Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

2021.11.25.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. november 25. 13:18

A lakáshitelünk kiválasztásánál körültekintően kell eljárnunk. Hosszú időre kötelezzük el magunkat, ezért nem lesz mindegy, hogy mennyi a kamat, mekkora futamidőt választunk, és a kamatozás típusát is meg kell határoznunk. Utánajártunk mindennek, amit a kamatperiódusról érdemes tudni.

Minden, amit a kamatperiódusról tudnunk kell

A kamatozás típusai

Változó kamatozásnál a kamat mértékét időnként a referenciakamathoz kell igazítani, ami így hatással lesz a törlesztő-részlet nagyságára. Futamidő végéig rögzített kamatozásnál a kamat mértéke a futamidő alatt nem fog változni, végéig kiszámítható marad. Ez az úgynevezett fix kamatozás. Kamatperiódusokban rögzített kamatozásnál a kamatperiódus időszaka alatt a kamat nem változik, így a törlesztő-részlet is hosszú távon, akár 5, 10, 15 vagy 20 évig tervezhető kiadás marad. Egy kamatperióduson belül tulajdonképpen fix kamatozásról beszélünk.

Legyen vagy ne legyen kamatperiódus?

Amikor a kamatozás típusáról döntünk, pontosan tudnunk kell, hogy mi a fontos a számunkra. Lehet, hogy gyorsan vissza akarjuk fizetni a hitelt, vagy nagyon fontos a kiszámíthatóság, esetleg a legkevesebbet akarjuk fizetni a hitelért. Az is lehet, hogy a legalacsonyabb törlesztő-részletet tartjuk igazán fontosnak. A kamatperióduson belül fix a kamatozás, ezért az kiszámítható és biztonságos a számunkra. A kamatperiódus végén azonban a kamatokat a referenciakamathoz igazítják. Annak fényében, hogy a jegybank az elmúlt öt hónapban ötször emelte meg az alapkamatot, elgondolkodtató, hogy vállaljuk-e azt a nagyon valószínű kockázatot, hogy emelkedni fog a hitelünk kamata, és vele együtt a törlesztő-részletünk is.

Nem egyszerű a döntés

A fentiek alapján jól látható, hogy egyáltalán nem egyszerű annak az eldöntése, hogy hitelfelvételkor milyen kamatperiódust válasszunk. Minden esetben a saját lehetőségeinket, körülményeinket és főleg a céljainkat vegyük figyelembe. Mindenki számára jó megoldás nem létezik. Nincs recept, amit követni lehetne. Döntésünk során mindenképpen gondoljunk arra, hogy a kamatperiódust később nem tudjuk megváltoztatni.

A kamatperiódus áldás lehet számunkra, ha jól döntünk. Bölcs előrelátással és a céljaink szem előtt tartásával olyan hitelt vehetünk fel, ami a legjobb számunkra és a szeretteink számára.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

Minden, amit érdemes tudni a Hitelfedezeti Mutatóról

2023.11.24.

A lakáshitel és az autóhitel mindennapi pénzügyeink fontos részét képezi. Néha nagyobb összegre van szükségünk, például ingatlan vásárlása vagy autófinanszírozás során. Azonban nem mindegy, mekkora hitelösszeget vehetünk fel, és milyen nagyságú törlesztőrészlettel kell majd szembenéznünk. A lakáshitel és autóhitel igényléskor meghatározó Hitelfedezeti Mutató (HFM) szerepének jártunk utána. Mutatjuk, mit találtunk.

Tovább olvasom
Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

Milyen dokumentumok szükségesek az előzetes hitelbírálat igényléséhez?

2021.04.07.

Az előzetes hitelbírálat igényléséhez számos dokumentumra lesz szükséged – az alábbiakból megtudhatod, melyekre!

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a Takarékbanknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a Takarékbanknál?

2022.08.16.

Személyi kölcsönök között válogatnál, de szeretnéd minél egyszerűbben megtalálni a megfelelőt? A Takarékbank ajánlataival érdemes kezdened!

Tovább olvasom
Kezesség – milyen fajtáit különböztetjük meg?

Kezesség – milyen fajtáit különböztetjük meg?

2022.06.07.

A kezesség, illetve a kezes fogalma gyakran bukkan fel a hitelügyletek kapcsán, ám többféle is létezik; az alábbiakban ezeket ismertetjük.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával