Tervező kölcsönTervező kölcsönHirdetés

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

2023.01.18.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. január 18. 13:04

A jövedelempótló biztosítás komoly segítséget nyújthat, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy épp más okok miatt nem jutsz rendszeres jövedelemhez!

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

A jövedelempótló biztosítás nagy segítség lehet a bajban, és a baj már „a spájzban van”. Sorra érkeznek a borúlátó előrejelzések a gazdasági kilátásainkkal kapcsolatban, a gazdasági elemzők pedig egyre pesszimistábbak; ebből a gödörből csak nagyon lassan fogunk kimászni, és még le sem értünk az aljára.

Az ehhez hasonló események bizonyos, nem feltétlenül egyforma időközönként előfordulnak a világ – és hazánk – gazdasági folyamatai miatt; elég csak a 2008-as hitelválságra gondolni, de szintén jó példa a Nagy Gazdasági Világválság a XX. század első felében. Felkészülni rájuk szinte lehetetlen, bár természetesen ellenpélda is akad, és az országok nagy többsége komolyan megszenvedi a válságokat.

Szerencsére ezek a gazdasági válságok viszonylag rövid ideig – 2-3 évig – tartanak, ám egy egyénnek ez rengeteg idő, amit valahogy úgy kellene átvészelnie, hogy az életszínvonala ne csökkenjen, vagy legalábbis ne annyira, hogy a válság végén mindent elölről kelljen kezdenie. Márpedig erre megvan az esély, sokan tudnának példákat mondani például az ismerőseik köréből, vagy épp saját magukat.

Az ilyen időszakokban ugyanis a munkanélküliek száma drasztikusan meg szokott emelkedni, akár évekig tartó időszakra is, és hiába a közmunkaprogram, illetve a hangzatos bejelentések, ha Te is elveszíted a munkádat, az egzisztenciádat is el fogod. A jövedelempótló biztosítás feladata pedig éppen az, hogy ettől megvédjen!

Mi pontosan a jövedelempótló biztosítás?

A jövedelempótló biztosítás bizonyos esetekben képes kipótolni a kieső munkabért, és nem csak munkanélküliség következtében történő jövedelemkiesésre fizet, hanem haláleset, keresőképtelenség és 70%-ot meghaladó, maradandó egészségkárosodás esetén is.

A jövedelempótló biztosításból származó összeg bármire felhasználható, szemben a hitelfedezeti biztosítással, amit a biztosító közvetlenül a banknak fizet, de hiteltörlesztés mellé érdemes a két biztosítást együttesen megkötni.

Mekkora biztosítási összeggel érdemes kalkulálni?

Számos biztosítási csomag létezik, amelyek általában 50-200 ezer forint közötti összeget fizetnek, de maximum a nettó munkabér 70%-át. A havi biztosítási díj a minimum csomag esetén általában 2 ezer forint körül alakul, a prémium csomag pedig havi 4-5 ezer forint költséget jelent.

Azonban nem a befizetendő összeg alapján kell választani, hanem a maximális kifizetést kell figyelni, ez a két tulajdonság pedig nem mindig esik egybe. Egy drágább csomag nem feltétlenül garantálja a 70%-os bérhányad kifizetését, és így ráadásul alacsonyabb lesz a havi biztosítási díj is.

Mire kell még figyelni?

Fontos, hogy a jövedelempótló biztosítás megkötése előtt is előre tervezzünk, hiszen a biztosítás a szerződés megkötése után 180 napig nem fizet, tehát a 30 napos felmondási idő megkezdésekor már késő megkötni.

Arra is fontos figyelni, hogy a jövedelempótló biztosítás csak tartós munkanélküliség esetén fizet, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ilyen juttatás 2 hónapig nem kapható, mivel a törtvény 60 napban adja meg a tartós munkanélküliséget. Éppen ezért még akkor is legalább két hónapos tartalékkal kell rendelkezni, ha megkötöttük a jövedelempótló biztosítási szerződést.

A jövedelempótló biztosítás maximum 6 hónapig fizet, illetve többszöri munkanélküliség esetén összesen 12 hónapig vehető igénybe.

Fontos emellett tudni, hogy léteznek emellett egyéb megkötések is – például életkort, illetve a munkaviszony jellegét tekintve –, és ezekről pontosan kell tájékozódni, mielőtt a jövedelempótló biztosítást megkötjük – ami akár teljesen online módon is lebonyolítható.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Tervező kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

22 hó

Hitelösszeg

450.000 Ft - 1.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Lakásbiztosítás mellé baleset- és egészségbiztosítás is köthető

Lakásbiztosítás mellé baleset- és egészségbiztosítás is köthető

2021.08.20.

A baleset- és egészségbiztosítás minden esetben jól jöhet, és akár a lakásbiztosításod kiegészítéseként is megkötheted – mutatjuk a részleteket!

Tovább olvasom
Életbiztosítás felmondása: milyen következményekkel kell számolnunk?

Életbiztosítás felmondása: milyen következményekkel kell számolnunk?

2023.06.22.

Életbiztosítást akkor kötünk, ha előrelátóak vagyunk. Megtakarítás vagy az élethelyzetünk megóvása lehet a cél. De mi van akkor, ha időközben meggondoljuk magunkat, és lemondjuk az életbiztosításunkat? Milyen következményekkel kell számolnunk? A Banknavigátor szakértői röviden és érthetően, a lényegről tájékoztatnak. Íme!

Tovább olvasom
Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

2020.10.14.

Akivel már történt olyan káresemény, amit nem tudott rendezni a megtakarításaiból, és emiatt komoly veszteségek érték, az tudja, hogy miért nem érdemes elhanyagolni a lakásbiztosítás rendszeres fizetését, vagy azt, hogy miért érdemes egyáltalán megkötni azt. A lakásbiztosítás ugyanis egy komolyabb baleset, vagy katasztrófa esetén a teljes helyreállítási költséget fedezi, ami akár többmilliós tétel is lehet.

Tovább olvasom
Így biztosíthatod be magad váratlan útlemondás esetére

Így biztosíthatod be magad váratlan útlemondás esetére

2023.08.16.

Váratlan esemény? Nem tudsz elutazni? Már kifizetted az utazást? Kellemetlen helyzet. De van megoldás. Utánajártunk, hogyan biztosíthatod be magad váratlan útlemondás esetére. Fontos információk következnek.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával