fbpx
Hirdetés

Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

2022.06.17.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2022. június 17. 13:06

Ha bankkártyával fizetsz külföldön, megeshet, hogy átvernek, és ilyenkor futhatsz a pénzed után – tudd meg, hogyan védekezhetsz!

Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

Bankkártyával fizetni külföldön nem veszélytelen – bár kétségtelen, hogy itthon sem mindig biztonságos –, különösen, mivel egy idegen országban vagy, ahol nem feltétlenül azok a szokások és eljárások, mint hazánkban. Érdemes felkészülni, és mindent megtudni a lehetséges buktatókról, a kivédés módjairól, illetve arról, hogy mit tehetsz, ha már megtörtént a baj; erről olvashatsz alábbi cikkünkben.

Ha bankkártyával fizetsz külföldön, az a legtöbb helyen nem okozhat semmilyen problémát, azonban a pénznemek közötti váltás okozhat neked károkat, ha nem figyelsz oda, tehát tudatosítsd magadban, hogy a forintszámláddal külföldi devizában fizetsz ilyenkor.

A saját bankod tehát átváltja a számládon lévő forintot a vásárlás pénznemére, ami egy laikus számára megbonyolíthatja a dolgokat, hiszen ugyan az átváltási árfolyamok fent vannak a bank honlapján, ám egyrészt nehézkes kiigazodni rajtuk, másrészt minden egyes vásárlás előtt nem fogsz számolgatni – ha mégis, a deviza eladási árfolyamot vedd alapul.

Ilyenkor azt is figyelembe kell venned, hogy a vásárlásokat nem azonnal könyveli a bank, még akkor sem, ha itthon használod a kártyádat, hanem többnyire napokkal később, és az aznapi árfolyamot veszi figyelembe, nem pedig a vásárlás időpontjában érvényeset, ráadásul az eltelő idő sem fix, hiszen lehet két nap, de akár egy hét is.

Fontos tisztában lenned azzal is, hogy a bankok a forintot főbb valutákra – azaz például euróra, vagy dollárra – váltják át közvetlenül. Ha viszont egy olyan országot keresel fel, amelynek más a fizetőeszköze, akkor a bank technikai okok miatt először egy főbb fizetőeszközre vált, majd onnan a helyi devizára, azaz akár kétszer is megfizettetheti veled az átváltási költséget.

Mire figyelj, ha bankkártyával fizetsz külföldön?

Ha bankkártyával fizetsz külföldön, akkor lényeges, hogy sose téveszd szem elől a kártyádat. Ha lehet, ne add ki a kezedből, ne tartsd egy helyen a többi értékeddel, és ne tartsd a közelében a PIN-kódodat sem! Igyekezz minden egyes nap figyelemmel kísérni a pénzed mozgását a bank által biztosított mobilapplikáción keresztül, így könnyen észreveheted, ha illetéktelen használat történik, és azonnal le tudod tiltani a kártyádat!

Előfordulhat, hogyha bankkártyával fizetsz külföldön, az aláírásodat kérik; mindig olvasd el, hogy mit írsz alá, emellett pedig mindenképpen őrizd meg a blokkokat, és hozd őket haza!

Mit kell tenned utazás előtt?

Először is próbáld megelőzni a bajt, azaz jelezd a pénzintézet felé valamilyen módon, hogy külföldre mész, ugyanis előfordulhat, hogy a banknál azt hiszik, hogy ellopták a kártyádat, és nemes egyszerűséggel letiltják azt, Te pedig ott állsz majd pénz nélkül egy idegen országban!

Ha ritkán használod a bankkártyádat külföldön, akkor érdemes jelezned a bankod felé netbankon keresztül, az ügyfélszolgálaton, vagy a bankfiókban, hogy melyik országba és mennyi időre utazol. A netbankban találhatsz egy belső levelezőrendszert, ami a legalkalmasabb erre; írd meg az üzenetben a kártyád típusát és a kártyán található szám utolsó 4 számjegyét, valamint azt a mobilszámot is, amin elérhető leszel az utazás alatt!

Fontos, hogy az üzenetet legalább egy héttel az indulás előtt elküldd!

Mi ellenőrizz indulás előtt?

Érdemes ellenőrizned az utazás előtt a kártya érvényességét, nehogy a nyaralás kellős közepén járjon le, hiszen utána sem készpénzfelvételre, sem vásárlásra nem fogod tudni használni. A kártya külföldi használatra vonatkozó beállításait is érdemes átnézni, valamint a napi vásárlási és készpénzfelvételi limitjeit is. Emellett azt is fontos tudni, hogy a célországban elfogadják-e egyáltalán a kártyádat.

Végül még egy tanács: ha lehet, vigyél magaddal egy tartalékkártyát is, amit a mindennapos kártyától minél elkülönítettebben tárolj! Ha ezeket a tanácsokat megfogadod, garantáltan biztonságban leszel, ha bankkártyával fizetsz külföldön, és élvezni fogod az utazásodat!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen fajtái vannak a bankkártyáknak?

Milyen fajtái vannak a bankkártyáknak?

2020.12.17.

A bankkártyák fajtái több szempontból is eltérnek egymástól, és ha új bankkártyát szeretnél igényelni, érdemes tudnod ezekről. A következőkből minden információt megszerezhetsz!

Tovább olvasom
Változás várható a Mastercard bankkártyáknál

Változás várható a Mastercard bankkártyáknál

2021.11.04.

A Mastercard az egyik legnagyobb kártyakibocsátó a világon. Azért, hogy lépést tartsanak a technológiák fejlődésével, a Mastercard bejelentette, hogy 2033-ban végleg megszűnik a kártyájukon a mágnescsík, és mágnescsíkkal indított tranzakciókat sem fogadnak már el. Bár ez a dátum még távolinak tűnik, a változás előbb elkezdődik, és folyamatos lesz.

Tovább olvasom
Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

Hitelkártya és bankkártya – mi a különbség?

2021.03.17.

Egyre inkább kezd háttérbe szorulni a készpénzzel való fizetés. Webáruházból vásárolunk, vagy a boltban egyre több kedvezményt kínálnak, ha kártyával fizetünk. Nekünk is jó, nem kell figyelnünk, hogy van-e nálunk pénz, nem kell vele összekoszolnunk a kezünket. Hitelkártya és bankkártya segítségével bármekkora összeget ki tudunk fizetni – már persze a meghatározott keretünk erejéig.

Tovább olvasom
Ellopták a bankkártyámat – mit tegyek?

Ellopták a bankkártyámat – mit tegyek?

2021.03.03.

Ha ellopták a bankkártyádat, esetleg elveszítetted, gyorsan kell cselekedned. Mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom