Hirdetés

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

2023.01.18.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. január 18. 13:04

A jövedelempótló biztosítás komoly segítséget nyújthat, ha elveszíted a munkahelyedet, vagy épp más okok miatt nem jutsz rendszeres jövedelemhez!

Jövedelempótló biztosítás: anyagi biztonság a bajban is

A jövedelempótló biztosítás nagy segítség lehet a bajban, és a baj már „a spájzban van”. Sorra érkeznek a borúlátó előrejelzések a gazdasági kilátásainkkal kapcsolatban, a gazdasági elemzők pedig egyre pesszimistábbak; ebből a gödörből csak nagyon lassan fogunk kimászni, és még le sem értünk az aljára.

Az ehhez hasonló események bizonyos, nem feltétlenül egyforma időközönként előfordulnak a világ – és hazánk – gazdasági folyamatai miatt; elég csak a 2008-as hitelválságra gondolni, de szintén jó példa a Nagy Gazdasági Világválság a XX. század első felében. Felkészülni rájuk szinte lehetetlen, bár természetesen ellenpélda is akad, és az országok nagy többsége komolyan megszenvedi a válságokat.

Szerencsére ezek a gazdasági válságok viszonylag rövid ideig – 2-3 évig – tartanak, ám egy egyénnek ez rengeteg idő, amit valahogy úgy kellene átvészelnie, hogy az életszínvonala ne csökkenjen, vagy legalábbis ne annyira, hogy a válság végén mindent elölről kelljen kezdenie. Márpedig erre megvan az esély, sokan tudnának példákat mondani például az ismerőseik köréből, vagy épp saját magukat.

Az ilyen időszakokban ugyanis a munkanélküliek száma drasztikusan meg szokott emelkedni, akár évekig tartó időszakra is, és hiába a közmunkaprogram, illetve a hangzatos bejelentések, ha Te is elveszíted a munkádat, az egzisztenciádat is el fogod. A jövedelempótló biztosítás feladata pedig éppen az, hogy ettől megvédjen!

Mi pontosan a jövedelempótló biztosítás?

A jövedelempótló biztosítás bizonyos esetekben képes kipótolni a kieső munkabért, és nem csak munkanélküliség következtében történő jövedelemkiesésre fizet, hanem haláleset, keresőképtelenség és 70%-ot meghaladó, maradandó egészségkárosodás esetén is.

A jövedelempótló biztosításból származó összeg bármire felhasználható, szemben a hitelfedezeti biztosítással, amit a biztosító közvetlenül a banknak fizet, de hiteltörlesztés mellé érdemes a két biztosítást együttesen megkötni.

Mekkora biztosítási összeggel érdemes kalkulálni?

Számos biztosítási csomag létezik, amelyek általában 50-200 ezer forint közötti összeget fizetnek, de maximum a nettó munkabér 70%-át. A havi biztosítási díj a minimum csomag esetén általában 2 ezer forint körül alakul, a prémium csomag pedig havi 4-5 ezer forint költséget jelent.

Azonban nem a befizetendő összeg alapján kell választani, hanem a maximális kifizetést kell figyelni, ez a két tulajdonság pedig nem mindig esik egybe. Egy drágább csomag nem feltétlenül garantálja a 70%-os bérhányad kifizetését, és így ráadásul alacsonyabb lesz a havi biztosítási díj is.

Mire kell még figyelni?

Fontos, hogy a jövedelempótló biztosítás megkötése előtt is előre tervezzünk, hiszen a biztosítás a szerződés megkötése után 180 napig nem fizet, tehát a 30 napos felmondási idő megkezdésekor már késő megkötni.

Arra is fontos figyelni, hogy a jövedelempótló biztosítás csak tartós munkanélküliség esetén fizet, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy ilyen juttatás 2 hónapig nem kapható, mivel a törtvény 60 napban adja meg a tartós munkanélküliséget. Éppen ezért még akkor is legalább két hónapos tartalékkal kell rendelkezni, ha megkötöttük a jövedelempótló biztosítási szerződést.

A jövedelempótló biztosítás maximum 6 hónapig fizet, illetve többszöri munkanélküliség esetén összesen 12 hónapig vehető igénybe.

Fontos emellett tudni, hogy léteznek emellett egyéb megkötések is – például életkort, illetve a munkaviszony jellegét tekintve –, és ezekről pontosan kell tájékozódni, mielőtt a jövedelempótló biztosítást megkötjük – ami akár teljesen online módon is lebonyolítható.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Promóció

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

§

Extra Plus Személyi Kölcsön

THM

12,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

§

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

17,50% - 19,81%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések

Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

Az életbiztosítások technikai kamatlába csökken – mit jelent ez?

2020.09.28.

A Magyar Nemzeti Bank nemrég rendeletet adott ki, ami szerint a 2021. január 1. és az után kötött életbiztosítások technikai kamatlába a jelenlegi 2,3%-ról 1,8%-ra csökken. Sokan, akik rendelkeznek életbiztosítással, nem is tudják, hogy ez mi fán terem, pedig rengeteg pénzük múlhat rajta.

Tovább olvasom
Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

Miért nem érdemes hanyagolni a lakásbiztosítást?

2020.10.14.

Akivel már történt olyan káresemény, amit nem tudott rendezni a megtakarításaiból, és emiatt komoly veszteségek érték, az tudja, hogy miért nem érdemes elhanyagolni a lakásbiztosítás rendszeres fizetését, vagy azt, hogy miért érdemes egyáltalán megkötni azt. A lakásbiztosítás ugyanis egy komolyabb baleset, vagy katasztrófa esetén a teljes helyreállítási költséget fedezi, ami akár többmilliós tétel is lehet.

Tovább olvasom
Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

Mit tegyünk, ha felmondták a kötelező biztosításunkat?

2020.10.16.

A kötelező biztosítás díját – nem éves díjfizetés esetén pedig az első részletet – a szerződéskötéstől számított 60 napon belül be kell fizetni. Ha ez nem történik meg, a biztosító automatikusan felmondja a kötelező biztosítás szerződését.

Tovább olvasom
Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

Célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra

2021.11.05.

A biztosítóknak 15 nap áll a rendelkezésükre, hogy megkössék az általunk kért nyaralóbiztosítást. A biztosító kockázatviselésének kezdetéig tehát két hét is eltelhet. Mivel közeleg a tél, a nyaralónkba is egyre ritkábban megyünk. A lakatlan ingatlanoknak pedig nagy ellensége a hideg, téli időjárás. Utánajártunk, hogy miért célszerű minél hamarabb biztosítást kötni a nyaralókra.

Tovább olvasom