Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

2022.05.13.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:15

Átlagkeresettel viszonylag nagy összeghez is hozzájuthatsz, a kérdés csupán az, mit tekintünk valójában átlagkeresetnek.

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

Az átlagkeresetet a Központi Statisztikai Hivatal, vagyis a KSH állapítja meg minden egyes évben; a legutóbbi jelentés szerint a családi és más adókedvezmények nélküli, januári, nettó átlagkereset 310.700 forint, kedvezményekkel pedig 322.000 forint volt. Ez azonban egy olyan átlag, amibe mindent beleszámolnak a minimálbértől kezdve egészen a felsővezetői fizetésekig.

Még a KSH is készít olyan statisztikákat, amelyek megyékre bontva mutatják be a nettó átlagkeresetet, és ezekből jól látható, hogy vannak olyan megyék, ahol a minimálbérnél csak éppen hogy magasabb az ottani átlagkereset, tehát nem lehet azt mondani, hogy a magyar lakosság nagy része legalább az átlag környékén keresne, sőt.

Ettől függetlenül jelen cikkünkben maradjunk a KSH által lejelentett, országos átlagkeresetnél, hiszen csak így tudunk pontos számokat közölni.

Miért fontos a nettó átlagkereset?

Az átlagkereset nagysága a JTM szabályozás miatt lényeges, hiszen az kimondja, hogy az átlagos jövedelem mekkora százalékos részét lehet hiteltörlesztésre fordítani. Az átlagkeresettel ez maximum 50% lehet a jogszabály szerint, ám a bankok nem kötelesek eddig elmenni, és persze nem is teszik meg; a legtöbbször 40% körüli az a törlesztési hányad, amit a pénzintézetek elfogadhatónak tartanak.

A hitel típusa is fontos szempont

Nem csak az átlagkereset, illetve az igénylő jövedelme fontos azonban, hanem az is, hogy milyen típusú hitelt szeretne igényelni. A jelzáloghitelek esetében – mivel ott fedezet kapcsolódik a hitelkonstrukcióhoz, illetve a futamidő is lényegesen hosszabb – jóval magasabb összegekhez lehet hozzájutni átlagkeresettel, mintha személyi kölcsönről lenne szó, főleg, hogy ez utóbbinál a maximális hitelösszeg mindössze 10 millió forint, míg lakáshiteleknél akár 100 millió forint is lehet.

Mennyi az annyi?

Számoljunk az adókedvezmények nélküli átlagkeresettel, azaz 310.700 forinttal. Egy gyors lakáshitel-kalkulációból kiderül, hogy 5 éves kamatperiódussal valamivel több, mint 15 millió forinthoz lehet hozzájutni, 10 éves kamatperiódussal és végig fix kamattal pedig már majdnem 22 millió forint lehet a hitelösszeg, ha a futamidő 20 év.

Ha az NHP Zöld hitelét nézzük, a hitelösszeg 29 millió forint is lehet, a személyi kölcsön és a babaváró hitel ezzel szemben kötött hitelösszegű ebben a sávban, szóval itt maradt a 10 millió forint. Ha az adókedvezményekkel elérhető, 322.000 forintos átlagkeresettel számolnánk, akkor a személyi kölcsönt és a babaváró hitelt leszámítva mindenhol valamivel magasabb összegek jönnének ki, ám nem számottevően magasabbak.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek az összegek egy adott kamatszintre lettek kiszámolva, és, mivel a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli a bankközi alapkamatot, az újonnan kibocsátott hitelek kamatai is egyre nőnek, azaz a fentebb leírt összegek már a cikk megjelenésének pillanatában sem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak, ha pedig később olvasod ezeket, biztosan nem lesznek pontosak.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy további drágulás várható a hitelpiacon, és ez nem a közeljövőben fog megváltozni, tehát az emelkedő hitelkamatok továbbra is velünk maradnak, ezzel pedig nem csak megnehezítve, de tovább drágítva a hitelek felvételét. Ha tehát hitelre lenne szükséged, jobban jársz, ha minél hamarabb lépsz, viszont alaposan fontold meg, hogy mekkora havi törlesztőrészletet vállalsz be, hiszen nem csak most kell tudnod azt biztonsággal fizetni, de a futamidő legvégéig teljesítened kell a szerződésben foglaltakat.

Amennyiben hitelt szeretnél felvenni, nem szükséges rendelkezned a KSH által megállapított átlagkeresettel, ám ekkor alacsonyabb összegekkel kell számolnod. Tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, hasonlítsd is össze őket, majd, ha megtaláltad azt a hitelkonstrukciót, ami minden tekintetben megfelel az elképzelésednek, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

Ezzel a trükkel akár tízezreket spórolhatsz a hitelednél

2022.01.27.

Spórolnál a hiteleden? Akkor bemutatunk neked egy trükköt, amivel csökkentheted a THM-et!

Tovább olvasom
A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

A rosszul feltüntetett THM nem okozza a szerződés semmisségét

2021.09.10.

A rosszul feltüntetett THM miatt számos kölcsönszerződéssel akadtak vélt, vagy valós problémák, ám a Kúria döntött – mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom
Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Tovább olvasom
Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

Fogyasztóbarát személyi kölcsönök: előnyei és átláthatósága

2023.03.31.

A fogyasztóbarát személyi kölcsönök előnyei számosak; az alábbi cikkben ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba.

Tovább olvasom