Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

2022.09.23.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. szeptember 23. 11:27

Sok házaspár, család veszi igénybe a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, vagyis a CSOK-ot, mert jelentős segítséget nyújt számukra a közös lakásvásárlásához, a családi fészek kialakításához, meglévő ingatlan kibővítéséhez, felújításához. A támogatás igénylése akár már az első gyermek tervezésekor is benyújtható, de kérhető gyermekes családok esetén is.

Lakásvásárlás CSOK-ból: Mit figyel az értékbecslő?

A lakásvásárlásra szánt lakáscélú támogatás jelenthet akár 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást, vagy 15 millió forint kedvezményes kamatú jelzáloghitelt is. A CSOK-igénylést több konzultáció előzi meg, hogy az egyedi igények, lehetőségek figyelembevételével a lehető legkedvezőbb feltételekkel juthassanak új otthonhoz a családok.

Mitől függ, hogy kinek mennyi jár?

A lakásvásárláshoz, kibővítéshez, újjáépítéshez vagy rekonstrukcióhoz igényelhető CSOK-támogatás mértékét számos tényező figyelembevételével határozzák meg, beleértve a gyermekek számát, a kiválasztott új otthon építési évét, alapterületét és értékét. Az ingatlan árának meghatározásához hivatalos értékbecslői vélemény kikérése szükséges, mi pedig megmutatjuk, hogy a szakember mi alapján határozza meg a kiválasztott lakás értékét, melynek ismeretében a bank megállapítja a CSOK-igénylés összegét is.

Az értékbecslés feltételei

Több előírás vonatkozik a kiválasztott ingatlanra, melyet az értékbecslő a felmérés során figyelembe vesz. A legfontosabb tényező például, hogy az ingatlan beazonosítható legyen, rendelkezzen önálló címmel beleértve az utcanevet, a házszámot és lakás esetén a lépcsőházat, emeletet, ajtószámot is. Szintén alapfeltétel az értékbecslésnél, hogy az adott ingatlan, melyre a CSOK-támogatást szeretnénk igényelni, lakóház, vagy lakás megnevezéssel szerepeljen az ingatlan nyilvántartásban, és fontos, hogy a térkép és az alaprajz a valóságot tükrözze az épülettel kapcsolatban. Ezek hiányában az értékbecslés meghiúsulhat, pedig az elengedhetetlen a CSOK igényléséhez, illetve a lakásvásárláshoz.

Hogyan dönti el az értékbecslő, hogy mennyit ér az ingatlan?

Az értékbecslő az alapterület, a környezet, az állapot, az energetikai besorolás és számos egyéb tényező figyelembevételével határozza meg a megvásárolni, vagy felújítani kívánt ingatlan forgalmi értékét, melyből kiszámolja a hitelbiztosítéki értéket is. A CSOK-ra vonatkozó szabályozás szerint használt lakás esetén a vételár maximum 20 százalékig haladhatja meg a forgalmi értéket.

Az ingatlan értékének, így az arra igényelhető CSOK támogatás vagy hitel mértéknek meghatározásánál fontos szerepet játszik a lakás, vagy a ház hasznos alapterülete. Ennek megállapításakor az értékbecslő csak az 1,9 méter belmagasságot elérő területet veszi figyelembe, mely a lakótér része, tehát a pince és a garázs, de még a nyári konyha sem számít bele.

A minimális hasznos alapterület a gyermekek számához mérten változik a használt lakás és lakóház, az új lakás és az új lakóház esetében is.

Szintén fontos tényező az ingatlan értékének meghatározásakor a lakás vagy a ház komfortfokozata, tehát a közművek kiépítése, állapota is meghatározó. Alapkövetelmény a CSOK-igényléshez a megfelelő ivóvíz, melegvíz, fűtés, villanyhálózat, valamint a szennyvízelvezetés megoldása is. Amennyiben ezek hiányoznak, ismerni kell a hálózatra csatlakozás lehetőségeit. Elvárás továbbá, hogy minden közmű önálló mérőórával rendelkezzen, továbbá osztatlan közös terület esetén a fogyasztás megosztásáról is szükséges rendelkezni, vagy saját mérőórát kell felszereltetni.

Lakásvásárlásnál egyre többen tartják fontos szempontnak, sőt elvárásnak a fűtött mellékhelyiséget, azonban ez több esetben hiányzik a régebbi ingatlanokban. Kevesen tudják, pedig alapelvárás a CSOK-ot igénylő lakásvásárlásnál: minden helyiségben kell, hogy legyen fűtés!

A lakásvásárlásnál, illetve az ingatlan értéknek meghatározásnál és a komfortfokozat meghatározásnál általában a fürdőszoba állapota az egyik döntő tényező. Minél korábban épült lakás, annál kisebb az esélye, hogy van kiépített fűtési lehetőség a legkisebb helyiségben.

A lakásvásárlás megvalósulhat úgy is, hogy nincs minden helyiségben fűtés, de csak ezek pótlása és megléte után igényelhető a CSOK. A fűtés kialakítására a hiányzó helyiségben számos lehetőség kínálkozik, beleértve az infra,- vagy fűtőpaneleket, a hősugárzót, a fűtésre is alkalmas klímát, a fűtéscső regisztert, a radiátort, a padló-, fali-, vagy mennyezetre szerelt fűtőtestet is.

Bonyolultnak tűnik? Mi segítünk!

Honlapunk kalkulátora megoldást nyújt abban, hogy minden pár felmérhesse már előzőleg is, mekkora összegű CSOK-támogatást igényelhet lakásvásárláskor. Segítünk elindulni a CSOK-igénylés és a lakásvásárlás útján, hogy álmai megvalósulhassanak! A felvehető összeget, a konstrukciókat, a pontos feltételeket az értékbecslés és a banki egyeztető után állapítják meg a családok számára.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

2023.07.27.

A családok támogatása kiemelten fontos, különösen igaz ez a három vagy több gyermeket nevelő családokra. Összeszedtük, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban, és azt is mutatjuk, hogy az év végén milyen változások lépnek életbe. Figyelem! Fontos tartalom!

Tovább olvasom
Változások a CSOK igénylési feltételeiben

Változások a CSOK igénylési feltételeiben

2021.11.11.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény sokakat segített már az ingatlanvásárlásban. Ez a támogatás és a hozzá kapcsolódó kamattámogatott hitel lehetővé tette, hogy megvásároljuk az otthonunkat. A CSOK feltételei nem teljesíthetetlenek, ráadásul most még egyszerűbben igényelhetjük ezt a támogatást.

Tovább olvasom
Módosulhatnak a CSOK szabályai is

Módosulhatnak a CSOK szabályai is

2023.05.26.

Módosulhatnak a CSOK szabályai egy társadalmi vitára bocsátott kormányrendelet értelmében. A változtatás még csak terv, és a CSOK szabályainak lényegi részét nem érintik majd. Fontosnak tartjuk a részletek ismeretét is, ezért utánajártunk, hogy milyen módon módosulhatnak a CSOK szabályai. Mutatjuk. Íme.

Tovább olvasom
Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

2023.10.04.

Az egyik legnépszerűbb támogatási forma, a CSOK megszűnik 2023.12.31-én. Van még azonban idő arra, hogy valaki elindítsa az igénylést. Utánajártunk, hogy mit kell tennie annak, aki még idén szeretne ebből a támogatásból. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával