fbpx
Hirdetés

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

2022.05.13.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. május 13. 10:46

Átlagkeresettel viszonylag nagy összeghez is hozzájuthatsz, a kérdés csupán az, mit tekintünk valójában átlagkeresetnek.

Mennyi hitelt vehetünk fel átlagkeresettel?

Az átlagkeresetet a Központi Statisztikai Hivatal, vagyis a KSH állapítja meg minden egyes évben; a legutóbbi jelentés szerint a családi és más adókedvezmények nélküli, januári, nettó átlagkereset 310.700 forint, kedvezményekkel pedig 322.000 forint volt. Ez azonban egy olyan átlag, amibe mindent beleszámolnak a minimálbértől kezdve egészen a felsővezetői fizetésekig.

Még a KSH is készít olyan statisztikákat, amelyek megyékre bontva mutatják be a nettó átlagkeresetet, és ezekből jól látható, hogy vannak olyan megyék, ahol a minimálbérnél csak éppen hogy magasabb az ottani átlagkereset, tehát nem lehet azt mondani, hogy a magyar lakosság nagy része legalább az átlag környékén keresne, sőt.

Ettől függetlenül jelen cikkünkben maradjunk a KSH által lejelentett, országos átlagkeresetnél, hiszen csak így tudunk pontos számokat közölni.

Miért fontos a nettó átlagkereset?

Az átlagkereset nagysága a JTM szabályozás miatt lényeges, hiszen az kimondja, hogy az átlagos jövedelem mekkora százalékos részét lehet hiteltörlesztésre fordítani. Az átlagkeresettel ez maximum 50% lehet a jogszabály szerint, ám a bankok nem kötelesek eddig elmenni, és persze nem is teszik meg; a legtöbbször 40% körüli az a törlesztési hányad, amit a pénzintézetek elfogadhatónak tartanak.

A hitel típusa is fontos szempont

Nem csak az átlagkereset, illetve az igénylő jövedelme fontos azonban, hanem az is, hogy milyen típusú hitelt szeretne igényelni. A jelzáloghitelek esetében – mivel ott fedezet kapcsolódik a hitelkonstrukcióhoz, illetve a futamidő is lényegesen hosszabb – jóval magasabb összegekhez lehet hozzájutni átlagkeresettel, mintha személyi kölcsönről lenne szó, főleg, hogy ez utóbbinál a maximális hitelösszeg mindössze 10 millió forint, míg lakáshiteleknél akár 100 millió forint is lehet.

Mennyi az annyi?

Számoljunk az adókedvezmények nélküli átlagkeresettel, azaz 310.700 forinttal. Egy gyors lakáshitel-kalkulációból kiderül, hogy 5 éves kamatperiódussal valamivel több, mint 15 millió forinthoz lehet hozzájutni, 10 éves kamatperiódussal és végig fix kamattal pedig már majdnem 22 millió forint lehet a hitelösszeg, ha a futamidő 20 év.

Ha az NHP Zöld hitelét nézzük, a hitelösszeg 29 millió forint is lehet, a személyi kölcsön és a babaváró hitel ezzel szemben kötött hitelösszegű ebben a sávban, szóval itt maradt a 10 millió forint. Ha az adókedvezményekkel elérhető, 322.000 forintos átlagkeresettel számolnánk, akkor a személyi kölcsönt és a babaváró hitelt leszámítva mindenhol valamivel magasabb összegek jönnének ki, ám nem számottevően magasabbak.

Fontos azonban szem előtt tartani, hogy ezek az összegek egy adott kamatszintre lettek kiszámolva, és, mivel a Magyar Nemzeti Bank folyamatosan emeli a bankközi alapkamatot, az újonnan kibocsátott hitelek kamatai is egyre nőnek, azaz a fentebb leírt összegek már a cikk megjelenésének pillanatában sem biztos, hogy megfelelnek a valóságnak, ha pedig később olvasod ezeket, biztosan nem lesznek pontosak.

Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy további drágulás várható a hitelpiacon, és ez nem a közeljövőben fog megváltozni, tehát az emelkedő hitelkamatok továbbra is velünk maradnak, ezzel pedig nem csak megnehezítve, de tovább drágítva a hitelek felvételét. Ha tehát hitelre lenne szükséged, jobban jársz, ha minél hamarabb lépsz, viszont alaposan fontold meg, hogy mekkora havi törlesztőrészletet vállalsz be, hiszen nem csak most kell tudnod azt biztonsággal fizetni, de a futamidő legvégéig teljesítened kell a szerződésben foglaltakat.

Amennyiben hitelt szeretnél felvenni, nem szükséges rendelkezned a KSH által megállapított átlagkeresettel, ám ekkor alacsonyabb összegekkel kell számolnod. Tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb ajánlatait, hasonlítsd is össze őket, majd, ha megtaláltad azt a hitelkonstrukciót, ami minden tekintetben megfelel az elképzelésednek, indítsd el az igénylési folyamatot online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mit érdemes tudnod a kezességről?

Mit érdemes tudnod a kezességről?

2022.03.25.

A kezesség a hitelügyletek során szokott a leggyakrabban felmerülni, de sokan csak annyit tudnak róla, hogy komoly felelősséggel jár. Nézzük meg, mit kell ezen felül tudni róla!

Tovább olvasom
Okok, amelyek miatt elutasíthatják a hitelkérelmedet

Okok, amelyek miatt elutasíthatják a hitelkérelmedet

2021.08.03.

Elutasították a hitelkérelmedet, és nem tudod, mi lehetett az oka? Az alábbiakban összegyűjtöttük a leggyakoribb, lehetséges okokat.

Tovább olvasom
Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

Cofidis Megújuló Hitel – mit kell tudni róla?

2022.04.06.

A Cofidis Megújuló Hitele gyakorlatilag személyi kölcsön egy apró, ám jelentőségteljes csavarral – érdemes megismerkedned vele, ha hitelt igényelnél!

Tovább olvasom
Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

Mikor vehet fel újra hitelt az, aki felkerült a KHR-listára?

2022.07.29.

Felkerülni a KHR-listára könnyű, lekerülni már sokkal nehezebb; az alábbi cikkben ennek részleteiről lesz szó.

Tovább olvasom