Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 23. 11:27

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

A lakásvásárlásra szánt lakáscélú támogatás jelenthet akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, vagy 15 millió forint kedvezményes kamatú jelzáloghitelt is. A CSOK-igénylést több konzultáció előzi meg, hogy az egyedi igények, lehetőségek figyelembevételével a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak új otthonhoz a családok.

Mitől függ, hogy kinek mennyi jár?

A lakásvásárláshoz, kibővítéshez, újjáépítéshez vagy rekonstrukcióhoz igényelhető CSOK-támogatás mértékét számos tényező figyelembevételével határozzák meg, beleértve a gyermekek számát, a kiválasztott új otthon építési évét, alapterületét és értékét. Az ingatlan árának meghatározásához hivatalos értékbecslői vélemény kikérése szükséges, mi pedig megmutatjuk, hogy a szakember mi alapján határozza meg a kiválasztott lakás értékét, melynek ismeretében a bank megállapítja a CSOK-igénylés összegét is.

Az értékbecslés feltételei

Több előírás vonatkozik a kiválasztott ingatlanra, melyet az értékbecslő a felmérés során figyelembe vesz. A legfontosabb tényező például, hogy az ingatlan beazonosítható legyen, rendelkezzen önálló címmel beleértve az utcanevet, a házszámot és lakás esetén a lépcsőházat, emeletet, ajtószámot is. Szintén alapfeltétel az értékbecslésnél, hogy az adott ingatlan, melyre a CSOK-támogatást szeretnénk igényelni, lakóház, vagy lakás megnevezéssel szerepeljen az ingatlan nyilvántartásban, és fontos, hogy a térkép és az alaprajz a valóságot tükrözze az épülettel kapcsolatban. Ezek hiányában az értékbecslés meghiúsulhat, pedig az elengedhetetlen a CSOK igényléséhez, illetve a lakásvásárláshoz.

Hogyan dönti el az értékbecslő, hogy mennyit ér az ingatlan?

Az értékbecslő az alapterület, a környezet, az állapot, az energetikai besorolás és számos egyéb tényező figyelembevételével határozza meg a megvásárolni, vagy felújítani kívánt ingatlan forgalmi értékét, melyből kiszámolja a hitelbiztosítéki értéket is. A CSOK-ra vonatkozó szabályozás szerint használt lakás esetén a vételár maximum 20 százalékig haladhatja meg a forgalmi értéket.

Az ingatlan értékének, így az arra igényelhető CSOK támogatás vagy hitel mértéknek meghatározásánál fontos szerepet játszik a lakás, vagy a ház hasznos alapterülete. Ennek megállapításakor az értékbecslő csak az 1,9 méter belmagasságot elérő területet veszi figyelembe, mely a lakótér része, tehát a pince és a garázs, de még a nyári konyha sem számít bele.

A minimális hasznos alapterület a gyermekek számához mérten változik a használt lakás és lakóház, az új lakás és az új lakóház esetében is.

Szintén fontos tényező az ingatlan értékének meghatározásakor a lakás vagy a ház komfortfokozata, tehát a közművek kiépítése, állapota is meghatározó. Alapkövetelmény a CSOK-igényléshez a megfelelő ivóvíz, melegvíz, fűtés, villanyhálózat, valamint a szennyvízelvezetés megoldása is. Amennyiben ezek hiányoznak, ismerni kell a hálózatra csatlakozás lehetőségeit. Elvárás továbbá, hogy minden közmű önálló mérőórával rendelkezzen, továbbá osztatlan közös terület esetén a fogyasztás megosztásáról is szükséges rendelkezni, vagy saját mérőórát kell felszereltetni.

Lakásvásárlásnál egyre többen tartják fontos szempontnak, sőt elvárásnak a fűtött mellékhelyiséget, azonban ez több esetben hiányzik a régebbi ingatlanokban. Kevesen tudják, pedig alapelvárás a CSOK-ot igénylő lakásvásárlásnál: minden helyiségben kell, hogy legyen fűtés!

A lakásvásárlásnál, illetve az ingatlan értéknek meghatározásnál és a komfortfokozat meghatározásnál általában a fürdőszoba állapota az egyik döntő tényező. Minél korábban épült lakás, annál kisebb az esélye, hogy van kiépített fűtési lehetőség a legkisebb helyiségben.

A lakásvásárlás megvalósulhat úgy is, hogy nincs minden helyiségben fűtés, de csak ezek pótlása és megléte után igényelhető a CSOK. A fűtés kialakítására a hiányzó helyiségben számos lehetőség kínálkozik, beleértve az infra,- vagy fűtőpaneleket, a hősugárzót, a fűtésre is alkalmas klímát, a fűtéscső regisztert, a radiátort, a padló-, fali-, vagy mennyezetre szerelt fűtőtestet is.

Bonyolultnak tűnik? Mi segítünk!

Honlapunk kalkulátora megoldást nyújt abban, hogy minden pár felmérhesse már előzőleg is, mekkora összegű CSOK-támogatást igényelhet lakásvásárláskor. Segítünk elindulni a CSOK-igénylés és a lakásvásárlás útján, hogy álmai megvalósulhassanak! A felvehető összeget, a konstrukciókat, a pontos feltételeket az értékbecslés és a banki egyeztető után állapítják meg a családok számára.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

2023.03.29.

A lakásfelújítást finanszírozása 2023-ban sem lett könnyebb, mint a korábbi években, de azért akadnak lehetőségek, amik segítséget nyújthatnak.

Tovább olvasom
Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

Módosul a CSOK, a falusi CSOK és a Babaváró is. Az egyik kezével ad, a másikkal elvesz a kormány.

2023.06.23.

Megszűnik a CSOK a nagyvárosokban, a falusi CSOK támogatási összege jelentősen nő, a Babaváró hitelt többet, de csak harminc éves kor alatt lehet majd igényelni. Változik a családtámogatási rendszer, és várhatóan új elemekkel is bővül majd. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

2022.01.07.

A CSOK támogatás nagy segítség a gyermeket tervező pároknak. Saját otthont teremthetnek maguknak állami támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye akár 10 millió forinttal járul hozzá egy ingatlan megvásárlásához. A szerződés feltételeit azonban teljesítenünk kell.

Tovább olvasom
5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom