Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

2022.05.13.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:15

Átlagkeresettel viszonylag nagy összeghez is hozzájuthatsz, a kérdés csupán az, mit tekintünk valójában átlagkeresetnek.

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

Az átlagkeresetet a Központi Statisztikai Hivatal, vagyis a KSH állapítja meg minden egyes évben; a legutóbbi jelentés szerint a családi és más adókedvezmények nélküli, januári, nettó átlagkereset 310.700 forint, kedvezményekkel pedig 322.000 forint volt. Ez azonban egy olyan átlag, amibe mindent beleszámolnak a minimálbértől kezdve egészen a felsővezetői fizetésekig.

Még a KSH is készít olyan statisztikákat, amelyek megyékre bontva mutatják be a nettó átlagkeresetet, és ezekből jól látható, hogy vannak olyan megyék, ahol a minimálbérnél csak éppen hogy magasabb az ottani átlagkereset, tehát nem lehet azt mondani, hogy a magyar lakosság nagy része legalább az átlag környékén keresne, sőt.

Ettől függetlenül jelen cikkünkben maradjunk a KSH által lejelentett, országos átlagkeresetnél, hiszen csak így tudunk pontos számokat közölni.

Miért fontos a nettó átlagkereset?

Az átlagkereset nagysága a JTM szabályozás miatt lényeges, hiszen az kimondja, hogy az átlagos jövedelem mekkora százalékos részét lehet hiteltörlesztésre fordítani. Az átlagkeresettel ez maximum 50% lehet a jogszabály szerint, ám a bankok nem kötelesek eddig elmenni, és persze nem is teszik meg; a legtöbbször 40% körüli az a törlesztési hányad, amit a pénzintézetek elfogadhatónak tartanak.

A hitel típusa is fontos szempont

Nem csak az átlagkereset, illetve az igénylő jövedelme fontos azonban, hanem az is, hogy milyen típusú hitelt szeretne igényelni. A jelzáloghitelek esetében – mivel ott fedezet kapcsolódik a hitelkonstrukcióhoz, illetve a futamidő is lényegesen hosszabb – jóval magasabb összegekhez lehet hozzájutni átlagkeresettel, mintha személyi kölcsönről lenne szó, főleg, hogy ez utóbbinál a maximális hitelösszeg mindössze 10 millió forint, míg lakáshiteleknél akár 100 millió forint is lehet.

Mennyi az annyi?

Számoljunk az adókedvezmények nélküli átlagkeresettel, azaz 310.700 forinttal. Egy gyors lakáshitel-kalkulációból kiderül, hogy 5 éves kamatperiódussal valamivel több, mint 15 millió forinthoz lehet hozzájutni, 10 éves kamatperiódussal és végig fix kamattal pedig már majdnem 22 millió forint lehet a hitelösszeg, ha a futamidő 20 év.

Ha az NHP Zöld hitelét nézzük, a hitelösszeg 29 millió forint is lehet, a személyi kölcsön és a babaváró hitel ezzel szemben kötött hitelösszegű ebben a sávban, szóval itt maradt a 10 millió forint. Ha az adókedvezményekkel elérhető, 322.000 forintos átlagkeresettel számolnánk, akkor a személyi kölcsönt és a babaváró hitelt leszámítva mindenhol valamivel magasabb összegek jönnének ki, ám nem számottevően magasabbak.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek az összegek egy adott kamatszintre lettek kiszámolva, és, mivel a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli a bankközi alapkamatot, az újonnan kibocsátott hitelek kamatai is egyre nőnek, azaz a fentebb leírt összegek már a cikk megjelenésének pillanatában sem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak, ha pedig később olvasod ezeket, biztosan nem lesznek pontosak.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy további drágulás várható a hitelpiacon, és ez nem a közeljövőben fog megváltozni, tehát az emelkedő hitelkamatok továbbra is velünk maradnak, ezzel pedig nem csak megnehezítve, de tovább drágítva a hitelek felvételét. Ha tehát hitelre lenne szükséged, jobban jársz, ha minél hamarabb lépsz, viszont alaposan fontold meg, hogy mekkora havi törlesztőrészletet vállalsz be, hiszen nem csak most kell tudnod azt biztonsággal fizetni, de a futamidő legvégéig teljesítened kell a szerződésben foglaltakat.

Amennyiben hitelt szeretnél felvenni, nem szükséges rendelkezned a KSH által megállapított átlagkeresettel, ám ekkor alacsonyabb összegekkel kell számolnod. Tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, hasonlítsd is össze őket, majd, ha megtaláltad azt a hitelkonstrukciót, ami minden tekintetben megfelel az elképzelésednek, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

Kiderült, mennyi hitelt veszünk igénybe lakásvásárláshoz

2021.12.20.

Mennyi hitelt kell felvenned egy lakás megvásárlásához? Mennyit vesznek fel mások? Az alábbiakban ezt a kérdéskört boncolgatjuk.

Tovább olvasom
Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

Változnak a JTM szabályai - könnyebben kapunk hitelt januártól

2021.11.22.

Jövő év elejétől megváltoznak a JTM szabályai, így könnyebben juthatunk majd hitelhez. A Jövedelemarányos Törlesztési Mutató bennünket véd, és bár enyhítettek a szigoron, a gyeplőt nem engedték el teljesen. Mutatjuk, hogy milyen esetekben kaphatunk könnyebben hitelt januártól.

Tovább olvasom
Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom
A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

A megfelelő kamatperiódus megválasztásának fontossága

2021.10.25.

Hitelfelvételkor tehetik fel nekünk a kérdést, hogy milyen hosszúságú kamatperiódust szeretnénk. Vannak a futamidő végéig fix kamatozású hitelek, ilyenkor nem kell foglalkoznunk ezzel a kérdéssel. Ha az általunk választott hitelnél kamatperiódusok vannak, akkor viszont igen. De mi a jó nekünk? Rövidebb vagy hosszabb kamatperiódus? Melyik kockázatosabb? És melyik kiszámíthatóbb? Lássunk néhány gondolatot arról, hogyan válasszuk ki a számunkra legoptimálisabb kamatperiódust.

Tovább olvasom