Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Megérkezett a várt lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint

2023.05.22.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:05

A lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint országos. Nem csak a kisebb településeket és nagyvárosokat, de már a fővárost is elérte a lakásárcsökkenés. Az öröm azonban még korainak tűnik. Mutatjuk, hogy mekkora a lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint.

Megérkezett a várt lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint

Mindenhol csökkennek az ingatlanárak – lakásárcsökkenés az MNB adatai alapján

Az ingatlanok árai mindenhol csökkentek az országban a MNB 2022. negyedik negyedéves adatai alapján. A lakásárcsökkenés és az infláció együttes hatását is vizsgáló elemzések szerint nem volt olyan régió az országban, ahol ez a trend ne lett volna megfigyelhető. Budapest tartotta tovább a legtovább, és ez nem meglepő, a magyar fővárosban évek óta rendre áremelkedést tapasztalhattak az ingatlant keresők. Bár a változás minimális, talán sejtetni engedi, hogy mi várható a jövőben. 

Budapest, nagyvárosok, községek – változó mértékű csökkenés

Ahogy eddig is, jelentős eltérések tapasztalhatók a vidéki kistelepülések, a megyei jogú városok, és a főváros között. Nem csak a vételár magasabb a fővárosban, mint az ország többi területén, de az árak is kevésbé mérséklődtek. Ugyanez elmondható a nagyobb városokról is. A megyei jogú városokban kevésbé estek az árak, a legnagyobb csökkenés a legkisebb települések jellemzője. 

Az Otthonteremtési támogatások szerepe

A szakértők egyértelműen a támogatások megszűnésével (is) magyarázzák a jelenséget, miközben megjegyzik, hogy az elmúlt évek jelentős emelkedése után is a magyar ingatlanpiac kifejezetten olcsónak számít Európában. Az árak néhol már szürreális mértékben nőttek meg, a társadalom bizonyos rétegeinek szinte elérhetetlennek tűnő árakkal. A szakértők arra számítanak, hogy ez trend változatlan marad, bár kiemelik, hogy sok a bizonytalanság az előrejelzésekben. 

Mit hoz a jövő? – lakásár változás várakozások

A lakásárak változása az ingatlanpiac különböző tényezőin múlik, például a kereslet-kínálaton, a gazdasági és pénzügyi helyzeten, az építőanyagok és az ingatlanok árának változásán, és a demográfiai változásokon. Az ingatlanpiac az ország gazdasági helyzetétől és az ingatlanpiac helyzetétől függ. Például, ha az ország gazdasága és a lakosság jövedelme nő, akkor az ingatlanpiac is növekedhet, mert több ember lesz képes ingatlant vásárolni. A kereslet és kínálat is nagy hatással van az ingatlanárakra. Ha a kereslet magasabb, mint a kínálat, akkor az árak emelkedhetnek, míg ha a kínálat magasabb, mint a kereslet, akkor az árak csökkenhetnek. A földrajzi helyzet és az építőanyagok ára is befolyásolhatja az ingatlanárakat. Ha például egy városban korlátozott a terület, ahol épületeket lehet építeni, akkor az ingatlanárak magasabbak lehetnek, mert a kereslet magasabb, mint a kínálat. Az építőanyagok ára is jelentős hatással lehet az ingatlanárakra, mivel az építkezés költségei közvetlenül befolyásolják az eladási árakat. Az ingatlanárak változása folyamatos és összetett folyamat, amely sok tényezőtől függ. Az ingatlanpiac általános tendenciáit azonban általában követhetjük az ország gazdasági helyzetének és az ingatlanpiac helyzetének figyelemmel kísérésével.

Az ingatlanárak változását befolyásoló tényezők közé tartoznak a demográfiai változások is. Ha például egy városban vagy régióban növekszik a lakosság száma, az ingatlanárak is emelkedhetnek, mert több ember keres lakást, míg ha a lakosság száma csökken, akkor az árak csökkenni fognak. Az ingatlanpiac általában az egyik legnagyobb befektetési terület, ezért a befektetők viselkedése is nagy hatással lehet az ingatlanárakra. Ha például sok befektető vesz ingatlant, az árak emelkedhetnek, mert a kereslet megnő, míg ha a befektetők nem érdeklődnek az ingatlanpiac iránt, az árak csökkenni fognak. Végül, az ingatlanpiac helyi sajátosságai is nagy hatással lehetnek az árakra. Például a turizmus vagy a kulturális események befolyásolhatják az ingatlanárakat egy adott régióban.

A lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint elérte az országot. Az azonban nagyon sok mindentől függ, hogy ingatlan vásárlóként ezt mennyire érzékeljük majd. És arról sem szabad elfeledkezni a szakemberek szerint, hogy az elinflálódott forint vásárlóértéke az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. Míg ha valaki lakhatási célra vásárol ingatlant, nem tehet mást, mint hogy tudomásul veszi a helyzetet, a befektetési ingatlan vásárlókkal már nem ez a helyzet. Mivel a helyzet összetett, alapos megfontolás után érdemes csak ingatlant befektetési célból vásárolni. Még ha az árak csökkennek is. 

Összefoglalva

Az MNB 2022. negyedik negyedévi adatai szerint az ingatlanárak mindenhol csökkentek az országban. A legnagyobb változásokat Budapest és a nagyvárosok tapasztalták, míg a kistelepüléseken a csökkenés mértéke kisebb volt. A támogatások megszűnését tekintve a szakértők ezt az árcsökkenést magyarázzák. Az ingatlanpiac változása több tényezőtől függ, például a kereslet-kínálat arányától, a gazdasági helyzettől és a demográfiai változásoktól. Az ingatlanárak folyamatosan változnak, és az előrejelzések bizonytalanságától függően további változások várhatók a jövőben. A befektetési ingatlan vásárlóknak gondosan kell megfontolniuk a helyzetet, mivel az árak csökkenése sem jelenti azt, hogy minden esetben előnyös befektetésről lenne szó.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

2021.12.20.

Mennyi hitelt kell felvenned egy lakás megvásárlásához? Mennyit vesznek fel mások? Az alábbiakban ezt a kérdéskört boncolgatjuk.

Tovább olvasom
Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

Ingatlanvásárlás lakástámogatásból – hány év múlva adhatjuk el?

2021.01.08.

Az ingatlanvásárlás lakástámogatásból ügylet egy sor követelményt ír elő, amiket bizony meg kell oldanunk ahhoz, hogy gondtalanul sétálhassunk tovább az élet ösvényén.

Tovább olvasom
Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

2023.04.14.

5 évig, 10 évig vagy végig fix kamatozású lakáshitel a jobb opció? A választás hosszú évekre meghatározza a kiadásokat. Miért fontos a kamatperiódus? Változó vagy fix kamatozás? Melyiket lakáshitelt válaszd? Miért válaszd azt a lakáshitelt? Mutatjuk a lehetőségeidet.

Tovább olvasom
Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

2021.11.17.

Spórolni a Zöld Hitellel, avagy hivatalos megnevezéssel élve az MNB Zöld Otthon Programjával meglepően könnyen tudsz, és itt nem az energiacsökkenésből adódó megtakarításra gondolunk.

Tovább olvasom