Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlás esetén?

2021.04.03.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 13:56

Illetékmentességet ingatlanvásárlás során csak bizonyos esetekben kaphatsz, és érdemes tudnod a lehetőségekről, mert komoly összegeket takaríthatsz meg!

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlás esetén?

Ingatlanvásárlás során ki kell egyenlítened nem csupán a vételárat, de – többek között – a vagyonszerzési illetéket is. Az illeték mértéke a lakás piaci értékének 4%-a, de van lehetőséged arra, hogy ezt a költséget csökkentsd, sőt, arra is, hogy megkaphasd az illetékmentességet ingatlanvásárlásnál, ám ehhez különféle feltételeket kell teljesítened.

Mikor kaphatunk illetékmentességet ingatlanvásárlásnál

Az illetékmentesség ingatlanvásárlásnál például telekvásárlás esetén valósulhat meg, de csak abban az esetben, ha 4 éven belül lakóház épül rá. Szintén illetékmentes a lakásvásárlás, ha az adásvételi szerződés egyenesági rokonok, vagy házastársak között jött létre, de ugyanígy a házassági vagyonközösség megszüntetésekor sem szükséges illetéket fizetni. A fiatalok első lakásvásárlása esetén az illeték felét engedik el, ennek azonban feltétele, hogy a vevő 35 évesnél fiatalabb legyen, emellett eddigi élete során nem rendelkezhetett lakástulajdonnal, a megvásárolt lakás pedig nem lehet 15 millió forintnál drágább. Az új építésű lakás vásárlása szintén illetékmentes, ha a vételár nem haladja meg a 15 millió forintot. Ha a CSOK támogatással csökkentett vételár nem haladja meg a 30 millió forintot, akkor a lakásvásárlási illetéket csak a vételár 15 millió forint feletti részére szükséges megfizetni. Nem elfelejtendő, hogy önkormányzati, illetve állami tulajdonban lévő lakás, vagy ház esetén is megvalósul az illetékmentesség ingatlanvásárlásnál.

Van megoldás, ha nem teljesíthetőek a feltételek

Ha ezek a feltételek nem teljesülnek, akkor is akad megoldás, ami megkönnyítheti a helyzetedet. Első lakás megvásárlása esetén van lehetőség az illeték részletfizetésére, ami kamatmentes, de maximum egy év lehet a futamideje. Amennyiben ezzel párhuzamosan egy lakáshitelt is törlesztened kell, az súlyos anyagi problémákhoz vezethet, ráadásul, ha nem ez lesz az első lakásod, akkor nem is kaphatod meg. Ilyenkor érdemes egy kedvező személyi kölcsönből rendezni a költségeket, és még szabadon felhasználható összeghez is juthatsz így!

Ha személyi kölcsönt igényelnél, tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

16,78% - 18,60%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Illetékmentesség – mikor vagyok jogosult rá?

Illetékmentesség – mikor vagyok jogosult rá?

2020.04.24.

Amikor lakásvásárlásra adod a fejed, akkor nem csak az ingatlan árát, de egyéb költségeket is meg kell fizetned azon felül; ilyen például a vagyonszerzési, vagy vagyonátruházási illeték, aminek mértéke az ingatlan értékének 4%-a.

Tovább olvasom
Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

2022.11.02.

A vagyonszerzési illetékről sokan megfeledkeznek, pedig fontos észben tartani, hiszen plusz kiadást jelent, méghozzá nem is kicsit.

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

2022.11.11.

Jogosult egyedülálló is valamilyen otthonteremtési támogatásra, vagy csupán a szokványos lakáshitelek közül választhat? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom
Öröklési illeték: mikor és mennyit kell fizetni?

Öröklési illeték: mikor és mennyit kell fizetni?

2023.09.07.

Halálesetek, bármennyire is szomorú ez, előfordulnak. A haláleset után pedig az öröklés következik. És az öröklési illeték. Mert az öröklés sincs ingyen. De mennyibe kerül ma Magyarországon örökölni? Részletes információk a cikkben.

Tovább olvasom