fbpx
Hirdetés

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

2021.05.25.
Szerző: banknavigator.hu
Utoljára módosítva: 2021. május 21. 11:39

Osztatlan közös tulajdonnal sokkal többen rendelkeznek, mint hiszik – az alábbiakban az előnyeit vesszük sorra.

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

Amikor az osztatlan közös tulajdon, mint fogalom szóba kerül, akkor a legtöbben egy hétvégi házra asszociálnak, amit a család több tagja közösen vásárolt meg. Mivel az ilyen ingatlanok kapcsán szokott a legtöbb probléma is felmerülni, természetes, hogy erre gondolunk, ám nem ez a leggyakoribb. Hazánk lakosságának nagy része társasházban lakik, és minden, ami a házhoz tartozik, de nem lakás, osztatlan közös tulajdonnak minősül, így például a ház udvara, de a lépcsőház és a lift is.

Mi hivatalosan az osztatlan közös tulajdon?

Osztatlan közös tulajdon az, amikor egy ingatlannak, vagy ingatlanrésznek több tulajdonosa is van. Ebben az esetben a tulajdonjog mindegyik tulajdonost ugyanúgy megilleti, de a használati jog, a birtoklás és a rendelkezés joga is, viszont ezek nem használhatóak fel egymás sérelmére.

Az osztatlan közös tulajdon előnyei

Osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonosok a fenntartással kapcsolatos költségeket – felújítási költségek, adó- és közterhek, közös költség és minden, az ingatlant érintő kiadás – a tulajdonhányaduk arányában kötelesek megfizetni, ezzel együtt viszont az egész ingatlan használatára jogosultak.

Megosztás során több lehetőség is lehetséges: lehet terület alapú, amikor a hányadok alapján történik a felosztás, de lehet időbeli is, amikor megállapodás kérdése, hogy ki és mikor használhatja az ingatlant. Ez utóbbi esetben kifejezetten előnyös, hogy az ingatlan sosem áll kihasználatlanul, mindig van, aki felügyeli, ráadásul a tulajdonosok sosem zavarják egymást.

További előny, hogy az osztatlan közös tulajdon esetében a társtulajdonosoknak mindig elővásárlási joga van.

Van persze hátrány is

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vételára mindig kevesebb, az ingatlannal kapcsolatos tevékenységeket pedig mindig szükséges egyeztetni mindegyik tulajdonostárssal. Vitás esetekben sajnos szinte mindig a bíróság mondja ki az utolsó szót, tehát, ha ilyen ingatlanba szeretnél pénzt fektetni, ne feledkezz meg arról, hogy ugyan kiváló lehetőség, de akár a problémák tárháza is lehet.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

8,4%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Nyári varázs kölcsön

THM

9,8%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

K&H kiemelt személyi kölcsön

THM

10,9% - 12,7%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

1.000.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

Ennyit spórolhatsz a Zöld Hitellel

2021.11.17.

Spórolni a Zöld Hitellel, avagy hivatalos megnevezéssel élve az MNB Zöld Otthon Programjával meglepően könnyen tudsz, és itt nem az energiacsökkenésből adódó megtakarításra gondolunk.

Tovább olvasom
Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

Lakásárak – hol és mennyiért lehet lakást, vagy házat vásárolni?

2020.11.14.

Ha ingatlant készülsz vásárolni, akkor van pár szempont, ami alapján kiválasztod azt, amelyikben majd berendezed az új otthonodat;

Tovább olvasom
Energetikai besorolás: a BB osztály elérésének feltételei

Energetikai besorolás: a BB osztály elérésének feltételei

2021.12.28.

A BB osztály egy energetikai besorolás, az említésének, illetve a megismerésének szentelt cikknek pedig a Zöld Hitel megjelenése az apropója.

Tovább olvasom
Vásároljunk jelzáloggal terhelt ingatlant?

Vásároljunk jelzáloggal terhelt ingatlant?

2021.10.15.

Az ingatlant keresők nagy eséllyel választanak olyan ingatlant, ami jelzáloggal van terhelve. Az eladó ingatlanok egy részét ugyanis hitel segítségével vásárolták meg, és ezt a hitelt még nem fizették vissza. A magyarországi ingatlanok jelentős része terhelt jelzálogjoggal. Amikor egy ilyen ingatlant szeretnénk megvásárolni, tudnunk kell, hogy mire számíthatunk. Megnéztük, hogy miben különbözik egy terheletlen és egy jelzáloggal terhelt ingatlan megvásárlása. Mire figyeljünk vásárláskor? Mennyi plusz költséget jelent ez? Tovább tart? Mutatjuk a válaszokat.

Tovább olvasom