fbpx
Hirdetés

Az 5 leggyakoribb befektetői hiba

2021.01.20.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2021. január 20. 10:04

A befektetői hibák elkövetése komoly anyagi következményekkel járhat, ezért – ha szeretnéd befektetni a pénzedet – érdemes elkerülnöd az alábbi lista összes elemét!

Az 5 leggyakoribb befektetői hiba

Annak érdekében, hogy a befektetett pénzed ne csak, hogy kamatozzon, de igen jó hozamot legyen képes produkálni, megfontoltnak, alaposnak és tájékozottnak kell lenned, valamint természetesen el kell kerülnöd a legáltalánosabb befektetői hibákat. Persze így sem garantált a gyors meggazdagodás, de legalább a biztonság megmarad.

1. Rögtönözve döntesz

A döntéseidnek a logikán és a tényeken kell alapulniuk, és sem az optimizmus, sem a pesszimizmus nem játszhat szerepet a befektetéseid során. Fontos, hogy jól időzíts, és merj kockáztatni is, ám nem szabad felesleges kockázatot vállalnod, a szakértői tanácsokat pedig érdemes megfogadnod. Ha sikeresen adsz el, illetve vásárolsz értékpapírokat, a siker megrészegíthet, és könnyedén vesztes terepre lavírozhatsz, ahol egyik pillanatra követsz majd el súlyos befektetői hibákat, ráadásul vannak olyan befektetések is, amelyek csak hosszabb távon igazán jövedelmezőek, úgy viszont sokkal magasabb hozamot garantálnak, mint a rövid távúak. 

2. Nincs terved

Készíts előzetes tervet, mielőtt belevágnál a pénzed befektetésébe, enélkül ugyanis esetlegesen fogsz vásárolni, vagy épp eladni. A befektetési tervedben fel kell tüntetned a rövid és a hosszú távú céljaidat, illetve a befektetési taktikádat is. Érdemes skálázható formában, azaz százalékok meghatározásával felosztanod a befektetni kívánt pénzeidet, mert így tudsz alkalmazkodni a változásokhoz.

3. Mindenedet befekteted

A gyors meggazdagodás csak nagyon keveseknek sikerül, befektetésekkel pedig még senkinek sem jött össze a “kevésből nagyon sokat” bravúr. Ne tedd fel az összes pénzed, mert könnyen két szék között találhatod magad, inkább gondolj a holnapra is, és alakíts ki egy kiegyenlített portfóliót, vagy válassz a különféle a különféle alapok és csomagok közül.

4. Másokhoz méred magad

Tapasztalat nélkül nem fogsz olyan hozamot elérni, mint azok, akik évek, sőt, évtizedek óta foglalkoznak befektetésekkel. Ha hozzájuk méred magad, csalódni fogsz, ezért inkább határozz meg saját célokat, de ne feledd azt sem, hogy tanulni viszont érdemes tőlük!

5. Nincs likviditási rész a portfóliódban

Ha nincs félretett pénzed a váratlan kiadásokra, az az egyik legnagyobb befektetői hiba, és a befektetéseid felbontásához, hozamvesztéshez, majd a befektethető pénzed összegének csökkenéséhez vezet. Ez persze nem azt jelenti, hogy a párnahuzatban kell tartanod a pénzed egy részét, csupán azt, hogy olyan befektetést is vegyél fel a portfóliódba, ami könnyen és kis veszteséggel felbontható.

Hasonlítsd össze oldalunk segítségével a pénzintézetek legjobb ajánlatait, és válaszd a céljaidnak leginkább megfelelőt!

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

10,6%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Mutatjuk, mibe érdemes befektetned a pénzedet!

Mutatjuk, mibe érdemes befektetned a pénzedet!

2021.08.26.

Hogy mibe érdemes befektetned a pénzedet, és mibe nem, az valójában csak a hozam realizálódásakor derül ki, ám akad néhány biztos tipp – ezeket mutatjuk be ebben a cikkben.

Tovább olvasom
Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

Infláció: mikor éri meg Magyar Állampapír Pluszba fektetni?

2022.03.28.

Magyar Állampapír Pluszba fektetni sokáig nagyon is megérte, hiszen kiemelkedő hozammal kecsegtetett, azonban az utóbbi időben ez megváltozott.

Tovább olvasom
Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

Milyen típusai vannak az állampapíroknak?

2022.03.14.

“Az állampapír biztos befektetés” – mondják sokan, ám ez csak abban az esetben igaz, ha tisztában vagy a típusaival, és választani is jól tudsz közülük!

Tovább olvasom
Kis összegben fektetnél be? Mutatjuk a lehetőségeidet!

Kis összegben fektetnél be? Mutatjuk a lehetőségeidet!

2022.02.09.

Ha kis összegben fektetnél be, akkor is akad néhány lehetőséged, amivel profitot termelhetsz – a kulcs a rendszeresség.

Tovább olvasom