Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Módosulhatnak a CSOK szabályai is

2023.05.26.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. június 9. 13:52

Módosulhatnak a CSOK szabályai egy társadalmi vitára bocsátott kormányrendelet értelmében. A változtatás még csak terv, és a CSOK szabályainak lényegi részét nem érintik majd. Fontosnak tartjuk a részletek ismeretét is, ezért utánajártunk, hogy milyen módon módosulhatnak a CSOK szabályai. Mutatjuk. Íme.

Módosulhatnak a CSOK szabályai is

Módosulhatnak a CSOK szabályai – mi az a CSOK?

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének összege függ a vállalt vagy meglévő gyermekek számától. A támogatás mértéke annál nagyobb, minél több gyerekünk van, vagy minél többet tervezünk. A maximális támogatás új lakás vásárlása esetén már három gyereknél elérhetjük, használt lakás vásárlása vagy bővítése esetén viszont négy gyerek esetén lesz a legoptimálisabb számunkra a támogatás. Amikor egy gyermek után veszünk fel a támogatást, akkor mindegy, hogy új vagy használt ingatlant vásárolunk, az igényelhető támogatás 600 ezer forint lesz mindegyik esetben. Feltétel, hogy a Családok Otthonteremtési Kedvezményével vásárolt ingatlan mérete elérje a negyven négyzetmétert, a családi házé pedig a hetven négyzetmétert. Amikor két gyermek után igénylünk a támogatást, akkor az új ingatlan építésénél vagy új ingatlan vásárláskor 2,6 millió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 1,43 millió forinttal támogat bennünket az állam, ha a lakás mérete eléri ötven négyzetmétert, a családi házé pedig a nyolcvan négyzetmétert.

Három gyerek esetén már megkapjuk a teljes támogatást. Ez új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál 10 millió forint, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés esetén pedig 2,2 millió forint lesz. A lakással vagy családi házzal szembeni elvárás itt hatvan és kilencven négyzetméter. Ha háromnál több gyerekünk van, akkor új ingatlan építésénél vagy vásárlásnál tízmillió forinttal, használt ingatlan vásárlása vagy bővítés pedig esetén 2,75 millió forinttal támogatnak bennünket. Ebben az esetben a használt lakásnál minimum hetven négyzetméteres alapterület az elvárt, új lakásnál pedig hatvan négyzetméter, míg új ház vásárlásakor egy legalább kilencven négyzetmétereset kell választanunk.

Ha a vállalt gyerek nem születik meg a megadott határidőig, az állami támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Abban az esetben, ha a kevesebb gyermek születik a vállaltnál, akkor annyit kapunk a támogatásból, amennyi a meglévő gyermekek után jár. A kamatokkal növelt támogatás összegét 60 napon belül kell visszafizetni, miután a vállalt határidő lejárt.

Módosulhatnak a CSOK szabályai – milyen változások jöhetnek?

Nem kell majd minden családtagnak a támogatott ingatlanba bejelentkeznie.

A támogatott ingatlanba költözést a Magyar Államkincstár ellenőrizheti, a folyósító pénzintézetnek ezért nem kell bejelenteni a költözést.

A támogatás igénylése után alapított vállalkozást be lehet majd jelenteni a támogatott ingatlanba.

A gyermek megszületésének igazolására hosszabb idő áll majd rendelkezésre.

A korszerűsítési munkák befejezésének határidejének egy évvel való meghosszabbítása is kérhető lesz.

A kormányhatározat tervezet szerint bővülhet a preferált kistelepülések listája, vagyis több faluban lesz igénybe vehető a falusi CSOK támogatás.

Módosulhatnak a CSOK szabályai – fontosak a részletek

Két fontos dolgot is tudni kell:

  • ez csak egy tervezet, még változtathatnak rajta az elfogadás előtt

  • ez csak egy tervezet, még nem lépett érvénybe

Szóval senki ne rohanjon azonnal CSOK támogatást igényelni. Miért fontosak mégis ezek a lehetséges változtatások? Lényegesnek tartjuk, hogy a CSOK támogatás minden részletével tisztában legyen az igénylő. A változtatások könnyebbé tehetik ugyanis az igénylés utáni ügyintézési folyamatot. Az is lehet, hogy valaki azért nem igényelt eddig támogatást, mert nem tudott volna megfelelni egy adott feltételnek.

