Hirdetés

Lakásfelújítás személyi kölcsönből? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat!

2022.05.17.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. május 17. 12:34

Lakásfelújítást személyi kölcsönből elvégezni sokáig a leggyakoribb eshetőség volt, mostanában azonban felbukkantak alternatívák is.

Lakásfelújítás személyi kölcsönből? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat!

A lakásfelújítás személyi kölcsönből a legegyszerűbb – hacsak nem rendelkezel nagyobb mennyiségű megtakarítással –, hiszen akár 10 millió forinthoz is hozzáférhetsz általa, ha a jövedelmed megfelel a bankoknak egy ekkora hitelösszeg folyósításához. Ennek a megoldásnak van azonban hátránya is, ami kiküszöbölhető az Otthonfelújítási támogatással, bár ezzel alacsonyabb összegből kell gazdálkodnod, és más dolgokra is figyelned kell.

Lakásfelújítás személyi kölcsönből: az előnyök

Ha a lakásfelújítást személyi kölcsönből oldod meg, akkor – mint fentebb is említettük – maximum 10 millió forintot igényelhetsz, és, ha a jövedelmi helyzeted ezt lehetővé teszi, meg is fogod kapni. 10 millió forintból számtalan, kisebb nagyobb munka elvégezhető a nyílászárók cseréjétől kezdve, a burkoláson át, egészen az új bútorok beszerzéséig.

A személyi kölcsön egyik legnagyobb előnye azonban nem a szabad felhasználhatóság, hanem a gyors és egyszerű hozzáférhetőség. A leggyorsabb, online igényléssel akár 24 óra alatt a számládra kerülhet az összeg, és már a következő napon elkezdheted a felújítással kapcsolatos munkálatokat.

Mivel nincs szükség sem önerőre, sem fedezetre, az ügyintézés is egyszerűsödik; csak munkáltatói igazolást, illetve bankszámlakivonatokat kell szerezned, de akad olyan személyi kölcsön is, ahol még ezekre sincs szükség, csak az igénylést kell elindítani a bank saját applikációjában – persze csak akkor, ha az ügyfele vagy.

Lényeges még, hogy a személyi kölcsön kiszámítható és biztonságos, mivel fix kamatozású, és a törlesztőrészlet a futamidő alatt végig változatlan marad, ráadásul, ha esetleg felmondják a hiteledet, az otthonod akkor sem lesz veszélyben.

Lakásfelújítás személyi kölcsönből: a hátrányok

Persze a hátrányokról sem feledkezhetünk meg, hiszen csak úgy lehet felelős döntést hozni, ha mindennel tisztában vagy.

Ha a munkálatok csak nagyobb összegből valósíthatóak meg, mint a személyi kölcsön maximális összege – azaz a 10 millió forint –, akkor ezzel nem mész sokra, sőt, az Otthonfelújítási támogatással sem, hiszen az mindössze 6 millió forintos lehetőséget biztosít. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor az egyetlen megoldást a kimondottan lakásfelújítás céljára igényelhető, vagy a szabad felhasználású jelzáloghitelek nyújtják.

Érdemes még tudni, hogy a futamidő sem túl hosszú, tehát nincs sok lehetőséged ennek nyújtásával csökkenteni a havi törlesztőrészleteket; a legtöbb banknál 7-8 év a maximum, de akadnak olyanok is, amelyek elmennek egészen a 10 éves futamidőig is, míg egy jelzáloghitelnél jellemzően 20 év feletti futamidő is kérhető.

Ha a lakásfelújítást személyi kölcsönből oldod meg, abban az esetben is igénybe veheted az Otthonfelújítási támogatást, és a visszakapott összegből előtörlesztheted a hitelt, azonban ebben az esetben érdemes nem egy átlagos személyi kölcsönt igényelned, hanem a kifejezetten ehhez a támogatáshoz kapcsolódó otthonfelújítási hitelt választanod.

Ez persze csak akkor éri meg, ha a munkálatok kijönnek 6 millió forintból, szerepelnek az ezekről összeállított listában, és mindenről be tudod mutatni a számlát is, amelyek 50%-ban munkadíjat tartalmaznak.

Ami a listát illeti, az a következő munkálatokat tartalmazza:

 • víz-, csatorna-, elektromos- és gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászárók cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése, vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését, vagy cseréjét, a villanykapcsolók és konnektorok kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét, vagy felújítását, a lámpák, vagy világítótestek beépítését, vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése, vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő, vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése,
 • beépíthető bútor, vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
 • használati melegvíz-rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, valamint
 • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése, vagy cseréje.

Az Otthonfelújítási támogatás folyósításakor automatikusan és díjmentesen a hitel előtörlesztésére kerül, míg, ha a lakásfelújítást személyi kölcsönből oldod meg, és a támogatás összegét magad szeretnéd az előtörlesztésre fordítani, akkor annak díját ki kell fizetned.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

Ezek a legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál

2023.01.31.

A legjobb lakáshitelek a Takarékbanknál találhatóak? Nem biztos, de talán a számodra leginkább megfelelő igen!

Tovább olvasom
Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

Milyen otthonteremtési támogatásra lehetünk jogosultak egyedülállóként?

2022.11.11.

Jogosult egyedülálló is valamilyen otthonteremtési támogatásra, vagy csupán a szokványos lakáshitelek közül választhat? Az alábbi cikkből kiderül!

Tovább olvasom
Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

2023.03.07.

Az MKB Bank lakáshitele megoldás lehet a problémádra; ha lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelre lenne szükséged, olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

Lakástámogatások: Várható-e folytatás 2023-ban?

2022.12.15.

A 2022-es év vízválasztó a honi lakástámogatásokkal kapcsolatban. A korábbi támogatások egy része december 31-i határidővel kifut, és még nem lehet tudni, hogy lesz-e folytatás 2023-ban. Ha igen, valószínűsíthetően megváltoznak a feltételek.

Tovább olvasom