fbpx
Hirdetés

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 23. 11:27

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

A lakásvásárlásra szánt lakáscélú támogatás jelenthet akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, vagy 15 millió forint kedvezményes kamatú jelzáloghitelt is. A CSOK-igénylést több konzultáció előzi meg, hogy az egyedi igények, lehetőségek figyelembevételével a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak új otthonhoz a családok.

Mitől függ, hogy kinek mennyi jár?

A lakásvásárláshoz, kibővítéshez, újjáépítéshez vagy rekonstrukcióhoz igényelhető CSOK-támogatás mértékét számos tényező figyelembevételével határozzák meg, beleértve a gyermekek számát, a kiválasztott új otthon építési évét, alapterületét és értékét. Az ingatlan árának meghatározásához hivatalos értékbecslői vélemény kikérése szükséges, mi pedig megmutatjuk, hogy a szakember mi alapján határozza meg a kiválasztott lakás értékét, melynek ismeretében a bank megállapítja a CSOK-igénylés összegét is.

Az értékbecslés feltételei

Több előírás vonatkozik a kiválasztott ingatlanra, melyet az értékbecslő a felmérés során figyelembe vesz. A legfontosabb tényező például, hogy az ingatlan beazonosítható legyen, rendelkezzen önálló címmel beleértve az utcanevet, a házszámot és lakás esetén a lépcsőházat, emeletet, ajtószámot is. Szintén alapfeltétel az értékbecslésnél, hogy az adott ingatlan, melyre a CSOK-támogatást szeretnénk igényelni, lakóház, vagy lakás megnevezéssel szerepeljen az ingatlan nyilvántartásban, és fontos, hogy a térkép és az alaprajz a valóságot tükrözze az épülettel kapcsolatban. Ezek hiányában az értékbecslés meghiúsulhat, pedig az elengedhetetlen a CSOK igényléséhez, illetve a lakásvásárláshoz.

Hogyan dönti el az értékbecslő, hogy mennyit ér az ingatlan?

Az értékbecslő az alapterület, a környezet, az állapot, az energetikai besorolás és számos egyéb tényező figyelembevételével határozza meg a megvásárolni, vagy felújítani kívánt ingatlan forgalmi értékét, melyből kiszámolja a hitelbiztosítéki értéket is. A CSOK-ra vonatkozó szabályozás szerint használt lakás esetén a vételár maximum 20 százalékig haladhatja meg a forgalmi értéket.

Az ingatlan értékének, így az arra igényelhető CSOK támogatás vagy hitel mértéknek meghatározásánál fontos szerepet játszik a lakás, vagy a ház hasznos alapterülete. Ennek megállapításakor az értékbecslő csak az 1,9 méter belmagasságot elérő területet veszi figyelembe, mely a lakótér része, tehát a pince és a garázs, de még a nyári konyha sem számít bele.

A minimális hasznos alapterület a gyermekek számához mérten változik a használt lakás és lakóház, az új lakás és az új lakóház esetében is.

Szintén fontos tényező az ingatlan értékének meghatározásakor a lakás vagy a ház komfortfokozata, tehát a közművek kiépítése, állapota is meghatározó. Alapkövetelmény a CSOK-igényléshez a megfelelő ivóvíz, melegvíz, fűtés, villanyhálózat, valamint a szennyvízelvezetés megoldása is. Amennyiben ezek hiányoznak, ismerni kell a hálózatra csatlakozás lehetőségeit. Elvárás továbbá, hogy minden közmű önálló mérőórával rendelkezzen, továbbá osztatlan közös terület esetén a fogyasztás megosztásáról is szükséges rendelkezni, vagy saját mérőórát kell felszereltetni.

Lakásvásárlásnál egyre többen tartják fontos szempontnak, sőt elvárásnak a fűtött mellékhelyiséget, azonban ez több esetben hiányzik a régebbi ingatlanokban. Kevesen tudják, pedig alapelvárás a CSOK-ot igénylő lakásvásárlásnál: minden helyiségben kell, hogy legyen fűtés!

A lakásvásárlásnál, illetve az ingatlan értéknek meghatározásnál és a komfortfokozat meghatározásnál általában a fürdőszoba állapota az egyik döntő tényező. Minél korábban épült lakás, annál kisebb az esélye, hogy van kiépített fűtési lehetőség a legkisebb helyiségben.

A lakásvásárlás megvalósulhat úgy is, hogy nincs minden helyiségben fűtés, de csak ezek pótlása és megléte után igényelhető a CSOK. A fűtés kialakítására a hiányzó helyiségben számos lehetőség kínálkozik, beleértve az infra,- vagy fűtőpaneleket, a hősugárzót, a fűtésre is alkalmas klímát, a fűtéscső regisztert, a radiátort, a padló-, fali-, vagy mennyezetre szerelt fűtőtestet is.

Bonyolultnak tűnik? Mi segítünk!

Honlapunk kalkulátora megoldást nyújt abban, hogy minden pár felmérhesse már előzőleg is, mekkora összegű CSOK-támogatást igényelhet lakásvásárláskor. Segítünk elindulni a CSOK-igénylés és a lakásvásárlás útján, hogy álmai megvalósulhassanak! A felvehető összeget, a konstrukciókat, a pontos feltételeket az értékbecslés és a banki egyeztető után állapítják meg a családok számára.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

CSOK-hitel: minden tudnivaló egy helyen

CSOK-hitel: minden tudnivaló egy helyen

2022.05.03.

A CSOK-hitel sokat változott a megjelenése óta – többek között a kedvezményezetti köre is bővült –, ezért ideje újra átnézni, mit kell tudni róla.

Tovább olvasom
Mire van szükség a falusi CSOK igényléshez? Kell hozzá önerő?

Mire van szükség a falusi CSOK igényléshez? Kell hozzá önerő?

2020.06.06.

Már hónapok óta lehetőség van falusi CSOK támogatáshoz jutni, de az ingatlan vásárlásra és felújításra használható, támogatott hitellel kapcsolatban még mindig nagyon sok kérdés merül fel. Az egyik legfontosabb: kell hozzá önerő?

Tovább olvasom
CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

CSOK - ennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek

2022.01.07.

A CSOK támogatás nagy segítség a gyermeket tervező pároknak. Saját otthont teremthetnek maguknak állami támogatással. A Családok Otthonteremtési Kedvezménye akár 10 millió forinttal járul hozzá egy ingatlan megvásárlásához. A szerződés feltételeit azonban teljesítenünk kell.

Tovább olvasom
5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom