Hirdetés

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

2021.11.23.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 23. 10:28

A lakástámogatások mellett az egyéb kedvezmények is módosultak nemrég; ha még csak most készülsz az igénylés elindítására, érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket.

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

Az idei év szeptemberének közepén, egész pontosan 14.-én jelent meg egy új jogszabály, ami a lakástámogatások, pontosabban a CSOK, az otthonfelújítási támogatás, valamint a tartozás-elengedés kapcsán tartalmazott módosításokat, de a babaváró hitelre is hatással van. E módosítások a hónap 29. napján léptek érvénybe.

A módosítások érintik az igénylés megkönnyítését, mivel főleg a feltételekre vonatkoznak mind a lakástámogatások, mind az egyéb kedvezmények esetében.

Az otthonfelújítási támogatást érintő változások

A legújabb lakástámogatás az úgynevezett otthonfelújítási támogatás, amelynek keretein belül az igénylők 50%-os visszatérítést kaphatnak a lakásuk, vagy családi házuk felújításának költségeiből, de maximum 6 millió forintig, azaz legfeljebb 3 millió forint igényelhető vissza. Fontos, hogy csak a munkálatok elvégzése és kifizetése után lehet igényelni, tehát a felújítási összeget valahonnan elő kell teremteni, de szerencsére erre is léteznek már dedikált hitelkonstrukciók.

Az otthonfelújítási lakástámogatás igénybevételéhez minimum 1 éves TB jogviszony szükséges, de házastársak esetén elég az is, ha csak az egyik fél teljesíti ezt az elvárást.

A társadalombiztosítási jogviszony 1 éves időtartamába beletartoznak a hazai felsőoktatásban végzett tanulmányok is, illetve ebben az esetben is elfogadhatóvá válik, ha az igénylő egy külföldi egyetemen, vagy főiskolán folytatja a tanulmányait.

Özvegyként a túlélő fél is kérheti az otthonfelújítási lakástámogatást, ha elhunyt párja teljesítette a feltételeket, és 1 éven belül hunyt el, illetve az elhalálozás előtti 3 hónapon belül még megvolt a megfelelő TB jogviszonya.

Ha a jelen módosítások hatálybalépésekor az 1 éves határidőből már kevesebb, mint 90 nap van hátra, akkor a támogatás a módosítást követő 90 napig még igényelhető.

Az új jogszabály azon munkálatok körét is bővíti, amelyek után igényelhető az otthonfelújítási lakástámogatás; ezek a következők:

  • Akadálymentesítés a mozgáskorlátozottak, illetve a fogyatékkal élők számára;
  • külső lépcsők létesítése;
  • valamint a nyílászárók, a küszöbök és a párkányok beépítése.

Az babaváró hitelt érintő változások

A babaváró hitelt talán be sem kell mutatni, hiszen hosszú ideje az egyik legnépszerűbb konstrukció a lakástámogatások mellett. A lényege, hogy egy 10 millió forintos maximális hitelösszeg igényelhető még a gyermek születése előtt, ami kamatmentessé alakul a születést követően, három gyermek esetén pedig támogatássá, azaz nem kell visszafizetni.

Ami a változásokat illeti, a babaváró hitelnél bevezetésre került, hogy özvegyek is igényelhetik; ennek feltételei a következők:

  • A feleség a férje halálát követő 300 nappal, de legkésőbb a gyermek megszületéséig tudja benyújtani a hitelkérelmet.
  • Ha a férj az igénylés leadását követően hunyt el, akkor a feleség a szerződést ezt követően is aláírhatja; amennyiben a feleség az elhunyt fél, akkor a férj szintén aláírhatja a szerződést.
  • Örökbefogadásnál, ha az alkalmasságát bizonyító határozat már kiadásra került, de még nem emelkedett jogerőre, akkor az egyedül maradt fél igényelheti a hitelt.
  • Meglévő igénylés esetén az örökbefogadó határozat véglegesítését követően is igényelhető a babaváró hitel.

Ehhez kapcsolódik, hogy az életben maradt házastárs az elhunyt fél TB jogviszonyával is kérelmezheti a babaváró hitel folyósítását, amennyiben neki nem áll a rendelkezésére a 3 éves jogviszony.

Szintén újdonság, hogy a köztartozásmentes igazolásnál az 5 ezer forintot meg nem haladó tartozás nem számít kizáró oknak, az ennél nagyobb adósságot pedig 10 napon belül kell kiegyenlíteni, és a hitelkérelmet jóváhagyják.

Az elvárt, legalább 3 éves TB jogviszonyban már nem csak egyszer lehet megszakítás, viszont ez alkalmanként nem lépheti túl a 30 napot.

További változás, hogy a magyar állampolgárok esetében a TB jogviszonyba az is beleszámít, ha az igénylő külföldön végezte a felsőfokú tanulmányait.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását érintő változások

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor is feltétel a köztartozás-mentesség, de ennél is jóváhagyják az igénylést az 5 ezer forintot meg nem haladó tartozás esetén, ha viszont ezt meghaladó összegről van szó, akkor maximum 14 napon belül kell zt megfizetni.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Prémium Kölcsön

THM

18,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 2.990.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

K&H személyi kölcsön

THM

8,5% - 14,2%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire terjed ki a casco biztosítás?

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Tovább olvasom