Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

2021.10.27.
Szerző: Csongrádi Richárd
Utoljára módosítva: 2021. október 27. 11:23

Kilencven százalék felett van az adóstárssal felvett hitelek aránya a lakáshiteleknél. Az adóstársak országa lettünk. Adóstárssá válni viszonylag könnyű, csak egy döntés, és nyakig benne vagyunk más hitelében. De mit vállalunk ezzel? Ki lehet adóstárs? Érdemes elfogadni egy ilyen felkérést, vagy túl nagyok a kockázatok? Ennek jártunk utána.

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Mi az az adóstárs?

Adóstársat többnyire ingatlanhitelbe vonunk be. Adóstársnak olyan személyt érdemes bevonni, akinek a bizalmát maximálisan élvezzük. Adóstársnak lenni ugyanis kockázatos dolog. Ha az adós nem fizet, az adóstárs fizetését ugyanúgy letilthatják, mint az adósét, sőt az ingatlana is veszélybe kerülhet.

Bankonként más és más, hogy mikor és mennyi adóstársat engednek bevonni, adóstárs ugyanis nem csak egy személy lehet. Az adóstárs ugyanúgy felel a tartozásért, mint az adós maga. Egyformák a kötelezettségeik. Ha az adós nem fizeti a részleteket, az adóstársnak kell helytállnia. Adóstárs bevonásával növelhető az az összeg, amit igényelhetünk, ezért az adóstárs bevonása nem egyedi jelenség. Ilyenkor az adóstárs jövedelmét is figyelembe veszi a pénzintézet a hitelbírálat során. Ezzel nem csak a hitel összege növekedhet, hanem az esély is arra, hogy nem lesz utasítva el a hitelkérelmünk. Adóstárs bevonásával a futamidő is lecsökkenthető. A bank a kért hitelösszeghez olyan futamidőt határoz meg számunkra, ami belefér a jövedelmünkbe. Amennyiben hosszúnak találjuk ezt, adóstárs bevonásával lecsökkenthetjük az általunk megfelelőnek tartott mértékűre.

Lehet-e adóstárs, akinek van hitele?

Adóstárs bárki lehet, akinek a jövedelmét a bank megfelelőnek találja, az is, akinek van hitele. Egy már hitellel rendelkező adóstárs esetében a bank a leendő adóstárs nettó jövedelméből levonja a hitele törlesztőrészletét, és azt tekinti kiindulási pontnak. Ne felejtsük el, hogy az adóstársnak alapesetben nem kell fizetnie (csak ha az adós/adósok nem fizetnek) a bank azonban a legrosszabb forgatókönyvet veszi figyelembe, és akkor engedélyezi az adóstárs bevonását a hitelügyletbe, ha biztosítottnak látja, hogy fizetni tud, ha arra kerül a sor.

Nincs akadálya tehát annak, hogy egy hitellel rendelkező személy adóstárssá váljon egy másik hitelnél. Ez olyan, mintha egy újabb hitelt venne fel, legalábbis a bankok szemszögéből. Mielőtt adóstárssá válunk, alaposan fontoljuk meg a döntést. Adóstársként rontjuk a saját hitelképességünket, és egy húsz évre aláírt ingatlanhitellel évtizedekre elvehetjük a lehetőséget magunktól. Lehet, hogy a jövőben nekünk lesz szükségünk hitelre, és az fontosabbnak tűnik, mint hogy más hitelét támogassuk meg a jövedelmünkkel.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

12,7%

Futamidő

18 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 250.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - AKTÍV250

THM

15,61%*

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Adóstárs és kezes – mi a különbség?

Adóstárs és kezes – mi a különbség?

2020.11.19.

Ha hitelt szeretnél igényelni, akkor a bankok többféle megkötést is megadhatnak, aminek teljesítése nélkül a hitelbírálat végeredménye elutasítás lesz. Akadnak azonban olyan feltételek is, amelyeket – ha nem tudod teljesíteni – meg is lehet kerülni, sőt, sokszor maguk a pénzintézetek kérik, hogy járj el így. Az adóstárs és kezes bevonása például ezek közé tartozik, ám mindkettőnek más-más kötelezettségei és jogai vannak. 

Tovább olvasom
Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

Tisztázzuk: mik az adóstárs kötelezettségei?

2020.11.20.

Hitelfelvételkor gyakran előfordul, hogy az adóson kívül egy adóstársat is bevonnak az ügyletbe. Az adóstárs kötelezettségei a hitelügyletben betöltött szerepétől függően változhatnak.

Tovább olvasom