Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Kövesd nyomon a kiadásaidat a borítékmódszerrel!

2022.03.01.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 23:12

A borítékmódszer segítségével hónapról hónapra tisztában lehetsz azzal, hogy merre tart a családi költségvetés – ezt mutatjuk be alábbi cikkünkben.

Kövesd nyomon a kiadásaidat a borítékmódszerrel!

A borítékmódszer arra a problémára nyújt egy könnyen kezelhető, egyszerűen megtanulható és betartható megoldást, hogy nyomon tudd követni a pénzügyeid alakulását, és hogy megtudhasd, vajon jó irányba haladsz-e.

Ha több pénzt adsz ki, mint amennyi bejön, a legjobb úton haladhatsz az eladósodás irányába, ha viszont kevesebbet költesz, mint amennyi a bevételed, elindultál a vagyonosodás felé. A borítékmódszerrel ezt egyszerűen tudod követni, emellett pedig a kiadásaidat is kordában tarthatod a segítségével.

Mi a borítékmódszer lényege?

Szögezzük le még az elején: a borítékmódszer nem feltétlenül szól borítékokról, hiszen ezek helyett használhatsz mást is, így például egy elkülönített bankszámlát, értékpapír-számlát, lakástakarék-pénztári számlát, vagy éppen dobozokat is. A lényeg az összegek elkülönítése, illetve a fontossági sorrend felállítása.

Az elkülönítést a következőképpen kell felosztanod:

  • lakhatási költségek, azaz lakáshitel, vagy albérleti díj és a rezsi
  • megélhetési költségek, azaz étel, gyógyszerek és minden egyéb, ami a mindennapokban fontos
  • ruházkodás
  • megtakarítások
  • szórakozás

A fontossági sorrend nagyjából ugyanez kell, hogy legyen, és természetesen minden egyéb költségedet is beillesztheted ebbe a sorba. A sorrendre azért van szükség, mert ha nem marad pénz mindenre az adott kategóriában, akkor kizárólag a kevésbé fontos borítékból kerülhet át pénz a fontosabba, fordítva sosem!

Egy példával illusztrálva: ha a lakhatás költségei megnőnek, akkor a sorrendben hátrébb lévő borítékok bármelyikéből kipótolható a szükséges összeg, ám, ha a megtakarításokra nem jut elegendő, akkor kizárólag a szórakozásra félretett pénzből lehet arra kivenni, a fontosabbakból nem.

Ez biztosítja, hogy a fontos dolgokra mindig jusson elegendő pénz, a kevésbé fontosakat pedig el tudod halasztani, vagy át tudod tervezni.

Hogyan oszd el a pénzed a borítékmódszerben?

Sokan a fix összegekre esküsznek, míg mások inkább a százalékos felosztást preferálják; szerintünk a legjobb, ha vegyesen alkalmazod a kettőt. A fix összegek észben tartása egyszerűbb, az állandóan ugyanannyit felemésztő tételekhez érdemesebb ezt alkalmazni, míg a változó összegekhez – így például az élelmiszerhez – érdemesebb százalékosan elkülöníteni a szükséges, vagy annak ítélt pénzmennyiséget.

Fontos viszont, hogy a plusz bevételeket – mint például egy év végi bónusz – ne oszd el, hanem automatikusan helyezd el a megtakarítások „borítékjába”!

További tanácsok, azaz nem csak a borítékmódszert érdemes alkalmazni

A borítékmódszer azonban csupán egy részlete annak, amit felelős pénzkezelésnek nevezünk, bár tény, hogy ha már csak ezt képes vagy úgy használni, ahogy kell, sokkal könnyebben jutsz majd egyről a kettőre. Vannak azonban olyan teendők is, amelyeket a borítékmódszer kiegészítéseként alkalmazhatsz.

Ilyen például a költségeid folyamatos feljegyzése egy erre alkalmas mobiltelefon-applikációban, vagy akár egy Excel-táblázatban, avagy az esetlegesen felgyülemlett tartozások rendezésére szolgáló, úgynevezett hógolyó-, illetve lavinatechnika, de a környezettudatosság által is megtakarításokat érhetsz el.

És ha már szóba kerültek az adósságok, érdemes felülvizsgálni a hiteleidet, és amennyiben szükséges, hitelkiváltás által ésszerűsíteni a havi törlesztési kötelezettségedet. Ez által alacsonyabb lehet a havi kötelező költséged, több hitel esetén összevonhatod őket, ezzel leegyszerűsítve a befizetést is, és még akár plusz szabadon elkölthető összeghez is hozzájuthatsz.

Ha szeretnéd kiváltani a hiteleidet, oldalunkon összehasonlíthatod a bankok legjobb ajánlatait. Tedd meg, majd indítsd is el az igénylési folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

Hogyan kezdjünk neki a megtakarításnak?

2021.10.12.

A spórolás, az, amikor kevesebbet költünk, nem egyenlő a megtakarítással. A kisebb költés akkor válik megtakarítássá, amikor félretesszük azt. Nem elég sok ezer forinttal olcsóbban megvenni az akciós tévét, ha az így nyert összeget aztán elköltjük másra. Abból nem lesz megtakarítás, csak hatékonyabban használtuk fel a pénzünket. Ami persze jó, de ha pénzügyi megtakarítás a célunk, akkor a pénz nem költhetjük el. Hogy kezdjünk neki a megtakarításnak? Hogy lesz egyre több és több pénz a számláinkon?

Tovább olvasom
5 gyakori pénzügyi hiba, amit a harmincasok elkövetnek

5 gyakori pénzügyi hiba, amit a harmincasok elkövetnek

2022.03.08.

Pénzügyi hibákat minden életkorban elkövetünk, de a harmincas korosztálynak vannak tipikus hibái – ha ebbe a korcsoportba tartozol, érdemes tovább olvasnod!

Tovább olvasom
Spórolj az 50/30/20 szabály segítségével!

Spórolj az 50/30/20 szabály segítségével!

2021.12.31.

Az 50/30/20 szabály régóta ismeretes, és már sokan alkalmazzák is a mindennapjaik során, ezzel komoly eredményeket érve el.

Tovább olvasom
5 ok, amiért érdemes nyomon követned a kiadásaidat

5 ok, amiért érdemes nyomon követned a kiadásaidat

2021.02.18.

Ha követed a kiadásaidat, tudhatod, hogy mire mennyit költesz, és a spórolás is könnyebben fog menni. Alábbi cikkünkben megmagyarázzuk, hogy miért!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával