Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

2023.01.18.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. január 18. 13:04

A jövedelempótló biztosítás komoly segítséget nyújthat, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy épp más okok miatt nem jutsz rendszeres jövedelemhez!

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

A jövedelempótló biztosítás nagy segítség lehet a bajban, és a baj már „a spájzban van”. Sorra érkeznek a borúlátó előrejelzések a gazdasági kilátásainkkal kapcsolatban, a gazdasági elemzők pedig egyre pesszimistábbak; ebből a gödörből csak nagyon lassan fogunk kimászni, és még le sem értünk az aljára.

Az ehhez hasonló események bizonyos, nem feltétlenül egyforma időközönként előfordulnak a világ – és hazánk – gazdasági folyamatai miatt; elég csak a 2008-as hitelválságra gondolni, de szintén jó példa a Nagy Gazdasági Világválság a XX. század első felében. Felkészülni rájuk szinte lehetetlen, bár természetesen ellenpélda is akad, és az országok nagy többsége komolyan megszenvedi a válságokat.

Szerencsére ezek a gazdasági válságok viszonylag rövid ideig – 2-3 évig – tartanak, ám egy egyénnek ez rengeteg idő, amit valahogy úgy kellene átvészelnie, hogy az életszínvonala ne csökkenjen, vagy legalábbis ne annyira, hogy a válság végén mindent elölről kelljen kezdenie. Márpedig erre megvan az esély, sokan tudnának példákat mondani például az ismerőseik köréből, vagy épp saját magukat.

Az ilyen időszakokban ugyanis a munkanélküliek száma drasztikusan meg szokott emelkedni, akár évekig tartó időszakra is, és hiába a közmunkaprogram, illetve a hangzatos bejelentések, ha Te is elveszíted a munkádat, az egzisztenciádat is el fogod. A jövedelempótló biztosítás feladata pedig éppen az, hogy ettől megvédjen!

Mi pontosan a jövedelempótló biztosítás?

A jövedelempótló biztosítás bizonyos esetekben képes kipótolni a kieső munkabért, és nem csak munkanélküliség következtében történő jövedelemkiesésre fizet, hanem haláleset, keresőképtelenség és 70%-ot meghaladó, maradandó egészségkárosodás esetén is.

A jövedelempótló biztosításból származó összeg bármire felhasználható, szemben a hitelfedezeti biztosítással, amit a biztosító közvetlenül a banknak fizet, de hiteltörlesztés mellé érdemes a két biztosítást együttesen megkötni.

Mekkora biztosítási összeggel érdemes kalkulálni?

Számos biztosítási csomag létezik, amelyek általában 50-200 ezer forint közötti összeget fizetnek, de maximum a nettó munkabér 70%-át. A havi biztosítási díj a minimum csomag esetén általában 2 ezer forint körül alakul, a prémium csomag pedig havi 4-5 ezer forint költséget jelent.

Azonban nem a befizetendő összeg alapján kell választani, hanem a maximális kifizetést kell figyelni, ez a két tulajdonság pedig nem mindig esik egybe. Egy drágább csomag nem feltétlenül garantálja a 70%-os bérhányad kifizetését, és így ráadásul alacsonyabb lesz a havi biztosítási díj is.

Mire kell még figyelni?

Fontos, hogy a jövedelempótló biztosítás megkötése előtt is előre tervezzünk, hiszen a biztosítás a szerződés megkötése után 180 napig nem fizet, tehát a 30 napos felmondási idő megkezdésekor már késő megkötni.

Arra is fontos figyelni, hogy a jövedelempótló biztosítás csak tartós munkanélküliség esetén fizet, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ilyen juttatás 2 hónapig nem kapható, mivel a törtvény 60 napban adja meg a tartós munkanélküliséget. Éppen ezért még akkor is legalább két hónapos tartalékkal kell rendelkezni, ha megkötöttük a jövedelempótló biztosítási szerződést.

A jövedelempótló biztosítás maximum 6 hónapig fizet, illetve többszöri munkanélküliség esetén összesen 12 hónapig vehető igénybe.

Fontos emellett tudni, hogy léteznek emellett egyéb megkötések is – például életkort, illetve a munkaviszony jellegét tekintve –, és ezekről pontosan kell tájékozódni, mielőtt a jövedelempótló biztosítást megkötjük – ami akár teljesen online módon is lebonyolítható.

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

Csoportos életbiztosítás – előnyök és hátrányok egy helyen

2023.02.10.

A csoportos életbiztosítás egyre gyakoribb, ezért úgy döntöttünk, minden fontos tudnivalót összegyűjtünk egyetlen cikkben.

Tovább olvasom
Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

Kötelező biztosítást érintő változások 2021-től

2020.12.31.

Így napjainkban is nagy port kavart a kötelező biztosítást érintő változások kérdésköre, amik 2021-től léphetnek életbe.

Tovább olvasom
Autóbérlés nyaralás alatt: amit tudnod kell a bérautó biztosításokról

Autóbérlés nyaralás alatt: amit tudnod kell a bérautó biztosításokról

2023.06.16.

Akár belföldön, akár külföldön nyaralunk, bérelhetünk autót ahhoz, hogy bejárjuk a környéket. És szép emlékekkel térjünk haza. De mi van, ha a szép emlékek helyett balesetet szenvedünk? Utánajártunk, hogy mit kell tudni a bérautó biztosításokról.

Tovább olvasom
Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

Milyen esetekben nem fizet az életbiztosítás?

2020.11.17.

Ahhoz, hogy megtudhasd, mikor nem fizet az életbiztosításod, csak a biztosítási szerződésedet kell elolvasnod, hiszen minden megtalálható benne, amit tudnod kell erről. Ha viszont még nincs életbiztosításod, akkor az alábbi cikkben adunk egy átfogó tájékoztatót a tudnivalók ezen részéről.

Tovább olvasom