Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

2020.12.30.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 10:45

Érdemesebb fix kamatozású, vagy inkább változó kamatozású lakáshitelt igényelni? Az alábbiakban erre keressük a választ.

Miért érdemes fix kamatozású hitelt választani?

Ha ingatlant szeretnél vásárolni, de nincs elegendő megtakarításod, akkor az egyetlen lehetőséged a lakáshitel felvétele, mivel azonban többféle konstrukció közül választhatsz, nem egyszerű a döntés. A változó és a fix kamatozású lakáshitelek között a leglényegesebb különbség a kamat nagysága, ám természetesen ezeken felül is akadnak előnyök és hátrányok, amelyekkel érdemes tisztában lenned, mielőtt beadnád az igénylésedet, hiszen igen komoly összegek múlhatnak rajta.

A fix kamatozású lakáshitel előnye és hátránya

A fix kamatozás legnagyobb előnye a stabilitás. Ha ezt választod, előre tervezhetsz, hiszen havonta ugyanannyit fizetsz törlesztésre, és soha nem kell aggódnod a kamatkörnyezet változásai miatt. A Magyar Nemzeti Bank alapkamatának bármilyen emelkedése, vagy bármilyen más probléma nem lesz hatással a törlesztésedre. Azért, hogy a változó kamatozású hiteleket némileg a háttérbe tereljék, a bankok sok kiváló, fix kamatozású hitelt kínálnak, de azt is fontos szem előtt tartani, hogy jelenleg valamivel drágábbak: havi szinten akár öt számjegyű összeg is maradhat a változó kamatozású hiteleket választók zsebében.

A változó kamatozású lakáshitel előnye és hátránya

A változó kamatozású hitelek legfontosabb jellemzője, hogy viszonylag sűrű kamatperiódusokkal rendelkeznek, más szavakkal a kamataik is gyakran változnak. Jelenleg ez az összeg kevesebb, mint a legkedvezőbb fix kamatozású hitel esetében, azonban egyrészt kiszámíthatatlan, másrészt bármikor megtörténhet, hogy a Magyar Nemzeti Bank megemeli a jegybanki alapkamatot, ami hirtelen és meredek emelkedést okoz majd ezen hitelek kamatainál. A jegybank mesterségesen alacsonyan tartozz alapkamata csak ideiglenes, és a 20 éves futamidőre felvett jelzálogkölcsönök esetében jó esély van arra, hogy a kamat megváltozzon.

Akkor most változó, vagy fix kamatozású hitel legyen?

Ha nem szeretnél folyamatosan a hiteleddel foglalkozni, és minden hónapban ugyanannyit akarsz törleszteni, akkor a fix kamatozású hitel tökéletes megoldás. Ha viszont fontos a pénzügyi tudatosság, akkor a változó kamatozású hitelek jelenleg jobbak, és ha a jegybanki alapkamat emelkedik, akkor egy hitelkiváltással javíthatsz a helyzeteden.

Akár változó, akár fix kamatozású hitelt szeretnél igényelni, hasonlítsd össze ajánlatainkat, majd indítsd el az igénylést online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

12,67% - 14,92%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

Fix vagy változó kamatozású lakáshitel? – Dönts okosan!

2023.04.14.

5 évig, 10 évig vagy végig fix kamatozású lakáshitel a jobb opció? A választás hosszú évekre meghatározza a kiadásokat. Miért fontos a kamatperiódus? Változó vagy fix kamatozás? Melyiket lakáshitelt válaszd? Miért válaszd azt a lakáshitelt? Mutatjuk a lehetőségeidet.

Tovább olvasom
Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

Miért jó a változó helyett a fix kamatozást igényelni, ha magasabb a törlesztőrészlet?

2020.12.02.

Sokan teszik fel nekünk a fenti kérdést, hogy változó vagy fix kamatozási hitelt érdemes-e választani, így jobbnak láttuk, ha írunk róla pár sort, hiszen eléggé lényeges téma, különösen mostanában. Ha olvastál az utóbbi időben pénzügyi híreket, akkor valószínűleg benned is felébredt a gyanú, hogy a Magyar Nemzeti Bank valószínűleg hamarosan alapkamatot emel, és nem várja meg az előrejelzések szerinti 2020-as évet. Éppen emiatt gondoljuk úgy, hogy érdemes egy kicsit foglalkozni a jelenleg drágább hitelkonstrukciókkal is.

Tovább olvasom

További hírek a hirnavigator.hu támogatásával