Személyi kölcsönSzemélyi kölcsönHirdetés

Milyen költségekkel jár a hitelkiváltás?

2022.03.18.
Szerző: Banknavigator
Utoljára módosítva: 2023. július 17. 14:14

A hitelkiváltás költségekkel jár, ám ezeket érdemes kifizetni, hiszen emellett számos előnye is van, amelyeket érdemes kihasználni.

Milyen költségekkel jár a hitelkiváltás?

A hitelkiváltás költségei hasonlóak egy átlagos hitelfelvételéhez, azonban egy jó hitelkiváltó kölcsön által ezek a költségek könnyedén és rövid idő alatt megtérülnek, ami a kedvező kamatozásnak és az alacsonyabb törlesztőrészletnek köszönhető.

Ez persze nem feltétlenül vigasztalja azokat, akik hitelkiváltáson törik a fejüket, számukra ugyanis kifejezetten rossz hír lehet, hogy mindazon költségekkel számolni kell, amiket a kiváltandó hitel felvételekor egyszer már megfizettek. Ilyen például – jelzáloghitelek esetében – a fedezeti ingatlan értékbecslése, a kölcsön közjegyzői okiratba foglalása, valamint a folyósítási díj, de a kiváltandó kölcsön végtörlesztéséből adódó szerződésmódosítási díjat is érdemes ide számolni, illetve deviza alapú hitel kiváltásakor számolni kell az árfolyam-különbözettel is.

Fontos még megemlíteni a földhivatali költségeket, amelyeket szintén kötelező megfizetni a hitelkiváltás során: a hiteles tulajdoni kap másolata 6.250 forint, a térképmásolat 3.000 forint, a jelzálogbejegyzés illetéke 12.600 forint, a jelzálogtörlés illetéke pedig 6.600 forint – ez összességében 28.450 forintra jön ki.

Természetesen személyi kölcsönnél is vannak a hitelkiváltásnak költségei, ám ez sokkal kevesebb, mint egy jelzáloghitel esetében: az értékbecslés nagyjából 30.000 forint, a közjegyzői okiratba foglalás díja a hitelösszeg 0,5-1%-a, a folyósítási jutalék a hitelösszeg 1-2%-a, plusz a fentebb részletezett földhivatali díjak. A hitelkiváltás költsége tehát akár hat számjegyű összeg is lehet, ezzel tehát mindenképp számolni kell.

A hitelkiváltás költségének megtérülése

A hitelkiváltás költségeit – bármennyire is soknak tűnik az összeg – érdemes azonban megfizetni, mivel számtalan előnnyel jár. Tény, hogy maga a procedúra akár heteket is igénybe vehet, viszont az általa elérhető megtakarítás megéri az időt és a fáradságot.

A hitelkiváltás lényege ugyanis a költségek csökkentése egy új, kedvezőbb konstrukció által. Egy régebbi hitel esetében a kamat és a THM kifejezetten magas is lehet a jelenleg elérhető ajánlatokhoz képest, egy hitelkiváltás segítségével viszont a teljes futamidő alatt több százezer forint is megspórolható.

A hitelkiváltást emellett a futamidő csökkentésére, illetve növelésére is fel lehet használni. Egy rövidebb futamidővel ugyan növekedhet is a törlesztőrészlet, de – mivel is hamarabb kifut a hitel – az összköltsége tovább csökken. Egy hosszabb futamidő ezzel szemben valamivel magasabb összköltséget is eredményezhet, viszont így a háztartás havi kiadásai akár drasztikusan is lecsökkenthetőek.

Ebből is látható, hogy több szempontból is megéri kifizetni a hitelkiváltás költségeit, még abban az esetben is, ha azok magasnak mondhatóak, hiszen az alacsonyabb költségek, illetve az alacsonyabb törlesztőrészlet által viszonylag hamar megtérülnek.

