Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

2022.02.04.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 11:10

A lakásbiztosítás célja, hogy az értékeinkben keletkezett kárt megtérüljön. Az ingatlan mellett az ingóságainkat is biztosíthatjuk, így egy kár esetén azok is védettek lesznek. Amikor átalakítjuk, felújítjuk a lakásunkat, annak megváltozhat az értéke, ami befolyásolja a biztosítás díját. Megnéztük, hogyan befolyásolja a biztosításunkat a lakásfelújítás.

Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

Lakásbiztosítás – fontos a lakás értéke

A lakásbiztosítás díjának megállapításakor több tényezőt vesz figyelembe a biztosító társaság. Fontos lesz az ingatlan elhelyezkedése, az, hogy állandóan lakott-e, hogy mekkora településen fekszik, és az is, hogy önálló épületről van szó vagy társasházról. A legfontosabb azonban a lakás piaci értéke lesz, ez számít leginkább az éves díj megállapításakor.

A díjat persze az is befolyásolja, hogy elektronikusan fizetjük a díjakat, vagy csekken, van-e másfajta biztosításunk már az adott biztosítónál, vagy az, hogy milyen falazatú az épület. A biztosító számtalan szempontot figyelembe vesz, amikor megállapítja a díjat. A biztosítási kötvénybe kerülő adatok nagyon fontosak lesznek, a biztosító ugyanis meghatároz egy biztosítási összeget az ingatlanunkra. Ez az összeg az ingatlanunk piaci értéke a biztosító szerint, és ez az összeg lesz az alapja a kártalanításnak is.

Az alapbiztosítás mellett lehetőségünk van kiegészítő biztosítások megkötésére is. Biztosíthatunk konkrét nagy értékű tárgyakat, köthetünk külön biztosítást zárcserére vagy üvegkárra, sőt, baleset és életbiztosítással is kiegészíthetjük a lakásbiztosításunkat. A biztosításban az épület értéke mellett az ingóságainkat is beárazza a biztosító. Itt mi határozhatjuk meg azt az összeget, amennyit szerintünk a berendezési tárgyaink érnek. Pontosan meg kell határoznunk ezt, hiszen ez az összeg is alapja lesz a kártérítésnek akkor, ha az ingóságinkban esik kár.

Lakásfelújítás – növekedhet az ingatlanunk értéke

Amikor lakásfelújításba kezdünk, arra törekszünk, hogy az ingatlanunk korszerűbb, modernebb, szebb legyen. Pénz költünk rá azért, hogy otthonosabban érezzük magunkat benne, kedvünk szerint átalakítjuk. A felújítás után az ingatlanunk értéke magasabb lehet. Mivel az ingatlanunk értéke jelentősen befolyásolja a lakásbiztosításunk díját, nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezt a változást.

Az ingatlanunk felújításához az állam segítségét is igénybe vehetjük. Gondoljunk csak az Otthonfelújítási támogatásra, amivel 3 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz is juthatunk, az éppen aktuális napelem programokra, a CSOK-ra, vagy éppen a Babaváró hitelre. A Babaváró hitel ugyan egy szabad felhasználású kölcsön, de a felmérések szerint az ingatlan megvásárlása után leggyakrabban lakásfelújításra fordítjuk.

Tetőcsere, korszerűbb fűtésrendszer – nagy értékű beruházások

Felújítás lehet az is, ha kifestjük a konyhát, de sokkal komolyabb, nagyobb értékű beruházásokat is végrehajthatunk az ingatlanunkon. Egy hőcserén alapuló fűtési rendszer kialakítása egy átlagos méretű családi ház esetében megközelíti a tízmillió forintot, ahogy egy tetőcsere is közel lehet a hétmillióhoz. A ház szigetelésére is elkölthetünk nyolc számjegyű összeget, és még sorolhatnánk a nagy értékű beruházásokat, de a végén mindig egy lesz a fontos: az ingatlanunk értéke magasabb lesz, és ez befolyással lesz a biztosításunkra is.

Mikor forduljunk a biztosítónkhoz lakásfelújítás után?

Egy nem megfelelő értékre megkötött biztosítás kár esetén nem megfelelő kártalanítást is jelenthet. A biztosítás megkötésekor körültekintően eljáró ügyfeleknek is figyelniük kell azonban arra, hogy lakásfelújítás esetén megnövekedhet az ingatlan értéke. Ebben az esetben célszerű a biztosítónkhoz fordulni, hogy átszámolják a díjakat, és a megfelelő értékekkel kiszámolt biztosítási összeg kerüljön a kötvényünkbe. Ez, bár díjemelkedést eredményez, a mi érdekünk, hiszen kár esetén a teljes kár összegét kérhetjük a biztosítótól.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

2021.06.22.

Felújítási személyi kölcsönök jelentek meg a pénzintézeteknél, amelyek segítségével elérhetővé vált a lakásfelújítási támogatás!

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom
Ne maradj le: így változnak az energetikai tanúsítvány szabályai novembertől

Ne maradj le: így változnak az energetikai tanúsítvány szabályai novembertől

2023.11.02.

Az energetikai tanúsítvány azon kevés dolgok egyike, ami bár kötelező, mégis hasznos. Utánajártunk, hogy hogyan változik az energetikai tanúsítvány novembertől, és hogy mire figyeljen az, aki ingatlant ad el vagy vásárol, esetleg ingatlant ad bérbe vagy bérel. Röviden leírjuk, hogy mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával