Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

2021.05.25.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 19:30

Osztatlan közös tulajdonnal sokkal többen rendelkeznek, mint hiszik – az alábbiakban az előnyeit vesszük sorra.

Osztatlan közös tulajdon – milyen előnyei vannak?

Amikor az osztatlan közös tulajdon, mint fogalom szóba kerül, akkor a legtöbben egy hétvégi házra asszociálnak, amit a család több tagja közösen vásárolt meg. Mivel az ilyen ingatlanok kapcsán szokott a legtöbb probléma is felmerülni, természetes, hogy erre gondolunk, ám nem ez a leggyakoribb. Hazánk lakosságának nagy része társasházban lakik, és minden, ami a házhoz tartozik, de nem lakás, osztatlan közös tulajdonnak minősül, így például a ház udvara, de a lépcsőház és a lift is.

Mi hivatalosan az osztatlan közös tulajdon?

Osztatlan közös tulajdon az, amikor egy ingatlannak, vagy ingatlanrésznek több tulajdonosa is van. Ebben az esetben a tulajdonjog mindegyik tulajdonost ugyanúgy megilleti, de a használati jog, a birtoklás és a rendelkezés joga is, viszont ezek nem használhatóak fel egymás sérelmére.

Az osztatlan közös tulajdon előnyei

Osztatlan közös tulajdon esetében a tulajdonosok a fenntartással kapcsolatos költségeket – felújítási költségek, adó- és közterhek, közös költség és minden, az ingatlant érintő kiadás – a tulajdonhányaduk arányában kötelesek megfizetni, ezzel együtt viszont az egész ingatlan használatára jogosultak.

Megosztás során több lehetőség is lehetséges: lehet terület alapú, amikor a hányadok alapján történik a felosztás, de lehet időbeli is, amikor megállapodás kérdése, hogy ki és mikor használhatja az ingatlant. Ez utóbbi esetben kifejezetten előnyös, hogy az ingatlan sosem áll kihasználatlanul, mindig van, aki felügyeli, ráadásul a tulajdonosok sosem zavarják egymást.

További előny, hogy az osztatlan közös tulajdon esetében a társtulajdonosoknak mindig elővásárlási joga van.

Van persze hátrány is

Az osztatlan közös tulajdonú ingatlanok vételára mindig kevesebb, az ingatlannal kapcsolatos tevékenységeket pedig mindig szükséges egyeztetni mindegyik tulajdonostárssal. Vitás esetekben sajnos szinte mindig a bíróság mondja ki az utolsó szót, tehát, ha ilyen ingatlanba szeretnél pénzt fektetni, ne feledkezz meg arról, hogy ugyan kiváló lehetőség, de akár a problémák tárháza is lehet.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

Kötelező marad, de fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál

2023.06.06.

Az energetikai tanúsítványra lakás bérbe adásakor vagy eladáskor mindenképpen szükség van. Ez a helyzet most. A kormány azonban átalakítja a rendszert, és bár kötelező marad, fontos változások jönnek az energetikai tanúsítványnál. Mutatjuk, hogy mikortól, és azt is, hogy mi fog változni.

Tovább olvasom
Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

Hamarosan megszűnik a nem hiteles tulajdoni lap

2022.11.18.

A nem hiteles tulajdoni lap lekérési lehetősége hamarosan megszűnik, de szerencsére akad ezzel kapcsolatban jó hír is.

Tovább olvasom
Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

2023.07.25.

Az ingatlan eladás nem ér véget akkor, amikor a vevő kifizeti a vételárat. Adót is kell fizetni. A szabályok egyszerűek. Megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, és azt is, hogyan kell azt bevallani és megfizetni. Ha kell fizetni. Mert nem mindig kell.

Tovább olvasom
Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

Fontos tudnivalók új építésű lakás vásárlása előtt

2021.10.11.

Egy új lakás vásárlásának számtalan előnye van. Az ingatlanban nem lakott még előttünk senki, nem kell felújítani belátható időn belül, és az ingatlanban minden modern és korszerű. Új lakást venni legalább olyan jó érzés, mint beleülni egy vadonatúj autóba. Ha az új lakást hitelből is finanszíroznánk, számtalan lehetőség közül választhatunk. Kihasználhatjuk az állami támogatásokat, igénybe vehetjük a kamatkedvezményt, így biztosítva magunknak az alacsonyabb törlesztőrészleteket. De mire figyeljünk új építésű lakás vásárlása előtt? Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával