A faktorálás legfőbb előnyei

2021.06.08.
Szerző: Banknavigator

A faktorálás az üzleti élet egyik leghatékonyabb segítője, aminek számos előnye van – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

A faktorálás legfőbb előnyei

A faktorálás lényege, hogy az azt szolgáltató cég előre finanszírozza a vele szerződést kötő vállalkozó követeléseit. A szállítmányozás, vagy az építőipar területein a megrendelők általában halasztva fizetnek, ami miatt sok cégvezető nehezen talál megoldást a likviditási mutató, azaz a fizetőképesség jelzőértékének fixálására és a cash-flow kiegyensúlyozására. A faktoring ezt a problémát hidalja át azáltal, hogy a kiállított számlák bruttó értékének a 85-90%-át kifizeti a vállalkozónak a számlák ellenében, így megelőlegezve azok kiegyenlítését. A vállalkozó tehát hozzájut a pénzéhez, ami amúgy akár hónapokig is a partnereinél állna, és mindezt ráadásul kivételesen gyorsan elérheti. Persze egy vállalati folyószámlahitellel is meg lehetne oldani a likviditási problémákat, és lényegesen egyszerűbb is lenne, ám sokan nem szeretnék eladósítani a cégüket, vagy épp nincs lehetőségük hitelfelvételre; számukra kiváló lehetőség a faktorálás.

A faktorálás költségei

Mielőtt rátérnénk az előnyökre, muszáj néhány szót ejtenünk a költségekről is. A faktorálás díjai eltérőek attól függően, hogy melyik faktoringcéget választjuk az ügylethez, ám nagy általánosságban annyi elmondható, hogy a faktorálás kifejezetten kedvező díjakkal vehető igénybe. Két részből áll: a kamatból és a díjból; az előbbi a BUBOR-nak, a kereskedelmi bankok kihelyezési ráta-átlagának és a szerződés megkötésekor egyeztetett kamatfelárnak az összege, az utóbbi pedig a bruttó számlaösszeg 0,5-2,5%-a, ám ez csak egyszer, a számla benyújtásakor kerül elszámolásra.

A faktorálás előnyei

A faktorálás igénybevételével a fizetési késedelem okozta készpénzhiányból fakadó likviditási probléma oldható meg, méghozzá akár egy nap alatt is. A faktorálás további előnye, hogy nem igényel tárgyi fedezetet, lehetséges a sokkal gyorsabb elbírálás, mint más finanszírozási formáknál, ráadásul rugalmasan követi a forgalom változását is, és még a frissen indult cégek is igénybe vehetik. Fontos még, hogy a faktorálással foglalkozó cégek nem csupán ezt kínálják, hanem kiegészítő szolgáltatásokat is, mint például a követeléskezelés, biztosítás, vagy a behajtás.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV120

THM

11,73%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

Privát Minimum Kölcsön

THM

24,5%

Futamidő

12 - 60 hó

Hitelösszeg

200.000 Ft - 490.000 Ft

§

További állásajánlatok