Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.12.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Mi jellemzi az életbiztosítás típusait?

A kockázati életbiztosítás esetén, ha a biztosított a biztosítás időtartama alatt életét veszti, az előre megjelölt kedvezményezett egy előre meghatározott összeget kap a biztosítótól. Amennyiben a szerződés lejártakor a biztosított életben van, a biztosítás megszűnik és nem kerül sor kifizetésre. Ez a biztosítási forma megtakarításra és befektetésre nem alkalmas. Az elérési biztosítás esetén a biztosítási időtartam letelte után a biztosított vagy az előre megjelölt kedvezményezett részére a biztosító kifizeti a biztosítási összeget. Amennyiben a szerződés lejárta előtt életét veszti a biztosított, a biztosítás megszűnik és az addig felhalmozott összeg a hozammal együtt a kedvezményezett vagy az örökös részére kerül kifizetésre. Az életbiztosítás típusait tekintve az egyik legnépszerűbb típus a vegyes biztosítás. Ez a változat lényegében a kockázati és az elérési biztosítás kombinációja. Ennél a változatnál, ha a biztosított életben van a biztosítási időtartam lejártakor, a biztosító kifizeti részére a biztosítási összeget. Amennyiben életét veszti a biztosítási időtartam alatt, a halál időpontjában érvényes biztosítási összeget fizeti ki a biztosító a kedvezményezett részére.

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű a nyugdíjcélú életbiztosítás

Az életbiztosítás típusait tekintve népszerű változat a nyugdíjcélú életbiztosítás, amely egy államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági forma. A nyugdíjcélú életbiztosítással 20 százalékos, évente maximum 130 ezer forintos adókedvezmény vehető igénybe a befizetések után. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítás esetében a biztosított megválaszthatja, hogy a biztosító milyen típusú befektetésekbe helyezze az általa befizetett biztosítási összeg egy részét. Ebben az esetben a biztosító nem vállal garanciát a befektetésekre. A befektetési egységekhez kötött (unit-linked) biztosítások két csoportra oszthatóak: egyszeri és folyamatos díjas változatokra. Mindemellett a járadékbiztosítások közül azok a változatok, amelyeknek van kezdete és vége, továbbá a tartama a biztosított halálától függ, életbiztosításnak tekinthetőek. Egyszerű életjáradék esetén az életjáradék a biztosított életének végéig tart. Időleges életjáradék esetén egy meghatározott időtartamon át, de legfeljebb a biztosított halálának időpontjáig tart.

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Privát Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

200.000 - 2.990.000 Ft

§

Fapados Kölcsön

THM

6,90% - 19,90%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Takarék Fix Személyi Kölcsön

THM

8,61% - 19,52%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

A biztosítások mikor lépnek életbe?

A biztosítások mikor lépnek életbe?

2020.09.26.

Amikor megkötünk egy biztosítást, akkor arra számítunk, hogy onnantól kezdve már védve vagyunk, holott ez csak az esetek egy részében igaz. Sajnos – mint minden esetben – itt is akadnak kivételek, amelyek árnyalják ezt a képet; az alábbiakban ezeket vesszük sorra.

Tovább olvasom
Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

Hogy érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet?

2020.06.08.

A koronavírus-járvány nemcsak az emberek mindennapi életét nehezítette meg, hanem a biztosítóknak is alaposan feladta a leckét. Érdemes áttekinteni, hogyan érintette és érinti az utasbiztosításokat a járványhelyzet.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítás: változás várható!

Kötelező biztosítás: változás várható!

2020.09.21.

Ha autótulajdonos vagy, és volt már dolgod különféle biztosítókkal, akkor tudhatod, hogy bizonyos esetekben extra költségekre számíthatsz, ha nem lenne elég baj az, hogy balesetet szenvedtél az autóddal. A Magyar Nemzeti Bank új, vezetői körlevelében szereplő lépés azonban megtiltana bizonyos gyakorlatok alkalmazását a kötelező biztosításoknál.

Tovább olvasom
Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

Mi történik a biztosítással, ha nem tudom fizetni?

2020.06.02.

Ha a fenti kérdést – vagyis hogy mi történik a biztosítással, ha nem fizeted – röviden szeretnénk megválaszolni, akkor gyorsan véget érne a cikk, hiszen csupán annyi a következmény, hogy felmondják, mégpedig a biztosító által megszabott türelmi idő leteltével. Vannak azonban olyan tényezők is, amelyek meglehetősen változatossá teszik a végkifejletet, kezdve a biztosítás típusával, azaz a felmondás csak az egyik következmény, illetve lehetőség.

Tovább olvasom