Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Milyen dokumentumokra van szükség a lakásfelújítási támogatáshoz?

2022.01.28.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2022. január 28. 11:34

A lakásfelújítási támogatás egy vissza nem térítendő támogatás gyermeket nevelő családoknak. A támogatás jövő év végéig vehető igénybe, és a munkálatokra fordított összeg felét kaphatjuk vissza az államtól. A lakásfelújítási támogatás igénylése nem egyszerű. Hogy segítsünk, mutatjuk, hogy milyen dokumentumokra van szükség a lakásfelújítási támogatáshoz.

Milyen dokumentumokra van szükség a lakásfelújítási támogatáshoz?

Otthonfelújítási támogatás – 3 millió forintot is kaphatunk

A hivatalos nevén Otthonfelújítási támogatás, egy vissza nem térítendő, legfeljebb hárommillió forintos állami támogatás, amit az ingatlanunk korszerűsítésére, felújítására szépítésére használhatunk fel. A támogatás akár a hárommillió forintot is elérheti, és a felújítás költségeinek maximum a felét kaphatjuk meg.

A támogatás igénylőjének és a kiskorú gyerekeiknek egy éve a támogatással érintett ingatlanban kell élniük. Ez nem elvárás akkor, ha az ingatlant egy évnél rövidebb ideje vásároltuk, vagy a gyerekünk még nem született meg egy éve. Az Otthonfelújítási támogatást csak egyszer lehet igényelni. Ha nem használjuk fel a hárommillió forintos támogatást, még egyszer akkor sem adhatjuk be újra az igénylést az Államkincstárhoz, ha még nem járt le a beadási határidő.

Gyereket kell nevelnünk ahhoz, hogy megkaphassuk ezt a támogatást. Még gyereknek számít a huszonöt év alatti vér szerinti vagy örökbefogadott gyerek. Ha a gyerekünk már betöltötte a 25 éves kort, hiába él velünk, nem pályázhatunk. Megváltozott munkaképességű gyereknél nincs felső korhatár. Fontos, hogy az igénylőnek és a gyermekeknek azonos lakcímen kell lakniuk. A lakcímkártyákon pontosan ugyanannak a címnek kell szerepelnie. A támogatást akkor vehetjük igénybe, ha az ingatlanunk az ingatlan-nyilvántartásban lakás vagy lakóház fő rendeltetés szerinti jelleggel van bejegyezve. Nyaralóra nem igényelhetünk, de tanya, birtokközpont lakáscélú épületére igen.

2022. végéig lehet benyújtani a szükséges dokumentumokat. Az utolsó számla kiállítását követően 60 napunk van erre. Minden gyermeket nevelő szülő, akár egyedülálló, akár házastársi vagy élettársi kapcsolatban él, beadhat kérelmet a támogatásra. Közös igénylésnél a házastársaknak azonos bejelentett lakcímen kell lakniuk.

Kötelező dokumentumok az Otthonfelújítási támogatáshoz

Lesznek olyan dokumentumok, amiket mindenképpen be kell majd nyújtanunk ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást. Szükség lesz a vállalkozói szerződések másolataira, és kellenek a számlák az elvégzett munkákról és az anyagköltségről. Ha esetleg átutalással teljesítettünk egy kifizetést, akkor a bankszámlakivonatunk is kell. A számláinkat egy számlaösszesítőben kell összefoglalnunk.

Kérik majd a gyermekünk lakcímkártya másolatát. Ez igazolja, hogy a gyerekünk a támogatással érintett ingatlanban lakik. Szükség lesz a mi érvényes személyi igazolvány, útlevél vagy kártya formátumú jogosítványunk másolatára is.

Egyéb dokumentumok – amiket még kérhetnek

A kötelezően elvárt dokumentumok mellett sok esetben egyéb, kiegészítő dokumentumok benyújtására is szükség lesz. Ezekkel a dokumentumokkal tudjuk igazolni, hogy jogosultak vagyunk a támogatásra. Íme, néhány példa arra, hogy mit kérhetnek még.

Ha örökbefogadott a gyermekünk, akkor kell a gyámhatóság véglegessé vált engedélyező határozatának másolata. Ha már 12 hetes magzattal várandós a szülő, akkor kérik a terhesgondozási könyv másolatát, vagy a kezelőorvos által kiállított igazolást a várandósság tényéről és idejéről. Nyilatkoznunk kell arról, hogy a születés után legkésőbb 60 nappal benyújtjuk az Államkincstár részére az anyakönyvi kivonatot.

Ha a gyerek idősebb, mint 25 éves, de gondozásra van szüksége, és megváltozott munkaképességű, akkor a megváltozott munkaképességű személlyé válásáról szóló orvos szakértő által kiállított igazolás másolatát kell csatolnunk. Súlyos fogyatékossággal élő gyereknél a súlyos fogyatékosság minősítésének és felülvizsgálatának másolata kell, és a fogyatékossági támogatásra való jogosultság fennállásáról szóló nyilatkozat másolata. Látássérült gyerek esetén azt kérik, hogy a vakok személyi járadékának folyósításáról szóló nyilatkozat másolatát küldjük be.

Több lakásból álló közös tulajdonú ingatlan esetén közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba kell foglalni használati megállapodást, vagy a fentiekre vonatkozó bírósági ítélet másolatát kell beküldenünk.

Ha a szülők lakóhelye nem azonos, de mindkét lakóhelyen lakik gyerekünk, és az egyik szülő lemond az támogatásról a másik szülő javára, akkor lemondó szülő nyilatkozatára lesz szükség. Házastársak együttes igénylésekor a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt hozzájáruló nyilatkozata kell arról, hogy az egyikük benyújthatja a kérelmet, és kezelheti a másik fél adatait.

Szükséges dokumentumok Otthonfelújítási hitel igénylése esetén

Otthonfelújítási hitel igénylése esetén a pénzintézettel megkötött Otthonfelújítási hitel igénybevételét igazoló kölcsönszerződés másolatát be kell nyújtanunk. Otthonfelújítási hitel igénybevételekor a kapott támogatást az Államkincstár közvetlenül a bankunknak utalja.

A dokumentumok leadásának módjai

A kért dokumentumokat három féle módon adhatjuk be. A dokumentumokat a kormányablakokon keresztül adhatjuk be, postázhatjuk, vagy az Ügyfélkapun keresztül is feltölthetjük.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

Lakáshitelre van szükséged? Mutatjuk, mit kínál az MKB Bank!

2023.03.07.

Az MKB Bank lakáshitele megoldás lehet a problémádra; ha lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelre lenne szükséged, olvasd el alábbi cikkünket!

Tovább olvasom
Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

Lakáshitel-piac: Mutatjuk a számokat!

2024.05.07.

Ahogy a világ, és úgy a gazdaság is folyamatosan változik, úgy alakul át a lakáspiac és a lakáshitelek terén tapasztalható helyzet is. A 2024-es év is jelentős változásokkal indult a magyar ingatlanpiacon. A megjelenő, átalakuló, vagy éppen lecsengő támogatások mellett a piaci lakáshitelek költségének alakulása is fontos tényezővé vált mindazok számára, akik ingatlanvásárlás előtt állnak, vagy éppen szabadulnának egy kedvezőtlen jelzáloghiteltől. Összegyűjtöttük, hogy kinek és hol ajánlott most megfontolni a hiteligénylést.

Tovább olvasom
Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

Fenntartható otthon: új zöld lakáshitel a K&H Banknál

2022.10.21.

A K&H Bank zöld lakáshitele nem azonos a Zöld Otthon Programban szereplő konstrukcióval, de ettől függetlenül érdemes lehet a figyelmedre.

Tovább olvasom
Kiszámítható lakáshitelt keresel? Ismerd meg a Takarék Otthon Lakáshitelt!

Kiszámítható lakáshitelt keresel? Ismerd meg a Takarék Otthon Lakáshitelt!

2022.06.30.

A Takarék Otthon Lakáshitellel érdemes lehet neked is megismerkedned, hiszen egy kiszámítható, biztonságos konstrukcióról van szó.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával