Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

2023.01.20.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. január 20. 10:06

Felülvizsgálni a szerződést a lakásbiztosítások esetében évente egyszer érdemes lenne, sokan mégsem teszik meg.

Lakásbiztosítás: érdemes időnként felülvizsgálnod a szerződést!

Felülvizsgálnod a szerződést nem több, mint néhány perc, és rengeteg előnyt jelent, a lehetséges hátrányok kiküszöbölésével pedig akár komoly problémák is megelőzhetőek. Az alulbiztosítottság egy olyan helyzetet teremthet, amikor a lakásban esett károkat nem fedezi az az összeg, amit a biztosító kifizet, ez pedig veszteséget jelent.

Fontos tudni, hogy az ingatlanok rendelkeznek egy úgynevezett újjáépítési értékkel, ami egyenlő azzal az összeggel, ami egy káresemény esetén fedezi a teljes helyreállítást. Ez az érték azonban számos tényezőtől függ, és az esetek nagy többségében növekszik, míg a lakásbiztosítást egy adott értékre kötjük meg, és ez a változásokat nem követi – ezért is kell időnként felülvizsgálnod a szerződést.

Az újjáépítési értékét befolyásolja például az építőanyagok és a munkaerő díjának alakulása, az infláció, az ingatlanon végzett korszerűsítések, viszont a lakás piaci értéke abszolút nem. Ezt azért fontos kiemelni, mert a biztosító egyáltalán nem veszi ezt figyelembe, azaz nem számít bele a biztosítási összegbe, ha az otthonod környéke felkapottá válik a lakásvásárlók körében.

Az alulbiztosítottság lényege

Ha elmulasztod a szerződésed felülvizsgálatát, könnyen előfordulhat az alulbiztosítás, és egy váratlan káreset következtében komoly anyagi veszteséget is szenvedhetsz, mivel a biztosításod értéke nem fedezi az ingatlan teljes újjáépítési értékét.

A való életben ez annyit tesz, hogy ha valami váratlan baleset történik az otthonoddal, a biztosító a valós kárnak csupán a töredékét fogja megtéríteni. Ha például egy millió forintnyi kár keletkezik az otthonodban, és elmulasztottad felülvizsgálni a szerződésedet, akkor előfordulhat, hogy a biztosító csak pár százezer forintot fizet ki a szerződésben foglaltak alapján, a többit pedig magadnak kell előteremtened.

Mik az alulbiztosítottság okai?

Amikor megvásároltad az otthonodat, nyilván benned is felmerült, hogy biztosítást kellene kötni rá. Sokan eddig sem jutnak el, de, ha mégis, akkor a későbbiekben elfelejtik felülvizsgálni a szerződést; még akkor is, ha a lakásukra idő közben rengeteget költenek.

Sokan azért nem változtatják meg a biztosításukat, mert nem szeretnének többet fizetni, de az is gyakori ok, hogy egyszerűen nem tudják, milyen hátrányokkal jár a szerződés felülvizsgálatának elmulasztása.

Az alulbiztosítottság másik oka a biztosítási csomag, illetve az, hogy nem mindig azt fedezi, amire gondolnál. Előfordulhat, hogy betörésre csak nagyon szigorú feltételek mellett fizet a biztosító, ráadásul alacsony összeget, ami komoly gond, ha az idő előrehaladtával értékes műszaki cikkeket vásároltál, de nem vizsgáltad felül a szerződésedet.

Mikor érdemes felülvizsgálnod a szerződést?

Ha új bútorokat, nagyobb értékű műszaki cikkeket vásárolsz, valamint nagyobb felújítást és bővítést hajtasz végre, mindenképpen megéri felülvizsgálnod a szerződést, újrakalkulálnod a havidíjad összegét, és szükség esetén új csomagot választani, vagy bővíteni a meglévőt.

Ha nem történt ilyesmi, akkor is érdemes legalább évente felülvizsgálni a szerződést a piaci változások miatt.

Mire kell figyelni a szerződés felülvizsgálatakor?

A szerződés felülvizsgálatakor a legfontosabb szempont, hogy a szerződésben foglalt összeg elegendő legyen akár az egész ház újjáépítésére is, hiszen csak így lehetsz teljes biztonságban. Érdemes kalkulálni az építőanyagok árával és az aktuális munkadíjakkal, de a nagy értékű ingóságokkal is.

A szerződés felülvizsgálatának előnyei

Ha felülvizsgálod a szerződést, akkor könnyen lehet, hogy egy olyan, új csomagra bukkansz, amely sokkal nagyobb mértékben lefed, mint a korábbi, azaz jobban megéri, mint amiért eddig fizettél. Ráadásul az újabb biztosítások egy része akár díjmentesen is bővíthető olyan kiegészítő biztosításokkal, amik nem csak az ingatlanodra terjednek ki, és egyúttal megszabadulhatsz azoktól a kiegészítő biztosításoktól is, amikre már nincs szükséged.

Amennyiben felülvizsgáltad a szerződésedet, és új biztosítást szeretnél kötni, oldalunkon összehasonlíthatod a biztosítótársaságok legjobb ajánlatait, majd el is indíthatod a folyamatot online!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

OBA – Országos Betétbiztosítási Alap

2022.03.05.

A magyar Sberbank végelszámolásával a figyelem középpontjába került az Országos Betétbiztosítási Alap, az OBA. Biztosítva van a pénzünk? Visszakaphatjuk? Számtalan kérdés merülhetett fel, főként az érintettekben. A cikkünkben közérthetően írunk arról, hogy mi is az az OBA, és milyen szabályok szerint kártalanít.

Tovább olvasom
5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

5 fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról

2022.05.06.

A nyugdíjbiztosítások és más nyugdíj-megtakarítási formák szerencsére egyre népszerűbbek, ám érdemes tisztában lenni a részletekkel, hiszen akadnak buktatók is.

Tovább olvasom
Milyen életbiztosítást érdemes kötni?

Milyen életbiztosítást érdemes kötni?

2020.10.28.

Mivel nem csak egyféle életbiztosítás létezik, és mindegyik más és más tulajdonságokkal rendelkezik, érdemes alaposan megfontolni, hogy milyen életbiztosítást kötünk meg. A választást elsősorban az igényeinknek kell meghatároznia, ám érdemes mindenek előtt megismerkedni az életbiztosítások két fő típusával.

Tovább olvasom
Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

2020.10.14.

Akivel már történt olyan káresemény, amit nem tudott rendezni a megtakarításaiból, és emiatt komoly veszteségek érték, az tudja, hogy miért nem érdemes elhanyagolni a lakásbiztosítás rendszeres fizetését, vagy azt, hogy miért érdemes egyáltalán megkötni azt. A lakásbiztosítás ugyanis egy komolyabb baleset, vagy katasztrófa esetén a teljes helyreállítási költséget fedezi, ami akár többmilliós tétel is lehet.

Tovább olvasom