Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

2024.06.09.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2024. június 8. 22:12

A CSOK Plusz egy igazán jó támogatási forma, azonban mint minden támogatásnál, itt is mérlegelni kell az esetleges kockázatokat. Abban az esetben, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, nem teljesítjük az elvárt feltételt. És bizony probléma lehet. Mutatjuk, miért.

Mire számíthatunk a CSOK Plusznál, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek?

Mi történik akkor, ha nem születik meg a vállalt gyerek?

Ha nem születik meg a vállalt gyermek, a kölcsönre kapott kamattámogatást vissza kellene fizetni, méghozzá büntetőkamattal növelten.

Mi az a CSOK Plusz?

Kezdjük az elején. Mi az CSOK Plusz?

A CSOK Plusz hitel egy kedvező kamatozású, államilag támogatott hitel, amellyel meglévő ingatlanunk bővítését is finanszírozhatjuk.

A támogatás 2024. január 1-től érhető el, és rengeteg előnye van a hagyományos lakáshitelekhez képest.

Házaspárok igényelhetik, akik legalább egy új gyermeket vállalnak.

A támogatott hitel összege a vállalt gyermekek számától függ, és a következőképpen alakul:

  • Egy gyermek vállalása esetén 15 millió forint.

  • Két gyermek vállalása esetén 30 millió forint.

  • Három gyermek vállalása esetén 50 millió forint.

A CSOK Plusz jóváírást is ad gyermekszületés után. A támogatást gyermekszületés vagy örökbefogadás után lehet igényelni. A támogatás összege gyermekenként 10 millió forint.

Egy fontos kérdés? Megéri-e CSOK Pluszt igényelni, ha nem születik meg a vállalt gyermek?

CSOK Plusz (Családi Otthonteremtési Kedvezmény Plusz) egy olyan támogatási forma, amely a családok lakásvásárlását vagy építését segíti elő.

A támogatás feltételei között szerepel a gyermekvállalás vagy a már meglévő gyermekek száma.

A CSOK Plusznak vannak előnyei:

  • Kedvezményes hitel: A CSOK Plusz kedvezményes kamatozású hitelt biztosít, amely alacsonyabb kamattal jár, mint a piaci hitelek.

  • Vissza nem térítendő támogatás: Gyermekszületés esetén a támogatás egy része nem visszatérítendő.

Kockázatok és következmények is vannak, ha nem születik meg a vállalt gyermek:

  • Visszafizetési kötelezettség: Ha a vállalt gyermek nem születik meg a meghatározott időn belül, akkor a kapott támogatás visszafizetendő, kamatokkal együtt. Ez komoly anyagi terhet jelenthet a családnak.

  • Kamatok és büntetések: A visszafizetési kötelezettség nemcsak az eredeti támogatás összegét tartalmazza, hanem kamatokkal és büntetésekkel is növekedhet, ami tovább növeli a terheket.

Van más megoldás?

Piaci kamatozású hitel felvétele kisebb kockázatot jelenthet, mivel nincs gyermekvállalási kötelezettség. Ez stabilabb lehetőséget biztosít azok számára, akik nem biztosak a gyermekvállalásban.

Hogy döntsünk: igényelni vagy nem igényelni?

A Banknavigátor pénzügyi szakértői szerint érdemes alaposan mérlegelni a család helyzetét és a gyermekvállalási terveket, mielőtt igénybe vesszük a CSOK Pluszt.

Ha bizonytalanok vagyunk a gyermekvállalásban, akkor a visszafizetési kötelezettség komoly anyagi kockázatot jelenthet.

Érdemes konzultálni pénzügyi tanácsadóval vagy jogi szakértővel is, hogy a legjobb döntést hozhassuk meg.

Összességében a CSOK Plusz igénylése csak akkor javasolt, ha a gyermekvállalás biztos és megvalósítható. Ellenkező esetben a kockázatok meghaladhatják az előnyöket.

Az állami támogatások segítenek, de csak ha teljesítjük a feltételeket

Az állami támogatások, mint a CSOK Plusz, nagy segítséget jelenthetnek a családoknak otthonteremtési céljaik elérésében.

Azonban ezek az előnyök csak akkor érvényesek, ha a vállalt feltételeket teljesítjük.

Például, a CSOK Plusz esetében a támogatás feltétele, hogy a család vállalja gyermek születését egy meghatározott időn belül.

Ha a gyermek nem születik meg, akkor a kapott támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. Ez komoly anyagi terhet jelenthet a családnak, és megnehezítheti a további életet.

Ezzel szemben, ha a feltételeket sikerül teljesíteni, a CSOK Plusz jelentős anyagi támogatást nyújt, amely lehetővé teszi a lakásvásárlás megvalósítását.

A támogatás vissza nem térítendő része is nagy könnyebbséget jelent. Azonban fontos előre látni és mérlegelni a lehetséges kockázatokat.

Piaci hitel felvétele kisebb kockázattal járhat, hiszen nem kötődik gyermekvállalási kötelezettséghez.

Érdemes konzultálni pénzügyi tanácsadóval vagy jogi szakértővel, hogy pontosan tisztában legyünk a lehetőségekkel és kötelezettségekkel.

Így elkerülhetőek a kellemetlen meglepetések és a pénzügyi nehézségek.

Végső soron az állami támogatások nagy előnyt jelenthetnek, de csak akkor, ha a feltételeket gondosan mérlegelve és teljesítve használjuk ki őket.

Összefoglalás

A CSOK Plusz egy kedvező kamatozású, államilag támogatott hitel, amelyet házaspárok igényelhetnek lakásvásárlásra vagy építésre, feltéve hogy vállalják gyermekek születését egy meghatározott időn belül. Azonban komoly anyagi kockázatot jelenthet, ha nem születnek meg a tervezett gyermekek. Ebben az esetben a támogatást vissza kell fizetni kamatokkal és büntetésekkel növelten, ami jelentős pénzügyi terhet róhat a családra. Ezért fontos, hogy a család alaposan mérlegelje gyermekvállalási terveit és anyagi helyzetét, mielőtt igénybe veszi a CSOK Pluszt.

A támogatás előnyei között szerepel a kedvezményes kamatozású hitel és a vissza nem térítendő támogatás gyermekszületés esetén. Azonban, ha a vállalt feltételek nem teljesülnek, például ha nem születnek meg a tervezett gyermekek, a kapott támogatást kamatokkal együtt vissza kell fizetni. A pénzügyi kockázatok elkerülése érdekében érdemes piaci kamatozású hitelt is mérlegelni, amely nem kötődik gyermekvállalási kötelezettséghez. Pénzügyi tanácsadóval való konzultáció segíthet a legjobb döntés meghozatalában.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Ismerd meg, milyen feltételekkel kínál lakáshitelt a Gránit Bank!

Ismerd meg, milyen feltételekkel kínál lakáshitelt a Gránit Bank!

2024.06.29.

Lakáshitelt a Gránit Bank is kínál. A feltételek teljesíthetőek, az elbírálás gyorsan meg lesz, és utána már csak költözni kell. Ismerd meg, milyen feltételekkel kínál lakáshitelt a Gránit Bank! Segítünk ebben. Szakértőink közérthetően írnak a Gránit lakáshiteléről.

Tovább olvasom
Elindult a CSOK Plusz: milyen eltérések vannak a bankok között?

Elindult a CSOK Plusz: milyen eltérések vannak a bankok között?

2024.01.16.

A CSOK Plusz hitel egy támogatási forma, de attól, hogy támogatás, még hitel is. És mint minden hitel esetében, a bankok eltérő feltételekkel kínálhatják azt az ügyfeleiknek. És bár ezek az eltérések minimálisak, utánajártunk, hogy miért lehet ez fontos az igénylésnél. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

Minden, amit tudni kell a CSOK Plusz törlesztésének szüneteltetéséről

2024.02.04.

A CSOK Plusz hitel egy családtámogatási forma, ami a kamattámogatás mellett a törlesztés szüneteltetésével is támogatja az igénylőket. Utánajártunk, hogy milyen módon lehet a CSOK Plusz hitel visszafizetését szüneteltetni. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával