fbpx
Hirdetés

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

2022.03.28.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2022. március 28. 11:09

Magyar Állampapír Pluszba fektetni sokáig nagyon is megérte, hiszen kiemelkedő hozammal kecsegtetett, azonban az utóbbi időben ez megváltozott.

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

A pénzünket Magyar Állampapír Pluszba fektetni az egyik legjobb ötlet volt abban az időben, amikor bevezették – azaz 2019. júniusában –, mivel a hozama a legmagasabb volt az akkor elérhető állampapírok között. Sokan választották ezt a befektetési formát, hiszen akkoriban ez kivételes lehetőségnek számított, amit nem érdemes kihagyni, hiszen szinte kockázatmentes – vagyis annak tűnt –, a hozamát pedig csak az olyan befektetések voltak képesek felülmúlni, amelyeknél nagy volt az esély a veszteségre is.

Hogy pontos adatokkal is szolgáljunk: a Magyar Állampapír Plusz a futamidő alatt fix kamatozású, a kamat mértéke az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik, az elérhető éves átlagos hozam pedig a lejáratig 4,95%, ami első hallásra remekül hangzik, ám az idő előrehaladtával történtek változások.

Mostanra azonban a magas infláció alaposan felkavarta a megtakarítások csendes állóvizét, aminek következtében a Magyar Állampapír Plusz hozama már kevésnek tűnik, hiszen az indulásakor 3% körüli volt az infláció, míg ez mostanra 5% fölé nőtt.

Ebből az következik, hogy jelenleg az árak emelkedése magasabb, mint a Magyar Állampapír Plusz hozama, tehát negatív a reálkamat, így viszont egy év után a kamatokkal növelt befektetés kevesebbet ér, mint a félretett pénz a megtakarítás kezdetén.

Most tehát nem éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni; a kérdés már csak az, hogy akkor mibe?

Prémium Magyar Állampapír

A Prémium Magyar Állampapír hozama az infláció mértékétől függ, ami annyit tesz, hogy az éves kamat az előző év inflációs adatából és egy kamatprémiumból áll össze, vagyis a pozitív reálkamat garantált, ugyanakkor a kamatok pontos nagysága előre nem ismert, hiszen az inflációs adatot sem lehet előre megmondani.

A jelenlegi, magas inflációs környezet és az 5 éves konstrukció kamatprémiumának 1,25%-ról 1,5%-ra történő megemelése miatt a Magyar Állampapír Plusznál lényegesen kedvezőbb konstrukció a Prémium Magyar Állampapír – legalábbis jelenleg.

További kérdés, hogy mekkora inflációs ráta mellett érné meg a Magyar Állampapír Pluszba fektetni a Prémium Magyar Állampapír helyett, amire viszonylag egyszerű a válasz: alacsonyabb.

Ha már az idei évben is eltérne a várakozásoktól az infláció, és jelentősebb áresés következne be, akkor mindenképp jobb döntés a Magyar Állampapír Pluszba fektetni, ehhez azonban szinte irracionális változásra lenne szükség.

Ha azonban hosszabb távra tekintünk, akkor a 4 éven át tartó 3%-os áremelkedés reális, hiszen ez megegyezik a Magyar Nemzeti Bank inflációs céljával, ez azonban jelenleg igencsak távolinak tűnik, hiszen a tavalyi év decemberében 7,4% volt az éves áremelkedés mértéke.

Gyakorlatilag kimondható tehát, hogy az elkövetkező 3 évben 2,4%-os infláció mellett lenne kisebb a nyereség a Prémium Magyar Állampapíron, mintha Magyar Állampapír Pluszba fektetnénk, így az áremelkedés még nagyobb csökkenésére lenne szükség a következő évtől abban az esetben, ha az idei 5%-os inflációs várakozás teljesül.

Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy az elmúlt években láthattunk már kifejezetten alacsony inflációt is, így például 2018-ban, amikor 2,8% volt az infláció mértéke, 2017-ben pedig 2,4%, tehát nem lehetetlen.

Azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben erre nagyon kevés az esély, amire ráerősítenek az utóbbi idők tapasztalatai és történései. A szomszédunkban dúló háború például komoly világgazdasági átrendeződéshez is vezethet, de a következő évekre mindenképp rányomja majd a bélyegét, és egy újabb gazdasági válságot is hozhat a borúlátó előrejelzések szerint.

Röviden összefoglalva: a Magyar Állampapír Pluszba fektetni jelenleg egész biztosan nem éri meg, és a közeljövőben sem várható, hogy ez megváltoznak. A legjobb döntés tehát a Prémium Magyar Állampapír, ám fontos figyelni a pénzügyi világ változásait, hogy gyorsan tudjunk reagálni, ha változás következne be.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Provident Start kölcsön

THM

8,3%

Futamidő

12 hét

Hitelösszeg

50.000 Ft - 200.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

13,95%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések