Hirdetés

Megérkezett a várt lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint

2023.05.22.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2023. május 22. 14:59

A lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint országos. Nem csak a kisebb településeket és nagyvárosokat, de már a fővárost is elérte a lakásárcsökkenés. Az öröm azonban még korainak tűnik. Mutatjuk, hogy mekkora a lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint.

Megérkezett a várt lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint

Mindenhol csökkennek az ingatlanárak – lakásárcsökkenés az MNB adatai alapján

Az ingatlanok árai mindenhol csökkentek az országban a MNB 2022. negyedik negyedéves adatai alapján. A lakásárcsökkenés és az infláció együttes hatását is vizsgáló elemzések szerint nem volt olyan régió az országban, ahol ez a trend ne lett volna megfigyelhető. Budapest tartotta tovább a legtovább, és ez nem meglepő, a magyar fővárosban évek óta rendre áremelkedést tapasztalhattak az ingatlant keresők. Bár a változás minimális, talán sejtetni engedi, hogy mi várható a jövőben. 

Budapest, nagyvárosok, községek – változó mértékű csökkenés

Ahogy eddig is, jelentős eltérések tapasztalhatók a vidéki kistelepülések, a megyei jogú városok, és a főváros között. Nem csak a vételár magasabb a fővárosban, mint az ország többi területén, de az árak is kevésbé mérséklődtek. Ugyanez elmondható a nagyobb városokról is. A megyei jogú városokban kevésbé estek az árak, a legnagyobb csökkenés a legkisebb települések jellemzője. 

Az Otthonteremtési támogatások szerepe

A szakértők egyértelműen a támogatások megszűnésével (is) magyarázzák a jelenséget, miközben megjegyzik, hogy az elmúlt évek jelentős emelkedése után is a magyar ingatlanpiac kifejezetten olcsónak számít Európában. Az árak néhol már szürreális mértékben nőttek meg, a társadalom bizonyos rétegeinek szinte elérhetetlennek tűnő árakkal. A szakértők arra számítanak, hogy ez trend változatlan marad, bár kiemelik, hogy sok a bizonytalanság az előrejelzésekben. 

Mit hoz a jövő? – lakásár változás várakozások

A lakásárak változása az ingatlanpiac különböző tényezőin múlik, például a kereslet-kínálaton, a gazdasági és pénzügyi helyzeten, az építőanyagok és az ingatlanok árának változásán, és a demográfiai változásokon. Az ingatlanpiac az ország gazdasági helyzetétől és az ingatlanpiac helyzetétől függ. Például, ha az ország gazdasága és a lakosság jövedelme nő, akkor az ingatlanpiac is növekedhet, mert több ember lesz képes ingatlant vásárolni. A kereslet és kínálat is nagy hatással van az ingatlanárakra. Ha a kereslet magasabb, mint a kínálat, akkor az árak emelkedhetnek, míg ha a kínálat magasabb, mint a kereslet, akkor az árak csökkenhetnek. A földrajzi helyzet és az építőanyagok ára is befolyásolhatja az ingatlanárakat. Ha például egy városban korlátozott a terület, ahol épületeket lehet építeni, akkor az ingatlanárak magasabbak lehetnek, mert a kereslet magasabb, mint a kínálat. Az építőanyagok ára is jelentős hatással lehet az ingatlanárakra, mivel az építkezés költségei közvetlenül befolyásolják az eladási árakat. Az ingatlanárak változása folyamatos és összetett folyamat, amely sok tényezőtől függ. Az ingatlanpiac általános tendenciáit azonban általában követhetjük az ország gazdasági helyzetének és az ingatlanpiac helyzetének figyelemmel kísérésével.

Az ingatlanárak változását befolyásoló tényezők közé tartoznak a demográfiai változások is. Ha például egy városban vagy régióban növekszik a lakosság száma, az ingatlanárak is emelkedhetnek, mert több ember keres lakást, míg ha a lakosság száma csökken, akkor az árak csökkenni fognak. Az ingatlanpiac általában az egyik legnagyobb befektetési terület, ezért a befektetők viselkedése is nagy hatással lehet az ingatlanárakra. Ha például sok befektető vesz ingatlant, az árak emelkedhetnek, mert a kereslet megnő, míg ha a befektetők nem érdeklődnek az ingatlanpiac iránt, az árak csökkenni fognak. Végül, az ingatlanpiac helyi sajátosságai is nagy hatással lehetnek az árakra. Például a turizmus vagy a kulturális események befolyásolhatják az ingatlanárakat egy adott régióban.

A lakásárcsökkenés az MNB adatai szerint elérte az országot. Az azonban nagyon sok mindentől függ, hogy ingatlan vásárlóként ezt mennyire érzékeljük majd. És arról sem szabad elfeledkezni a szakemberek szerint, hogy az elinflálódott forint vásárlóértéke az elmúlt időszakban jelentősen csökkent. Míg ha valaki lakhatási célra vásárol ingatlant, nem tehet mást, mint hogy tudomásul veszi a helyzetet, a befektetési ingatlan vásárlókkal már nem ez a helyzet. Mivel a helyzet összetett, alapos megfontolás után érdemes csak ingatlant befektetési célból vásárolni. Még ha az árak csökkennek is. 

Összefoglalva

Az MNB 2022. negyedik negyedévi adatai szerint az ingatlanárak mindenhol csökkentek az országban. A legnagyobb változásokat Budapest és a nagyvárosok tapasztalták, míg a kistelepüléseken a csökkenés mértéke kisebb volt. A támogatások megszűnését tekintve a szakértők ezt az árcsökkenést magyarázzák. Az ingatlanpiac változása több tényezőtől függ, például a kereslet-kínálat arányától, a gazdasági helyzettől és a demográfiai változásoktól. Az ingatlanárak folyamatosan változnak, és az előrejelzések bizonytalanságától függően további változások várhatók a jövőben. A befektetési ingatlan vásárlóknak gondosan kell megfontolniuk a helyzetet, mivel az árak csökkenése sem jelenti azt, hogy minden esetben előnyös befektetésről lenne szó.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

2021.11.25.

A lakáshitelünk kiválasztásánál körültekintően kell eljárnunk. Hosszú időre kötelezzük el magunkat, ezért nem lesz mindegy, hogy mennyi a kamat, mekkora futamidőt választunk, és a kamatozás típusát is meg kell határoznunk. Utánajártunk mindennek, amit a kamatperiódusról érdemes tudni.

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

2021.09.30.

A Babaváró hitelt az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fordítja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az igényelt hitelösszeg nem elegendő a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Babaváró hitel mellé azonban igényelhetünk lakáshitelt is, hogy ezzel egészítsük ki a kapott összeget. A jelzálog alapú hiteleknél a bank önerőt vár el tőlünk. Megnéztük mekkora ez az összeg, és hogy tudunk-e Babaváró hitel mellé lakáshitelt igényelni.

Tovább olvasom
Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom
Miből áll egy hitel kamata?

Miből áll egy hitel kamata?

2022.04.11.

A hitel kamata alapvetően a banktól kölcsön kapott pénz használati díja, ami két részből, a referenciakamatból és a kamatfelárból áll.

Tovább olvasom