Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

2023.10.06.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. október 5. 13:40

Az online vásárlás rendkívül népszerű, és ez a trend várhatóan a jövőben is folytatódni fog. Azonban az online vásárlás több biztonsági kockázatot is magában hordoz. Lényeges, hogy tudatában legyünk ezeknek a kockázatoknak, és meghozzuk a szükséges óvintézkedéseket. Mutatjuk, miért.

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

8 tipp a biztonságos online vásárláshoz

 • Csak megbízható webshopból vásároljunk! A legjobb, ha olyan webshopból vásárolunk, amelyről már hallottunk, vagy ami rendelkezik pozitív visszajelzésekkel. A webshop megbízhatóságát ellenőrizhetjük a weboldalon feltüntetett információk alapján, például az Általános Szerződési Feltételek, a kapcsolattartási adatok és a fizetési módok alapján.

 • Ellenőrizzük a weboldalt! A weboldalon ne legyenek elütések vagy gyanús tartalmak. A weboldalnak biztonságosnak kell lennie, ezért ellenőrizzük, hogy rendelkezik-e SSL tanúsítvánnyal.

 • Használjunk erős jelszót! A jelszónak legalább 12 karakter hosszúnak kell lennie, és tartalmaznia kell nagybetűket, kisbetűket, számokat és speciális karaktereket. A jelszót rendszeresen frissítsük.

 • Ne használjuk ugyanazt a jelszót több weboldalon! Ha egy weboldalt feltörnek, és a jelszónkhoz hozzáférnek, akkor a hackerek a jelszóval hozzáférhetnek a többi weboldalhoz is, ahol ugyanazt a jelszót használjuk.

 • Használjunk biztonságos fizetési módot! A legjobb, ha olyan fizetési módot használunk, amelynél nem kell megadnunk a bankkártya adatainkat.

 • Legyünk óvatosak az üzenetekkel és a linkekkel! Az online csalás egyik leggyakoribb módja az, hogy az áldozatokat üzenetek vagy linkek segítségével csapják be. Ne kattintsunk olyan hivatkozásokra, amelyeket nem ismerünk, és ne adjuk ki az adatainkat olyan személyeknek, akiket nem ismerünk.

 • Használjunk vírusirtó szoftvert! A vírusirtó szoftver segít megvédeni a számítógépünket a kártevőktől, amelyekkel az online vásárlás során találkozhatunk.

 • Legyünk óvatosak a nagy kedvezményekkel! A túlságosan jónak tűnő ajánlatok gyakran csalásnak bizonyulnak.

Ha betartjuk ezeket az óvintézkedéseket, akkor csökkenthetjük az online vásárlás kockázatát.

A Banknavigátor szakértői szerint: ami még fontos lehet

 • Használjunk VPN-t! A VPN segítségével titkosíthatjuk az online forgalmunkat, ami segít megvédeni az adatainkat a hackerektől.

 • Figyeljünk a számítógépünk teljesítményére! Ha a számítógépünkön szokatlan dolgokat tapasztalunk, például lassú működést vagy gyanús programokat, akkor lehet, hogy megfertőződött egy kártevővel.

 • Legyünk óvatosak az online közösségi hálózatokon! Ne osszuk meg a személyes adatainkat, például a bankkártya adatainkat vagy a lakcímünket az online közösségi hálózatokon.

 • Ha úgy gondoljuk, hogy online csalás áldozata lettünk, akkor azonnal forduljunk a bankunkhoz vagy a rendőrséghez.

Azért jó is van benne… – ne mondjuk le az online vásárlásról

Az online vásárlásnak sok előnye van, ezekről ne feledkezzünk meg a biztonsági kockázatok miatt.

Otthonról, bárhonnan elvégezhetjük, ami időt és energiát takarít meg.

Az online webshopok hatalmas termékkínálattal rendelkeznek, amiből válogathatunk.

Gyakran olcsóbb, mint a hagyományos vásárlás.

