Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

7 fontos kérdés a vállalati kamatstopról

2022.12.12.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2023. július 13. 18:43

A vállalati kamatstopot még csak most vezették be, de máris több kérdés merült fel; ezek közül válaszolunk meg néhányat az alábbiakban.

7 fontos kérdés a vállalati kamatstopról

A vállalati kamatstop november 15. óta él, és elviekben 2023. június végéig biztosan marad is – hogy meghosszabbítják-e, egyelőre nem tudjuk –, és ugyan egyértelmű, hogy mire szolgál és hogyan segíti a vállalkozásokat, számos kérdés kering az interneten; ezeket összegyűjtöttük, és egyben válaszoljuk meg, hogy megkönnyítsük a tájékozódást!

A vállalati kamatstop az elviekben energiaárak megemelkedése miatt kialakult gazdasági helyzet átvészelésére jött létre. A megemelkedett energiaköltségek ugyanis akár vállalkozások százait juttathatják csődközelbe, ez pedig munkahelyek megszűnését és a gazdaság zsugorodását okozhatja. Jelen pillanatban tehát a vállalkozások segítése a legfontosabb, ezért számos intézkedés történik, amelyek előmozdíthatják a kisebb és nagyobb cégek megmenekülését. A vállalati kamatstop segítségével a kis- és középvállalkozások csökkenthetik a költségeiket, ami akár a megmenekülést is lehetővé teszi.

1. Milyen vállalkozások hiteleire vonatkozik a vállalati kamatstop?

A vállalati kamatstop a kis- és középvállalkozásoknak minősülő cégek olyan hiteleire vonatkozik, amelyeknek a futamidőn belül változó a kamatozása.

Kis- és középvállalkozásnak azok a cégek minősülnek, amelyek foglalkoztatotti létszáma 250 fő alatt van, az éves nettó árbevételük nem haladja meg az 50 millió eurónak megfelelő forintösszeget, vagy a mérlegfőösszege maximum 43 millió eurónak megfelelő forintösszeg.

Ha egy vállalkozás éves szinten túllépi a létszámkorlátot, illetve pénzügyi határértékeket, vagy elmarad azoktól, akkor csak abban az esetben veszíti el a kkv minősítést, ha két egymást követő beszámolási időszakban is ugyanez történik.

Nem minősül kis- és középvállalkozásnak az a cég, amelyben az állam, vagy az önkormányzat közvetlen, vagy közvetett tulajdoni részesedése a tőke, vagy szavazati jog alapján eléri, vagy meghaladja a 25%-ot.

2. Milyen hitelekre vonatkozik a vállalati kamatstop?

A vállalati kamatstop kis- és középvállalkozásnak hitelező által üzletszerűen nyújtott, államilag nem támogatott, változó kamatozású, forint alapú hitel– és kölcsönszerződésekre, illetve pénzügyi lízingszerződésekre vonatkozik, a devizahitelekre és a KKV-k fizetési számláihoz kapcsolódó hitelkeret-szerződésekre viszont nem vonatkozik.

3. Mekkora a maximális alkalmazható referenciakamat a vállalati kamatstoppal érintett hiteleknél?

A vállalati kamatstop indulását követő, szerződés szerinti fordulónaptól érvényes hitelkamatot a kis- és középvállalkozások vállalati kölcsöneinél úgy kell megállapítani, hogy a referenciakamat mértéke a 2022. június 28. napján érvényes, szerződésben meghatározott referenciakamatnál nem lehet magasabb. A kamatstopot a november 15. előtti kamatfordulójú KKV-hiteleknél június 28-ig visszamenőleg is alkalmazni kell.

Fontos, hogy a vállalati hiteleknél általában a Budapesti Bankközi Forint Kamatláb – vagyis a BUBOR – a referenciakamat, amit naponta a Magyar Nemzeti Bank jegyez és közzé is tesz.

4. Ki kell-e a fizetni a kamatstop lejárta után az eredeti referenciakamat alapján számolt törlesztőrészlet miatti különbözetet?

A renddelet szerint a tőke- és kamattartozást nem lehet a kamatstop alatti időszakban nem teljesített kamat összegével megnövelni.

5. Automatikus a vállalati kamatstop, vagy jelentkezni kell rá?

A rendelet nem ír elő jelentkezési kötelezettséget, tehát a vállalati kamatstop automatikusan jár az érintett vállalkozásoknak.

6. Milyen tájékoztatást kapnak az érintett ügyfelek?

A kamat változásáról a november 15. utáni kamatforduló esetén a szerződés szerinti fordulónapig kell tájékoztatni a vállalati ügyfeleket, a november 15. előtti kamatforduló esetében pedig november 15-ig. A tájékoztatás tartalmát rendeletben határozhatják meg.

7. Kell-e módosítani az eredeti hitelszerződésen a vállalati kamatstop miatt?

A módosult szerződést nem kell közjegyzői okiratba foglalni, a korábbi közjegyzői okirat a szerződés módosult tartalmának keretei között érvényes.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Kamatstop: ennyit spórolhatnak a jelzáloghitelesek

Kamatstop: ennyit spórolhatnak a jelzáloghitelesek

2022.02.17.

A kamatstop a kormány utóbbi időben meghozott inflációellenes intézkedéseinek egyike, amelynek a jelzáloghitelesek igencsak örülni fognak.

Tovább olvasom
Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

Spórolj a hiteleden: váltsd ki lakáshiteled egy kamatplafonos kölcsönnel

2023.11.17.

A hitelkiváltás akkor lehet eredményes, ha alacsonyabb kamatozású hitelre tudjuk cserélni a meglévő hitelünket. Utánajártunk, hogy mi az a kiváltás, megmutatjuk, hogy milyen szerepe van a költségeknek, és azt is, hogy miért kiemelten fontos az időzítés. Röviden és közérthetően írunk a cikkben arról, hogy miért lehet jó megoldás a kamatplafonos hitelre cserélni a lakáshitelt.

Tovább olvasom
A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

A lakáshitelek kamatai emelkednek idén!

2020.04.08.

Változó kamatozású hiteled van? Akkor nyilván észrevetted, hogy alaposan megugrott a kamat. Azért emelkednek a lakáshitelek kamatai az utóbbi időben, mert a BUBORHOZ kötött az alakulásuk, és ha az emelkedik, akkor sajnos a hiteleknél is hasonló lesz a helyzet.

Tovább olvasom
Hogyan változtak a lakáshitelek költségei?

Hogyan változtak a lakáshitelek költségei?

2021.11.09.

Az, hogy mennyibe kerül egy lakáshitel, több mindentől függ. Egy lakáshitel költsége a futamidő alatt is változhat, és hitelfelvétel előtt sem árt tudnunk, hogy hosszú távon mire számíthatunk. Megnéztük, hogyan változtak a lakáshitelek költségei.

Tovább olvasom