Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlás esetén?

2021.04.03.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 13:56

Illetékmentességet ingatlanvásárlás során csak bizonyos esetekben kaphatsz, és érdemes tudnod a lehetőségekről, mert komoly összegeket takaríthatsz meg!

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlás esetén?

Ingatlanvásárlás során ki kell egyenlítened nem csupán a vételárat, de – többek között – a vagyonszerzési illetéket is. Az illeték mértéke a lakás piaci értékének 4%-a, de van lehetőséged arra, hogy ezt a költséget csökkentsd, sőt, arra is, hogy megkaphasd az illetékmentességet ingatlanvásárlásnál, ám ehhez különféle feltételeket kell teljesítened.

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlásnál

Az illetékmentesség ingatlanvásárlásnál például telekvásárlás esetén valósulhat meg, de csak abban az esetben, ha 4 éven belül lakóház épül rá. Szintén illetékmentes a lakásvásárlás, ha az adásvételi szerződés egyenesági rokonok, vagy házastársak között jött létre, de ugyanígy a házassági vagyonközösség megszüntetésekor sem szükséges illetéket fizetni. A fiatalok első lakásvásárlása esetén az illeték felét engedik el, ennek azonban feltétele, hogy a vevő 35 évesnél fiatalabb legyen, emellett eddigi élete során nem rendelkezhetett lakástulajdonnal, a megvásárolt lakás pedig nem lehet 15 millió forintnál drágább. Az új építésű lakás vásárlása szintén illetékmentes, ha a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot. Ha a CSOK támogatással csökkentett vételár nem haladja meg a 30 millió forintot, akkor a lakásvásárlási illetéket csak a vételár 15 millió forint feletti részére szükséges megfizetni. Nem elfelejtendő, hogy önkormányzati, illetve állami tulajdonban lévő lakás, vagy ház esetén is megvalósul az illetékmentesség ingatlanvásárlásnál.

Van megoldás, ha nem teljesíthetőek a feltételek

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor is akad megoldás, ami megkönnyítheti a helyzetedet. Első lakás megvásárlása esetén van lehetőség az illeték részletfizetésére, ami kamatmentes, de maximum egy év lehet a futamideje. Amennyiben ezzel párhuzamosan egy lakáshitelt is törlesztened kell, az súlyos anyagi problémákhoz vezethet, ráadásul, ha nem ez lesz az első lakásod, akkor nem is kaphatod meg. Ilyenkor érdemes egy kedvező személyi kölcsönből rendezni a költségeket, és még szabadon felhasználható összeghez is juthatsz így!

Ha személyi kölcsönt igényelnél, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

2022.11.02.

A vagyonszerzési illetékről sokan megfeledkeznek, pedig fontos észben tartani, hiszen plusz kiadást jelent, méghozzá nem is kicsit.

Tovább olvasom
Illetékmentesség – mikor vagyok jogosult rá?

Illetékmentesség – mikor vagyok jogosult rá?

2020.04.24.

Amikor lakásvásárlásra adod a fejed, akkor nem csak az ingatlan árát, de egyéb költségeket is meg kell fizetned azon felül; ilyen például a vagyonszerzési, vagy vagyonátruházási illeték, aminek mértéke az ingatlan értékének 4%-a.

Tovább olvasom
10 Hasznos Tipp lakásvásárlás előtt

10 Hasznos Tipp lakásvásárlás előtt

2024.05.25.

A lakásvásárlás életünk egyik legnagyobb pénzügyi döntése lehet, amely alapos tervezést és körültekintést igényel. Íme tíz hasznos tipp, amelyek segíthetnek a folyamat zökkenőmentesebbé tételében.

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

2022.11.11.

Jogosult egyedülálló is valamilyen otthonteremtési támogatásra, vagy csupán a szokványos lakáshitelek közül választhat? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával