Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 10:58

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett személyi kölcsönt igényelni elsőre talán nem tűnik logikusnak, hiszen az előbbi előnyei – a kamatmentesség, a szüneteltetés és a támogatássá alakulás – magasan jobbak, mint amit egy személyi kölcsön képes nyújtani. Akadnak azonban olyan helyzetek, amikor az utóbbi hitelkonstrukcióval lényegesen jobban járhatunk, mint az államilag támogatott hitellel.

Abba most ne menjünk bele, hogy az egyedülállóknak például jobb választás a személyi kölcsön, hiszen nincs is más választásuk; koncentráljunk azokra a családalapítást tervezgető házaspárokra, akiknek dönteniük kell a babaváró hitel és a személyi kölcsön között.

Mit kell tudni a babaváró hitelről?

Röviden összefoglalva: a babaváró hitel egy olyan hitelkonstrukció, amely szabad felhasználású, a maximális futamideje 20 év, az igényelhető hitelösszeg pedig akár 10 millió forint is lehet. A babaváró hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik, és az ő családalapítási terveiket támogatja a kormány ezzel a lehetőséggel.

A babaváró hitel az első öt évben kamatmentes, amennyiben ez idő alatt gyermek születik, a kamattámogatás a futamidő végéig meg is marad, a második gyermek születésekor a tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást elengedik, azaz a kölcsön támogatássá alakul.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a babaváró hitelnek is van kamata, csupán kamattámogatott, vagyis a kamatokat az állam fizeti a feltételek teljesülése esetén. Ez az első öt évre vonatkozik automatikusan, ha pedig megszületik a gyermek, akkor a kamattámogatás a futamidő végéig megmarad.

Mivel az állampapírok hozama az utóbbi időben emelkedik, így a babaváró hitel kamata is, és, ha elveszíted a kamattámogatást – például azért, mert az első 5 évben nem születik meg a gyermeked –, akkor a támogatott időszakra kamatot kell fizetned, méghozzá egy összegben, 120 napon belül, ami komoly érvágást jelent, azonban nem ez a legrosszabb.

A kamattámogatás elvesztésével a babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik, azaz onnantól kezdve magasabb törlesztőrészletekkel kell számolnod, és persze a hitel összköltsége is drasztikusan megnő.

Mikor vész el a kamattámogatás?

Abban az esetben veszik el a kamattámogatást, és válik a babaváró hitel piaci kamatozásúvá:

  • ha nem születik meg a futamidő első 5 évében a gyermek
  • ha a házaspár elválik, és addig nem született gyermek
  • ha a házaspár külföldre költözik, valamint
  • ha a kiskorú gyermeket már nem az igénylők saját háztartásában nevelik.

A magas kamat azonban csak a jövőbeni igénylésekre vonatkozik

Akik korábban, így például a babaváró hitel indulásakor igényelték azt, azoknak persze nincs mitől tartaniuk – és döntéshelyzetben sincsenek –, ám azt fontos tudni, hogy a kamattámogatás mértékét az igényléskor érvényes állampapírhozamok alapján határozzák meg, pontosabban az igénylést megelőző 3 hónap átlagos 5 éves futamidejű állampapír aukciós átlaghozama alapján.

Ha 2022. szeretnéd beadni az igénylésedet a babaváró hitelre, akkor a kamat mértéke 7,30% lesz, és ennél a cikk írásának pillanatában két bank ajánlata is kedvezőbb.

Vannak azonban más szempontok is

Lényeges azonban tudni, hogy a babaváró hitel törlesztése nem annuitásos, hiszen az első öt évben – amíg tart a kamattámogatás – csak tőkét kell fizetni, vagyis a tőketartozás gyorsabban fogy, mint egy személyi kölcsön esetében.

Ebből viszont az a következtetés vonható le, hogy az 5 év letelte után alacsonyabb összegről indul a kamatozás, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy míg a személyi kölcsön maximum 10 – de inkább csak 8 – évre igényelhető, addig a babaváró hitel maximális futamideje 20 év is lehet.

Ha esélyes, hogy valamely okból kifolyólag elveszíted a kamattámogatást az öt év letelte után, akkor érdemesebb lehet a személyi kölcsön mellett döntened, ám jó, ha tudod, hogy még abban az esetben is jobban járhatsz a babaváró hitellel, hiszen annak 20 éves futamideje bizonyos szempontból előnyösebb.

Bármelyik hitelkonstrukció mellé is teszed le a voksod, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, és csak ez után indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

Milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban?

2023.07.27.

A családok támogatása kiemelten fontos, különösen igaz ez a három vagy több gyermeket nevelő családokra. Összeszedtük, hogy milyen támogatásokat kaphatnak a három gyermekes családok 2023-ban, és azt is mutatjuk, hogy az év végén milyen változások lépnek életbe. Figyelem! Fontos tartalom!

Tovább olvasom
Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

Babaváró hitel mellé lakáshitel – mekkora önerő kell hozzá?

2021.09.30.

A Babaváró hitelt az igénylők nagy része ingatlanvásárlásra fordítja. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy az igényelt hitelösszeg nem elegendő a kiválasztott ingatlan megvásárlásához. Babaváró hitel mellé azonban igényelhetünk lakáshitelt is, hogy ezzel egészítsük ki a kapott összeget. A jelzálog alapú hiteleknél a bank önerőt vár el tőlünk. Megnéztük mekkora ez az összeg, és hogy tudunk-e Babaváró hitel mellé lakáshitelt igényelni.

Tovább olvasom
Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

Milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben?

2023.12.22.

Egy családtámogatás mindig jó. 2024-ben is jó lesz. Egy család költségvetését nagyban segítheti egy támogatás. Ezért fontos, hogy ismerjük a lehetőségeket. Megmutatjuk, hogy milyen családtámogatások lesznek elérhetők 2024-ben. Mert fontosnak tartjuk. Nagyon fontosnak.

Tovább olvasom
A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

2021.11.23.

A lakástámogatások mellett az egyéb kedvezmények is módosultak nemrég; ha még csak most készülsz az igénylés elindítására, érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával