fbpx
Hirdetés

Lakásfelújítás személyi kölcsönből? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat!

2022.05.17.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2022. május 17. 12:34

Lakásfelújítást személyi kölcsönből elvégezni sokáig a leggyakoribb eshetőség volt, mostanában azonban felbukkantak alternatívák is.

Lakásfelújítás személyi kölcsönből? Mutatjuk az előnyöket és a hátrányokat!

A lakásfelújítás személyi kölcsönből a legegyszerűbb – hacsak nem rendelkezel nagyobb mennyiségű megtakarítással –, hiszen akár 10 millió forinthoz is hozzáférhetsz általa, ha a jövedelmed megfelel a bankoknak egy ekkora hitelösszeg folyósításához. Ennek a megoldásnak van azonban hátránya is, ami kiküszöbölhető az Otthonfelújítási támogatással, bár ezzel alacsonyabb összegből kell gazdálkodnod, és más dolgokra is figyelned kell.

Lakásfelújítás személyi kölcsönből: az előnyök

Ha a lakásfelújítást személyi kölcsönből oldod meg, akkor – mint fentebb is említettük – maximum 10 millió forintot igényelhetsz, és, ha a jövedelmi helyzeted ezt lehetővé teszi, meg is fogod kapni. 10 millió forintból számtalan, kisebb nagyobb munka elvégezhető a nyílászárók cseréjétől kezdve, a burkoláson át, egészen az új bútorok beszerzéséig.

A személyi kölcsön egyik legnagyobb előnye azonban nem a szabad felhasználhatóság, hanem a gyors és egyszerű hozzáférhetőség. A leggyorsabb, online igényléssel akár 24 óra alatt a számládra kerülhet az összeg, és már a következő napon elkezdheted a felújítással kapcsolatos munkálatokat.

Mivel nincs szükség sem önerőre, sem fedezetre, az ügyintézés is egyszerűsödik; csak munkáltatói igazolást, illetve bankszámlakivonatokat kell szerezned, de akad olyan személyi kölcsön is, ahol még ezekre sincs szükség, csak az igénylést kell elindítani a bank saját applikációjában – persze csak akkor, ha az ügyfele vagy.

Lényeges még, hogy a személyi kölcsön kiszámítható és biztonságos, mivel fix kamatozású, és a törlesztőrészlet a futamidő alatt végig változatlan marad, ráadásul, ha esetleg felmondják a hiteledet, az otthonod akkor sem lesz veszélyben.

Lakásfelújítás személyi kölcsönből: a hátrányok

Persze a hátrányokról sem feledkezhetünk meg, hiszen csak úgy lehet felelős döntést hozni, ha mindennel tisztában vagy.

Ha a munkálatok csak nagyobb összegből valósíthatóak meg, mint a személyi kölcsön maximális összege – azaz a 10 millió forint –, akkor ezzel nem mész sokra, sőt, az Otthonfelújítási támogatással sem, hiszen az mindössze 6 millió forintos lehetőséget biztosít. Ha ez a helyzet áll fenn, akkor az egyetlen megoldást a kimondottan lakásfelújítás céljára igényelhető, vagy a szabad felhasználású jelzáloghitelek nyújtják.

Érdemes még tudni, hogy a futamidő sem túl hosszú, tehát nincs sok lehetőséged ennek nyújtásával csökkenteni a havi törlesztőrészleteket; a legtöbb banknál 7-8 év a maximum, de akadnak olyanok is, amelyek elmennek egészen a 10 éves futamidőig is, míg egy jelzáloghitelnél jellemzően 20 év feletti futamidő is kérhető.

Ha a lakásfelújítást személyi kölcsönből oldod meg, abban az esetben is igénybe veheted az Otthonfelújítási támogatást, és a visszakapott összegből előtörlesztheted a hitelt, azonban ebben az esetben érdemes nem egy átlagos személyi kölcsönt igényelned, hanem a kifejezetten ehhez a támogatáshoz kapcsolódó otthonfelújítási hitelt választanod.

Ez persze csak akkor éri meg, ha a munkálatok kijönnek 6 millió forintból, szerepelnek az ezekről összeállított listában, és mindenről be tudod mutatni a számlát is, amelyek 50%-ban munkadíjat tartalmaznak.

Ami a listát illeti, az a következő munkálatokat tartalmazza:

 • víz-, csatorna-, elektromos- és gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése, vagy cseréje,
 • fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel,
 • fűtési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • az épület külső festése, színezése, valamint szigetelése, utóbbinál ideértve a lábazatszigetelést, a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat,
 • a külső nyílászárók cseréje, redőny, árnyékoló, spaletta, rovarháló, biztonsági rács felszerelése, vagy cseréje, párkányok, küszöbök cseréje vagy felújítása,
 • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
 • kémény építése, korszerűsítése,
 • klímaberendezés beépítése, cseréje,
 • napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje,
 • belső tér felújítása, ideértve a lakás helyiségeinek belső fali, padló-, födém- vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, felújítását, festését, tapétázását, a galériaépítést, a belső lépcső kialakítását és cseréjét, a szaniterek beépítését, vagy cseréjét, a villanykapcsolók és konnektorok kialakítását és cseréjét, a belső nyílászárók, belső párkányok, küszöbök beépítését, cseréjét, vagy felújítását, a lámpák, vagy világítótestek beépítését, vagy cseréjét,
 • a lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található épület, nem lakás céljára szolgáló helyiség felújítása,
 • kerítés építése,
 • gépjárműtároló építése, vagy nyitott gépkocsibeálló kialakítása,
 • terasz, loggia, erkély, előtető építése,
 • térburkolat készítése, cseréje,
 • télikert kialakítása,
 • amennyiben az igénylő, vagy gyermeke mozgáskorlátozott személynek minősül, meghatározott akadálymentesítési munkák,
 • alapozási szerkezet megerősítése,
 • beépíthető bútor, vagy konyhai gép beépítése, cseréje,
 • használati melegvíz-rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is,
 • szabályozott szellőzési rendszer kialakítása, korszerűsítése, vagy elemeinek cseréje, valamint
 • szennyvíz tisztítására és elhelyezésére szolgáló egyedi szennyvízkezelő berendezés, vagy tisztítómezővel ellátott oldómedencés műtárgy telepítése, vagy cseréje.

Az Otthonfelújítási támogatás folyósításakor automatikusan és díjmentesen a hitel előtörlesztésére kerül, míg, ha a lakásfelújítást személyi kölcsönből oldod meg, és a támogatás összegét magad szeretnéd az előtörlesztésre fordítani, akkor annak díját ki kell fizetned.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen dokumentumokra van szükség a lakásfelújítási támogatáshoz?

Milyen dokumentumokra van szükség a lakásfelújítási támogatáshoz?

2022.01.28.

A lakásfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő támogatás gyermeket nevelő családoknak. A támogatás jövő év végéig vehető igénybe, és a munkálatokra fordított összeg felét kaphatjuk vissza az államtól. A lakásfelújítási támogatás igénylése nem egyszerű. Hogy segítsünk, mutatjuk, hogy milyen dokumentumokra van szükség a lakásfelújítási támogatáshoz.

Tovább olvasom
Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

Hogyan befolyásolja biztosításunkat a lakásfelújítás?

2022.02.04.

A lakásbiztosítás célja, hogy az értékeinkben keletkezett kárt megtérüljön. Az ingatlan mellett az ingóságainkat is biztosíthatjuk, így egy kár esetén azok is védettek lesznek. Amikor átalakítjuk, felújítjuk a lakásunkat, annak megváltozhat az értéke, ami befolyásolja a biztosítás díját. Megnéztük, hogyan befolyásolja a biztosításunkat a lakásfelújítás.

Tovább olvasom
Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

Már felújítási személyi kölcsönt is igényelhetsz a bankoknál!

2021.06.22.

Felújítási személyi kölcsönök jelentek meg a pénzintézeteknél, amelyek segítségével elérhetővé vált a lakásfelújítási támogatás!

Tovább olvasom
Miből finanszírozhatjuk a fűtéskorszerűsítést?

Miből finanszírozhatjuk a fűtéskorszerűsítést?

2022.01.04.

Finanszírozni a fűtéskorszerűsítést nem egyszerű, hacsak nem veszed igénybe az erre vonatkozó támogatások egyikét.

Tovább olvasom