Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Hamarosan dönt a kormány a törlesztési moratóriumról

2021.08.31.
Szerző: Horák Árpád
Utoljára módosítva: 2023. július 14. 12:46

A kormány egy második határidő módosítással 2021 szeptember 30-ig hosszabbította meg a törlesztési moratóriumot. A moratórium lényege, hogy a járvány miatt nehezebb helyzetbe kerülőknek nem kell a moratórium ideje alatt törlesztőrészletet fizetniük. A moratórium magánszemélyekre és cégekre egyaránt vonatkozik.

Hamarosan dönt a kormány a törlesztési moratóriumról

Közeleg a határidő, és a szakemberek és a moratóriumot igénybe vevők is várják a döntést. Újra hosszabbít a kormány vagy ezúttal véget ér a hitelmoratórium? A bankok és a szakemberek is elmondták a véleményüket. Lássuk, ki mit gondol.

Egy unicum Európában

A kormány által életre hívott törlesztési moratórium egész Európában egyedülálló. Kiterjed minden lakossági és vállalati hitelre, és még igényelni sem kell a részvételt, mert az automatikus. Aki nem venne részt benne, csak annak kellett azt jeleznie a bankjánál. A kormány kikötötte, hogy a moratórium után nem emelkedhet meg a törlesztőrészlet, csak a futamidő, és az elmaradt kamatfizetést a bankok nem tőkésíthetik. A hossza is rendkívüli, amennyiben valaki végig a moratóriumban marad, az több, mint másfél évig nem fizet a hitele után. Jól hangzik, ugye? Hát nem.

Áldás vagy átok?

Az MNB többször adott ki figyelmeztetést, és a moratórium elhagyására biztatta az ügyfeleket. Több bank a saját honlapján sorol fel érveket a moratórium elhagyása mellett. Általános vélekedés ugyanis, hogy ha egy évig nem fizetek, akkor majd a végén egy évvel tovább fizetek, és kész. Még jól is járok. Ez azonban nem így van. A Magyar Nemzeti Bank példákon keresztül világítja meg a helyzetet, és teszi világossá, hogy a moratórium igénybevételének súlyos anyagi következményei lehetnek. Példájuk szerint egy tizenötmilliós hitel futamideje négy és fél évvel hosszabbodik meg, és három millió forinttal kell majd többet fizetnie a hitelfelvevőnek, mire lejár a hitele. A fő probléma az, hogy a moratóriumban résztvevők többsége nincs tisztában a következményekkel.

Hogy dönt a kormány?

A kormány hajlik a meghosszabbításra, míg a bankok és az Magyar Nemzeti Bank már lezárnák a törlesztési moratóriumot, és legfeljebb a rászorulóknak tennék lehetővé a hosszabbítást. Nagy kérdés persze, hogy ebben az esetben ki számít majd rászorulónak, és ki dönt majd erről. Egyes bankok még ennél is tovább mennek, és azzal érvelnek, hogy a bajba került ügyfeleik problémáit a saját eszközeikkel is meg tudják oldani. A szakértők szerint a moratóriumnak már nincs gazdasági-pénzügyi értelme.

A kormánynak rövidesen döntenie kell. Közeledik a határidő. A moratórium meghosszabbítása további terhet róhat az abban részt vevőkre. Amíg várjuk a kormány döntését, addig is tudnunk kell, hogy bármikor kiléphetünk a törlesztési moratóriumból, és elkezdhetünk törleszteni.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,88% - 16,97%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

Provident Sláger kölcsön

THM

14,9%

Futamidő

18 hó

Hitelösszeg

350.000 Ft - 700.000 Ft

Promóció

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

14,6% - 16,3%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Eldőlt, ki maradhat a hitelmoratóriumban októbertől

Eldőlt, ki maradhat a hitelmoratóriumban októbertől

2021.09.14.

A kormány a legutóbbi sajtótájékozatóján utalt arra, hogy nem hagyja cserben a rászorulókat, és szeptember vége után is lehetőséget biztosít majd arra, hogy a hitelmoratóriumban maradhassanak. De ki az, akinek ezután sem kell törlesztenie? Lássuk, mit tudunk eddig.

Tovább olvasom
Év végéig marad a személyi kölcsön THM plafon – érdemes még kihasználni?

Év végéig marad a személyi kölcsön THM plafon – érdemes még kihasználni?

2020.12.04.

Mi a hasonlóság a hitelmoratóriumban és a személyi kölcsön THM plafon bevezetésében? Mindkettő a koronavírus-járvány, illetve az ahhoz köthető gazdasági nehézségek miatt vált indokolttá. És mi bennük a különbség? A moratóriumot meghosszabbították 2021. június 30-ig, a személyi kölcsön THM plafon viszont csak 2020 végéig marad velünk.

Tovább olvasom
Mit érdemes tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról?

Mit érdemes tudni a meghosszabbított hitelmoratóriumról?

2020.11.22.

A koronavírus hatalmas nyomással nehezedik a mindennapi életünkre, az egészségünkre és a gazdaságra egyaránt, ezért 2020 márciusában a magyar kormány bevezette az úgynevezett hitelmoratóriumot a lakossági kölcsönökre, amely 2020. december 31.-ig tart, és 2021. január 1.-vel minden visszatér a normális kerékvágásba, vagyis a törlesztés úgy folytatódik, mint a korábbiakban.

Tovább olvasom
Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

Mennyivel nő a futamidő a moratórium után?

2021.06.28.

Nő a futamidő, ha bekerültél a moratóriumba, ez bizonyos; a kérdés csak az, hogy mennyivel. Az alábbiakban erre a kérdésre adunk választ.

Tovább olvasom