Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

2021.05.25.
Szerző: Banknavigator

Osztatlan közös tulajdonnal sokkal többen rendelkeznek, mint hiszik – az alábbiakban az előnyeit vesszük sorra.

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

Amikor az osztatlan közös tulajdon, mint fogalom szóba kerül, akkor a legtöbben egy hétvégi házra asszociálnak, amit a család több tagja közösen vásárolt meg. Mivel az ilyen ingatlanok kapcsán szokott a legtöbb probléma is felmerülni, természetes, hogy erre gondolunk, ám nem ez a leggyakoribb. Hazánk lakosságának nagy része társasházban lakik, és minden, ami a házhoz tartozik, de nem lakás, osztatlan közös tulajdonnak minősül, így például a ház udvara, de a lépcsőház és a lift is.

Mi hivatalosan az osztatlan közös tulajdon?

Osztatlan közös tulajdon az, amikor egy ingatlannak, vagy ingatlanrésznek több tulajdonosa is van. Ebben az esetben a tulajdonjog mindegyik tulajdonost ugyanúgy megilleti, de a használati jog, a birtoklás és a rendelkezés joga is, viszont ezek nem használhatóak fel egymás sérelmére.

Az osztatlan közös tulajdon előnyei

Osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonosok a fenntartással kapcsolatos költségeket – felújítási költségek, adó- és közterhek, közös költség és minden, az ingatlant érintő kiadás – a tulajdonhányaduk arányában kötelesek megfizetni, ezzel együtt viszont az egész ingatlan használatára jogosultak.

Megosztás során több lehetőség is lehetséges: lehet terület alapú, amikor a hányadok alapján történik a felosztás, de lehet időbeli is, amikor megállapodás kérdése, hogy ki és mikor használhatja az ingatlant. Ez utóbbi esetben kifejezetten előnyös, hogy az ingatlan sosem áll kihasználatlanul, mindig van, aki felügyeli, ráadásul a tulajdonosok sosem zavarják egymást.

További előny, hogy az osztatlan közös tulajdon esetében a társtulajdonosoknak mindig elővásárlási joga van.

Van persze hátrány is

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vételára mindig kevesebb, az ingatlannal kapcsolatos tevékenységeket pedig mindig szükséges egyeztetni mindegyik tulajdonostárssal. Vitás esetekben sajnos szinte mindig a bíróság mondja ki az utolsó szót, tehát, ha ilyen ingatlanba szeretnél pénzt fektetni, ne feledkezz meg arról, hogy ugyan kiváló lehetőség, de akár a problémák tárháza is lehet.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

8,17%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

14,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Prémium400 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 10.000.000 Ft

§

További állásajánlatok