Mint minden szerződés esetén, a CSOK esetében is rendkívül fontos, hogy ismerjük a részleteket. Nagyon vonzó, hogy az állam hozzájárul ahhoz, hogy a családunk jobb körülmények között éljen. De ne csak ezt nézzük. A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint arra is gondoljunk, hogy a támogatásért cserébe bizonyos feltételeknek is eleget kell tennünk. Erről ne feledkezzünk meg, és az igénylés előtt alaposan gondoljuk át, hogy a feltételek teljesíthetőek-e számunkra. Így lesz elkerülhető, hogy vissza kelljen fizetni a támogatás összegét. Egy támogatás úgy lesz igazi támogatás, hogy annak gyümölcsét maradéktalanul kiélvezhetjük. Mi és szeretteink.

Módosulhatnak a CSOK szabályai – összefoglaló

Változhatnak a Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) szabályai egy tervezet szerint. A tervezet nem befolyásolja a CSOK szabályainak lényegi részeit, azonban a módosítások között szerepel, hogy nem kell minden családtagnak bejelentkeznie a támogatott ingatlanba, a támogatás igénylése után alapított vállalkozást be lehet jelenteni az ingatlanba, és a gyermek születésének igazolására is több időt kapnak a családok. A korszerűsítési munkák befejezési határideje egy évvel hosszabb lehet, és a falusi CSOK igénybe vehetősége bővülhet. Fontos megjegyezni, hogy ezek a változások még csak tervezetek. A változtatások várhatóan megkönnyítik az igénylőknek a CSOK igénylés utáni ügyintézési folyamatot. A támogatás igénylése előtt azonban fontos, hogy a családok teljes mértékben ismerjék a részleteket, és gondosan mérlegeljék, hogy a feltételek teljesíthetőek-e számukra.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

Miben különbözik a CSOK és a falusi CSOK?

2021.10.06.

A Falusi CSOK-ot csak a támogatott településeken lehet ingatlanvásárlásra és korszerűsítésre fordítani. A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a családok számára nyújthat segítséget ingatlanvásárláshoz. Vissza nem térítendő támogatásként akár tíz millió forintot is kaphatunk, és a vissza nem térítendő támogatás mellé tizenöt millió forint kamattámogatott kölcsön is igényelhető. A CSOK és a falusi CSOK némileg eltér egymástól. Megnéztük, miben.

Tovább olvasom
Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

Most igényelnél városi CSOK-ot? Mutatjuk, meddig használhatod fel a támogatást!

2023.10.04.

Az egyik legnépszerűbb támogatási forma, a CSOK megszűnik 2023.12.31-én. Van még azonban idő arra, hogy valaki elindítsa az igénylést. Utánajártunk, hogy mit kell tennie annak, aki még idén szeretne ebből a támogatásból. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Minden, amit tudnod kell, ha bővítéshez veszed fel a CSOK-ot!  

Minden, amit tudnod kell, ha bővítéshez veszed fel a CSOK-ot!  

2021.01.07.

Tudtad, hogy a CSOK, vagyis a családok otthonteremtő kedvezménye, helyesebben a vissza nem térítendő állami támogatás plusz a kedvezményes hitel konstrukciós pakkja nem csupán használt és új ingatlan vásárlására és építésére, de meglévő objektum bővítésére is igényelhető?

Tovább olvasom
Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

Milyen támogatásokból finanszírozhatjuk a lakásfelújítást 2023-ban?

2023.03.29.

A lakásfelújítást finanszírozása 2023-ban sem lett könnyebb, mint a korábbi években, de azért akadnak lehetőségek, amik segítséget nyújthatnak.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával