Hirdetés

Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

2023.01.27.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 27. 09:50

A kamatperiódus megválasztásakor elsősorban arra kell figyelni, hogy a hitelfelvételünk igazodjon anyagi helyzetünkhöz és egy esetleges negatív történés se befolyásolja törlesztési képességünket.

Mire kell figyelni a kamatperiódus megválasztásakor?

Bonyolult dolog, de megvan, mire kell figyelni

Egy hitelfelvétel összetett dolog, hiszen sok mindenre kell odafigyelni. Mekkora összegre van szükség, mire szeretnénk azt költeni, van-e önerőnk, kell-e önerő, és nem mellesleg, milyen törlesztőrészlettel kalkulálhatunk? Egy sor kérdést meg kell válaszolni és a kiválasztási folyamat nem minden része pofonegyszerű. Most megpróbálunk kicsit rendet vágni a hitelek ismereteit illetően, nézzük, mit kell/érdemes nézni a kamatperiódus megválasztásakor!

Mire ügyeljünk a kamatperiódus megválasztásakor: a törlesztőrészlet

Kezdjük a törlesztőrészlettel! Egy kölcsön törlesztőrészlete fontos dolog és a legtöbben kiemelten figyelik, hogy mekkora összeget kell havonta a banknak visszafizetni. Fontos tudni azonban, hogy a törlesztőrészlet változhat a futamidő alatt. Itt jön képbe a kamatperiódus fogalma. A kamatperiódus egy olyan időszakot jelöl, amely alatt nem változik a hitel kamata, így a törlesztőrészlet is fix. Logikus, minél hosszabb egy kamatperiódus, annál kedvezőbb az ügyfélnek, legalábbis a hitel kiszámíthatóságának szempontjából. A kamatperiódus megválasztásakor tehát arról döntünk, hogyan alakulnak a törlesztőrészleteink a futamidő alatt.

Sokféle termék között kell eligazodni

A bankok nagyon sokféle hitelterméket árulnak. Ezek a kölcsönök ráadásul a legtöbbször több szempontból is variálhatók az ügyfél és a hitelező által. Az egyik variációs lehetőség a kamatperiódus meghatározása. Kiválaszthatjuk, hogy milyen kamatperiódusban gondolkodunk, a bankok néhány hónapostól a 20 éves kamatperiódusig sokféle típusú kölcsönt kínálnak. Vannak olyan hitelek, amelyeknek a futamidő végéig fix a kamatozásuk, nyilván ezek a leginkább kiszámítható és legkevésbé kockázatos fajták. Oldalunk segít eligazodni a különböző ajánlatok között, a termékek paraméterei könnyedén összehasonlíthatóak hitelkalkulátorunk segítségével.

A jövedelmünk is számít

Nyilván a nagyobb biztonságot és kiszámíthatóságot meg kell fizetni, ezért a hosszabb kamatperiódusú hitelek drágábbak, mint a gyakrabban változó társaik. Az ügyfelek választhatnak, hogy a fentebb is említett kiszámíthatóság mennyit ér meg nekik. A másik oldalról nézve, a hitelezőnek kockázat a hosszabb kamatperiódus, emiatt kínálja drágábban ezeket a termékeket. Ugyanakkor nemcsak a bank és az adós a szereplő ebben a történetben, hanem az állam is, amely többféle szabályozást is bevet annak érdekében, hogy a lakosság ne adósodjon el egészségtelen módon. Az állam megszabja például a bankoknak, hogy maximum hány alkalommal módosíthatnak hitelt, illetve ösztönzi a hitelezőket arra, hogy hosszan fixálják hiteleiket. És ott van a JTM is: a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató azt szabályozza, hogy maximálisan hány százalékig terhelhető adósságszolgálattal (azzal az összeggel, amelyet adósság után kell fizetnünk az adott hónapban) a nettó jövedelmünk. Az igazolt nettó jövedelmünkről van természetesen szó. A havi igazolás naptári hónapra vonatkozik és nem lehet 30 napnál régebbi. A nettó jövedelmet a munkáltató által, az adóhatóság által, magyar, vagy más állam ellátást folyósító szerve által, az ügyfél pénzforgalmi számláján megjelenő rendszeres átutalások (bér, nyugdíj, vagy más ellátás) által, háztartási tartásdíj, vagy más rendszeres járadék igazolása által lehet igazolni.

Ami még fontos, minél rövidebb egy hitel kamatperiódusa, a jövedelmünk annál kisebb százaléka fordítható a törlesztőrészletre.

Hitelkiváltásban is gondolkodatunk

A kamatok nemcsak nőhetnek, hanem csökkenhetnek is, ugyanakkor az embereket nyilván a negatív gazdasági folyamatok sodorják bajba. Abban az esetben, ha hitelünket egyre terhesebbnek és nehezebben kezelhetően érezzük, érdemes elgondolkodni a hitelkiváltáson. A régi kölcsön jobb feltételekkel rendelkező hitelre való cseréje sok esetben megoldást jelenthet, ugyanakkor érdemes szakemberrel egyeztetni, hogy az összköltségeket tekintve is jobban járunk-e.

Összegezve: egy hitelnél nemcsak a kamatperiódus megválasztásakor kell résen lenni, viszont ez egy fontos mozzanata a kölcsön kiválasztásának és felvételének.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A nulla százalékos hitel – sokba kerülhet, ha nem nézünk utána!

A nulla százalékos hitel – sokba kerülhet, ha nem nézünk utána!

2021.11.12.

A nulla százalék nagyon jól hangzik, amikor hitelfelvételen gondolkodunk. A nulla egy olyan szám, amit ilyenkor szívesen látunk. Nem mindegy azonban, hogy az a bizonyos nulla mire vonatkozik. Mutatjuk, hogy mire kell figyelnünk, ha nulla százalékos hitelt veszünk fel.

Tovább olvasom
Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

Mi a BUBOR és hogyan határozzák meg az értékét?

2021.10.13.

A BUBOR a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb, a kereskedelmi bankok kihelyezési rátájának átlaga. A Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb, 1996-os indulását követően rövid idő alatt a bankok forint hitelezéseinek elsődlegesen alkalmazott kamatbázisává vált Magyarországon. Megnéztük, hogy mi a BUBOR, és hogyan határozzák meg az értékét.

Tovább olvasom
Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

Lakáshitel felvétele – milyen akadályai lehetnek?

2022.04.13.

Akadályai lehetnek a lakáshitel felvételének is, hiába az egyik legtöbbször folyósított hitelkonstrukcióról beszélünk. Szerencsére áthidalható problémákról van szó, de ettől függetlenül jó, ha tisztában vagy a buktatókkal is, mielőtt belevágsz az igénylési folyamatba – ezekről lesz szó alábbi cikkünkben.

Tovább olvasom
Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

Minimálbér-emelés: mit jelent hitelfelvételkor?

2022.01.14.

A minimálbér emelést még a tavalyi év végén jelentették be, és január 1.-től már érvényessé is vált – lássuk, milyen hatással lesz a hitelezésre!

Tovább olvasom