fbpx
Hirdetés

Hamarosan kivezetik a falusi CSOK-ot

2022.02.21.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. február 21. 11:36

Kivezetik a falusi CSOK-ot még az idén, így, ha szeretnél egy vidéki házat felújítani, hamarosan már csak az otthonfelújítási támogatást veheted igénybe!

Hamarosan kivezetik a falusi CSOK-ot

Kivezetik a falusi CSOK-ot a támogatások közül, azonban még van egy kis időd, ha ezt szeretnéd igényelni, ugyanis a teljes megszüntetése csak 2022. június 30.-án lép életbe. A falusi CSOK azok számára nyújt kiemelkedő lehetőséget, akik azon több, mint 2.500 preferált kistelepülés egyikén szeretnének házat vásárolni, illetve felújítani, amelyeket megjelöltek.

A falusi CSOK előnye, hogy nem csak új, de használt ingatlanra is igénybe vehető, a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás 50%-át viszont mindenképp felújításra kell költeni. Ez persze egyben hátrány is, de azok számára, akik már rendelkeznek ingatlannal, és csak a felújítást szeretnék támogatásból megoldani, pont megfelelő, sőt, számukra a lehetőségek nem szűnnek meg június 30.-án.

Ugyanis, miután kivezették a falusi CSOK-ot, az otthonfelújítási támogatás még fél évig elérhető marad, hiszen azt csak az év végén szüntetik meg, ráadásul ez utóbbinak számos előnye is van a Falusi CSOK-kal szemben – az alábbiakban ezeket mutatjuk be.

A falusi CSOK csak három gyermek esetében jobb

Három meglévő, illetve vállalt gyermek esetén a falusi CSOK-ot nem lehet legyőzni, hiszen 10 millió forintos támogatáshoz juthatsz általa, amiből 5-5 millió forintot lehet a vásárlásra és a felújításra fordítani. Értelemszerűen kevesebb gyermekre kevesebb a támogatás, méghozzá sokkal – két gyereket nevelő szülőknek már csak 2,6 millió forintot, egy gyermekre pedig már csak 600.000 forintot.

Az otthonfelújítási támogatás ezzel szemben 3 millió forintot biztosít a gyermekek számától függetlenül, bár csak utólagos finanszírozással. Ha tehát legalább egy, de maximum két gyermeked van, és nem szeretnél harmadikat, az otthonfelújítási támogatással jobban jársz.

A falusi CSOK-kal ellentétben a hagyományos elérhető marad

Fontos, hogy csak a falusi CSOK-ot vezetik ki, a hagyományos változata elérhető marad. Ha mindenképp felvennéd a CSOK-ot, akkor mellé igényelheted az otthonfelújítási támogatást is, így összesen 13 millió forintnyi támogatáshoz juthatsz hozzá.

Az otthonfelújítási támogatást többféle munkára költheted

További előnyt jelent az otthonfelújítási program esetén, hogy az jóval több munkálatot tesz lehetővé, mint a falusi CSOK, így például a külső nyílászárók esetében nem csak az ablakok beépítése finanszírozható belőle, hanem az árnyékolók, a rovarháló és a biztonsági rács is. Emellett az otthonfelújítási támogatás által még klímaberendezéshez és szaniterekhez is hozzájuthatsz, de a villanyszerelést, a térburkolatot, a garázst, a teraszt, a télikertet is megvalósíthatod, míg a falusi CSOK összegéből ezek közül egyet sem lehet megoldani.

A közös pont, ami mindkét programnál megegyezik

Mind a falusi CSOK, mind az otthonfelújítási program esetében a munkálatokat számlákkal kell igazolni. Az utóbbi esetében az összeg maximum 3 millió forint lehet, és ezt felújítás költségeinek felére kaphatod meg, azaz 6 millió forintot kell az otthonodra költened, és ennek felét kaphatod meg, ha bemutatod a számlákat. Lényeges még, hogy a támogatás csak akkor folyósítható, ha a munka- és az anyagköltség egyaránt eléri az összes költség legalább negyedét.

Hogyan oldható meg az otthonfelújítási támogatás igénybevétele?

Ha nincs 6 millió forintod, de szeretnéd kihasználni a lehetőséget, akkor csak két lehetőséged marad: a kedvezményes, 3%-os otthonfelújítási kölcsön, vagy az egyéb hitelek. Az előbbi számos banknál elérhető, így valószínűleg a számlavezető fiókodban is tudod igényelni, ám jobb, ha tájékozódsz, mielőtt belevágnál, mert a feltételei szigorúbbak, mint egy átlagos személyi kölcsöné, ráadásul lehetnek eltérések az egyes bankok között, bár csak minimális mértékben.

A hagyományos személyi kölcsönöket pedig még könnyebben elérheted, hiszen oldalunkon összehasonlíthatod a pénzintézetek legjobb ajánlatait. Tedd meg, és, ha megtaláltad, amit kerestél, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Év végéig marad a falusi CSOK

Év végéig marad a falusi CSOK

2022.07.05.

Meghosszabbították a falusi CSOK igénylési időszakát, a támogatás nem jár le június 30-ával, ez év végéig lehet még igényelni. Marad a falusi CSOK.

Tovább olvasom
5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell, ha bővítéshez veszed fel a CSOK-ot!  

Minden, amit tudnod kell, ha bővítéshez veszed fel a CSOK-ot!  

2021.01.07.

Tudtad, hogy a CSOK, vagyis a családok otthonteremtő kedvezménye, helyesebben a vissza nem térítendő állami támogatás plusz a kedvezményes hitel konstrukciós pakkja nem csupán használt és új ingatlan vásárlására és építésére, de meglévő objektum bővítésére is igényelhető?

Tovább olvasom
Mire van szükség a falusi CSOK igényléshez? Kell hozzá önerő?

Mire van szükség a falusi CSOK igényléshez? Kell hozzá önerő?

2020.06.06.

Már hónapok óta lehetőség van falusi CSOK támogatáshoz jutni, de az ingatlan vásárlásra és felújításra használható, támogatott hitellel kapcsolatban még mindig nagyon sok kérdés merül fel. Az egyik legfontosabb: kell hozzá önerő?

Tovább olvasom