Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

2021.11.23.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 23. 10:28

A lakástámogatások mellett az egyéb kedvezmények is módosultak nemrég; ha még csak most készülsz az igénylés elindítására, érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket.

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

Az idei év szeptemberének közepén, egész pontosan 14.-én jelent meg egy új jogszabály, ami a lakástámogatások, pontosabban a CSOK, az otthonfelújítási támogatás, valamint a tartozás-elengedés kapcsán tartalmazott módosításokat, de a babaváró hitelre is hatással van. E módosítások a hónap 29. napján léptek érvénybe.

A módosítások érintik az igénylés megkönnyítését, mivel főleg a feltételekre vonatkoznak mind a lakástámogatások, mind az egyéb kedvezmények esetében.

Az otthonfelújítási támogatást érintő változások

A legújabb lakástámogatás az úgynevezett otthonfelújítási támogatás, amelynek keretein belül az igénylők 50%-os visszatérítést kaphatnak a lakásuk, vagy családi házuk felújításának költségeiből, de maximum 6 millió forintig, azaz legfeljebb 3 millió forint igényelhető vissza. Fontos, hogy csak a munkálatok elvégzése és kifizetése után lehet igényelni, tehát a felújítási összeget valahonnan elő kell teremteni, de szerencsére erre is léteznek már dedikált hitelkonstrukciók.

Az otthonfelújítási lakástámogatás igénybevételéhez minimum 1 éves TB jogviszony szükséges, de házastársak esetén elég az is, ha csak az egyik fél teljesíti ezt az elvárást.

A társadalombiztosítási jogviszony 1 éves időtartamába beletartoznak a hazai felsőoktatásban végzett tanulmányok is, illetve ebben az esetben is elfogadhatóvá válik, ha az igénylő egy külföldi egyetemen, vagy főiskolán folytatja a tanulmányait.

Özvegyként a túlélő fél is kérheti az otthonfelújítási lakástámogatást, ha elhunyt párja teljesítette a feltételeket, és 1 éven belül hunyt el, illetve az elhalálozás előtti 3 hónapon belül még megvolt a megfelelő TB jogviszonya.

Ha a jelen módosítások hatálybalépésekor az 1 éves határidőből már kevesebb, mint 90 nap van hátra, akkor a támogatás a módosítást követő 90 napig még igényelhető.

Az új jogszabály azon munkálatok körét is bővíti, amelyek után igényelhető az otthonfelújítási lakástámogatás; ezek a következők:

  • Akadálymentesítés a mozgáskorlátozottak, illetve a fogyatékkal élők számára;
  • külső lépcsők létesítése;
  • valamint a nyílászárók, a küszöbök és a párkányok beépítése.

Az babaváró hitelt érintő változások

A babaváró hitelt talán be sem kell mutatni, hiszen hosszú ideje az egyik legnépszerűbb konstrukció a lakástámogatások mellett. A lényege, hogy egy 10 millió forintos maximális hitelösszeg igényelhető még a gyermek születése előtt, ami kamatmentessé alakul a születést követően, három gyermek esetén pedig támogatássá, azaz nem kell visszafizetni.

Ami a változásokat illeti, a babaváró hitelnél bevezetésre került, hogy özvegyek is igényelhetik; ennek feltételei a következők:

  • A feleség a férje halálát követő 300 nappal, de legkésőbb a gyermek megszületéséig tudja benyújtani a hitelkérelmet.
  • Ha a férj az igénylés leadását követően hunyt el, akkor a feleség a szerződést ezt követően is aláírhatja; amennyiben a feleség az elhunyt fél, akkor a férj szintén aláírhatja a szerződést.
  • Örökbefogadásnál, ha az alkalmasságát bizonyító határozat már kiadásra került, de még nem emelkedett jogerőre, akkor az egyedül maradt fél igényelheti a hitelt.
  • Meglévő igénylés esetén az örökbefogadó határozat véglegesítését követően is igényelhető a babaváró hitel.

Ehhez kapcsolódik, hogy az életben maradt házastárs az elhunyt fél TB jogviszonyával is kérelmezheti a babaváró hitel folyósítását, amennyiben neki nem áll a rendelkezésére a 3 éves jogviszony.

Szintén újdonság, hogy a köztartozásmentes igazolásnál az 5 ezer forintot meg nem haladó tartozás nem számít kizáró oknak, az ennél nagyobb adósságot pedig 10 napon belül kell kiegyenlíteni, és a hitelkérelmet jóváhagyják.

Az elvárt, legalább 3 éves TB jogviszonyban már nem csak egyszer lehet megszakítás, viszont ez alkalmanként nem lépheti túl a 30 napot.

További változás, hogy a magyar állampolgárok esetében a TB jogviszonyba az is beleszámít, ha az igénylő külföldön végezte a felsőfokú tanulmányait.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatását érintő változások

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatásának igénylésekor is feltétel a köztartozás-mentesség, de ennél is jóváhagyják az igénylést az 5 ezer forintot meg nem haladó tartozás esetén, ha viszont ezt meghaladó összegről van szó, akkor maximum 14 napon belül kell zt megfizetni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Új autó vásárlása – milyen hitelből finanszírozzuk?

Új autó vásárlása – milyen hitelből finanszírozzuk?

2022.01.12.

Nem sok olyan férfi van, akinek ne vágyna új autóra. A gyártósorról legurult autónak még az illata is más, mint egy használt autóké. Az új autók azonban sokba kerülnek, ezért felmerülhet bennünk, hogy hitelből vásároljuk meg azt. Utánajártunk, hogy egy új autó vásárlását milyen hitelből finanszírozzuk.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Mire terjed ki a casco biztosítás?

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Tovább olvasom
Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

2022.10.18.

Lízingből, vagy autóhitelből vásároljunk inkább autót? Melyik az előnyösebb? Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával