fbpx
Hirdetés

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

2022.03.24.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 24. 10:56

A babaváró hitel helyett egyes esetekben jobban jársz, ha személyi kölcsönt igényelsz; mutatjuk, mikor érdemes megfontolnod a döntést!

Babaváró hitel helyett mikor járhatunk jobban egy személyi kölcsönnel?

Babaváró hitel helyett személyi kölcsönt igényelni elsőre talán nem tűnik logikusnak, hiszen az előbbi előnyei – a kamatmentesség, a szüneteltetés és a támogatássá alakulás – magasan jobbak, mint amit egy személyi kölcsön képes nyújtani. Akadnak azonban olyan helyzetek, amikor az utóbbi hitelkonstrukcióval lényegesen jobban járhatunk, mint az államilag támogatott hitellel.

Abba most ne menjünk bele, hogy az egyedülállóknak például jobb választás a személyi kölcsön, hiszen nincs is más választásuk; koncentráljunk azokra a családalapítást tervezgető házaspárokra, akiknek dönteniük kell a babaváró hitel és a személyi kölcsön között.

Mit kell tudni a babaváró hitelről?

Röviden összefoglalva: a babaváró hitel egy olyan hitelkonstrukció, amely szabad felhasználású, a maximális futamideje 20 év, az igényelhető hitelösszeg pedig akár 10 millió forint is lehet. A babaváró hitelt kizárólag házaspárok igényelhetik, és az ő családalapítási terveiket támogatja a kormány ezzel a lehetőséggel.

A babaváró hitel az első öt évben kamatmentes, amennyiben ez idő alatt gyermek születik, a kamattámogatás a futamidő végéig meg is marad, a második gyermek születésekor a tőketartozás 30%-át, a harmadik gyermeknél pedig a teljes tartozást elengedik, azaz a kölcsön támogatássá alakul.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a babaváró hitelnek is van kamata, csupán kamattámogatott, vagyis a kamatokat az állam fizeti a feltételek teljesülése esetén. Ez az első öt évre vonatkozik automatikusan, ha pedig megszületik a gyermek, akkor a kamattámogatás a futamidő végéig megmarad.

Mivel az állampapírok hozama az utóbbi időben emelkedik, így a babaváró hitel kamata is, és, ha elveszíted a kamattámogatást – például azért, mert az első 5 évben nem születik meg a gyermeked –, akkor a támogatott időszakra kamatot kell fizetned, méghozzá egy összegben, 120 napon belül, ami komoly érvágást jelent, azonban nem ez a legrosszabb.

A kamattámogatás elvesztésével a babaváró hitel piaci kamatozásúvá válik, azaz onnantól kezdve magasabb törlesztőrészletekkel kell számolnod, és persze a hitel összköltsége is drasztikusan megnő.

Mikor vész el a kamattámogatás?

Abban az esetben veszik el a kamattámogatást, és válik a babaváró hitel piaci kamatozásúvá:

  • ha nem születik meg a futamidő első 5 évében a gyermek
  • ha a házaspár elválik, és addig nem született gyermek
  • ha a házaspár külföldre költözik, valamint
  • ha a kiskorú gyermeket már nem az igénylők saját háztartásában nevelik.

A magas kamat azonban csak a jövőbeni igénylésekre vonatkozik

Akik korábban, így például a babaváró hitel indulásakor igényelték azt, azoknak persze nincs mitől tartaniuk – és döntéshelyzetben sincsenek –, ám azt fontos tudni, hogy a kamattámogatás mértékét az igényléskor érvényes állampapírhozamok alapján határozzák meg, pontosabban az igénylést megelőző 3 hónap átlagos 5 éves futamidejű állampapír aukciós átlaghozama alapján.

Ha 2022. szeretnéd beadni az igénylésedet a babaváró hitelre, akkor a kamat mértéke 7,30% lesz, és ennél a cikk írásának pillanatában két bank ajánlata is kedvezőbb.

Vannak azonban más szempontok is

Lényeges azonban tudni, hogy a babaváró hitel törlesztése nem annuitásos, hiszen az első öt évben – amíg tart a kamattámogatás – csak tőkét kell fizetni, vagyis a tőketartozás gyorsabban fogy, mint egy személyi kölcsön esetében.

Ebből viszont az a következtetés vonható le, hogy az 5 év letelte után alacsonyabb összegről indul a kamatozás, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy míg a személyi kölcsön maximum 10 – de inkább csak 8 – évre igényelhető, addig a babaváró hitel maximális futamideje 20 év is lehet.

Ha esélyes, hogy valamely okból kifolyólag elveszíted a kamattámogatást az öt év letelte után, akkor érdemesebb lehet a személyi kölcsön mellett döntened, ám jó, ha tudod, hogy még abban az esetben is jobban járhatsz a babaváró hitellel, hiszen annak 20 éves futamideje bizonyos szempontból előnyösebb.

Bármelyik hitelkonstrukció mellé is teszed le a voksod, hasonlítsd össze oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, és csak ez után indítsd el az igénylést online, mindössze néhány kattintással!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

Ezért köss életbiztosítást is, ha Babaváró hitelt veszel fel!

2022.04.18.

Köss életbiztosítást a babaváró hitel felvételével egy időben! Hogy miért? Az alábbiakból megtudhatod!

Tovább olvasom
Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Babaváró hitel: mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

2022.12.09.

Ha nem születik gyermek öt éven belül, és felvettétek a Babaváró hitelt, akkor bizony komoly retorzióra számíthattok!

Tovább olvasom
Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

Babaváró hitel lazítás – mit és hogyan könnyítettek?

2020.05.12.

Jelenleg, a koronavírus-járvány idején tapasztalhatjuk meg mindannyian, hogy milyen az, amikor egy csapásra megváltozik az életünk. A változások azonban nem csak ránk, de a világ működésére is vonatkoznak, és ennek következménye, hogy semmi sem ugyanolyan, mint régen. A hiteligénylés sem maradhatott ki ebből, és megváltoztak a korábban elfogadott, illetve bevett szokások. Korábban ugyanis a bankfióki […]

Tovább olvasom
Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

Megéri állampapírba fektetni a Babaváró hitelt?

2021.11.19.

Állampapírba fektetnéd a babaváró hitelből szerzett pénzedet, de nem tudod, megéri-e? Az alábbi cikket mindenképp olvasd végig!

Tovább olvasom