Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 10:58

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett személyi kölcsönt igényelni elsőre talán nem tűnik logikusnak, hiszen az előbbi előnyei – a kamatmentesség, a szüneteltetés és a támogatássá alakulás – magasan jobbak, mint amit egy személyi kölcsön képes nyújtani. Akadnak azonban olyan helyzetek, amikor az utóbbi hitelkonstrukcióval lényegesen jobban járhatunk, mint az államilag támogatott hitellel.

Abba most ne menjünk bele, hogy az egyedülállóknak például jobb választás a személyi kölcsön, hiszen nincs is más választásuk; koncentráljunk azokra a családalapítást tervezgető házaspárokra, akiknek dönteniük kell a babaváró hitel és a személyi kölcsön között.

Mit kell tudni a babaváró hitelről?

Röviden összefoglalva: a babaváró hitel egy olyan hitelkonstrukció, amely szabad felhasználású, a maximális futamideje 20 év, az igényelhető hitelösszeg pedig akár 10 millió forint is lehet. A babaváró hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik, és az ő családalapítási terveiket támogatja a kormány ezzel a lehetőséggel.

A babaváró hitel az első öt évben kamatmentes, amennyiben ez idő alatt gyermek születik, a kamattámogatás a futamidő végéig meg is marad, a második gyermek születésekor a tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást elengedik, azaz a kölcsön támogatássá alakul.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a babaváró hitelnek is van kamata, csupán kamattámogatott, vagyis a kamatokat az állam fizeti a feltételek teljesülése esetén. Ez az első öt évre vonatkozik automatikusan, ha pedig megszületik a gyermek, akkor a kamattámogatás a futamidő végéig megmarad.

Mivel az állampapírok hozama az utóbbi időben emelkedik, így a babaváró hitel kamata is, és, ha elveszíted a kamattámogatást – például azért, mert az első 5 évben nem születik meg a gyermeked –, akkor a támogatott időszakra kamatot kell fizetned, méghozzá egy összegben, 120 napon belül, ami komoly érvágást jelent, azonban nem ez a legrosszabb.

A kamattámogatás elvesztésével a babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik, azaz onnantól kezdve magasabb törlesztőrészletekkel kell számolnod, és persze a hitel összköltsége is drasztikusan megnő.

Mikor vész el a kamattámogatás?

Abban az esetben veszik el a kamattámogatást, és válik a babaváró hitel piaci kamatozásúvá:

  • ha nem születik meg a futamidő első 5 évében a gyermek
  • ha a házaspár elválik, és addig nem született gyermek
  • ha a házaspár külföldre költözik, valamint
  • ha a kiskorú gyermeket már nem az igénylők saját háztartásában nevelik.

A magas kamat azonban csak a jövőbeni igénylésekre vonatkozik

Akik korábban, így például a babaváró hitel indulásakor igényelték azt, azoknak persze nincs mitől tartaniuk – és döntéshelyzetben sincsenek –, ám azt fontos tudni, hogy a kamattámogatás mértékét az igényléskor érvényes állampapírhozamok alapján határozzák meg, pontosabban az igénylést megelőző 3 hónap átlagos 5 éves futamidejű állampapír aukciós átlaghozama alapján.

Ha 2022. szeretnéd beadni az igénylésedet a babaváró hitelre, akkor a kamat mértéke 7,30% lesz, és ennél a cikk írásának pillanatában két bank ajánlata is kedvezőbb.

Vannak azonban más szempontok is

Lényeges azonban tudni, hogy a babaváró hitel törlesztése nem annuitásos, hiszen az első öt évben – amíg tart a kamattámogatás – csak tőkét kell fizetni, vagyis a tőketartozás gyorsabban fogy, mint egy személyi kölcsön esetében.

Ebből viszont az a következtetés vonható le, hogy az 5 év letelte után alacsonyabb összegről indul a kamatozás, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy míg a személyi kölcsön maximum 10 – de inkább csak 8 – évre igényelhető, addig a babaváró hitel maximális futamideje 20 év is lehet.

Ha esélyes, hogy valamely okból kifolyólag elveszíted a kamattámogatást az öt év letelte után, akkor érdemesebb lehet a személyi kölcsön mellett döntened, ám jó, ha tudod, hogy még abban az esetben is jobban járhatsz a babaváró hitellel, hiszen annak 20 éves futamideje bizonyos szempontból előnyösebb.

Bármelyik hitelkonstrukció mellé is teszed le a voksod, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, és csak ez után indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

Babaváró hitel felvétele hitelkiváltásra – lehetséges?

2020.11.23.

Sokan éltek a babaváró hitellel az utóbbi másfél évben, hiszen nagyon kedvező konstrukció, azonban annak ellenére, hogy elvileg szabad felhasználású, vannak bizonyos megkötések, amelyekhez a bankoknak és az ügyfeleknek egyaránt tartaniuk kell magukat.

Tovább olvasom
Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

Mire elég, ha a Babaváró hitelt használjátok fel önerőként?

2022.07.14.

A Babaváró hitelt használnád fel önerőként az otthonod megvásárlásához? Akkor érdemes elolvasnod alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

5 gyakori tévhit az otthonteremtési támogatásokkal kapcsolatban

2021.07.09.

Jelenleg abban a mázlis helyzetben vagyunk, hogy soha nem látott mennyiségű állami támogatás áll a rendelkezésünkre, ha lakáscélú beruházásban gondolkodunk. Ugye ezek az otthonteremtési teóriák többnyire gyermekvállalási célokkal is összekapcsolhatók, ezért bizony minden esetben kiemelt éberséget és koncentrációt követelnek a pároktól és az életkezdés előtt álló fiataloktól.

Tovább olvasom
Milyen könnyítéseket vezettek be a CSOK és a Babaváró esetén?

Milyen könnyítéseket vezettek be a CSOK és a Babaváró esetén?

2021.02.11.

Családi otthonteremtési kedvezmény és Babaváró támogatás. Sok családnak ez az egyetlen lehetősége, hogy ne kelljen élete végéig albérletben élnie, hanem a saját lakásában vagy házában tudja felnevelni a gyermekeit. De ezek igénylése sok esetben határidőhöz kötöttek. Szerencsére kicsit fellélegezhetünk, a kormány most jelezte: könnyítéseket vezettek be.

Tovább olvasom