Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlás esetén?

2021.04.03.

Illetékmentességet ingatlanvásárlás során csak bizonyos esetekben kaphatsz, és érdemes tudnod a lehetőségekről, mert komoly összegeket takaríthatsz meg!

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlás esetén?

Ingatlanvásárlás során ki kell egyenlítened nem csupán a vételárat, de – többek között – a vagyonszerzési illetéket is. Az illeték mértéke a lakás piaci értékének 4%-a, de van lehetőséged arra, hogy ezt a költséget csökkentsd, sőt, arra is, hogy megkaphasd az illetékmentességet ingatlanvásárlásnál, ám ehhez különféle feltételeket kell teljesítened.

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlásnál

Az illetékmentesség ingatlanvásárlásnál például telekvásárlás esetén valósulhat meg, de csak abban az esetben, ha 4 éven belül lakóház épül rá. Szintén illetékmentes a lakásvásárlás, ha az adásvételi szerződés egyenesági rokonok, vagy házastársak között jött létre, de ugyanígy a házassági vagyonközösség megszüntetésekor sem szükséges illetéket fizetni. A fiatalok első lakásvásárlása esetén az illeték felét engedik el, ennek azonban feltétele, hogy a vevő 35 évesnél fiatalabb legyen, emellett eddigi élete során nem rendelkezhetett lakástulajdonnal, a megvásárolt lakás pedig nem lehet 15 millió forintnál drágább. Az új építésű lakás vásárlása szintén illetékmentes, ha a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot. Ha a CSOK támogatással csökkentett vételár nem haladja meg a 30 millió forintot, akkor a lakásvásárlási illetéket csak a vételár 15 millió forint feletti részére szükséges megfizetni. Nem elfelejtendő, hogy önkormányzati, illetve állami tulajdonban lévő lakás, vagy ház esetén is megvalósul az illetékmentesség ingatlanvásárlásnál.

Van megoldás, ha nem teljesíthetőek a feltételek

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor is akad megoldás, ami megkönnyítheti a helyzetedet. Első lakás megvásárlása esetén van lehetőség az illeték részletfizetésére, ami kamatmentes, de maximum egy év lehet a futamideje. Amennyiben ezzel párhuzamosan egy lakáshitelt is törlesztened kell, az súlyos anyagi problémákhoz vezethet, ráadásul, ha nem ez lesz az első lakásod, akkor nem is kaphatod meg. Ilyenkor érdemes egy kedvező személyi kölcsönből rendezni a költségeket, és még szabadon felhasználható összeghez is juthatsz így!

Ha személyi kölcsönt igényelnél, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Provident Provident Hirdetés

Ajánlott hitelek

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 8.000.000 Ft

§

Provident Havi Kölcsön

THM

24,6%

Futamidő

30 hó

Hitelösszeg

600.000 Ft - 1.500.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Illetékmentesség – mikor vagyok jogosult rá?

Illetékmentesség – mikor vagyok jogosult rá?

2020.04.24.

Amikor lakásvásárlásra adod a fejed, akkor nem csak az ingatlan árát, de egyéb költségeket is meg kell fizetned azon felül; ilyen például a vagyonszerzési, vagy vagyonátruházási illeték, aminek mértéke az ingatlan értékének 4%-a.

Tovább olvasom