Hirdetés

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

2021.05.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. május 21. 11:39

Osztatlan közös tulajdonnal sokkal többen rendelkeznek, mint hiszik – az alábbiakban az előnyeit vesszük sorra.

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

Amikor az osztatlan közös tulajdon, mint fogalom szóba kerül, akkor a legtöbben egy hétvégi házra asszociálnak, amit a család több tagja közösen vásárolt meg. Mivel az ilyen ingatlanok kapcsán szokott a legtöbb probléma is felmerülni, természetes, hogy erre gondolunk, ám nem ez a leggyakoribb. Hazánk lakosságának nagy része társasházban lakik, és minden, ami a házhoz tartozik, de nem lakás, osztatlan közös tulajdonnak minősül, így például a ház udvara, de a lépcsőház és a lift is.

Mi hivatalosan az osztatlan közös tulajdon?

Osztatlan közös tulajdon az, amikor egy ingatlannak, vagy ingatlanrésznek több tulajdonosa is van. Ebben az esetben a tulajdonjog mindegyik tulajdonost ugyanúgy megilleti, de a használati jog, a birtoklás és a rendelkezés joga is, viszont ezek nem használhatóak fel egymás sérelmére.

Az osztatlan közös tulajdon előnyei

Osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonosok a fenntartással kapcsolatos költségeket – felújítási költségek, adó- és közterhek, közös költség és minden, az ingatlant érintő kiadás – a tulajdonhányaduk arányában kötelesek megfizetni, ezzel együtt viszont az egész ingatlan használatára jogosultak.

Megosztás során több lehetőség is lehetséges: lehet terület alapú, amikor a hányadok alapján történik a felosztás, de lehet időbeli is, amikor megállapodás kérdése, hogy ki és mikor használhatja az ingatlant. Ez utóbbi esetben kifejezetten előnyös, hogy az ingatlan sosem áll kihasználatlanul, mindig van, aki felügyeli, ráadásul a tulajdonosok sosem zavarják egymást.

További előny, hogy az osztatlan közös tulajdon esetében a társtulajdonosoknak mindig elővásárlási joga van.

Van persze hátrány is

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vételára mindig kevesebb, az ingatlannal kapcsolatos tevékenységeket pedig mindig szükséges egyeztetni mindegyik tulajdonostárssal. Vitás esetekben sajnos szinte mindig a bíróság mondja ki az utolsó szót, tehát, ha ilyen ingatlanba szeretnél pénzt fektetni, ne feledkezz meg arról, hogy ugyan kiváló lehetőség, de akár a problémák tárháza is lehet.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

2021.11.17.

Spórolni a Zöld Hitellel, avagy hivatalos megnevezéssel élve az MNB Zöld Otthon Programjával meglepően könnyen tudsz, és itt nem az energiacsökkenésből adódó megtakarításra gondolunk.

Tovább olvasom
Lakáshitel átvitele másik ingatlanra – hogyan lehetséges?

Lakáshitel átvitele másik ingatlanra – hogyan lehetséges?

2023.03.03.

A lakáshitel átvitele másik ingatlanra nem egyszerű, de nem is lehetetlen – az alábbiakból megtudhatod, mit kell tenned, ha ez a szándékod.

Tovább olvasom
Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

Új lehetőséggel áll elő az Erste Bank a lakástakarék piacon

2023.05.03.

Az Erste Bank új szereplőként jelenik meg lakástakarék piacon. A néhány éve már eltemetett lakástakarékpénztár helyébe lépő szolgáltatás népszerű lehet az ingatlan vásárlást tervezők körében. De mit tud az Erste Bank lakástakarék? Jó befektetési forma lehet? Ennek jártunk utána.

Tovább olvasom
Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

Kaphatunk hitelt zártkerti ingatlanra?

2022.10.28.

Hitelt zártkerti ingatlanra nem minden esetben adnak a bankok, de szerencsére vannak lehetőségek, amelyekkel élhetsz.

Tovább olvasom