Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

2023.07.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 25. 13:03

Az ingatlan eladás nem ér véget akkor, amikor a vevő kifizeti a vételárat. Adót is kell fizetni. A szabályok egyszerűek. Megmutatjuk, hogyan kell kiszámítani az adó mértékét, és azt is, hogyan kell azt bevallani és megfizetni. Ha kell fizetni. Mert nem mindig kell.

Ingatlan eladás utáni adózás: mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat!

15 százalék lesz az adó

Ingatlan eladása után keletkező jövedelem után személyi jövedelemadó fizetési kötelezettség keletkezik. Ez 2023-ban 15 százalék. Az ingatlan eladásából származó jövedelmet, az adó alapját, a személyi jövedelemadó törvény alapján lehet kiszámítani. Mégpedig egyszerűen.

Az adó kiszámítása

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint az ingatlan eladása után fizetendő adó kiszámítása egyszerű. Lépésről lépésre mutatjuk a számítás módját.

A lakás eladásából származó bevétel az eladási ár. Ebből le lehet vonni bizonyos, az eladással kapcsolatos költségeket.

A bevételből a fentiek szerint levont költségek után kapjuk meg, hogy mennyi jövedelmünk származott a lakásunk eladásából.

Ennek az összegnek a 15 százaléka az adó.

Évente csökken az adó mértéke

Adófizetési kötelezettség csak a lakás megszerzési évében, vagy az azt követő négy évben történő értékesítés esetén keletkezik.

Az adó mértéke az alábbiak szerint csökken évente:

  • A jövedelem 100 százaléka a megszerzés évében, és az azt követő évben

  • 90 százaléka a megszerzés évét követő második évben

  • 60 százaléka a megszerzés évét követő harmadik évben

  • 30 százaléka a megszerzés évét követő negyedik évben

  • 0 százaléka a megszerzés évét követő ötödik és minden további évben

A megszerzés évét követő ötödik évtől nem keletkezik adófizetési kötelezettség.

Fontos, hogy a szabályozás szerint a megszerzés időpontja az adásvételi szerződés földhivatali bejegyzésének napja, és nem az ingatlan adásvételi szerződésének aláírási napja.

Nem mindig kell adót fizetni

Ahogy látható nem kell adót fizetni, ha ingatlant több mint 5 éve vásárolták.

Akkor sem kell adót fizetni, ha az ingatlan eladásához kapcsolódó költségek elérik vagy meghaladják az eladásból származó bevételt. Ezeket a költségeket számlával kell igazolni.

Akkor sem kell adót fizetni, ha öröklés, eltartási vagy életjáradéki szerződéssel szerez valaki tulajdonjogot. Fontos, hogy az adómentesség csak az örökhagyóra vonatkozik, ha az örökös értékesíti az ingatlant, neki már kell adót fizetnie.

Akkor sem kell adót fizetni, amikor válás vagy élettársi kapcsolat megszűnésekor az egyik fél lemond a tulajdonrészéről a másik fél javára.

Akkor sem kell adót fizetni, ha az ingatlan vételára egy hozzátartozó idősek otthonában történő elhelyezésére kerül kifizetésre.

A kiszámított adót az adóbevallásban kell szerepeltetni

Az eladásból keletkező jövedelmet a személyi jövedelemadó bevallásban kell feltüntetni, és bevallási határidőig befizetni.

Ha erről megfeledkezünk, önrevízióval lehetőség van ennek pótlására.

Egyszerű számítás, egyszerű folyamat

Az adó kiszámítása egyszerűen és gyorsan megoldható. ha mégis bizonytalan valaki, az kérheti szakértő vagy könyvelő segítségét, és ha az adó nem megfelelően lett kiszámítva, még ott az önrevízió lehetősége. És ne feledjük: öt évvel a vásárlás után már egy forint adót sem kell fizetni.

Ráadásul az adót csak az eladást követő naptári év közepéig, a bevallási határidőig kell befizetni, addig az eladó rendelkezik vele.

Fontos, hogy a számítás alapja nem az eladási ár, hanem az eladási és a vételár különbözete. Ez után kell jövedelemadót fizetni.

A speciális esetek, mint az öröklés vagy a válás okozhat némi fejtörést, de segítséget mindig kérhet az eladó, ha úgy érzi, nincs teljesen tisztában a szabályokkal. Akár az adásvételt bonyolító ügyvéd is kitérhet az adózásra a szerződéskötéskor.

Amit talán a legfontosabb megjegyezni, hogy amennyiben öt évig a tulajdonunkban volt egy ingatlan, akkor azt adófizetési kötelezettség nélkül eladhatjuk.

Az ingatlan eladás utáni adózás egy folyamat befejezése. Ezzel zárul le teljesen az adásvétel. Az ingatlan eladásra került, már más a tulajdonosa. Az adó befizetésre került. Ezzel vége a teljes ügyletnek. Nincs más teendő.

Összefoglalás

Az ingatlan eladás után adófizetési kötelezettség keletkezik, ami 2023-ban 15%. Az adót az eladásból származó jövedelem alapján számolják ki, levonva bizonyos eladással kapcsolatos költségek, mint például a vételár, a vagyonszerzési illeték, értéknövelő beruházások, és az adásvétellel kapcsolatos kiadások. Az adó mértéke évente csökken, a megszerzéstől számított ötödik év után 0%-ra esik. Adófizetési kötelezettség nem keletkezik, ha az ingatlant több mint 5 évvel ezelőtt vásárolták, az eladással kapcsolódó költségek meghaladják a bevételt, az ingatlant öröklés, eltartási vagy életjáradéki szerződés révén szerezték, vagy ha az ingatlan vételára egy hozzátartozó idősek otthonában történő elhelyezésére kerül kifizetésre. A számított adót az adóbevallásban kell feltüntetni és a bevallási határidőig befizetni.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

Így változik a KATA szeptembertől: minden tudnivaló egy helyen!

2022.08.23.

A KATA szeptembertől alaposan megváltozik, és akit érint ez a változás, maga is kénytelen lesz változtatni – az alábbiakban az ezzel kapcsolatos tudnivalókat gyűjtöttük össze.

Tovább olvasom
Adóügyi könnyítés a járványra hivatkozva

Adóügyi könnyítés a járványra hivatkozva

2021.07.22.

Adóügyi könnyítést jelentett be a kormány, ami a családoknak, a lakosságnak és a vállalkozásoknak egyaránt könnyebbséget jelent.

Tovább olvasom
Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

Mikor kell az eladott ingatlan után adót fizetnie az eladónak?

2021.09.13.

Az eladott ingatlan után adót kell fizetni, de csak bizonyos esetekben – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom