fbpx
Hirdetés

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

2022.11.02.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. november 2. 12:11

A vagyonszerzési illetékről sokan megfeledkeznek, pedig fontos észben tartani, hiszen plusz kiadást jelent, méghozzá nem is kicsit.

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

A vagyonszerzési illeték – szaknyelven visszterhes vagyonátruházási illeték – akár több millió forintos kiadást is jelenthet, de szerencsére van lehetőség spórolni is, ehhez azonban ismerni kell a szabályokat és a lehetséges kedvezményeket is.

Annak érdekében, hogy neked ne okozzon kellemetlen meglepetést, az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a vagyonátruházási illetékről.

A vagyonszerzési illeték lényege

A vagyonszerzési illetéket a legegyszerűbben úgy írhatjuk le, mint egyfajta adót; a jövedelmed után személyi jövedelemadót kell fizetned, a vagyontárgyak szerzése után pedig illetéket. Fontos viszont tudni, hogy ez a szabály nem minden vásárlásra vonatkozik, sőt, csak bizonyos esetekben van fizetési kötelezettséged, melyek a következők:

  • ingatlan

  • gépjármű

  • öröklés útján szerzett értékpapír

  • orvosi praxis

  • cégben szerzett részesedés, részvény, vagy részjegy, ha a cég belföldi ingatlanvagyonnal rendelkezik

A fizetési határidő szerencsére nem szoros – sokszor hónapokat is engedélyeznek –, ám ingatlanvásárlás esetén 30 napon belül be kell jelentened a NAV felé az adásvételt.

Vagyonszerzési illeték ingatlanvásárláskor

Ha ingatlant vásárolsz, a vagyonszerzési illeték a vételár 4%-a lesz, egymilliárd forintnál magasabb vételárú ingatlanok esetében pedig 2%, de maximum 200 millió forint – ez azonban egy lakás, vagy ház megvásárlásakor nem jellemző összeg. Ha hétköznapi példát veszünk, akkor egy 50 millió forint értékű ingatlan megvásárlásakor még plusz 2 millió forintot kell befizetned az államkasszába.

Márpedig ez egy elég magas összeg, tehát érdemes utánanézned, hogy milyen módokon tudod csökkenteni! Szerencsére többféle lehetőség is a rendelkezésedre áll, ezek a következők:

  • CSOK kedvezmény

  • 35 év alattiaknak szóló kedvezmény

  • közeli hozzátartozó kedvezmény

  • telekvásárlási kedvezmény

  • új ingatlan kedvezmény

CSOK kedvezmény

Ha az ingatlanodat a CSOK támogatással vásárolod meg, nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned, márpedig napjainkban a legtöbb adásvételnél szerepel az ügyletben a CSOK.

35 év alattiaknak szóló kedvezmény

Ha ez az első ingatlanod, még nem vagy 35 éves, és a vásárolt ingatlan értéke kevesebb, mint 15 millió forint, akkor a vagyonszerzési illeték csak 2%. Ez persze napjainkban már nagyon ritka, hiszen az ingatlanárak messze meghaladták a 15 millió forintos értéket, ám nem is lehetetlen, ha vidéken keresgélünk, viszont fontos, hogy tulajdoni hányadra is vonatkozik.

Érdemes még azt is tudni, hogy a 35 év alattiak az első ingatlanuk vásárlása esetén 12 havi részletfizetéssel is teljesíthetik a vagyonszerzési illetéket.

Közeli hozzátartozó kedvezmény

Amennyiben közeli hozzátartozók között zajlik az ügylet, akkor az ingatlan adásvétele illetékmentes. Közeli hozzátartozónak számít, az élettárs, a házastárs, az egyenesági rokon, a testvér, az örökbefogadott gyermek, a mostohagyermek és a nevelt gyermek.

Telekvásárlási kedvezmény

Ha telket vásárolsz, és négy éven belül ingatlanépítésbe kezdesz rajta, akkor mentesülsz az illetékfizetési kötelezettség alól, de az épületnek a maximálisan beépíthető terület legalább 10%-át ki kell töltenie.

Új ingatlan kedvezmény

Új építésű lakás vásárlása esetén szintén kedvezményes a vagyonszerzési illeték; ilyen ingatlanra 15 millió forintnyi illetékmentesség jár, ha az ingatlan ára nem haladja meg a 30 millió forintot, vagyis így 600 ezer forintot spórolhatsz meg.

Az illetékre vonatkozó kedvezmények nemcsak az első lakásvásárlókat érintik, hanem azokat is, akik le szeretnék cserélni a lakásukat. Ha az új ingatlan vásárlása előtt három évvel vagy a vétel után egy évvel eladod a már meglévő ingatlanodat, akkor csak a két ingatlan értéke közötti különbség után kell kifizetned az illetéket.

Hitelre lenne szükséged a vagyonszerzési illeték befizetéséhez? Tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Hirdetés

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Számíthat Ránk kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

52 hét

Hitelösszeg

150.000 Ft - 400.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

13,90% -16,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Új autó vásárlása – milyen hitelből finanszírozzuk?

Új autó vásárlása – milyen hitelből finanszírozzuk?

2022.01.12.

Nem sok olyan férfi van, akinek ne vágyna új autóra. A gyártósorról legurult autónak még az illata is más, mint egy használt autóké. Az új autók azonban sokba kerülnek, ezért felmerülhet bennünk, hogy hitelből vásároljuk meg azt. Utánajártunk, hogy egy új autó vásárlását milyen hitelből finanszírozzuk.

Tovább olvasom
Megéri-e személyi kölcsönből autót vásárolni?

Megéri-e személyi kölcsönből autót vásárolni?

2022.04.04.

Személyi kölcsönből autót vásárolni lehetséges, de léteznek más lehetőségek is; az alábbiakban ezeket vesszük górcső alá.

Tovább olvasom
Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

Lízing, vagy autóhitel: melyik az előnyösebb?

2022.10.18.

Lízingből, vagy autóhitelből vásároljunk inkább autót? Melyik az előnyösebb? Az alábbi cikkből mindent megtudhatsz!

Tovább olvasom