Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

2022.03.28.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 16. 22:32

Magyar Állampapír Pluszba fektetni sokáig nagyon is megérte, hiszen kiemelkedő hozammal kecsegtetett, azonban az utóbbi időben ez megváltozott.

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

A pénzünket Magyar Állampapír Pluszba fektetni az egyik legjobb ötlet volt abban az időben, amikor bevezették – azaz 2019. júniusában –, mivel a hozama a legmagasabb volt az akkor elérhető állampapírok között. Sokan választották ezt a befektetési formát, hiszen akkoriban ez kivételes lehetőségnek számított, amit nem érdemes kihagyni, hiszen szinte kockázatmentes – vagyis annak tűnt –, a hozamát pedig csak az olyan befektetések voltak képesek felülmúlni, amelyeknél nagy volt az esély a veszteségre is.

Hogy pontos adatokkal is szolgáljunk: a Magyar Állampapír Plusz a futamidő alatt fix kamatozású, a kamat mértéke az idő előrehaladtával folyamatosan emelkedik, az elérhető éves átlagos hozam pedig a lejáratig 4,95%, ami első hallásra remekül hangzik, ám az idő előrehaladtával történtek változások.

Mostanra azonban a magas infláció alaposan felkavarta a megtakarítások csendes állóvizét, aminek következtében a Magyar Állampapír Plusz hozama már kevésnek tűnik, hiszen az indulásakor 3% körüli volt az infláció, míg ez mostanra 5% fölé nőtt.

Ebből az következik, hogy jelenleg az árak emelkedése magasabb, mint a Magyar Állampapír Plusz hozama, tehát negatív a reálkamat, így viszont egy év után a kamatokkal növelt befektetés kevesebbet ér, mint a félretett pénz a megtakarítás kezdetén.

Most tehát nem éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni; a kérdés már csak az, hogy akkor mibe?

Prémium Magyar Állampapír

A Prémium Magyar Állampapír hozama az infláció mértékétől függ, ami annyit tesz, hogy az éves kamat az előző év inflációs adatából és egy kamatprémiumból áll össze, vagyis a pozitív reálkamat garantált, ugyanakkor a kamatok pontos nagysága előre nem ismert, hiszen az inflációs adatot sem lehet előre megmondani.

A jelenlegi, magas inflációs környezet és az 5 éves konstrukció kamatprémiumának 1,25%-ról 1,5%-ra történő megemelése miatt a Magyar Állampapír Plusznál lényegesen kedvezőbb konstrukció a Prémium Magyar Állampapír – legalábbis jelenleg.

További kérdés, hogy mekkora inflációs ráta mellett érné meg a Magyar Állampapír Pluszba fektetni a Prémium Magyar Állampapír helyett, amire viszonylag egyszerű a válasz: alacsonyabb.

Ha már az idei évben is eltérne a várakozásoktól az infláció, és jelentősebb áresés következne be, akkor mindenképp jobb döntés a Magyar Állampapír Pluszba fektetni, ehhez azonban szinte irracionális változásra lenne szükség.

Ha azonban hosszabb távra tekintünk, akkor a 4 éven át tartó 3%-os áremelkedés reális, hiszen ez megegyezik a Magyar Nemzeti Bank inflációs céljával, ez azonban jelenleg igencsak távolinak tűnik, hiszen a tavalyi év decemberében 7,4% volt az éves áremelkedés mértéke.

Gyakorlatilag kimondható tehát, hogy az elkövetkező 3 évben 2,4%-os infláció mellett lenne kisebb a nyereség a Prémium Magyar Állampapíron, mintha Magyar Állampapír Pluszba fektetnénk, így az áremelkedés még nagyobb csökkenésére lenne szükség a következő évtől abban az esetben, ha az idei 5%-os inflációs várakozás teljesül.

Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy az elmúlt években láthattunk már kifejezetten alacsony inflációt is, így például 2018-ban, amikor 2,8% volt az infláció mértéke, 2017-ben pedig 2,4%, tehát nem lehetetlen.

Azonban a jelenlegi gazdasági helyzetben erre nagyon kevés az esély, amire ráerősítenek az utóbbi idők tapasztalatai és történései. A szomszédunkban dúló háború például komoly világgazdasági átrendeződéshez is vezethet, de a következő évekre mindenképp rányomja majd a bélyegét, és egy újabb gazdasági válságot is hozhat a borúlátó előrejelzések szerint.

Röviden összefoglalva: a Magyar Állampapír Pluszba fektetni jelenleg egész biztosan nem éri meg, és a közeljövőben sem várható, hogy ez megváltoznak. A legjobb döntés tehát a Prémium Magyar Állampapír, ám fontos figyelni a pénzügyi világ változásait, hogy gyorsan tudjunk reagálni, ha változás következne be.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

Minden, amit tudnod kell az új MÁP Pluszról

2024.06.12.

Az elmúlt években a magyar kormány folyamatosan igyekszik új és vonzó pénzügyi termékeket kínálni a lakosság számára, hogy ösztönözze a megtakarításokat, és egyben csökkentse az ország külső adósságát. Ennek a törekvésnek egyik legújabb példája az új Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) magasabb kamatozással. Mutatjuk, hogy miért lehet érdemes befektetni ebbe az új állampapírba, hogyan működik, és milyen előnyöket kínál.

Tovább olvasom
Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

Minden ötödik számlát a Gránit Banknál nyitottak 2023-ban

2024.05.30.

A Gránit Bank jelentős növekedést ért el tavaly, mivel az új lakossági számlák közel 20 százalékát itt nyitották meg, ami azt jelenti, hogy minden ötödik új bankszámla a Gránit Bankos lett​. Ezzel a teljesítménnyel a bank a benne van a top 10 univerzális bankban Magyarországon​. De miért választják ennyien a Gránit Bankot? Szakértőnk válaszol.

Tovább olvasom
A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

A Babakötvény előnyei és hátrányai egy helyen

2023.09.15.

A Babakötvény egy talán kevéssé ismert befektetési forma. Az előnyei miatt azonban nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Az, aki gondol a jövőre, és a befektetések sem állnak tőle messze, kell, hogy számoljon ezzel a lehetőséggel is. Mutatjuk, hogy miért.

Tovább olvasom
Megéri hitelből venni állampapírt?

Megéri hitelből venni állampapírt?

2022.12.26.

Hitelből venni állampapírt sokáig „tuti tippnek” számított – de mi a helyzet most, a válság idején? Ennek járunk utána alábbi cikkünkben!

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával