02.04.
Szerző: Horák Árpád Árpád
Utoljára módosítva: 2022. február 4. 13:39

A lakásbiztosítás célja, hogy az értékeinkben keletkezett kárt megtérüljön. Az ingatlan mellett az ingóságainkat is biztosíthatjuk, így egy kár esetén azok is védettek lesznek. Amikor átalakítjuk, felújítjuk a lakásunkat, annak megváltozhat az értéke, ami befolyásolja a biztosítás díját. Megnéztük, hogyan befolyásolja a biztosításunkat a lakásfelújítás.

Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

Lakásbiztosítás – fontos a lakás értéke

A lakásbiztosítás díjának megállapításakor több tényezőt vesz figyelembe a biztosító társaság. Fontos lesz az ingatlan elhelyezkedése, az, hogy állandóan lakott-e, hogy mekkora településen fekszik, és az is, hogy önálló épületről van szó vagy társasházról. A legfontosabb azonban a lakás piaci értéke lesz, ez számít leginkább az éves díj megállapításakor.

A díjat persze az is befolyásolja, hogy elektronikusan fizetjük a díjakat, vagy csekken, van-e másfajta biztosításunk már az adott biztosítónál, vagy az, hogy milyen falazatú az épület. A biztosító számtalan szempontot figyelembe vesz, amikor megállapítja a díjat. A biztosítási kötvénybe kerülő adatok nagyon fontosak lesznek, a biztosító ugyanis meghatároz egy biztosítási összeget az ingatlanunkra. Ez az összeg az ingatlanunk piaci értéke a biztosító szerint, és ez az összeg lesz az alapja a kártalanításnak is.

Az alapbiztosítás mellett lehetőségünk van kiegészítő biztosítások megkötésére is. Biztosíthatunk konkrét nagy értékű tárgyakat, köthetünk külön biztosítást zárcserére vagy üvegkárra, sőt, baleset és életbiztosítással is kiegészíthetjük a lakásbiztosításunkat. A biztosításban az épület értéke mellett az ingóságainkat is beárazza a biztosító. Itt mi határozhatjuk meg azt az összeget, amennyit szerintünk a berendezési tárgyaink érnek. Pontosan meg kell határoznunk ezt, hiszen ez az összeg is alapja lesz a kártérítésnek akkor, ha az ingóságinkban esik kár.

Lakásfelújítás – növekedhet az ingatlanunk értéke

Amikor lakásfelújításba kezdünk, arra törekszünk, hogy az ingatlanunk korszerűbb, modernebb, szebb legyen. Pénz költünk rá azért, hogy otthonosabban érezzük magunkat benne, kedvünk szerint átalakítjuk. A felújítás után az ingatlanunk értéke magasabb lehet. Mivel az ingatlanunk értéke jelentősen befolyásolja a lakásbiztosításunk díját, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a változást.

Az ingatlanunk felújításához az állam segítségét is igénybe vehetjük. Gondoljunk csak az Otthonfelújítási támogatásra, amivel 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatunk, az éppen aktuális napelem programokra, a CSOK-ra, vagy éppen a Babaváró hitelre. A Babaváró hitel ugyan egy szabad felhasználású kölcsön, de a felmérések szerint az ingatlan megvásárlása után leggyakrabban lakásfelújításra fordítjuk.

Tetőcsere, korszerűbb fűtésrendszer – nagy értékű beruházások

Felújítás lehet az is, ha kifestjük a konyhát, de sokkal komolyabb, nagyobb értékű beruházásokat is végrehajthatunk az ingatlanunkon. Egy hőcserén alapuló fűtési rendszer kialakítása egy átlagos méretű családi ház esetében megközelíti a tízmillió forintot, ahogy egy tetőcsere is közel lehet a hétmillióhoz. A ház szigetelésére is elkölthetünk nyolc számjegyű összeget, és még sorolhatnánk a nagy értékű beruházásokat, de a végén mindig egy lesz a fontos: az ingatlanunk értéke magasabb lesz, és ez befolyással lesz a biztosításunkra is.

Mikor forduljunk a biztosítónkhoz lakásfelújítás után?

Egy nem megfelelő értékre megkötött biztosítás kár esetén nem megfelelő kártalanítást is jelenthet. A biztosítás megkötésekor körültekintően eljáró ügyfeleknek is figyelniük kell azonban arra, hogy lakásfelújítás esetén megnövekedhet az ingatlan értéke. Ebben az esetben célszerű a biztosítónkhoz fordulni, hogy átszámolják a díjakat, és a megfelelő értékekkel kiszámolt biztosítási összeg kerüljön a kötvényünkbe. Ez, bár díjemelkedést eredményez, a mi érdekünk, hiszen kár esetén a teljes kár összegét kérhetjük a biztosítótól.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

14,45%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Év végéig marad a falusi CSOK

Év végéig marad a falusi CSOK

2022.07.05.

Meghosszabbították a falusi CSOK igénylési időszakát, a támogatás nem jár le június 30-ával, ez év végéig lehet még igényelni. Marad a falusi CSOK.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

Ezt a gyakori hibát ne kövesd el a lakáshitel kiválasztása során

2022.09.09.

A lakáshitel kiválasztása során több hibát is elkövethetsz, amelyek elkerülésével viszont egy kiváló megoldáshoz juthatsz egy ingatlan megvásárlásához.

Tovább olvasom
Kiszámítható lakáshitelt keresel? Ismerd meg a Takarék Otthon Lakáshitelt!

Kiszámítható lakáshitelt keresel? Ismerd meg a Takarék Otthon Lakáshitelt!

2022.06.30.

A Takarék Otthon Lakáshitellel érdemes lehet neked is megismerkedned, hiszen egy kiszámítható, biztonságos konstrukcióról van szó.

Tovább olvasom