Mi a különbség az élet-, baleset- és egészségbiztosítás között?

2021.01.11.
Szerző: Banknavigator

Mindenki hallott már az élet-, a baleset- és az egészségbiztosításról, azonban kevesen tudják, hogy pontos mi a különbség a három biztosítástípus között. Éppen ezért részletesen ismertetjük mindhárom terméket.

Mi a különbség az élet-, baleset- és egészségbiztosítás között?

Élet- és balesetbiztosítás – mi a különbség köztük?

Az életbiztosításoknak több változata ismert, mutatjuk, hogy mi a különbség köztük. A kockázati életbiztosítás esetén a balesetbiztosításhoz hasonlóan csak a káresemény megtörténte után fizet a biztosító. Azonban a kockázati életbiztosítás súlyos betegségek esetén is felvehető, miután lejár a futamidő. Az elérési életbiztosítás is népszerű, amelynek lényege, hogy a biztosító akkor is fizet, ha a futamidő végéig nem történik kockázati esemény. Manapság a legnépszerűbb változatok a vegyes és a befektetési eszközökhöz kapcsolódó életbiztosítások. A vegyes életbiztosítás esetén a biztosító befekteti a befizetett összeget, a futamidő végén pedig egy garantált összeget kap kézhez a biztosított. A befektetési eszközökhöz kapcsolódó életbiztosítás annyiban tér el ettől a változattól, hogy a biztosított maga dönti el, hogy milyen portfólióba szeretné befektetni a befizetett összeget. Az életbiztosítással ellenben a balesetbiztosításnak nincs futamideje és csak akkor fizet, ha bekövetkezik a biztosítási esemény. Olyan baleset után fizet a biztosító, amely a biztosított akaratán kívül történt és a következménye vagyoni károsodás, testi sérülés vagy halál. 

Mi a különbség, avagy miben tér el az előbbiektől az egészségbiztosítás?

Az egészségbiztosítás az előbbiekkel ellentétben nem káreseményhez kapcsolódik, hanem az egészségfinanszírozáshoz. A biztosított igénybe vehet bizonyos magánegészségügyi szolgáltatásokat. Az állami egészségbiztosítást kiegészítve segíti az egészség megőrzését. Az, hogy milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a biztosított, attól függ, hogy milyen csomagot választ. Még a szerződéskötés előtt érdemes alaposan végiggondolni, hogy mi a különbség köztük. A biztosítók többségére jellemző, hogy minél fiatalabb és minél egészségesebb életmódot folytat a biztosított, annál kisebb díjat kell fizetnie a kiválasztott csomagért. Azonban a biztosítók díjait nagyon nehéz összehasonlítani, hiszen szinte teljesen eltérő csomagokat állítanak össze, szóval gondos körültekintést igényel a választás. A Magyarországon kötött szerződések hazánkban érvényesek. Néhány speciális lehetőség létezik, mikor a biztosítás a külföldi kezeléseket is fedezi. Az egészségbiztosítási csomagok ára a havi 10 ezer forinttól a több 10 ezer forintos díjakig terjed.

Kalkulátorok

Archívum

Ajánlott hitelek

MKB Mosoly Személyi kölcsön

THM

7,2% - 13,8%

Futamidő

24 - 84 hó

Hitelösszeg

300.000 Ft - 7.000.000 Ft

§

Provident Berendező Kölcsön

THM

9,9%

Futamidő

80 hét

Hitelösszeg

400.000 Ft - 800.000 Ft

§

Prémium250 Kölcsön Számlával

THM

7,9%

Futamidő

12 - 84 hó

Hitelösszeg

800.000 - 6.000.000 Ft

§

További állásajánlatok