Akad azonban más lehetőség is

Nem feltétlenül kell a hitelkiváltás költségeit ismét megfizetni, mivel a bankok többször is hirdetnek díjkedvezményt egy év folyamán, és ilyenkor a fenti ételek nagy része megspórolható, ám ez természetesen bankonként eltérő, és az adott akciótól is függ. Az is előfordul, hogy az akción kívül is elengednek, vagy visszatérítenek bizonyos költségeket, tehát érdemes alaposan tájékozódni a hitelkiváltás elindítása előtt.

Fontos azonban meg említeni, hogy egyáltalán nem mindegy, mennyi a hátralévő futamideje a hitelnek. Ha csupán néhány év van hátra, akkor kevésbé éri meg a hitelkiváltás, viszont minél több idő van hátra a futamidőből, annál nagyobb a valószínűsége, hogy sokat nyerhetsz a hiteled kiváltásával.

Amennyiben meggyőztünk a hitelkiváltás előnyeiről, és úgy gondolod, hogy megéri kifizetned a hitelkiváltás költségeit, tekintsd meg oldalunkon a pénzintézetek legjobb, jelenleg is elérhető ajánlatait, válaszd ki az elképzeléseidnek leginkább megfelelőt, majd indítsd el a hiteligénylési folyamatot csupán néhány kattintással, online!

Az oldalon megjelent írás kifejezetten informáló jellegű és kizárólag a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. mint a szerzőknek a véleményét jeleníti meg. A szerzők ezen véleményüket az előzetes szakmai tájékozódásuk és az akkor elérhető legrészletesebb információk alapján fogalmazták meg és jelenítik meg a közzétett írásban, ennek ellenére a szöveg tartalmazhat az olvasás napján már elavult és/vagy már nem a valóságnak mindenben megfelelő adatokat. Ennek megfelelően a Banknavigátor Kft. és a Financial Consulting Zrt. a tévedés jogát teljes mértékben fenntartják, a fenti megfogalmazás semmilyen módon és formában nem tekinthető a tények egyértelmű megjelenítésének. Kérjük a döntése meghozatala előtt feltétlenül tájékozódjon és kérjen szakmai segítséget.

Ajánlott hitelek

Provident Start kölcsön

THM

13,2%

Futamidő

19 hét

Hitelösszeg

100.000 Ft - 300.000 Ft

Promóció

CIB Előrelépő Személyi Kölcsön - „A” ügyfélminősítés

THM

12,07% - 18,65%

Futamidő

12 - 96 hó

Hitelösszeg

300.000 - 15.000.000 Ft

Promóció

Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel

THM

15,41% - 15,67%

Futamidő

36 - 84 hó

Hitelösszeg

3.000.000 Ft - 10.000.000 Ft

Promóció

További blogbejegyzések

Mi történik válás esetén a közös hitellel?

Mi történik válás esetén a közös hitellel?

2020.11.29.

A válás egy olyan téma, ami sajnos megkerülhetetlen, hiszen hazánkban a házasságok 40%-a nem tart holtomiglan-holtodiglan. Ennek az érzelmi traumán túl komoly anyagi vonzata is van, ráadásul rengeteg ügyintézéssel is jár. Az alábbiakból kiderül, mire kell számítani egy közös hitelnél válás esetén.

Tovább olvasom
Mit kell tudni az MKB Kamatrögzítő Magánhitelről?

Mit kell tudni az MKB Kamatrögzítő Magánhitelről?

2021.01.27.

Az MKB Kamatrögzítő Magánhitel egy viszonylag új konstrukció, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Mi sem tesszük, hanem összegezzük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább olvasom
Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

Milyen személyi kölcsönök közül választhatunk a K&H Banknál?

2022.09.02.

Személyi kölcsönt szeretnél igényelni, és előtte minél több ajánlatot ismernél meg? Az alábbiakban a K&H Bank konstrukcióit ismertetjük!

Tovább olvasom
Legfontosabb tudnivalók a hitelkiváltással kapcsolatban

Legfontosabb tudnivalók a hitelkiváltással kapcsolatban

2022.02.02.

A hitelkiváltás előnyei számosak, és ezek alapján mindenkinek megéri foglalkozni a kérdéssel, hiszen komoly összegek múlhatnak rajta.

Tovább olvasom