Az online webshopok gyakran részletes információkat nyújtanak a termékekről, ami segít a vásárlási döntés meghozatalában.

Az online vásárlásnál általában egyszerűbb a termék visszaküldése, ha nem vagyunk elégedettek vele.

Ha nem tudjuk elhagyni a házat, például betegség vagy sérülés miatt, akkor az online vásárlás az egyetlen módja annak, hogy beszerezzünk valamit.

Ha egyedi terméket keresünk, akkor az online vásárlás az egyetlen módja annak, hogy megtaláljuk.

Ha össze szeretnénk hasonlítani az árakat, akkor az online vásárlás a legjobb módja annak, hogy gyorsan és egyszerűen megtaláljuk a legjobb ajánlatot.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy melyik terméket válasszuk, akkor az online vásárlás során gyakran megtalálhatunk részletes információkat a termékekről, amelyek segítenek a döntés meghozatalában.

Az online vásárlásnak is vannak hátrányai, például a biztonság kockázata. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a kockázatokkal, és meghozzuk a szükséges óvintézkedéseket. De ha meghoztuk ezeket, akkor bátran vásárolhatunk.

Ne mondjunk le a kényelemről és az egyéb előnyökről csak ezért, mert esetleg csalás áldozatai lehetünk.

Kellő odafigyeléssel elkerülhetők a problémák, és nem marad más, mint élvezni az online vásárlás örömét.

Összefoglalás

Az online vásárlás nagy népszerűségnek örvend, de különböző biztonsági kockázatokkal is jár. Ahhoz, hogy biztonságosan vásárolhassunk, többek között érdemes csak megbízható webshopokból rendelni, erős jelszavakat használni, és óvakodni az ismeretlen linkektől vagy üzenetektől. A Banknavigátor szakértői emellett a VPN használatát, a számítógépünk állapotának monitorozását, valamint az online közösségi hálózatokon való adatmegosztás kerülését is javasolják. Ugyanakkor az online vásárlás számos előnnyel is bír, mint például a kényelem, széles termékkínálat és az ár-összehasonlítás lehetősége. Bár vannak kockázatai, ezek megelőzésével bátran élvezhetjük az online vásárlás előnyeit.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb bankkártyát!

Így válaszd ki a számodra legmegfelelőbb bankkártyát!

2021.03.22.

A készpénz visszaszorulásával és a bankkártyás fizetések előretörésével felértékelődött az utóbbiak szerepe. Magyarországon már szinte sehol nem kell készpénzzel fizetnünk, nyugodtan használhatjuk a sokkal kényelmesebb megoldást.

Tovább olvasom
Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

Több tízezer hiányozhat a bankszámládról, ha nem figyelsz ezekre

2023.10.26.

Szinte már mindenhol a pénzügyi tudatosság fontosságára hívják fel a magyar lakosság figyelmét, legyen az rádió, televízió vagy a közösségi média. Az alapokat már mindenki tudja: számba vesszük a bevételeket, majd a kiadásokat és megtervezzük a havi költségvetést. De valóban tisztában vagyunk az összes, bankszámlánkat terhelő költséggel? Bizony, a legtöbben megfelejtkezünk egy nagyobb kiadásról: a banki szolgáltatások költségéről.

Tovább olvasom
Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

Légy óvatos, ha bankkártyával fizetsz külföldön!

2022.06.17.

Ha bankkártyával fizetsz külföldön, megeshet, hogy átvernek, és ilyenkor futhatsz a pénzed után – tudd meg, hogyan védekezhetsz!

Tovább olvasom
A bankolás új korszaka: fedezd fel a K&H ebank előnyeit!

A bankolás új korszaka: fedezd fel a K&H ebank előnyeit!

2023.10.24.

Az ebank vagy netbank vagy internetbank a bankolás új korszaka. Olyan szintű kényelmet biztosít a használójának, amit egy másik szolgáltatás sem. Utánajártunk, hogy mi az a K&H ebank, mire jó, és miért érdemes használni. Mutatjuk a részleteket.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával