Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

A faktorálás legfőbb előnyei

2021.06.08.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 18:57

A faktorálás az üzleti élet egyik leghatékonyabb segítője, aminek számos előnye van – az alábbiakból mindent megtudhatsz róla.

A faktorálás legfőbb előnyei

A faktorálás lényege, hogy az azt szolgáltató cég előre finanszírozza a vele szerződést kötő vállalkozó követeléseit. A szállítmányozás, vagy az építőipar területein a megrendelők általában halasztva fizetnek, ami miatt sok cégvezető nehezen talál megoldást a likviditási mutató, azaz a fizetőképesség jelzőértékének fixálására és a cash-flow kiegyensúlyozására. A faktoring ezt a problémát hidalja át azáltal, hogy a kiállított számlák bruttó értékének a 85-90%-át kifizeti a vállalkozónak a számlák ellenében, így megelőlegezve azok kiegyenlítését. A vállalkozó tehát hozzájut a pénzéhez, ami amúgy akár hónapokig is a partnereinél állna, és mindezt ráadásul kivételesen gyorsan elérheti. Persze egy vállalati folyószámlahitellel is meg lehetne oldani a likviditási problémákat, és lényegesen egyszerűbb is lenne, ám sokan nem szeretnék eladósítani a cégüket, vagy épp nincs lehetőségük hitelfelvételre; számukra kiváló lehetőség a faktorálás.

A faktorálás költségei

Mielőtt rátérnénk az előnyökre, muszáj néhány szót ejtenünk a költségekről is. A faktorálás díjai eltérőek attól függően, hogy melyik faktoringcéget választjuk az ügylethez, ám nagy általánosságban annyi elmondható, hogy a faktorálás kifejezetten kedvező díjakkal vehető igénybe. Két részből áll: a kamatból és a díjból; az előbbi a BUBOR-nak, a kereskedelmi bankok kihelyezési ráta-átlagának és a szerződés megkötésekor egyeztetett kamatfelárnak az összege, az utóbbi pedig a bruttó számlaösszeg 0,5-2,5%-a, ám ez csak egyszer, a számla benyújtásakor kerül elszámolásra.

A faktorálás előnyei

A faktorálás igénybevételével a fizetési késedelem okozta készpénzhiányból fakadó likviditási probléma oldható meg, méghozzá akár egy nap alatt is. A faktorálás további előnye, hogy nem igényel tárgyi fedezetet, lehetséges a sokkal gyorsabb elbírálás, mint más finanszírozási formáknál, ráadásul rugalmasan követi a forgalom változását is, és még a frissen indult cégek is igénybe vehetik. Fontos még, hogy a faktorálással foglalkozó cégek nem csupán ezt kínálják, hanem kiegészítő szolgáltatásokat is, mint például a követeléskezelés, biztosítás, vagy a behajtás.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával