Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

2023.01.20.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 20. 10:06

Felülvizsgálni a szerződést a lakásbiztosítások esetében évente egyszer érdemes lenne, sokan mégsem teszik meg.

Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

Felülvizsgálnod a szerződést nem több, mint néhány perc, és rengeteg előnyt jelent, a lehetséges hátrányok kiküszöbölésével pedig akár komoly problémák is megelőzhetőek. Az alulbiztosítottság egy olyan helyzetet teremthet, amikor a lakásban esett károkat nem fedezi az az összeg, amit a biztosító kifizet, ez pedig veszteséget jelent.

Fontos tudni, hogy az ingatlanok rendelkeznek egy úgynevezett újjáépítési értékkel, ami egyenlő azzal az összeggel, ami egy káresemény esetén fedezi a teljes helyreállítást. Ez az érték azonban számos tényezőtől függ, és az esetek nagy többségében növekszik, míg a lakásbiztosítást egy adott értékre kötjük meg, és ez a változásokat nem követi – ezért is kell időnként felülvizsgálnod a szerződést.

Az újjáépítési értékét befolyásolja például az építőanyagok és a munkaerő díjának alakulása, az infláció, az ingatlanon végzett korszerűsítések, viszont a lakás piaci értéke abszolút nem. Ezt azért fontos kiemelni, mert a biztosító egyáltalán nem veszi ezt figyelembe, azaz nem számít bele a biztosítási összegbe, ha az otthonod környéke felkapottá válik a lakásvásárlók körében.

Az alulbiztosítottság lényege

Ha elmulasztod a szerződésed felülvizsgálatát, könnyen előfordulhat az alulbiztosítás, és egy váratlan káreset következtében komoly anyagi veszteséget is szenvedhetsz, mivel a biztosításod értéke nem fedezi az ingatlan teljes újjáépítési értékét.

A való életben ez annyit tesz, hogy ha valami váratlan baleset történik az otthonoddal, a biztosító a valós kárnak csupán a töredékét fogja megtéríteni. Ha például egy millió forintnyi kár keletkezik az otthonodban, és elmulasztottad felülvizsgálni a szerződésedet, akkor előfordulhat, hogy a biztosító csak pár százezer forintot fizet ki a szerződésben foglaltak alapján, a többit pedig magadnak kell előteremtened.

Mik az alulbiztosítottság okai?

Amikor megvásároltad az otthonodat, nyilván benned is felmerült, hogy biztosítást kellene kötni rá. Sokan eddig sem jutnak el, de, ha mégis, akkor a későbbiekben elfelejtik felülvizsgálni a szerződést; még akkor is, ha a lakásukra idő közben rengeteget költenek.

Sokan azért nem változtatják meg a biztosításukat, mert nem szeretnének többet fizetni, de az is gyakori ok, hogy egyszerűen nem tudják, milyen hátrányokkal jár a szerződés felülvizsgálatának elmulasztása.

Az alulbiztosítottság másik oka a biztosítási csomag, illetve az, hogy nem mindig azt fedezi, amire gondolnál. Előfordulhat, hogy betörésre csak nagyon szigorú feltételek mellett fizet a biztosító, ráadásul alacsony összeget, ami komoly gond, ha az idő előrehaladtával értékes műszaki cikkeket vásároltál, de nem vizsgáltad felül a szerződésedet.

Mikor érdemes felülvizsgálnod a szerződést?

Ha új bútorokat, nagyobb értékű műszaki cikkeket vásárolsz, valamint nagyobb felújítást és bővítést hajtasz végre, mindenképpen megéri felülvizsgálnod a szerződést, újrakalkulálnod a havidíjad összegét, és szükség esetén új csomagot választani, vagy bővíteni a meglévőt.

Ha nem történt ilyesmi, akkor is érdemes legalább évente felülvizsgálni a szerződést a piaci változások miatt.

Mire kell figyelni a szerződés felülvizsgálatakor?

A szerződés felülvizsgálatakor a legfontosabb szempont, hogy a szerződésben foglalt összeg elegendő legyen akár az egész ház újjáépítésére is, hiszen csak így lehetsz teljes biztonságban. Érdemes kalkulálni az építőanyagok árával és az aktuális munkadíjakkal, de a nagy értékű ingóságokkal is.

A szerződés felülvizsgálatának előnyei

Ha felülvizsgálod a szerződést, akkor könnyen lehet, hogy egy olyan, új csomagra bukkansz, amely sokkal nagyobb mértékben lefed, mint a korábbi, azaz jobban megéri, mint amiért eddig fizettél. Ráadásul az újabb biztosítások egy része akár díjmentesen is bővíthető olyan kiegészítő biztosításokkal, amik nem csak az ingatlanodra terjednek ki, és egyúttal megszabadulhatsz azoktól a kiegészítő biztosításoktól is, amikre már nincs szükséged.

Amennyiben felülvizsgáltad a szerződésedet, és új biztosítást szeretnél kötni, oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, majd el is indíthatod a folyamatot online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni?

2020.10.18.

Miért érdemes lakásbiztosítást kötni? A kérdés több szempontból is érdekes, lássuk, miért fontos, hogy embernek legyen biztosítása lakóingatlanjára?

Tovább olvasom
Nézzük át az életbiztosítás típusait!

Nézzük át az életbiztosítás típusait!

2021.01.13.

Az életbiztosítás számos esetben hasznos lehet és bármely életszakaszban megköthető. Azonban nem mindegy, hogy melyik típusára esik a választás, hiszen fontos, hogy milyen céllal kerül sor a szerződésre. Összefoglaltuk az életbiztosítás típusait. 

Tovább olvasom
Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

Kiderült, hogyan alakult a kötelező biztosítás díja

2022.09.13.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétette a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (KGFB) indexet az idei első negyedévre vonatkozóan. A kötelező biztosítás díja átlagosan 46 ezer forint volt, amely 6 százalékkal magasabb az előző negyedéves értéknél.

Tovább olvasom
Érdemes lakásbiztosítást kötni?

Érdemes lakásbiztosítást kötni?

2020.10.19.

Nem az a kérdés, hogy érdemes-e lakásbiztosítást kötni, hanem, hogy milyet! A lakásbiztosítások ugyanis a lehető legszélesebb körű anyagi biztonságot képesek nyújtani a számodra, és ezt akár minimális havidíjjal is elérheted, ám nem mindegy, hogy milyet választasz.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával