fbpx
Hirdetés

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

2021.11.17.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. november 17. 12:43

Spórolni a Zöld Hitellel, avagy hivatalos megnevezéssel élve az MNB Zöld Otthon Programjával meglepően könnyen tudsz, és itt nem az energiacsökkenésből adódó megtakarításra gondolunk.

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

Az MNB Zöld Otthon Programja 2021. október 4.-én indult el, és az első tapasztalatok alapján kijelenthető, hogy óriási sikert arat a hiteligénylők körében. A Zöld Hitel a magas energiahatékonyságú, új építésű ingatlanok vásárlásához, illetve építéséhez kínál kedvező kamatozású kölcsönt.

A Zöld Hitellel maximum 70 millió forintot lehet igényelni, a kamat pedig az MNB által meghatározott, maximum 2,5% lehet, de fontos, hogy ennél a hitelintézetek akár kedvezőbb feltételeket is kínálhatnak.

A Zöld Hitel kizárólag új építésű ingatlanok vásárlására, illetve azok építésére használható fel, az új ingatlannak pedig minimum BB energetikai besorolással kell rendelkeznie. Ez azonban ne rettentsen el senkit, hiszen 2022. június 30.-tól már csak az olyan új építésű ingatlanok kaphatják meg a használatbavételi engedélyt, amelyek legalább BB energetikai besorolással rendelkeznek. Lényeges még, hogy a Zöld Hitel által megvásárolt lakás, vagy családi ház energiafogyasztása ne haladja meg a 90 kWh/m2/év összesített energetikai számértéket.

Ha spórolnál a Zöld hitellel, ne a piacit válaszd!

Ugyan a felvett hitelösszegtől is függ, hogy mennyit, de általánosságban elmondható, hogy minimum hat-, de inkább hétszámjegyű összeget lehet spórolni a Zöld Hitel igénylésével, ha azt a piaci kamatozású ingatlanhitelekkel vetjük össze.

Ha 20 éves futamidővel és végig fix kamatozással számolunk, illetve a felvett hitelösszeg 5 millió forint, akkor a megtakarítás nagyjából 1,8 millió forint, míg 25 millió forintos hitelösszeg esetében ez akár 10 millió forintot is jelenthet, ez pedig már bőven az az összeg, ami miatt érdemesebb a Zöld Hitelt választani.

Nézzünk azonban egy extrémebb példát is, hiszen ilyen is előfordul: egy 70 millió forintos lakáshitelt, illetve ezt egy kicsit részletezzük is. Ha piaci kamatozású lakáshitelt választunk, akkor a futamidő végére több, mint 100 millió forintot fizetünk majd vissza, míg a Zöld Hitel esetében ez 90 millió forint alatt marad, tehát a megtakarítás ebben az esetben akár 15-20 millió forint is lehet!

Mint látható, minél magasabb az igényelt hitelösszeg, annál többet lehet spórolni a Zöld Hitellel, ám fontos tudni, hogy erre a hitelkonstrukcióra is vonatkoznak az általános szabályok, azaz szinte mindenben olyan, mint egy lakáshitel.

A JTM szabályozás szerinti jövedelemre tehát a Zöld Hitel felvételéhez is szükség van, vagyis a törlesztőrészlet nem haladhatja meg a jövedelem 50%-át, illetve nettó 500 ezer forint feletti jövedelem esetében a 60%-ot.

Persze ezen felül is vannak feltételek, ám ezek nagy vonalakban megegyeznek egy átlagos lakáshitel feltételeivel, illetve kisebb-nagyobb mértékben bankonként is eltérőek lehetnek.

A Zöld Hitel és a CSOK Hitel együttes igénylése

A Zöld Hitel nem tartozik a Családvédelmi Program alá, azaz nem szükséges hozzá sem gyerekvállalás, sem házasság, így egyedülállók is igényelhetik. A családosok azonban igényelhetik a CSOK Hitellel együtt is, ekkor azonban a CSOK összes feltételét is teljesíteni kell. Így azonban alaposan fel lehet tornászni az otthon megvásárlására szánt összeget, hiszen két gyermek esetén 10 millió, három gyermek esetén pedig 15 millió forint kamatmentes CSOK Hitelt is lehet igényelni, ami kiegészülhet a 10 millió forintos, vissza nem térítendő támogatással is.

Hogyan spórolhatsz a Zöld hitellel ezen felül is?

Természetesen a Zöld Hitel nélkül, piaci kamatozású hitel által is hozzájuthatsz egy olyan otthonhoz, amely megfelel a BB, vagy akár az ennél jobb energetikai besorolásnak is, és így is komoly megtakarítást érhetsz el, ám a Zöld Hitellel spórolhatsz már a megvásárláson is. Ezt követően pedig nem csak az energiaszámláid lesznek alacsonyabbak, de egyúttal a megtakarításaid is növekedhetnek.

Azt pedig végképp nem szabad elfelejteni, hogy egy energiatakarékosabb élettel hozzájárulhatsz a környezetünk védelméhez is!

Amennyiben szeretnél spórolni a Zöld Hitellel, tekintsd meg oldalunkon a bankok legjobb ajánlatait, hasonlítsd össze őket, válassz, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

2022.11.18.

A nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége hamarosan megszűnik, de szerencsére akad ezzel kapcsolatban jó hír is.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Tovább olvasom
Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

2022.11.02.

A vagyonszerzési illetékről sokan megfeledkeznek, pedig fontos észben tartani, hiszen plusz kiadást jelent, méghozzá nem is kicsit.

Tovább olvasom
Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

2020.11.14.

Ha ingatlant készülsz vásárolni, akkor van pár szempont, ami alapján kiválasztod azt, amelyikben majd berendezed az új otthonodat;

Tovább olvasom