Marad a 15 ezer forintos limit a vásárlásnál, ez alatt nem kell a PIN-kód

2020.12.07.

Egészen az év elejéig csak az 5000 forint alatti vásárlásokat lehetett PIN-kód nélkül rendezni kártyával. 2020 márciusától azonban a limitet 15 ezer forintra emelték, és mostanra eldőlt, marad a szabályozás. 15 ezer forintos értékhatár alatt tehát nem kell a PIN. Az új szabályt a koronavírus miatt hozták, de mivel a visszaélések száma nem emelkedett érdemben, úgy döntöttek, megmaradhat hosszabb távon is az új határ.

Marad a 15 ezer forintos limit a vásárlásnál, ez alatt nem kell a PIN-kód

Miért jó, ha nem kell a PIN-kód?

A PIN-kód nélkül fizethető összeg eredetileg azért emelkedett 5000 forintról 15 ezer forintra, hogy csökkentsék az érintéseket a fizetések során. A kártyák zömét ma már elég csak odatartani a terminálhoz, hogy létrejöhessen a fizetés, de a PIN-kód beírása még mindig kontakttal jár. Ezt szerették volna az összeghatár emelésével minimalizálni, ugyanis míg 5000 forintot sokszor elköltünk egy szimpla hétköznapi bevásárlás során is, addig a 15 ezres keretbe ezek beleférnek. Így számos fizetés valósulhat meg anélkül, hogy hozzá kellene érni a terminálhoz, ami a sok érintés miatt nagyon komoly fertőzésforrásnak számít. Az új szabálynak köszönhetően jelentősen lecsökkentek a kontaktok, hiszen gyakran nem kell a PIN a vásárláshoz, így nincs is szükség arra, hogy hozzáérjünk a terminálhoz. Most, a COVID–19 második hullámának kellős közepén is sokat számít ez a változás, segíti a járvány elleni védekezést.

Veszélyes is lehet, ha nem kell a PIN-kód

Voltak ugyanakkor komoly aggályok az összeghatár megemelésével kapcsolatosan, ugyanis egyértelműen könnyebbé teszi a kártyával való visszaéléseket. Gondoljunk csak bele: ha valaki ellopja a kártyánkat, eddig csak 5000 forintonként vásárolhatott anélkül, hogy ismerte volna a PIN-kódot, most viszont már 15 ezer forintot költhet el egyszerre. Vagyis sokkal nagyobb lehet a kár, mire észrevesszük a visszaélést, és az ideges ügyintézés után le tudjuk tiltani a kártyát.

A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy szerencsére egyáltalán nem ugrott meg jelentősen a visszaélések száma, azonban az előnyök egyértelműek, az új szabály jót tett a kártyás pénzforgalomnak. Ezért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közlése szerint továbbra is marad az a rendelkezés, miszerint 15 ezer forint költés alatt nem kell a PIN a kártyás fizetések során. Ezzel továbbra is arra ösztönzik az embereket, hogy visszaszorítsák a készpénzes fizetést, ami egyébként komoly és potenciális fertőzésforrás. Érintés nélkül jóval biztonságosabb a kártya használata, ami a 15 ezer forintos határral széles körben biztosított a mindennapok során.

Hirdetés

Ajánlott hitelek

Takarék Fix Személyi Kölcsön

THM

8,61% - 19,52%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 8.000.000 Ft

§

Cofidis Adósságrendező Hitel

THM

13,36 - 22,32%

Futamidő

36 - 84 hónap

Hitelösszeg

500.000 Ft - 5.000.000 Ft

§

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

8,3% - 14,9%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

500.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

További blogbejegyzések