Hirdetés

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

2022.11.02.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2022. november 2. 12:11

A vagyonszerzési illetékről sokan megfeledkeznek, pedig fontos észben tartani, hiszen plusz kiadást jelent, méghozzá nem is kicsit.

Vagyonszerzési illeték: minden, amit tudnod kell

A vagyonszerzési illeték – szaknyelven visszterhes vagyonátruházási illeték – akár több millió forintos kiadást is jelenthet, de szerencsére van lehetőség spórolni is, ehhez azonban ismerni kell a szabályokat és a lehetséges kedvezményeket is.

Annak érdekében, hogy neked ne okozzon kellemetlen meglepetést, az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a vagyonátruházási illetékről.

A vagyonszerzési illeték lényege

A vagyonszerzési illetéket a legegyszerűbben úgy írhatjuk le, mint egyfajta adót; a jövedelmed után személyi jövedelemadót kell fizetned, a vagyontárgyak szerzése után pedig illetéket. Fontos viszont tudni, hogy ez a szabály nem minden vásárlásra vonatkozik, sőt, csak bizonyos esetekben van fizetési kötelezettséged, melyek a következők:

  • ingatlan

  • gépjármű

  • öröklés útján szerzett értékpapír

  • orvosi praxis

  • cégben szerzett részesedés, részvény, vagy részjegy, ha a cég belföldi ingatlanvagyonnal rendelkezik

A fizetési határidő szerencsére nem szoros – sokszor hónapokat is engedélyeznek –, ám ingatlanvásárlás esetén 30 napon belül be kell jelentened a NAV felé az adásvételt.

Vagyonszerzési illeték ingatlanvásárláskor

Ha ingatlant vásárolsz, a vagyonszerzési illeték a vételár 4%-a lesz, egymilliárd forintnál magasabb vételárú ingatlanok esetében pedig 2%, de maximum 200 millió forint – ez azonban egy lakás, vagy ház megvásárlásakor nem jellemző összeg. Ha hétköznapi példát veszünk, akkor egy 50 millió forint értékű ingatlan megvásárlásakor még plusz 2 millió forintot kell befizetned az államkasszába.

Márpedig ez egy elég magas összeg, tehát érdemes utánanézned, hogy milyen módokon tudod csökkenteni! Szerencsére többféle lehetőség is a rendelkezésedre áll, ezek a következők:

  • CSOK kedvezmény

  • 35 év alattiaknak szóló kedvezmény

  • közeli hozzátartozó kedvezmény

  • telekvásárlási kedvezmény

  • új ingatlan kedvezmény

CSOK kedvezmény

Ha az ingatlanodat a CSOK támogatással vásárolod meg, nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned, márpedig napjainkban a legtöbb adásvételnél szerepel az ügyletben a CSOK.

35 év alattiaknak szóló kedvezmény

Ha ez az első ingatlanod, még nem vagy 35 éves, és a vásárolt ingatlan értéke kevesebb, mint 15 millió forint, akkor a vagyonszerzési illeték csak 2%. Ez persze napjainkban már nagyon ritka, hiszen az ingatlanárak messze meghaladták a 15 millió forintos értéket, ám nem is lehetetlen, ha vidéken keresgélünk, viszont fontos, hogy tulajdoni hányadra is vonatkozik.

Érdemes még azt is tudni, hogy a 35 év alattiak az első ingatlanuk vásárlása esetén 12 havi részletfizetéssel is teljesíthetik a vagyonszerzési illetéket.

Közeli hozzátartozó kedvezmény

Amennyiben közeli hozzátartozók között zajlik az ügylet, akkor az ingatlan adásvétele illetékmentes. Közeli hozzátartozónak számít, az élettárs, a házastárs, az egyenesági rokon, a testvér, az örökbefogadott gyermek, a mostohagyermek és a nevelt gyermek.

Telekvásárlási kedvezmény

Ha telket vásárolsz, és négy éven belül ingatlanépítésbe kezdesz rajta, akkor mentesülsz az illetékfizetési kötelezettség alól, de az épületnek a maximálisan beépíthető terület legalább 10%-át ki kell töltenie.

Új ingatlan kedvezmény

Új építésű lakás vásárlása esetén szintén kedvezményes a vagyonszerzési illeték; ilyen ingatlanra 15 millió forintnyi illetékmentesség jár, ha az ingatlan ára nem haladja meg a 30 millió forintot, vagyis így 600 ezer forintot spórolhatsz meg.

Az illetékre vonatkozó kedvezmények nemcsak az első lakásvásárlókat érintik, hanem azokat is, akik le szeretnék cserélni a lakásukat. Ha az új ingatlan vásárlása előtt három évvel vagy a vétel után egy évvel eladod a már meglévő ingatlanodat, akkor csak a két ingatlan értéke közötti különbség után kell kifizetned az illetéket.

Hitelre lenne szükséged a vagyonszerzési illeték befizetéséhez? Tekintsd meg ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylési folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mire terjed ki a casco biztosítás?

Mire terjed ki a casco biztosítás?

2021.10.05.

A Casco biztosítást az autónkra köthetjük meg. Nem kötelező, mint a KGFB, de bizony, jól jöhet egy általunk okozott balesetnél. Az autónk nagy érték, Casco-val tudjuk megvédeni. A Casco alapértelmezésben egy vagyonbiztosítás, ami az autónkban keletkezett károkat téríti meg.

Tovább olvasom
Megéri-e személyi kölcsönből autót vásárolni?

Megéri-e személyi kölcsönből autót vásárolni?

2022.04.04.

Személyi kölcsönből autót vásárolni lehetséges, de léteznek más lehetőségek is; az alábbiakban ezeket vesszük górcső alá.

Tovább olvasom
A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

A lakás- és egyéb támogatásokat érintő módosítások

2021.11.23.

A lakástámogatások mellett az egyéb kedvezmények is módosultak nemrég; ha még csak most készülsz az igénylés elindítására, érdemes elolvasnod alábbi bejegyzésünket.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom