Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a lakáslízing?

2021.05.18.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 13:58

A lakáslízing az utóbbi időben háttérbe szorult, pedig komoly előnyei is vannak. Lássuk, mik ezek, de a hátrányokról se feledkezzünk meg!

Milyen előnyökkel és hátrányokkal járhat a lakáslízing?

lakáslízinget viszonylag kevesen választják, aminek talán az lehet az oka, hogy míg a lakáshitel egy könnyebben átlátható lakásvásárlási folyamatot finanszíroz, addig a lízing bonyolultabb, az átlagos lakásvásárló számára kevésbé átlátható, és, mivel nem is túl népszerű, kevesen bíznak benne. Alábbi cikkünkben minden fontosabb tudnivalót összefoglalunk, így talán Te is a lízinget választod majd a lakásvásárláshoz.

A lakáslízing előnyei

Az első, és talán legfontosabb előny, amit a lakáslízinggel igénybe vehetsz, az ÁFA kamatmentessége. Új ingatlan lízingelése esetén a vételár 25%-os ÁFA része kamatmentesen finanszírozható a teljes futamidő alatt, míg hitel esetén az ÁFA után is fizetni kell a kamatot. Egy drágább ingatlan esetében ez milliós megtakarítást jelent egy hitelhez képest – ez viszont csupán a forint alapú lízingre érvényes. Deviza alapú lízing esetén az árelőny tovább nő, mivel így akár 30%-kal is alacsonyabb lehet a törlesztőrészlet, bár tény, hogy az árfolyam-ingadozás okozhat bonyodalmakat. További előny, hogy egy lakáslízinghez 5%-kal alacsonyabb önerő szükséges a lakáshitelekhez képest, és a lakáslízing adminisztratív szempontból is lényegesen egyszerűbb, mint egy hitel.

A lakáslízing hátrányai

Természetesen hátrányok is vannak, amelyek inkább a lakáshitel felé terelik az embereket. Ilyen például, hogy a lakás csak a teljes tartozás kiegyenlítése után kerül a lízingbevevő tulajdonába, addig a lízingcégé, de a 2%-os illetékfizetési kötelezettség is ugyanide sorolandó. Az úgynevezett nyílt végű lízing esetében viszont a vagyonszerzési illetéket csak tulajdonszerzéskor, vagyis a futamidő végén kell megfizetni.

Ami azonos

A nemfizetéshez kapcsolódó eljárásrend mind a lakáslízingnél, mind a lakáshitelnél megegyezik, a törlesztések elmaradása esetén a bank és a lízingcég is ugyanúgy követeli a teljes fennmaradt tartozást – kis kiegészítés, hogy kilakoltatás esetén a lízingcég csupán a fennálló tartozás és a kamatok behajtására jogosult, az e feletti összeg az adóst illeti.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Igényelhető a Széchenyi Lízing GO!

Igényelhető a Széchenyi Lízing GO!

2021.09.06.

Az idei ősz első napja vadonatúj lízing konstrukciót hozott a vállalkozásoknak. A hitelek mellett a Széchenyi Kártya Program erősen megtámogatott új terméke egy lízingkonstrukció lett. A Széchenyi Lízing GO! már elérhető, és választás elé állítja a cégeket: lízing vagy hitel? Hitel vagy lízing? Megnéztük a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával